Thursday, January 21, 2016

Bercuti ke Bali, Indonesia Part 1

Assalamualaikum!

Nampaknya dah dekat setahun jugak blog ni ditinggalkan kesepian. Malah entry kali ni pun dah kira agak basi jugaklah. Kalau blog ni sejenis makanan, maybe dah berkulat dan maybe berlaku proses ketapaian dah agaknya, Ketapaian?  Ada ek? Whatever lah. Hee

Ok, tahun lepas bulan November pergilah aku ke Bali bersama dengan dua orang girlpren masa matrik dulu. Memandangkan ni first time and lepas ni tak tau bila pulak kitorang dapat spend time sama-sama  maka tersetuju lah aku (*ok terrr sangat) dengan rayuan Dell dan juga Amnah.Sumpah ni percutian yg langsung tak plan and memang on the spot. Kebetulan Malindo ada promotion untuk flight dan hotel RM600 sahaja! Book tiket!

Day 1

Pada hari kejadian, berlepas lah kitorang ke KLIA2 untuk menaiki pesawat yg sepatutnya dijadualkan pukul 5.30 petang. Tapi biasalah bila promo promo ni selalu lah nak delay kan. Flight kitorg delay dalam sejam jugak lah. Tapi tak pe. Redha dan sabar jelah.

Moh ler kita selfie dulu sementara flight delay ni. From left: Aku, Amnah n Dell

Perjalanan ke Bali ambik masa dalam 3 jam. Sampai Bali dalam pukul 9.30 malam. Masa tu jakun kejap dengan airport Bali sebab nampak cantik sangat. Sambil tunggu Amnah pergi toilet, aku dengan Dell apa lagi bergambar je lah kerjanya. Kat sini saja berapa keping dah gambarnya. Tapi yg paling win si Dell ni lah. Haha. 

Nath amik gamba aku konon tengah jalan. Tapi aku tak nak padang camera. Haa dialog Dell. Haaa tengok berapa banyak shot utk si Dell je. Ni pun bukan semua! Haha

Dah lah lambat. Pastu paksa supir ambik gambar, Time ni lah nak guna kuasa veto customer is always right. Tak gitu?
Pak supir dah tunggu lama sebenarnya sebab Dell tak inform yg flight kitorg delay. Pak Supir ni namanya Abdul, tapi sebab dia busy keesokan harinya maka dia mintak tolong saudara dia Agam utk bawa kitorg sepanjang kat Bali ni. Sebelum balik hotel, Abdul bawak kitorg makan dekat restoran (tapi tak igt nama) pekena ayam kremes. Sedap! Oh ya! kat Bali ni macam semua orang tahu, kalau tak tahu tak pe meh aku bagitahu,  90% penduduknya adalah beragama Hindu. So, pemilihan supir penting jugak bagi memastikan tahap ke-halal-an sesuatu makanan tu terjamin. Kalau Abdul tipu, dia tanggung lah dosa kitorang. Merangkak kat padang masyar nanti. Ceh. Ugut kat sini pulak. Haha

Nama hotel kitorang stay selama 3 hari kat Bali ni Catur Adiputra Hotel, Den Pasar. Hotel ni alhamdulillah bersih dan best. Percaya tak kos utk satu malam bagi satu bilik family bawah dari RM100? Bagi aku dah ok sangat. Dah la depan swimming pool. Boleh terus terjun kalau nak. Haha.Cuma kat sini tak happening macam kat Kuta tu lah sebab Den Pasar ni mostly ada diorang punya pusat pentadbiran je. Dan lagi satu dia tak provide towel mandi. Dia cuma provide towel muka. So, kalau nak stay sini bawak towel sendiri ok?

Tu bilik kitorang bebetul depan swimming pool. *Gambar ihsan dari Google sebab tak fikir nak amik gamba sebab excited


Day 2

So, lepas dah borak sampai 1 pagi semalam, harini bermula lah pengembaraan kitorang kat Bali yg terkenal seantero alam ini. Pukul 8 pagi si Agam dah ready pick up kitorang. Oh ye. Lupa nak inform, hotel ni tak ada prepare breakfast. So, kitorang bawak roti gardenia, brahims and sup campbell siap2 untuk alas perut. Sebenarnya kitorang tak ada itenary sangat pun. Just bagitau je nak pergi mana Agam ni akan bawak. 

