Saturday, January 21, 2017

Bercuti ke Lombok Part 1

Assalamualaikum!

Nampaknya blog ni dah jadi macam travel blog je dah. Setiap kali pergi travel memana baru aku rajin sikit nak update blog. Tu pun orang yg suruh update.

Oklah, tanggal 6 Januari 2017 haritu, pergilah aku ke Lombok bersama dua orang girlpren, Elly dan Dee. Trip  kali ni adalah selama 4 hari 3 malam. Oh wait. Why Lombok?  Lombok ada apa? Bukan orang selalu culik anak dara orang bawak lari ke? Tak bahaya ke? Hati2 kang pergi tak kembali pulak.  Haa tu lah soalan-soalan yg bergema masa kitorang decide nak pergi Lombok tempoh hari.

Tapi disebabkan degil dan tengok review orang pergi Lombok tu rilek je tak de apa-apa aku pun gigihkan jugak book ticket Air Asia. Selebihnya, serah je lah kat Allah. Tiket return untuk ke Lombok ni kitorang dapat RM480 seorang included tax and insurance. Agak mahal jugak kan, so kalau nak jimat pandai2 la cari ticket time murah-murah. Disebabkan masa tu perasaan nak pergi tu dah membuak-buak dan tak dapat dibendung (gituuu), pejam mata je lah book ticket. Heee

Trip aku kali ni, tak ada amik memana travel agent pun. Aku just amik supir, itinerary tu semua aku yg plan. Study and google dulu sesiap tempat-tempat menarik kat Lombok tu pastu just suruh supir bawak kan je. Kos untuk supir selama 3 hari IDR1,500,000.00 bersamaan RM495 (currency semasa). Kitorang guna supir untuk perjalanan dekat mainland je. Kat pulau tak pakai supir pun.

Day 1 (6 January 2017)

Flight dari KL jam 830 pagi. dalam 6 pagi kitorang dah gerak ke KLIA2 sebab nak check in bag. Masa sampai tu boleh lagi rilek-rilek sampai dah  finall call dah. Nasiblah tak kena tinggal flight. Haha.

Sempat  je kan!


Flight ke Lombok amik masa lebih kurang dalam 3 jam untuk sampai. Bila sampai tu urusan kat imigresen agak slow sebab kat situ ada dua kaunter je dan diorang tak asingkan penduduk tempatan dan juga international people. Maka berasak la kitorang bersama-sama abang2 ganteng khas dari Lombok.
Sesak gilaaaaa!!

Lebih kurang 20 minit urusan kat kaunter imigresen tu terus jalan cari supir. Patutnya nak beli simcard Indo tapi fikir-fikir balik tak payah la, kang memasing duk layan phone dan jadi anti-sosial tak best pulak. So, semua tak beli langsung simcard tu.


Pergh rasa macam DLCW lak semua orang tunggu ramai-ramai kat luar camni :D

Supir aku sepanjang kat Lombok ni namanya BABE. Wah beb gitu! Mula-mula dia sebut nama dia aku macam tanjat takut salah dengar. Tapi nama betul dia memang camtu. Banyak kali lah aku tersyasul. Kejap Baba. Kejap kang Burble. Hehe. Redha je lah si Babe ni.

Sepanjang jalan, setiap 1 km akan ada sebuah masjid. Sebab tu Lombok ni tagline dia Bandar Seribu Masjid. Masa sampai tu aku macam kagum jugak lah sebab setiap masjid tu ramai jemaah yg baru selesai solat.  "ish ish  bagusnya diorang ni. Solat Zohor pun penuh masjid berjemaah kan. Macam solat jumaat dah". Aku bersuara dengan rasa kagum. Tetiba Elly nyampuk, " bukan harini memang hari Jumaat ke". Haha. Baru nak kagum. Sekali memang diorang solat Jumaat daa. #aptb

Sepanjang jalan jugak kita akan disajikan dengan pemandangan kehijauan sawah padi. Lombok ni jelapang padi bagi Indonesia lah. Sama macam Kedah

