Wednesday, March 11, 2015

Trip to Bandung, Indonesia

Assalamualaikum!

Amaran awal. Entry ni agak panjang ya. Read on your own risk. Gituu. Ok, minggu lepas, untuk pertama kalinya selama aku hidup 27 tahun ni, baru ni lah pertama kali aku bawak parents aku berjalan. Maklumlah selama ni pun aku bukannya anak orang kaya. Nak harap mak and abah aku bawa berjalan memang tak kan la. Cuma pernah sekali je masa aku darjah 2 parents aku bawak kitorang adik beradik jalan kat Langkawi. Lepas tu takde dah. Kali ni kitorang ke luar negara. ewah. luar negara. diulangi. luar negara. Maklumlah, first time pergi obesi maka harus diulangi perkata luar negara tu. Haha! Gurau je ok. Pergi Bandung je pun.

Untuk trip kali ni, kitorang pergi berenam termasuk mak cik aku dan husband dia. Abang aku last minit tak jadi pergi sebab komitmen kerja. Haru jugak memula. Sebab segala urusan kat Bandung tu aku serahkan semuanya pada abang aku. Aku just sponsor ticket flight je. Sehari sebelum pergi baru abang aku bagitau yg dia tak dapat pergi. Tapi nasib baik abang aku dah deal sesiap dengan Pak Supir (tukang pandu) sepanjang kitorang kat sana. Segala plan perjalanan tu abang aku dah bagi sesiap pada Pak Supir. Lega.

Cari mak yang tersembunyi

Day 1

Kitorang naik flight AirAsia. Gerak dari air port pukul 3.20 pm. Mak aku awal-awal dah baca doa. Maklumlah sejak banyak sangat flight punya case ni kan. Gerun jugak. Nak-nak naik Air Asia yg terhempas tu.  Sampai sana dah pukul 5 lebih macam tu. Sampai airport Bandung tu, tak sempat nak feeling retis, keluar je pintu ketibaan dah nampak Pak Supir tu pegang kertas nama aku. Time aku nak snap gambar nama aku tu, Pak Supir tu dah turunkan lalu malulah aku tapi sempat cover kengkonon tengah selfie dicelah manusia. Baru niat nak upload kat belog ni. Ceh.

Oh ya, nama supir tu Pak Jaja. Even Bandung waktu dia lambat sejam dari Malaysia, tapi kat sana cepat gelap. Pukul 6pm dah gelap. So, naik kereta and minta Pak Jaja hantar ke hotel untuk solat. Hotel yg kami tinggal selama 4 hari 3 malam ni namanya RafflesHom Hotel. Masa aku sebut nama hotel berkerut2 dahi Pak Jaja nak igt nama. Rupanya kat sana diorang tak sbut Ra-fel tapi diorang sebut Ra-Fles. Hotel ni maybe 2-bintang tapi apa yg bestnya hotel ni masih baru la. ok lah. Kalau nk honeymoon aku tak recommend sebab breakfast dia ada dua jenis je. Mee goreng dgn nasik. Eh ada kena mengena ke  dengan honeymoon kalau breakfast sikit. Haha/

Hotel RafflesHom and abah yg tgh photobomb

Lepas solat, terus ajak Pak Jaja pi makan. Pasal makan ni tak yah risau sangat sebab Bandung ni mostly penduduknya Muslim. Dan makanan pun lebih kurang sama macam kita. Kali ni kami ke restoran masakan padang. Tuan kedai akan bubuh semua lauk-pauk dan dihidangkan dengan pinggan kecik. Kalau kita makan, kena bayar. Kalau tak sentuh makanya tak payah bayar la. Disebabkan lapar gila semua lauk kat situ aku rasa sedap hatta gulai pucuk ubi. Tapi serius memang sedap. Malangnya aku lupa nama kedai tu. Harga untuk 6 org makan dalam Rp300,000 je or dalam RM90 je lebih kurang.

Masakan padang yg digembar-gemburkan

Then bila perut dah gendut tali kecapi lepas makan even hakikatnya tak makan pun memang dah gendut (aku la tu) Pak Jaja bawak pergi TOKO TIGA. Kat sini banyak jual jeans and baju branded. Abah aku kata, jeans kat sini original. Macam mana nak bezakan, just tengok kat zip seluar tu, contoh kalau jenama jeans tu Levis so zip dia pun tulis Levis. Kalauu YKK ke atau sebagainya maknanya non ori deh! Harga bagi sepasang jeans depends pada jenama. Tapi seriusly murah. Kebanyakannya tak sampai RM100 pun duit Malaysia :). Tapi aku tak beli apa pun. Disebabkan peha dah besar macam gajah so keyakinan nak pakai seluar jeans ni dah kurang. Daripada rasa down baik aku makan.eh?

