Saturday, November 22, 2014

Jagalah sikit perasaan orang,boleh kan?

Assalamualaikum!

ok sekali baca tajuk mesti korang tertanya, "cik nathrah ni dah kenapa. sentap dengan siapa lah agaknya tu". lalu terus bukak link yang aku share untuk mengetahui kisah selanjutnya. maklumlah typical malay memang lah begitu. bab-bab hal orang ni nombor satu. suka benar bercerita hal orang. ish ish ish. eh macam cakap depan cermin pulak. haha. 

sekian lama tak berupdate, gelaran 'cik nathrah' tu masih lagi aku pegang, bila agaknya nak dapat title puan aku pun tak tau. rahsia ALLAH (baca dengan qalqalah). banyak benda berlaku selama ni tapi malas nak update je. sejak-sejak blogging ni dah tak jadi trend makin malas la pulak aku nak update. karang penat je update tapi takde orang nak baca pun. sedih. lalu menangis tepi bucu katil lah jawabnya. 

back to topic, bila umur di hujung 26 tahun ni memang ramai sangat kawan-kawan sebaya or yang lagi muda dah berkahwin dan juga ada anak. sumpah aku kadang-kadang jeles jugak. tapi tu lah. biarkan je la kan. nanti main candy crush hilang lah perasaan jeles tu. haha.

bakal berumur 27 tahun, 2015.

before orang tanya, 'cik nathrah pakai skincare apa. kulit cantik etc' meh aku jawab sesiap. aku pakai camera 360 je. *flip tudung. hahaha.

sebelum tu, maaf kalau entry aku ni buatkan ada yang terasa ye. ini pandangan aku je. kalau tak setuju boleh komen sebagai anonymous. ok?  bila cerita pasal anak, semua orang tau setiap pasangan yg berkahwin memang nak anak. sebelum kawin pun siap dah plan nak anak perempuan 10 anak laki 20. nama pun dah siap cari dalam himpunan nama islam. nak letak alisya ke. lara alana. or jemaima. (nampak sangat suka stalk instagerem retis). 

so bila dah bertahun kawin tapi still belum ada anak adalah satu tamparan hebat lah. (kot). sebab aku pun belum kawin. so tak tau feeling dia macam mana. aku bercakap melalui orang mengadu kat aku je. lagi sedih bila orang yg kawin lambat dari dia dah pregnant. lagi parah bila orang yg dah pregnant tu share gamba 'pregnancy test' tu. mana taknya, yg dia asyik negatif je. 

memang tak dinafikan, kadang-kadang kita tak berniat langsung nak show off ke apa ke. cuma nak kongsi berita gembira dengan orang lain. takkan lah salah jugak. memang tak salah tapi kadang-kadang tanpa kita sedar ada yg terasa hati walaupun bukan niat kita begitu. faham ye? 

lagi satu apa yg aku perasan, bila dah akhir tahun ni, mak-mak budak ni ramai yang upload kecemerlangan anak masing-masing. alhamdulillah anak aku dapat no 1. pelajar terbaik dunia gitu. tapi pernah tak terfikir ada jugak ibu bapa yg anaknya kurang pandai dan tak layak nak terima hadiah pun. mesti sedih bila tengok anak orang lain je dapat. anak dia bila lagi. kita pun tak tau susah-payah dia nak ajar anak dia bagi pandai. tapi tak dapat jugak.

aku tak tau lah aku macam mana nanti. sebab sekarang aku belum lagi kawin. belum tau lagi nanti senang ke nak pregnant. nak upload gambar anak dapat hadiah lagi lah jauh. tapi aku menulis dengan apa yg aku nampak sekeliling aku je. bukan jugak aku ni jeles tengok kebahagiaan orang. tapi just mengingatkan. jangan salah sangka ok.

so, tu jelah kot untuk kali ni. insyaAllah even aku jarang update pun, kalau rajin aku akan update jugak. tak kisahlah 2 tahun lagi ke. harap ada lagi yg sudi baca.

Thanks for reading this entry!


Sunday, April 6, 2014

Happy 60th Birthday Mak!

Assalamualaikum!