OOTD sat!

Sepanjang jalan tu adalah ternampak signboard naik gajah kat zoo safari. Teringin nak naik. Tapi mahal gila. Seorang Rp900,000 lebih kurang RM300++ jugaklah. Terkubur hasrat maka bergambar lah kitorg kat depan jalan ni je. Jadilah buat modal berlagak dengan kawan-kawan. Pun boleh. Haha! 


Bukti kukuh!

Mula- mula Agam nak bawak gi kilang buat batik. Tapi aku kata tak nak Agam. Macam makcik2 lah. Haha. Takkan gadis cantik macam kitorang nak tengok batik kot. Dalam hati Agam, mesti cakap perasan nau minah ni. Sejak tu Agam panggil kitorang neng geulis dalam bahasa sunda bermaksud gasid cantik :) So, Agam pun bawak kitorang pergi tempat pembuatan Kopi Luwak , Lumbung Sari. Sebenarnya aku tak minat sangat kopi ke apa. Tapi kopi Luwak ni lain macam dia punya feymes sebab, kopi ni akan diberi makan pada musang. Lepas musang makan, dia berak. 


Musang. Penat meneran. Tido je keje!
Kita ambil tahi tu basuh, steril dan punggg! Jadilah kopi lawak yg paling mahal di dunia. Aku tak sanggup nak minum. Nasib baik kat sini dapat minum kopi free and teh free. Banyak lak tu tester. And semuanya sedap! 

Kopi Luwak yg sedang diproses
Selfiee sambil tunggu kopi luwak Amnah!

Semua yg kecik tu free dan sangat sedap. Dalam cawan besar tu Kopi Luwak. Secawan RP50,000!
Destinasi seterusnya ialah Pasar Ubud. Pasar Ubud ni tempat nak beli souvenier and barang2 utk bawak balik. Tapi, ada setengah penjual yg muka mintak penampar and suka memaksa. Kalau tak nak beli, better tak yah tanya. Nanti diorang buat muka and mulalah menyumpah. So not nice ok! Tapi jangan pelik kalau setiap kedai ada jual souvenier berbentuk tuttt. Sebab ada setengah kepercayaan yg memuja benda alah ni. Haha! Tapi nak tergelak pun ada, Gelak lah please?

Gelak?

Next stop sepatutnya Tegalang Rice Field. Tapi cuaca panas mengelit sampai rasa nak marah semua orang, so kitorang skip je lah. Takpelah dapat tengok dari dalam kereta pun jadik laaa. Haha. Si Agam ni layankan je lah kerenah kitorang. Dari pemalu, last-last dia pun boleh sekepala. Lagipun dia sebaya je dengan kitorang. 

Perjalanan seterusnya ialah Danau Batur Kintamani di mana terdapatnya restoran berlatarkan Gunung Kintamani. Tempat ni memang wajib pegi kalau ke Bali tau. Sebab pemandangannya memang sumpah cantik. Apa kata org Indo? Kayak lukisan gitu. Kat restoran ni guna sistem buffet. Satu kepala RP150,000. Makanan boleh lah. Nak kata sedap sangat tu bagi aku biasa-biasa jee. Hehe. Maybe sebab view lagi menarik dari makanan kot. Dengan berangin nya. Fuhh layan! 

Gaya. mutu dan keunggulan! haha
Kitorang kat sini adalah dalam 3 jam kot. Dah puas selfie apa bagai, sebelum sampai pekan, Agam bawak kitorang pegi Pura apa tah. Betul tak ingat. Kat sini, cuma nak tengok diorang punya temple lah. Bagi aku, biasa je sebab pening bau asap kemeyan, Boleh gitu?

DEpan pintu gerbang Pura tu. Kat bali ni, memang kebanyakan dinding dia berukir macam ni.
Tapi sebelum balik hotel, kitorang mintak Agam bawak dekat Kuta Mall. Kuta Mall ni feymes sebab kat sini lah terdapatnya hard rock cafe. Dia konsep open air punya mall lah. Agak happening kat sini dengan orang-orang muda dan mat salleh. 

Typical tourist~

Masa ni aku dengan Amnah duk berkomplot dengan Agam nak buat surprise birthday Del. Nasib lah dapat supir yg sporting, Agam belikan kek utk Del. Pastu sorok. Haha. Si Dell ni dah merajuk dengan aku dengan Amnah sebab kitorang asyik berbisik dua orang. Rupa-rupanya. Happy Birthday Dell!!