Keluar dari Toko Tiga ni berpusu2 orang jual souvenir datang kat kitorang. Kat sini diorang akan aim orang Malaysia. Sebab diorang rasa orang Malaysia ni kaya raya. Mak aku pulak jenis cepat kesian lalu diborongnya fringe magnet beserta beg telekung.

Lepas tu, Pak Jaja bawak kitorang pegi gedung kain D' Fashion. Ala-ala Jakel la kat sini. Kat sini banyak kain yg murah dan cantik. Kali ni makcik aku dah rambang mata. Mana taknya harga semeter kain lace yg biasa orang buat baju tunang tu RM70 je ssemeter. Ada yang RM50 semeter. Depends pada kualiti. Yang lawa pun RM50 je dah dapat. Mak aku pun tak nak kalah lalu beli dua pasang baju lace. Siap tempah terus. Esoknya siap diorang hantar ke hotel. Harga sepasang baju termasuk kain and upah jahit RM250 sepasang. And jahitan tersangatlah kemas. So raya nanti persis datin la mak aku. Sebab mak aku ni tak suka bergaya over sangat so,  nantikan kemunculannya. hahaha.

D'Fashion Bandung

Lepas dah tu kitorang balik hotel tidur. zzzzzz

Day 2

Menurut plan dari abg aku harini kitorang akan berjalan kat Pasar Baru dan beberapa FOS kat sini. Tapi disebabkan lepak kat Pasar Baru pun dah setengah hari makanya tak sempat nak pergi banyak FOS pun. Gerak dari hotel pukul 9 pagi terus ke Pasar Baru. Kat sini memang syurga kain la. Harga memang sangat murah compared dengan Malaysia. Tapi bagi aku kain dekat D'Fashion tu lagi murah kot. Tapi dekat PB ni lebih banyak choice. Layanan diorang memang tersangat lah superb. Bukan macam kat Malaysia. Muka pelayan monyokkkk je manjang. Kalau kat sini, diorang siap hidang air and boleh makan ayam penyet free lagi.  Kat sini ada istilah 'pecah telur' means kalau korang jadi pelanggan awal maka dapatlah banyak diskaun. Tapi sampai ke tengah hari diorang duk ngomong kat aku harga pecah telur tu sampai heran takkan tak pecah2 lagi. Lagi satu kat sini pun penuh orang jual souvenir yg sama. Kalau kesian beli la sikit. Pastu ko pegang je sebab nanti boleh bagi alasan dah beli bila orang lain datang suruh ko beli. haha.

Kain lace n border lace murah2

Kat sini adik dengan abah aku tempah baju kemeja. Macam biasa, malam tu diorang terus hantar ke hotel. Aku beli border lace untuk stock telekung nanti. Murah gila. Semeter RM30 je dapat 10 line pulak tu. Mak cik aku tempah langsir kat sini terus sebab dia kata tempah kat Nilai harga RM1000++ tapi kat situ dapat RM400 je. Kalau nak beli telekung pun murah dekat sini. Cakap je nak telekung macam mana semua ada dan murah. Dah pukul 4 petang barulah kitorang keluar dari PB ni. Lapar woii. Mak aku dah bising-bising sebab lama sangat kat sini.
Abah and adik aku bergaya dengan baju kemeja batik. Mcm indon dah

Keluar dari PB kitorang mintak Pak Jaja bawak pergi makan. Pukul 4 baru makan. Kali ni Pak Jaja bawak kitorang makan kat restoran masakan sunda yg diberi nama Kedai Belacan. Haaa nama je macam kampung tapi restorannya best sangat. Ala-ala dalam taman gitu. Dengan alunan music klasik, tapi kalau dengar dalam hutan memalam meremang gak bulu roma. Haha. Dalam kedai ni ada musolla. So solat dulu pastu baru makan. Tapi kena gilir-gilir laki perempuan sebab musolla dia unisex. Harga untuk 6 org makan lebih kurang Rp600,000 atau bersamaan RM167. Lauk ada 5 jenis.