Destinasi pertama ialah Pantai Tanjung Ann dan juga Pantai Batu Payung. Elly ni sejenis manusia yg takut naik bot. Untuk menceriakan keadaan, aku pun dengan berhati mulia cakap kat dia "Elly rileks la, tengok tu anjing pun berenang" sambil tunjuk dekat dalam air laut "anjing" tengah berenang. "Mana anjing Nat? tu orang lahhhhh". Maka apa lagi, terburai lah ketawa diorang. Sampai supir and semua orang kat situ gelakkan aku. Sampai sudah kena bahan. Huhuhu. Maklumlah rabun tahap kronik pun degil tak nak pakai spec. Tapi takpe, aku rela dibahan untuk menggembirakan orang lain. Mulia kan? Haha

Pantai Tg Ann. Nampak tak air kaler turqoise tu? Tapi malangnya banyak gak sampah tepi pantai ni. Soo sad tempat cantiik macam ni diorang tak jaga betul-betul kan :(

Untuk ke Pantai Batu Payung ni kena naik bot. Amik masa dalam 10minit. Bayaran sebanyak IDR100,000 seorang. Bila tulis blog ni baru aku perasan, sebenarnya macam mahal jugak la kan kos ni. Takpela benda dah lepas. Lagipun, diorang siap hantar dua orang budak yg tolong amikkan gambar cantik-cantik.

Niceeee!! Alamak, muka Dee tersorok! Ni la padah gelakkan orang. Dah tak payah masuk dalam blog, Hahahaha keji gila
Sampai je kat pantai, anda akan disajikan dengan pemandangan yg sangatttt lumayan bak kata orang Indo. Kat sini, ada seketul batu yg berdiri megah di tengah-tengah pantai. Maybe dari situ lah kot diorang namakan pantai ni.

Inilah dia batu yg digembar-gemburkan tu. Untuk yg forever alone boleh lah tiru aksi ni. Haha!

Or boleh jugak tiru aksi ni. Bentuk batu ni seolah-olah muka manusia kalau diamati betul-betul kan. Thats why lah photoghaper paksa aku amik gamba yg ala-ala minah kesepian ni haa! Layan kan jela labuu.
Gambar bertiga!
Kemudian, kitorang bertiga mendaki bukit dekat pantai ni. Ala kacang je, Aku pakai wedges pon boleh lepas. Dengar kata, view dari atas bukit ni cantik bangattt! So, gigih la kita tiga orang ni mendaki. Bila sampai atas tu masing-masing macam happy gila sebab pemandangan memang sumpah cantik! Kalau tengok dalam gambar pun dah cantik, depan-depan lagi lah MasyaAllah!! Tapi masa tu, angin agak kencang sampai rasa nak tercabut tudung iolss. Nasibla tetap utuh hingga ke akhir waktu, Gitcheww!

Macam lukisann kan??

Panoramic view...supir pun masuk sekali. haha

Dah puas bergambar sakan kat sini, supir bawa pergi ke area Pantai Kuta. Oh, jangan confius dengan Kuta Lombok dengan Bali ye. Kat Lombok ni pun ada Kuta. Biasanya orang surfing kat sini sebab ombak nya agak kuat. Kat sini, sekali lagi kitorang buat aktiviti panjat-memanjat bukit. Kali ni, bukit ni dinamakan Bukit Merese. Memang feymes di kalangan pelancong. Kebanyakan pantai kat lombok ni dikelilingi bukit-bukit yg kita boleh panjat untuk menikmati view pulau yg sangat lah awesome.
Sebelum panjat bukit merese, ada sawah padi dekat sebelah. Apalagi sebagai seorang yg jakun dengan sawah padi, aku pun amik la gamba sepam dua kat sini. Hehe. Tapi lama-lama bila kat Lombok ni, dah muak dah tengok sawah padi sebab kiri-kanan sepanjang jalan memang sawah padi je. 

Dah puas ambil gambar kat sini, maka bermulalah sesi pendakian ke Bukit Merese ni. Tak mencabar pun . Even lembu pun boleh panjat naik atas bukit ni. Hehe. Aku pakai selipar jepun je. Ok lah. Tak sempat penat pun korang dah sampai kat puncak bukit ni.