Kan dah nangis terharu. Haha

Ok nanti sambung PART 2 pulak!

<3 p="">


















Thursday, May 28, 2015

Kenapa pilih Kursus Pengurusan Hartanah?

Assalamualaikum!

Haritu aku janji nak bagitau budget pergi Bandung berapa kan. Tapi last2 aku decide malas nak buat entry tu sebab malas. Hahaha. Itu je alasan paling kukuh aku boleh bagi. Lagipun korang boleh google sendiri nanti. Maafin guwe ya. *sambil kelip2 mata ala sin chan

So harini aku nak cerita sikit pasal Kursus Pengurusan Hartanah ni sebab sejak akhir2 ini aku telah dihujani oleh soalan2 mengenai course ni. Sebenarnya aku baru perasan message2 tu dekat inbox FB aku. haa amik kau berderet soalan especially lepas result SPM keluar haritu. Haha. Kot2 budak2 ni pun dah selamat dah isi borang UPU tu. Nasib lah ko dik dapat kakak malas update blog.

Ok malas nak berjela sangat intronya so kita startla cakap pasal hal ni. Aku faham ramai yang confius and tak tau langsung pasal kewujudan course ni. Nanti kerja apa. Senang ke nak dapat kerja. Belajar apa nanti. Bermacam persoalan membelenggu diri. Don't worry, kakak feel u adik. Kakak kan baik serta comel. Meh akak terangkan satu-satu ya.

Untuk adik-adik yg SPM tak berapa nak gempak atau result matrikulasi tak flying colours sampai terkubur impian untuk bergelar seorang doctor, this entry is meant for you. Entry ni panjang jugak ok. Tapi insyaallah i will make it short and simple.




Kenapa Cik Nathrah  pilih course ni. Why tak amik medic ke engineer ke?

Soalan ni sedih. Hahaha. Ko dah kenapa sedih pastu gelak. Sebenarnya adik2, hidup ni bukan macam kita tengok dalam tv je. Oh, asal nak masuk U je kena amik engineer. Sooo boring u know. Ceh padahal tak layak. Disebabkan zaman matrik aku main-main and langsung tak serius, belajar malas dan sebagainya, result matrik aku boleh dikatakan so-so je lah. Kira kalau nak amik medic tu dalam mimpi je lah. Masa tu mula lah rasa, alamak layak ke tak aku nak masuk U. Takut sangat kecewakan harapan orang tua. Perasaan cuma Allah je tau. So, aku pun isi lah borang UPU dengan harapan dapatlah jejak kaki kat menara gading. Aim aku time tu nak masuk U je. U know our people, kang tak masuk U mengata pula. Kesian mak abah aku nanti. Aku letak course ni pilihan paling last sekali. Sebab nampak macam tak glamour je, dengan harapan tak ramai yg apply. Sebab macam aku cakap tadi aim aku asalkan dapat masuk U je.  Dah memang rezeki kat sini, so itulah yg aku dapat.

Pengurusan Hartanah tu apa ye?

Dalam bahasa Londonnya course ni jugak dipanggil "Estate Management"or "Property Management". Tapi....haa ada tapi jugak tau. awak jangan confius pulak antara estate ladang tu dengan estate yg aku cuba sampaikan ni. Estate kat sini bermaksud hartanah. Ok, jangan feeling sangat nak jadi pengurus ladang. ok? So, course ni adalah berkaitan dengan property. Its all about property people. Kawan-kawan matrik aku mostly amik course berkaitan dengan sains. Aku? Jauh sangat lari bidangnya. Yelah, dari tingkatan 4 sampai matrik amik pure science tup tup masuk U tak apply langsung apa yg aku belajar bertahun tu. Penat je aku ingat pasal tiub fallopio segala tu. Ceh. Tapi, ada hikmahnya jugak. Dapatla jugak ilmu sikit-sikit. 

Kalau saya nak ambil course ni, kat mana ya?

Walaupun result SPM awak tak berapa nak gempak, awak jangan lah putus asa. Jangan lah pula berangan nak jadi driver Dato Hassan (bukan nama sebenar) kemudian bercinta dengan anak Dato Hassan pula ya. Itu semua drama je. So, bangkit ok bangkit. Marilah kita berusaha untuk memperbaiki hidup. Tapi tak jamin la boleh senang sangat di zaman GST ini. *sigh. Untuk sijil awak boleh apply dekat Institut Penilaian Negara (INSPEN). Dah lulus, boleh sambung Diploma and Degree.