Biar orang lain tak ready janhi aku je ready. haha

Keluar dari kedai, macam biasa ramai lah peniaga souvenir serbu kitorang. Sebab dah lali, kitorang  cakap tak mau beli. Tiba-tiba ada perempuan jual kalendar ada gambar kitorang. Patutlah masa mula-mula nak masuk tadi aku nampak ada sorang mamat tu ambik gamba guna DSLR. Ingatkan utuk koleksi restoran tu je. Dah la amik gamba tak mintak kebenaran pastu nak jual pulak. Kalau gambar tu ready tak pe jugak. ni gamba candid. Mak aku marah gila sebenarnya tapi beli jugak sebab takut diorang guna-gunakan gamba kitorang. Jauh betul fikirnya.Haha.
gambar candid 


Then Pak Jaja bawak kitorang pergi Jalan Cipaduyut yang popular dengan barangan kulit, Kat sini banyak gila kedai yg jual kasut kulit, baju kulit etc. Tapi satu pun aku tak beli sebab penat.


Lagi satu aku tak confident dengan ketulenannya sebab aku tengok barang macam stock Uptown pun ada jugak. Tapi kalau nak beli, kena cek bebetul jugak. Mak aku beli 2 3 pasang handbag murah. Pakcik aku  beli 3 pasang kasut Bally. Lepas dah setel tu, kitorang pun gerak balik ke hotel. Tidoooo.

Day 3

Plan harini nak berjalan je. Tak pergi shopping pun. So, nak pergi Kawah Putih ke atau Tangkuban Parahu. Sebelum pergi haritu aku google dalam gambar Kawah Putih lagi rare and cantik. Tanya Pak Jaja dia pun suggest pergi Kawah Putih sebab katanya Tangkuban Parahu tu banyak zombie. Zombie tu istilah untuk peniaga yg duk paksa kita beli barang diorang and tak putus asa ikut je kita selagi tak beli. Barang yg diorang jual pun lagi berlipat kali ganda mahalnya daripada beli kat tempat lain. Tapi orang Malaysia kebanyakannya pergi Tangkuban tu sebab lagi popular kot. Makcik aku pun nak pergi sana tapi suara majority nak pergi Kawah Putih. So, kecewalah makcik aku. Sorry Mak Lang! hehe.




Perjalanan ke Kawah Putih tu amik masa dekat 3 jam. Sebab Bandung ni macet atau jem gila. Kereta terlampau banyak, motor pun apatah lagi. Jalan raya dia pun kecik sangat. Lepastu tak de bas. Cuma ada angkotan kota. Angkotan tu ibarat bas jugak la. Sebab tu la kot kat sini jem sangat. Padahal tempatnya takdela jauh sangat kalau tak jem.

So, aku nasihatkan kalau datang sini takyah la nak sewa kereta sendiri sebab ko akan menangis sebab cara diorang bawak kereta kat sini pun lain. Malah mereka semua sangat lah sabar. Pakcik aku duk merungut sebab ada sorang pompuan ni lintas jalan sambil lenggang kangkung kan.Pak Jaja boleh cakap "sabar..kita harus konsentras". Haaa kau mampu?

Kawah Putih ni salah satu kawasan tanah tinggi kat Bandung ni. Cuaca dia ala-ala Cameron Highlands la jugak. And sepanjang perjalanan ke sana banyak la kebun sayur termasuk kebun strawbery. Memang sebijik macam Cameron. Pemandangan pun boleh tahan cantik sebab hijauu je. Diorang ramai kerja petani and kebun sayur diorang memang tepi jalan raya. Tiba-tiba dalam perjalanan tu mak aku mengucap panjang. Kitorang pelik gak dah kenapa mak aku ni. Rupanya kat laur tingkap sebelah dia ada sorang perempuan dewasa baring sambil bogel. Tak pasal dapat wayang free. Haha.



Sampai je Kawah Putih tu terus tak sabar nak pergi kawah tu sebab tengok dalam gambar cantik. 3 masuk bagi sorang RP50,000  atau lebih kurang Rm15.Bila sampai je terus terpegun. Memang cantik gila. Air dia warna turqoise muda.Tapi terlampau ramai sangat orang. Sampai nak amik gamba pun ada orang kat belakang kita. Haha.


Tapi kalau korang ada asthma ke dinasihatkan beli topeng muka tu sebab gas and bau belerang dia agak kuat. Masa kitorang pergi haritu tu pun hujan and kabus tetiba turun so tak dapat nak lepak lama sangat.

masing-masing tahan napas sebab kuat sangat bau belerang tu

mak yg terpaksa layankan anak dara gemuk dia

Otw nak balik tu, kitorang singgah makan kat Saung Andir. Restoran dia ala-ala pondok buluh and ada alunan muzik klasik and skali lagi kalau aku dengar dalam hutan memang meremang la semua bulu roma. Haha. Makanan paling special kat sini ialah ayam brengsek. So harga untuk 6 orang makan lebih kurang Rp300,000 sama dengan RM90. Dah kenyang kitorang gerak balik ke Bandar Bandung.

kalau nak apa2 boleh ketuk je benda alah ni nanti waiter datang

Singgah pulak ke Rumah Mode. Tempat ni memang famous la untuk shopping barang branded and kualitinya pun ok. Aku sempat la grab sehelai tshirt. Sebab badan dah penat so malas nak fikir.