Cece konon dah habis artistik lah amik gambar dari angle atas ni

View di puncak Bukit Merese. Hijau + Biru :)
Ajet-ajet cute la tu! Hahaha

Selesai bergambar sakan, kitorang singgah solat dekat masjid kecil sekitar Bukit Merese. Kena ganti-ganti sebab masjid dia ni kebanyakannya unisex. Tak ada asing laki-pompuan pun. Dah petang baru perasan yg kitorang tak makan pun lagi. Last makan masa dekat flight, aku dengan Elly makan dalam kereta supir je. Apalagi, ajaklah Babe singgah makan jap.

Singgah makan kat sini.

Nak try la makanan suku kaum Sasak. kitorang try Ayam Pelecing, Ayam Taliwang amd Cumi Goreng Pedas. Rasa dia so-sp jelah. Menurut kata Babe, rasa masakan kat kedai ni tak sama dengan yg asli. Kalau yg pure Sasak punya memang sedap. Tapi tu lah, tak de rezeki nak cuba.
Selesai penuhkan tangki, Babe hantar kitorang ke hotel. Hotel kitorang untuk malam yg pertama ni terletak dekat area Kuta ni lah. Nama hotel, Hotel Shu Villa. Memang terbaik. Dekat sini cuma ada 4 buah je villa. Sangat privacy. Bilik bebetul depan swimming pool. Katil luas, boleh muat sampai 4 org. Tak perlu tambah extra bed pun sebab kalau terlebih daripada 2 org pun dia tak cas. Cuma korang perlu tambah duit untuk extra breakfast je.  Apa yg bestnya, breakfast pun kita order dan dia siap hidang  kat bilik lagi. Wifi pun laju. Best kan? Rate untuk hotel ni RM200 semalam. Memang terbaik!

Cantik kan? Awesome.

Toilet pun outdoor uols. Hati-hati takut ada yg memandangg. Masa malam kalau nak pergi toilet aku berdebar gak la sebab
sebelum tidur Elly duk tengok cerita The Conjuring. Haha
Maka tamatlah pengembaraan kami untuk hari pertama ni.  Nanti aku sambung. Macam dan banyak pulak menaip. To be continue....


Thanks for reading this entry!

<3 :="" br="" less="" than="" three="">UPDATE NO SUPIR:

BABE - +62 819 1599 5155











Monday, August 29, 2016

Bercuti ke Bali Part 2

Assalamualaikum!

Fuhhh punya lah lama nak update entry Part 2 ni. Amnah pun dah selamat kawen dan dah pregnant baru aku nak update. Haha. Ok pada yg belum baca PART 1 tu, sila lah baca dulu ye. Meh nak sambung cerita yg hampir setahun lepas ni. Lets cekidaut. Ya ak auw! 

Day 3

Harini macam biasa kitorang janji dengan Agam pukul 830 pagi amik kitorang kat hotel. Tapi biasalah, manusia hanya mampu merancang, Allah yang tentukan. Gituu. So sebab si Dell  very slow the motion aku pon whatsapp la si Agam tu amik kitorang pukul 9 pagi, Maaf ya Agam!

Destinasi pertama harini adalah Pantai Pandawa. Dengar cerita, feymes la jugak. Tapi aku pun pelik apsal la time pagi buta macam ni Agam bawak kitorang pegi pantai, Haha. Tapi layankan je lah, View memang cantik. Tapi masyaAllah panasnya lah. Amik gamba kejap, berdesup masuk dalam kereta nak aircond punya pasal. Haha.

Land mark Pantai Pandawa. Haaa :)
Beautiful blue sky. Haa jangan disangka biru itu indah. Panas nak mampoih. Tapi biew memang cantik gila kan?

Dell memang pandai berlakon. Weii buat2 kita tengah happy gelak2 wei. Mesra2 sikit wei. Tu belakang tu macam lukisan dak??