Ok, Ini entry pertama aku untuk tahun 2014. Haha. Dah bulan April dah woi. Aku pun lupa tentang kewujudan blog ni kadang-kadang. Macam bukan kadang-kadang je. Selalu kot. Betul lah bak kata pepatah. Habis madu sepah dibuang. Actually sepah tu menatang apa pun aku tak tau. Kalau Sepah raja lawak tau lah. Kesian.

So, setelah beberapa bulan blog ni tak berupdate aku nak bagitau korang yg azam aku untuk kurus dekat entry sebelum ni hanya tinggal harapan. Bukan apa. Disebabkan aku comel sangat, bila joging sorang-sorang ditepi tasik bertemankan burung-burung berkicauan, tiba-tiba dengar suara sumbang mat-mat rempit "hai kak..sorang je. teman bolehh?" Cewah. Bajet muka macam miss universe semua orang nak ngorat. Haha. Tipu je. Padahal diri sendiri yg malas. Ini lah dia. Tak pasal-pasal mat rempit dapat nama.

Titew raseww mcm tak comel jewww. (Gamba saje taruk nak mintak puji)

Actually hari ni birthday mak. Tadi aku call dia nak wish birthday. Rupanya dia pun lupa hari ni birthday dia. Alololo comel mak aku. Tahun ni umur mak dah 60 tahun. Sepatutnya masa sekarang kebanyakan orang dah bergolek dengan cucu. Takpe mak, yg penting mak ada anak gadis yg comel macam kakak. Setaraf dengan bayi comel yg ada. Haha.Tahun ni sahaja dah beratus kali mak tanya pasal kawin. Errr itu aku serah pada Allah. Doakan aku dapat jodoh yg baik-baik ye.

Mak aku jenis suka membebel. Kadang-kadang hati ni rasa tersiat-siat bila dengar dia cakap oe bebel. Dia jenis takde nak cover line punya. Takde nak jaga hati punya. Kalau dia rasa nak cakap, dia cakap. Tapi lama lepas tu dia akan rasa bersalah.

So tadi aku wish birthday dia. Last sekali aku cakap " i love u mak". Mak aku pun cakap "love u too". Serius perkataan " i love u" tu such a magical word. Cewah. Sebab dari kecik aku memang tak dibiasakan cakap macam tu. So bila dah tua bangka baru nak cakap cenggitu rasa kekok. Tapi bila dah cakap tu tetiba blushing and rasa happy. Lepas ni nak praktik banyak-banyak. :)

Lagi satu mak aku ni jenis yang tak suka ambil gamba. Memang sangat kontra dengan anak gadis dia yg sorang ni. Katanya, muka sama je hari-hari. Buat apa ambil gamba banyak. Mak tak lawa. Buruk lah muka mak. Tapi, satu benda je mak kena tau, kalau mak tak lawa macam mana mak boleh dapat anak yg tersangat lawa ni. Haa. Dah tentu-tentulah mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasik. Ye dak? Hahahaha.

Haaa tengok tu. muka kena paksa. Haha
Ok dah cukuplah nak perasan. Kang ada yg muntah hijau depan sematt pong masing-masing. Maklumlah, sekarang semua pakai iPong. Samseng. Lepas tu bila jumpa kengkawan pun sibuk dengan phone masing-maasing. Mohon sesiapa yg tengah baca blog aku ni, kalau tengah lepak dengan kengkawan or sedara mara mohon teruskan pembacaan. Eh. Hahaha.

Even mak aku tak kan baca blog ni, tapi aku harap coretan aku ni dapat jadi kenangan utk masa akan datang. Mak aku bukak laptop pun tak reti. Inikan nak search blog aku. Dah la lama tak update. Hehe.



"Ya Allah, panjangkan lah umur ibuku. Berikanlah dia kesihatan yang baik. Sayangilah dia. Lindungilah dia. Murahkan rezeki dia. Janganlah Kau ambil dia sebelum aku puas berbakti padanya. Amin"

KAKAK SAYANG MAK. HAPPY 60th BIRTHDAY MAK!

With that, i thank you :)

*less than three <3 nbsp="">








Monday, October 28, 2013

Budak-budak sememangnya jujur

Assalamualaikum!