Diploma ada dekat Uitm Perak and juga UTM if tak silap.Kalau silap harap di maafkan dan dengan pantas sila guna khidmat masyarakat pak cik google. Manakala untuk degree pulak, cuma ada 4 je IPTA yg tawarkan kursus ni iaitu UM, UITM, UTM and UTHM. Untuk yg dah ada diploma, contoh Diploma Pengurusan Hartanah dari UITM, awak boleh lah apply degree dekat UITM jugak sebab apa yg bagusnya awak boleh transfer kredit terus. Jimat masa, boleh kawin cepat! Amboi gataii ko ya.


Berapa lama ye nak belajar? Bukan apa, pakwe saya cakap lepas belajar terus nak kawin.

Ok, untuk sijil biasanya mengambil masa lebih kurang 2 tahun kalau tak silap. Manakala untuk diploma 3 tahun. Degree pulak 4 tahun. Oleh sebab course ni course profesional (sama macam engineer, lawyer and architecture) maka course ni 4 tahun. Bangga tak yg sebenarnya korang ni amik course profesional walaupun tak femes. Haha. Tapi, kalau adik gatal sangat nak kawin cepat, boleh apply dekat UITM sebab course ni 3 tahun je. Sebab jadual pembelajaran kat UITM tersangatlah pack. Kadang-kadang class sampai pukul 6 ptg dari pagi. Tapi, walau macam manapun UITM tetap dihatiku sentiasa. Gitu. Lagi satu, kalau awak dari diploma terus sambung degree awak cuma ambil masa 2 tahun je sebab boleh transfer kredit. Jimat kan?Nak kawin cepat kan? There u go.


Subject apa dalam course ni? Adakah ia susah?

Aku jawab soalan belakang tu dulu. Jawapannya tak susah. Depends pada orang jugak. And juga universiti. Lain U, lain cara penyampaianya. Kalau UITM, bagi aku course ni tak ada lah susah mana. Sebab kat matrik dulu lagi susah. Nak nak belajar biology. Aaaa taubat! Antara subject yg core iaalah subject valuation, economy, law, building maintenace, account, property management, marketing and estate agency.

Ala, tapi kita tak pernah belajar Account..boleh ke amik course ni?

Dari zaman sekolah, tak pernah belajar account jugak. Masuk matrik pun belajar Sains je semua.  Kita serupa dik. Takpe, lagipun subject macam akaun or economy tu ko belajar basic je. Bukan susah mana pun. Wat lek Wat peace je. ok?

Dah habis belajar nanti kerja apa?

Jadi doctor. Tapi dalam mimpi. Hahaha. Tak lawak ke? Em..ok

1)Penilai (Valuer)

Haha. Ok, antara kerjaya yg korang boleh ceburi lepas habis belajar adalah sebagai seorang Penilai atau nama glamournya valuer. Ketika entry ini ditulis, aku masih merupakan seorang valuer. Best sangat ke jadi valuer? Best kot? Sebab kerja kau berjalan je melihat alam. Kalau yg jenis tak suka stay kat ofis je, maka this job is the best for you! Kalau yg jenis nak jaga muka sangatt, rentikan lah. Valuer ni kerja dia adalah menilai berapa harga semasa sesuatu harta tu. Contoh paling senang, client ko nak beli rumah, so kita akan tentukan nilai semasa rumah tu untuk luluskan loan dia. Tapi tak semestinya rumah je. Semua jenis property kita kena nilai. Contoh airport, F1 circuit, ladang etc. Malas nak cerita secara teknikal sangat, nanti korang pun pening. 


2)Ejen Hartanah (Estate Agent)

Ramai kata kalau jadi estate agent ni boleh jadi jutawan. And jawapan aku adalah yes. Dengan syarat awak rajin dan sabar. Bukan senang nak senang kan. Kalau korang amik course ni, pengetahuan korang dalam property lebih luas. Client pun lebih yakin. Takdelah kena tipu kan. Tugas utama ejen ni adalah sebagai orang tengah antara penjual dan pembeli. InsyaAllah at least 2-3% keuntungan daripada harga harta tu milik korang. Kalau property juta-juta..masyuk masyuk.