Next destination, Agam bawak kitorang pergi Pura Luhur Uluwatu. Kat sini memang wajib pergi sebab view memang sangat cantik. Tapi  hati-hati sikit sebab kat sini banyak monyet. Dah la suka rampas barang orang. Kat sini sila jangan berangan nak pakai sun glass ya. Kalau yg beli kat uptown macam aku ni takpe la jugak. Kalau yg stock Dior lah bagai tu haa naya je jadi hakmilik terpelihara Mr Ah Nyet nanti hehe. Masa untuk pergi ke sini dalam 2 jam jugak kalau tak silap. sorry lupa sebab nak dekat setahun dah kan cerita ni. Kekeke

Fokus pada muka aku dengan Amnah. Masa ni ada 3 ekor monyet tetiba datang ke arah kitoramg. Punya cuak. Dah lah tepi tebing. Hahaha. Pandai monyet2 ni pilih awek2 cun kan? Haha. Btw, cantik kan cliff kat belakang tu?
Worth for a selfie. Cantikkk nyaaa yg kat belakang tu. Dell masa ni tengah dating ngan Agam. Saje bagi privasi kat diorang mengenali hati budi. haha
Pandai Agam ambil gambar :)
Dah puas bergambar kat sini, kitorang singgah shopping dekat Krisna. Tapi aku tak berapa ingat, ada lagi satu tempat unyuk shopping jugak. Barang2 souvenier murah-murah kat sini. Macam tshirt, keychain apa semua ada jual kat sini.

Balik tu singgah solat kat masjid sebelum Agam bawak pegi tengok sun set dekat Pantai Jimbaran. Kat sini banyak restoran tepi pantai mengadap laut. Best sangat. Angin sepoi-sepoi bahasa menampar muka. Syahdu je.

Suasana di tepian panrai. So romatik. Jeles betul tengok orang dating. Bila tah nak ada shuben. ;p
Makanan kat sini agak mahal jugak. Tapi kalau nak merasa boleh je. Tapi kitorang tak order makanan pun masa kat sini sebab masing-masing dah kenyang makan ayam penyet sebelum solat tu.

Punya serius nak order. Last-last order air teh botol je. Hahaha. Poyo. Senget2 tudung iols angin punya kuat.

Haaa lagi satu, kalau datang pantai ni jangan lupa try jagung bakar dia. Ada perasa pedas masin manis tu. Sedap sangat hingga menjilat tongkol uolss. Haha tapi tu lah, masa kitorang duk lepak menunggu sun set, adalah acara pemujaan bagi kepercayaan agama Hindu kat sana. Seram jugak la dengar jampi serapah diorang tu. Kalau dengar tengah malam mau demam seminggu.

Amboi feeling sangat. Haha!

Konon artisitik la dapat tangkap view cenggini kan. Haha. But its beautiful kan?
Dah puas layan perasaan, malam tu Agam bawak pergi jalan-jalan kejap sebelum balik hotel. Jalan singgah untuk shopping la sikit.  Tapi aku tak ingat kat mana tempat tu. Hahaha! Soryyyy. Balik Hotel tidooo.


Day 4


Harini last kitorang ada kat Bali. Tapi flight kitorang malam. so sempat lagi nak jalan-jalan. so, harini destinasi pertama adalah Pura Ulun Danu. Haa tempat ni sejuk berangin je. Sebijik macam Cameron Highlands. Perjalanan ambil masa dalam 2 jam lebih jugak la sebab jalan dia bengkang- bengkok.

View masa otw ke sini. Hijau jeee

 Kat sini adalah terletaknya Pura yg dibina sebelah tasik. Masa kitorang pergi ni musim kering, so tasik pun surut. Tapi view kat sini memang cun gila. Dah la sejuk. Kat sini je aku rasa cool dan tak rasa nak marah sebab panas. Haha.


Haaa kalau bukan musim panas tasik tu ada air.