Last raya korban haritu, macam biasa aku akan balik kampung dekat tapah, perak. of course lah untuk menyambut lebaran yg kian tiba. ceh padahal takde orang tanya pon kan ko buat apa balik kampung. haha.kali ni aku drive sorang je. tanpa teman. hanya ditemani lagu-lagu yg diputarkan di radio dan juga suara merdu sang bayu. wahh gituuuu kan.

perjalanan dari KL ke tapah mengambil masa lebih kurang sejam setengah. dengan kelajuan maksimum 130km/j dan kadang kala 110km/j bila nampak signboard "zon perangkap had laju" aku pun berjaya sampai dengan selamat dekat kampung. kereta aku mampu pergi laju tu je. maklumlah naik viva da lova je. kang bawak 180km/j tengok2 tayar dah takde. kan haru jadinya.

penulis bergambar dengan kereta viva da lovanya. eceh utusan malaysia shangatt. macam cantik je.macam cantik je.macam comel jewww. ;p

sesampainya dekat rumah opah, aku bersalaman dengan sedara mara yg ada. tak kurang jugak budak-budak kecik yg memanggil2 nama aku "kak terahh. kak terahh dah balik woi". cis tak glamer langsung nama. cubalah panggil kak natty ke. kak lisa surihani ke. barulah market. jatuh imej i sebagai blogger picisan ni tau adik-adik.


adik-beradik mak aku ramai. ada 13 org semuanya. mak aku anak nombor 2. so ramailah kazen-kazen yg kecik2 lagi. bila raya ke apa, memang penuh rumah opah aku. meriah. budak-budak ni apa lagi, belum sempat aku melabuhkan bontot diorang dah tarik2 tangan aku ajak pergi 7-eleven. nak beli slurpy katanyaa. cis kek betul. kat tapah ni 7-eleven lah yg paling glamour selain TF Value Mart. hahahaha. macam-macam alasan aku bagi untuk mengelak dari kena paw. tapi tak lut. last-last aku pun bawak diorang. penuh satu kereta.

family besar aku. last raya :)
sebaik je aku parking kereta, berpusu-pusu bebudak ni lari ke arah 7-eleven. konon kalau lambat slurpy tu habis lah. abang hensem dalam 7-eleven tu senyum-senyum je kat aku. aku pon untuk cover malu dan supaya nampak keibuan cakap "biasalah bang. budak-budak". pergh. hebat lakonan aku. haha. terus abang tu mintak nombor phone. ok tipu je. abang tu pandang sebelah mata pon tak. fine. dalam hati. haha.


bila dah dapat apa yg dorang nak masing-masing sunyum sampai telinga juga. tetiba aku dengar sorang bisik-bisik "ok,..nanti kita bilang satu dua tigaa...kita cakap terima kasih kak terah..tau tau". aku senyum je. dan sesaat lepas tu bergemalah suara diorang mengucapkan " terima kasih kak terahhhhh". aku macam terharu sikit lah.kan kan. pastu diorang cakap "kak terah baik. dah lah cantik. maniss je muka". jujur sangat kan? hahaha. ok fine. aku tahu diorang bodek. kalau tak harammm lah nak puji cenggitu.

jangan terpedaya dgn mula innocent mereka. tukang pau berjaya di abad ini


sampai je umah, aku lepak depan tibi. tiba-tiba anak buah aku dalam umur 5 tahun nama Azim datang kat aku. duduk atas riba. Azim memang suka dengan perempuan. terutamanya yg comel mcm aku. hahaha. perasan,tiba-tiba dia tanya " akak...baju akak ni tulis apa". aku jawab "i love Sabah". Azim pon cakap.. "oh...".sambil pegang-pegang tulisan dekat baju tu. tiba-tiba sedang aku kusyuk mengahayati jiwang cerita Love u Mr. Arrogant tu Azim cakap "akak..dalam perut akak ada baby ke?". dunia aku bagai gelap gelita. kilat sabung-menyabung. bagai halilintar. damnnnnn!! moral down aku. terus masuk bilik semayang dan minta petunjuk untuk tenangkan hati. hahaha. drama. adik please jangan jujur sangat boleh? grrrrr.

Azim dan kakaknya
sejak hari itu, aku berazam untuk meneruskan cita-cita aku untuk berjoging. 3 kali seminggu. 20 minit setiap sesi. tapi tapi hingga ke saat ini...ok sambung sendiri. bye!



*less than three <3 p="">