3) Pengurus Harta 

Pengurus harta ni biasanya diperlukan untuk property besar-bear macam KLCC or shopping complex. Dia lah yg uruskan pasal selenggara bangunan, aduan2 pengguna, sewa dan sebagainya. Kalau hati kental dan hati kering sangat digalakkan la jadi property manager. Sebab lain manusia ni lain ragam dia. Ko kena handle bermacam jenis manusia.


4)Lain-lain

Selain yg dinyatakan kat atas tu, korang boleh apply dekat jabatan kerajaan macam pegawai penilaian, pegawai tadbir or sebagainya. Untuk bidang ni, kita di bawah Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH). Fungsi dia sama macam valuer tadi, cuma kali ni ko kerja dengan kerajaan. Selain dari JPPH korang jugak boleh apply jawatan sebagai pegawai penilaian dekat majlis2 daerah seluruh Malaysia. Selain tu jugak, korang boleh kerja dengan developer or syarikat korporat yg lain mcam Sime Darby dan sebagainya.

Tapi, takkan nak kerja macam ni je seumur hidup?

Kalau awak betul-betul minat dalam bidang ni, insyaAllah awak boleh pergi jauh. Sebab bidang ni dikawal dan dipantau oleh Board of Valuer, Estate Agent and Appraiser (BOVEA) di mana segala kegiatan korang akan dipantau oleh lembaga ni. Bukan lembaga hitam ya.

Selain itu, utk menjadi pakar dalam bidang hartanah ni, awk boleh apply untuk jadi Registered Valuer (RV) di mana korang perlu mempunyai pengalaman sekurang2 nya 2 tahun then perlu isi log book, interview and kalau berjaya boleh jadi RV and jadi kaya. Haa fairytale sangat. Nak dapat title RV ni bukan senang. Korang kena mahir semua pasal hartanah, law mengenainya dan sebagainya. Kalau jadi RV korang just sign report je and kalau ada rezeki boleh bukak company hartanah sendiri. Best tak? Bunyi good2 je kan. Tapi nk laluinya bukan senang. Kena minat, usaha and tak putus asa. Tak mustahil! Eceh. Padahal aku pun tak tulis pun lagi log book tu. Haa..kalau korang jenis pemalas nak tulis log book tu, korang boleh la tunggu 10 tahun lagi, then isi list of experience macam tu, submit kat board then pergi interview terus. Ni jalan panjang sikit lah. Kalau tak sabar leh lah lepas 2 tahun isi log book tu. Tapi tak semestinya sekali je pergi interview korang dah lepas. Ikut nasib and rezeki. Kalau dapat interviwr yg strict maunya 10 kali jugak.

Kesimpulannya, Allah dah tetapkan rezeki kita sejak dr luth mahfuz lagi. So, jangan risau. Just hadapi dengan tenang. Lagi satu, kita kena bersyukur sebab bukan semua org boleh masuk U especially IPTA. Last but not least, semoga entry ni sedikit sebanyak dapat membantu ok. GOOD LUCK ��

Kalau ada soalan boleh la komen kat bawah ni ok.

Thanks for reading this entry :)




Wednesday, May 13, 2015

Bercuti Ke Pulau Perhentian - Part 2


Assalamualaikum!

Seperti yg dah dijanjikan tempoh hari, entry ni adalah sambungan daripada entry PART 1 tu ari. So, hari kedua ni aktiviti utamanya ialah island hoping. Seawal 10.00 pagi kitorang dah tercongok depan kedai Fatimah Chalet lagi sekali sebab kitorang ambil pakej snorkeling dengan dia. Sebenarnya, banyak pakej yg korang boleh pilih. Ada yg 3 point, 4 point, 5 point dan point-point. Pilih mana suka je. Satu pakej boleh dapat serendah RM30 je depends pada skill nego jugak. Tapi disebabkan kerek dan banyak duit (ok gurau je) kitorang request nak private jet, eh silap, private bot, so that abang bot tu bawak kitorang je dalam satu bot. So, terpaksalah bayar RM75 sorang untuk 5 point sebab harga satu bot RM300 termasuk singgah di Fishermen Village untuk lunch. Sebenarnya kalau ramai, lagi murahlah. Sebab kitorang 4 orang je jadilah mahal. Gitu.