Tasik ka belakang tu masa ni surut je. Ada lah nampak orang main jet ski In real, lagi cantik daripada gambar sebenarnya. Dengan gunung-gunung lagi,


Tenang kat sini banyak pokok hijau, Berangin. Tak panas, So sebenarnya banyak lagi gamba haha. Upload sikit2 je dah la.
Then, lepas tu singgah kat Tanah lot yg femes gila tu.Tapi kat sini sekali lagi aku diuji dengan suhu panas melampau. Walaupun angin kuat gila sampai nak tercabut serkup mak tapi panasnya ya Allah! Haha. Si Agam pun surrender tak nak ikot kitorang masa ni sebab tak tahan panas.

Cantik kan lumut-lumut hijau tu. Time musim kering je korang boleh turun sampai bawah ni. Kalau air pasang ambik gamba dari atas je la. Kat belakang tu kuil hindu. Tengah sembahyang berjemaah kot. heee
Otw balik pegi van, Amnah ni boleh pulak nak shopping painting kat sini. Tapi serius painting kat sini murah dan cantik2. Masa Amnah tanya pendapat aku Nat ni cantik tak, Tu cantik tak, Aku iyakan je sebab aku sebenanrnya dah panas dan tak boleh nak pikir. Hahaha. Sorry Am!

Lepas tu Agam nak hantar kitorang pergi Airport. Tapi sebab banyak masa lagi, kitorang mintak agam bawak kitorang pusing-pusing kat Jalan Legian. Jalan Legian ni banyak kedai souvenier tapi biasanya dai target pelancomg omputih. So, barang kat sini agak mahal la dari tempat lain. Tetiba nampak pantai. Mintak Agam turunkan kitorang nak amik gambar kat Pantai Kuta. Tapi masa ni Dell tak nak ikot. So, aku dengan Amnah je lah.

Pantai Kuta ni happenng jugak. Banyak jugak dugong (baca mat salleh) terdampar di tepian pantai. Water sport pon banyak kat sini. Masa ni kitorang acah-acah ambik gamba, tumpang jap la baring kat sini. Tetiba owner tempat baring ni tanya nak sewa ke tak. Kitorang kata tak tak nak amik gamba je. Marah pakcik tu, Haha. Nasib sempat amik gamba kaki ni buat modal upload kat belog.

Nathrah was here, Pantai Kuta!
Masa Agam nak hantar balik tu kitorang cam sedih jugak lah. Agam pun sedih sebab katanya kitorang best dan cantik. Ok tipu je. Agam kata dia senangg bangat sama neng geulis. Eleh padahal semua customers dia kot dia cakap camtu. Haha.

Meet our supiir, Agam :) 
So, berakhirlah percutian kitorang kat Bali ni. Memang best dapat bercuti dengan best friend. Sebab lepas tu tak tau lah bila dapat pergi lagi. Ketika entry ni ditulis, Si Amnah tu pun dah selamat jadi bini orang dan tak lama jadi mak org. Dell pulak tak lama lagi dah nak jadi bini orang. Aku je yg tak de calon lagi. Kah! Sedih mak tau.

Ok, kalau yg tanya budget pergi sana berapa secara jujurnya aku tak berapa ingat. Tapi aku boleh katakan budget tu dalam RM1000 camtu jee. Flight + hotel RM 600, Supir RM300. Haa yg lain tu makan and souvenir. Kira ok la kan? Ok dah setel hutang entry. Kalau rajin lain kali aku update lagi. Tapi tak tau la bila, Haha! Bye

P/S: Ni no SUPIR kitorang (Agam) +62822-1688-4848. Nanti kamu bilang saya ini Neng Geulis ya. Nathrah. Mana tau dapat diskaun. Hehe. 



Less than three <3 3="" p="">









Thursday, January 21, 2016

Bercuti ke Bali, Indonesia Part 1

Assalamualaikum!

Nampaknya dah dekat setahun jugak blog ni ditinggalkan kesepian. Malah entry kali ni pun dah kira agak basi jugaklah. Kalau blog ni sejenis makanan, maybe dah berkulat dan maybe berlaku proses ketapaian dah agaknya, Ketapaian?  Ada ek? Whatever lah. Hee

Ok, tahun lepas bulan November pergilah aku ke Bali bersama dengan dua orang girlpren masa matrik dulu. Memandangkan ni first time and lepas ni tak tau bila pulak kitorang dapat spend time sama-sama  maka tersetuju lah aku (*ok terrr sangat) dengan rayuan Dell dan juga Amnah.Sumpah ni percutian yg langsung tak plan and memang on the spot. Kebetulan Malindo ada promotion untuk flight dan hotel RM600 sahaja! Book tiket!