Macam biasa minta Pak Jaja hantar balik hotel then tido.

Day 4

Harini flight pukul 11.50am. So takde jalan mana-mana. Just prepare nak balik Malaysia je. Pukul 9 pagi Pak Jaja dah tunggu depan hotel. Macam biasa lagi ramai lah peniaga merayu-rayu suruh beli barang diorang. Mak aku memang mangsa utama and macam biasa dia pun beli. Haha.

bye Bandung!

Sampai airport, check in apa semua maka berakhirlah percutian kitorang sekeluarga. Berapa budget ye? Haaa nanti entry akan datang (kalau rajin) aku update.

Thanks for reading this entry~

<3 p="">
















Saturday, November 22, 2014

Jagalah sikit perasaan orang,boleh kan?

Assalamualaikum!

ok sekali baca tajuk mesti korang tertanya, "cik nathrah ni dah kenapa. sentap dengan siapa lah agaknya tu". lalu terus bukak link yang aku share untuk mengetahui kisah selanjutnya. maklumlah typical malay memang lah begitu. bab-bab hal orang ni nombor satu. suka benar bercerita hal orang. ish ish ish. eh macam cakap depan cermin pulak. haha. 

sekian lama tak berupdate, gelaran 'cik nathrah' tu masih lagi aku pegang, bila agaknya nak dapat title puan aku pun tak tau. rahsia ALLAH (baca dengan qalqalah). banyak benda berlaku selama ni tapi malas nak update je. sejak-sejak blogging ni dah tak jadi trend makin malas la pulak aku nak update. karang penat je update tapi takde orang nak baca pun. sedih. lalu menangis tepi bucu katil lah jawabnya. 

back to topic, bila umur di hujung 26 tahun ni memang ramai sangat kawan-kawan sebaya or yang lagi muda dah berkahwin dan juga ada anak. sumpah aku kadang-kadang jeles jugak. tapi tu lah. biarkan je la kan. nanti main candy crush hilang lah perasaan jeles tu. haha.

bakal berumur 27 tahun, 2015.

before orang tanya, 'cik nathrah pakai skincare apa. kulit cantik etc' meh aku jawab sesiap. aku pakai camera 360 je. *flip tudung. hahaha.

sebelum tu, maaf kalau entry aku ni buatkan ada yang terasa ye. ini pandangan aku je. kalau tak setuju boleh komen sebagai anonymous. ok?  bila cerita pasal anak, semua orang tau setiap pasangan yg berkahwin memang nak anak. sebelum kawin pun siap dah plan nak anak perempuan 10 anak laki 20. nama pun dah siap cari dalam himpunan nama islam. nak letak alisya ke. lara alana. or jemaima. (nampak sangat suka stalk instagerem retis). 

so bila dah bertahun kawin tapi still belum ada anak adalah satu tamparan hebat lah. (kot). sebab aku pun belum kawin. so tak tau feeling dia macam mana. aku bercakap melalui orang mengadu kat aku je. lagi sedih bila orang yg kawin lambat dari dia dah pregnant. lagi parah bila orang yg dah pregnant tu share gamba 'pregnancy test' tu. mana taknya, yg dia asyik negatif je. 

memang tak dinafikan, kadang-kadang kita tak berniat langsung nak show off ke apa ke. cuma nak kongsi berita gembira dengan orang lain. takkan lah salah jugak. memang tak salah tapi kadang-kadang tanpa kita sedar ada yg terasa hati walaupun bukan niat kita begitu. faham ye? 

lagi satu apa yg aku perasan, bila dah akhir tahun ni, mak-mak budak ni ramai yang upload kecemerlangan anak masing-masing. alhamdulillah anak aku dapat no 1. pelajar terbaik dunia gitu. tapi pernah tak terfikir ada jugak ibu bapa yg anaknya kurang pandai dan tak layak nak terima hadiah pun. mesti sedih bila tengok anak orang lain je dapat. anak dia bila lagi. kita pun tak tau susah-payah dia nak ajar anak dia bagi pandai. tapi tak dapat jugak.

aku tak tau lah aku macam mana nanti. sebab sekarang aku belum lagi kawin. belum tau lagi nanti senang ke nak pregnant. nak upload gambar anak dapat hadiah lagi lah jauh. tapi aku menulis dengan apa yg aku nampak sekeliling aku je. bukan jugak aku ni jeles tengok kebahagiaan orang. tapi just mengingatkan. jangan salah sangka ok.

so, tu jelah kot untuk kali ni. insyaAllah even aku jarang update pun, kalau rajin aku akan update jugak. tak kisahlah 2 tahun lagi ke. harap ada lagi yg sudi baca.