Excited gilaaa time ni.  Aku rasa kalau nak buat exspresi excited memang kena nganga luas-luas kot. Baru nampak sikit keterujaannya tuh. Kan?

Actually, tujuan utama aku nak sangat snorkeling ni adalah untuk carik ikan NEMO tu sebab last time masa aku pergi Tioman aku tak jumpa. Haha. Excited gila.


Muka tahan panas. Masa ni baru nak gerak. Abang tu tak pasang kanopi lagi. Haha.

Sampai point 1, aku pon terjun ke dasar laut. Ok takyah nak dasar sangat lah. Sebab sedar diri pakai life jacket, maka terjun ke permukaan je sudah.  Masa ni excited lebih sikit lah sebab lama dah tak menyelam dalam laut. Kalau baru first time cuba snorkeling ni, confim ko telan air laut sampai kering tekak. haha. Nasiblah masa ni aku dah pro.

Ikan-ikan yg menanti kedatangan kami. Marilah berenang bersama kami. Kata mereka. Cewah. Dari atas bot dah nampak .

Bila dah boring kat sini, abang bot bawak ke point seterusnya. Masa ni ombak agak kuat, so agak penat jugak lah nak mengayuh. Apa yg aku boleh cakap, setiap point tu ada kelebihan masing-masing. Dan cantik gila! Tapi sunyi je. Kalau ko berenang sorang-sorang confirm tak perasan sebenarnya ko dah jauh dari point asal ko mula terjun tu. Sebab keindahan dalam laut tu tak dapat digambarkan dengan kata-kata. Ikan perlbagai warna walaupun majority ikan belang tu je conquer.



Sebab ralit sangat, bila ko timbul ko akan nampak bot ko tu jauh dan mulalah menyesal sebab nak tak nak ko kena patah balik kat bot tu. Nak je aku panggil abang bot tu datang ambik aku. Nasib lah aku ni cuma rakyat marhaen. Kalau aku orang berkuasa dah pasti aku mintak abang bot tu dukung masuk bot. Over tau!

Antara view yg sempat dirakam.


Nak dijadikan cerita, si Dee ni rupanya mabuk laut. Terbaring je dalam bot. Tu lah, haritu bukan main ko gelakkan minah salleh tu kan. Haha. Ampun Dee!

Atototot..Cian dia ye.  Aku tido dalam iman.

Sementara tunggu Dee recover sempat lah aku amik gamba lompat2 tapi haram semua tak jadi. Haha!


Lebih kurang 1 jam lebih kat situ, abang tu bawak kitorang ke Turtle point. Bila sampai kat sana, banyak gila bot tengah berpusing-pusing mencari penyu yg tak kunjung tiba. Mungkin rezeki kitorang, tak sampai 5 minit menyanyi lagu ikan kaloi versi penyu tiba-tiba penyu muncul bebetul kat sebelah bot kitorang. Haha. Comel gila. Bot-bot yg lain pun menghampiri lah kitorang. Tak sempat nak amik gamba sebab masa nak snap gamba penyu tu, camera handphone tengah mode 'front camera'. Mungkin jugak phone tu nak bagi isyarat bahawa muka kau pun dah serupa penyu. Oh kejam!

Singgah lebih kurang sejam dekat kampung nelayan untuk makan tengah hari. Banyak bot nelayan parking dekat sini

Last point, abang bot bawak kitorang pergi Romantic Beach di mana rumah NEMO kat sini. So, akhirnya tercapailah impian aku selama setahun menanti.

hai NEMO! awak cute sangat :)

Oh ya, biasanya kalau korang pergi snorkeling, ramai yg ambik pakej terjun dari rumah api. Kat sini, abang bot akan abwa korang ke rumah api, korang panjat then terjun lah dalam laut tu. Tapi kitorang tak ambik pakej tu pun. So, sesiapa yg berbakat macam Pandalela boleh lah try.

Senja tu, operasi nak tengok sun set lagi sekali sebab last time dapat serpihan je kan.  Kali ni kitorang lepak awal sikit, sebab takut ketinggalan. Berkat kesabaran, akhirnya dapatlah jugak tengok sun set yg diidamkan sangat tu.