Day 1

Pada hari kejadian, berlepas lah kitorang ke KLIA2 untuk menaiki pesawat yg sepatutnya dijadualkan pukul 5.30 petang. Tapi biasalah bila promo promo ni selalu lah nak delay kan. Flight kitorg delay dalam sejam jugak lah. Tapi tak pe. Redha dan sabar jelah.
Sementara tu moh ler kita selfie sat :)


Perjalanan ke Bali ambik masa dalam 3 jam. Sampai Bali dalam pukul 9.30 malam. Masa tu jakun kejap dengan airport Bali sebab nampak cantik sangat. Sambil tunggu Amnah pergi toilet, aku dengan Dell apa lagi bergambar je lah kerjanya. Kat sini saja berapa keping dah gambarnya. Tapi yg paling win si Dell ni lah. Haha. 
Nath amik gamba aku konon tengah jalan. Tapi aku tak nak padang camera. Haa dialog Dell. Haaa tengok berapa banyak shot utk si Dell je. Ni pun bukan semua! Haha



Pak supir dah tunggu lama sebenarnya sebab Dell tak inform yg flight kitorg delay. Pak Supir ni namanya Abdul, tapi sebab dia busy keesokan harinya maka dia mintak tolong saudara dia Agam utk bawa kitorg sepanjang kat Bali ni.

Dah la lambat pastu suruh supir amik gamba pulak. haha


Sebelum balik hotel, Abdul bawak kitorg makan dekat restoran (tapi tak igt nama) pekena ayam kremes. Sedap! Oh ya! kat Bali ni macam semua orang tahu, kalau tak tahu tak pe meh aku bagitahu,  90% penduduknya adalah beragama Hindu. So, pemilihan supir penting jugak bagi memastikan tahap ke-halal-an sesuatu makanan tu terjamin. Kalau Abdul tipu, dia tanggung lah dosa kitorang. Merangkak kat padang masyar nanti. Ceh. Ugut kat sini pulak. Haha

Nama hotel kitorang stay selama 3 hari kat Bali ni Catur Adiputra Hotel, Den Pasar. Hotel ni alhamdulillah bersih dan best. Percaya tak kos utk satu malam bagi satu bilik family bawah dari RM100? Bagi aku dah ok sangat. Dah la depan swimming pool. Boleh terus terjun kalau nak. Haha.Cuma kat sini tak happening macam kat Kuta tu lah sebab Den Pasar ni mostly ada diorang punya pusat pentadbiran je. Dan lagi satu dia tak provide towel mandi. Dia cuma provide towel muka. So, kalau nak stay sini bawak towel sendiri ok?

Tu bilik kitorang bebetul depan swimming pool. *Gambar ihsan dari Google sebab tak fikir nak amik gamba sebab excited


Day 2

So, lepas dah borak sampai 1 pagi semalam, harini bermula lah pengembaraan kitorang kat Bali yg terkenal seantero alam ini. Pukul 8 pagi si Agam dah ready pick up kitorang. Oh ye. Lupa nak inform, hotel ni tak ada prepare breakfast. So, kitorang bawak roti gardenia, brahims and sup campbell siap2 untuk alas perut. Sebenarnya kitorang tak ada itenary sangat pun. Just bagitau je nak pergi mana Agam ni akan bawak. 


Sepanjang jalan tu adalah ternampak signboard naik gajah kat zoo safari. Teringin nak naik. Tapi mahal gila. Seorang Rp900,000 lebih kurang RM300++ jugaklah. Terkubur hasrat maka bergambar lah kitorg kat depan jalan ni je. Jadilah buat modal berlagak dengan kawan-kawan. Pun boleh. Haha! 