Thanks for reading this entry!


Sunday, April 6, 2014

Happy 60th Birthday Mak!

Assalamualaikum!

Ok, Ini entry pertama aku untuk tahun 2014. Haha. Dah bulan April dah woi. Aku pun lupa tentang kewujudan blog ni kadang-kadang. Macam bukan kadang-kadang je. Selalu kot. Betul lah bak kata pepatah. Habis madu sepah dibuang. Actually sepah tu menatang apa pun aku tak tau. Kalau Sepah raja lawak tau lah. Kesian.

So, setelah beberapa bulan blog ni tak berupdate aku nak bagitau korang yg azam aku untuk kurus dekat entry sebelum ni hanya tinggal harapan. Bukan apa. Disebabkan aku comel sangat, bila joging sorang-sorang ditepi tasik bertemankan burung-burung berkicauan, tiba-tiba dengar suara sumbang mat-mat rempit "hai kak..sorang je. teman bolehh?" Cewah. Bajet muka macam miss universe semua orang nak ngorat. Haha. Tipu je. Padahal diri sendiri yg malas. Ini lah dia. Tak pasal-pasal mat rempit dapat nama.

Titew raseww mcm tak comel jewww. (Gamba saje taruk nak mintak puji)

Actually hari ni birthday mak. Tadi aku call dia nak wish birthday. Rupanya dia pun lupa hari ni birthday dia. Alololo comel mak aku. Tahun ni umur mak dah 60 tahun. Sepatutnya masa sekarang kebanyakan orang dah bergolek dengan cucu. Takpe mak, yg penting mak ada anak gadis yg comel macam kakak. Setaraf dengan bayi comel yg ada. Haha.Tahun ni sahaja dah beratus kali mak tanya pasal kawin. Errr itu aku serah pada Allah. Doakan aku dapat jodoh yg baik-baik ye.

Mak aku jenis suka membebel. Kadang-kadang hati ni rasa tersiat-siat bila dengar dia cakap oe bebel. Dia jenis takde nak cover line punya. Takde nak jaga hati punya. Kalau dia rasa nak cakap, dia cakap. Tapi lama lepas tu dia akan rasa bersalah.

So tadi aku wish birthday dia. Last sekali aku cakap " i love u mak". Mak aku pun cakap "love u too". Serius perkataan " i love u" tu such a magical word. Cewah. Sebab dari kecik aku memang tak dibiasakan cakap macam tu. So bila dah tua bangka baru nak cakap cenggitu rasa kekok. Tapi bila dah cakap tu tetiba blushing and rasa happy. Lepas ni nak praktik banyak-banyak. :)

Lagi satu mak aku ni jenis yang tak suka ambil gamba. Memang sangat kontra dengan anak gadis dia yg sorang ni. Katanya, muka sama je hari-hari. Buat apa ambil gamba banyak. Mak tak lawa. Buruk lah muka mak. Tapi, satu benda je mak kena tau, kalau mak tak lawa macam mana mak boleh dapat anak yg tersangat lawa ni. Haa. Dah tentu-tentulah mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasik. Ye dak? Hahahaha.

Haaa tengok tu. muka kena paksa. Haha
Ok dah cukuplah nak perasan. Kang ada yg muntah hijau depan sematt pong masing-masing. Maklumlah, sekarang semua pakai iPong. Samseng. Lepas tu bila jumpa kengkawan pun sibuk dengan phone masing-maasing. Mohon sesiapa yg tengah baca blog aku ni, kalau tengah lepak dengan kengkawan or sedara mara mohon teruskan pembacaan. Eh. Hahaha.

Even mak aku tak kan baca blog ni, tapi aku harap coretan aku ni dapat jadi kenangan utk masa akan datang. Mak aku bukak laptop pun tak reti. Inikan nak search blog aku. Dah la lama tak update. Hehe.



"Ya Allah, panjangkan lah umur ibuku. Berikanlah dia kesihatan yang baik. Sayangilah dia. Lindungilah dia. Murahkan rezeki dia. Janganlah Kau ambil dia sebelum aku puas berbakti padanya. Amin"

KAKAK SAYANG MAK. HAPPY 60th BIRTHDAY MAK!

With that, i thank you :)

*less than three <3 nbsp="">