Orang kata kalau pergi Perhentian ni tak sah kalau tak pergi kincir angin. Boleh lah kau nak feeling-feling Amsterdam even hakikatnya ketiak kau basah dek panas dan tracking yg tak berapa mencabar tu. Keesokan harinya pergilah kami berempat mendaki bukit utnuk ke kincir angin tersebut. Walau tak berapa mencabar, penat lah jugak sebab dah lama tak exercise. Antara kitorang ber-4 ni aku lah orang yg paling slow. Diorang semua kena tunggu aku. Haha. Penat gila. Lebih kurang 30 minit meredah onak duri, sampai lah kau kat puncak bukit tu.

Penatttt!!!


Tips: Kalau nak pergi sini, elok lah pergi awal pagi sebab bila dah tengah hari ketiak korang maybe akan lenjun umpama laut china selatan. Haha! Dan pakai seluar, tak yah nak feeling princess pakai skirt bagai. (padahal aku yg  plan nak pakai skirt tu. muahaha).


Dua ketul je kincirnya :)

Dari atas ni korang akan disajikan dengan view seluruh pulau yang  sangatlah awesome! Aman damai dan tenang sekali! Cewah. Boleh lah kau berangan kat sini tanpa gangguan. Tapi aku tak sempat berangan pun sebab penat ya amat.

Cantik kan?

Tapi kalau takde 4 orang yg mennyibuk tu way better kot? Haha!

Sampai bawah sekali lah kitorang turun. Masa ni seronok lah bergambar bagai. Nak naik balik ke atas tu memang menyumpah dalam hati lah. Haha! Kitorang plan nak bukak kedai air dekat atas tu. Sebab bila naik balik sumpah sesak nafas. Air..air...Batu Caves pun kalah..Turun laju je kan.

Malam tu lepas dinner kitorang straight away ke Long Beach untuk menyaksikan pertunjukan api. Maybe masa ni abang api ni cedera, so pertunjukannya agak hambar. Aku siap menguap-nguap lagi dek kebosanan. Ek eleh bang. Setakat pusing-pusing api pastu letak celah kangkang buat apa bang. Bentak hatiku. Dalam hati jelah berani kan. Haha. Kang cakap kuat-kuat kang dibuatnya abang tu lontar api kat aku acane? Jadi bola bola api paling comel la sudahnya. Sebab bosan, kitorang pun blah cepat dan balik tidoo.

Abang api yg hambar. Sorry bang.. Boring.....!
Pagi tu lepas solat subuh aku sambung tido. Diorang bertiga pergi Long Beach nak tengok sunrise. Sebab betis aku sakit sebab tracking ke kincir angin semalam, aku tak join. Haha.

Bila dah 4 hari dekat sini, bila tiba hari nak balik, berat sangat hati. Malas gila.Lagipun macam tak puas tengok air laut dan berendam dalam air laut even hakikatnya kalau laut tu boleh bercakap mesti dia akan cakap "ko tak reti-reti nak balik ke". Ceh. Sampai hati. Tapi, insyaAllah kalau panjang umur nak pergi lagi. Sebelum balik sempatlah kitorang merakam gambar tepi batu depan chalet sebagai kenangan. Dengan itu tamatlah percutian aku dan kawan2. Bye Perhentian. See u again. Nangis. Sobs.



Ok, before korang tanya, bawah ni adalah budget aku untuk ke sini (tak termasuk penginapan kat Kuala Terengganu).

Ticket flight: RM150 (return)
Kete sewa:  RM75 (return) (per person)
Bot & marine park : RM75 (return)
Hotel (3 malam) : RM 318 (per person)
Snorkeling : RM75 (per person) * boleh dapat murah lagi. sebab kitorang private bot, so mahal sikit.
Makan (4 hari) : Lebih kurang RM50 sehari (portion banyak dan sedap dan fresh)


Oh ya! untuk sewa kereta boleh lah contact Encik Amran, D'Ammar Holiday  ni. Rate insyaAllah murah. Satu van tu leh muat 16 orang. Harga satu van, so boleh jimat kalau pergi ramai.  Ni no telefon dia 019-9549938.  

Kalau sebut nama aku, confirm dapat diskaun. Hahaha. Memandai je kan. Kalau tak dapat diskaun jangan marah ok.  Boleh klik kat  D'Ammar Holiday ni untuk lebih info ok.  


With that, aku nak pesan  pergilah bercuti dalam negara. Sesungguhnya dalam negara pun banyak tempat menarik juga.  

Thank you for reading this entry!