Mula- mula Agam nak bawak gi kilang buat batik. Tapi aku kata tak nak Agam. Macam makcik2 lah. Haha. Takkan gadis cantik macam kitorang nak tengok batik kot. Dalam hati Agam, mesti cakap perasan nau minah ni. Sejak tu Agam panggil kitorang neng geulis dalam bahasa sunda bermaksud gasid cantik :) So, Agam pun bawak kitorang pergi tempat pembuatan Kopi Luwak , Lumbung Sari. Sebenarnya aku tak minat sangat kopi ke apa. Tapi kopi Luwak ni lain macam dia punya feymes sebab, kopi ni akan diberi makan pada musang. Lepas musang makan, dia berak. 


Musang. Penat meneran. Tido je keje!
Kita ambil tahi tu basuh, steril dan punggg! Jadilah kopi lawak yg paling mahal di dunia. Aku tak sanggup nak minum. Nasib baik kat sini dapat minum kopi free and teh free. Banyak lak tu tester. And semuanya sedap! 

Jadilah kopi luwak!

Sambil tunggu kopi
Pelbagi perisa teh yg sedapppp. Cawan besar tu kopi luwak amnah punye

Destinasi seterusnya ialah Pasar Ubud. Pasar Ubud ni tempat nak beli souvenier and barang2 utk bawak balik. Tapi, ada setengah penjual yg muka mintak penampar and suka memaksa. Kalau tak nak beli, better tak yah tanya. Nanti diorang buat muka and mulalah menyumpah. So not nice ok! Tapi jangan pelik kalau setiap kedai ada jual souvenier berbentuk tuttt. Sebab ada setengah kepercayaan yg memuja benda alah ni. Haha! Tapi nak tergelak pun ada, 

Next stop sepatutnya Tegalang Rice Field. Tapi cuaca panas mengelit sampai rasa nak marah semua orang, so kitorang skip je lah. Takpelah dapat tengok dari dalam kereta pun jadik laaa. Haha. Si Agam ni layankan je lah kerenah kitorang. Dari pemalu, last-last dia pun boleh sekepala. Lagipun dia sebaya je dengan kitorang. 

Perjalanan seterusnya ialah Danau Batur Kintamani di mana terdapatnya restoran berlatarkan Gunung Kintamani. Tempat ni memang wajib pegi kalau ke Bali tau. Sebab pemandangannya memang sumpah cantik. Apa kata org Indo? Kayak lukisan gitu. Kat restoran ni guna sistem buffet. Satu kepala RP150,000. Makanan boleh lah. Nak kata sedap sangat tu bagi aku biasa-biasa jee. Hehe. Maybe sebab view lagi menarik dari makanan kot. Dengan berangin nya. Fuhh layan! 

Gaya. mutu dan keunggulan! haha
Kitorang kat sini adalah dalam 3 jam kot. Dah puas selfie apa bagai, sebelum sampai pekan, Agam bawak kitorang pegi Pura apa tah. Betul tak ingat. Kat sini, cuma nak tengok diorang punya temple lah. Bagi aku, biasa je sebab pening bau asap kemeyan, Boleh gitu?

Kebanyakan pintu masuk juil memang berukir camni
Tapi sebelum balik hotel, kitorang mintak Agam bawak dekat Kuta Mall. Kuta Mall ni feymes sebab kat sini lah terdapatnya hard rock cafe. Dia konsep open air punya mall lah. Agak happening kat sini dengan orang-orang muda dan mat salleh. 

TYpical tourist

Masa ni aku dengan Amnah duk berkomplot dengan Agam nak buat surprise birthday Del. Nasib lah dapat supir yg sporting, Agam belikan kek utk Del. Pastu sorok. Haha. Si Dell ni dah merajuk dengan aku dengan Amnah sebab kitorang asyik berbisik dua orang. Rupa-rupanya. Happy Birthday Dell!!

haa kan dah teharu :)

Ok nanti sambung PART 2 pulak!

Boleh baca PART 2 <<<< SINI
<3 p="">


P/S: Ni no SUPIR kitorang (Agam) +62822-1688-4848. Nanti kamu bilang saya ini Neng Geulis ya. Nathrah. Mana tau dapat diskaun. Hehe.