Tuesday, September 28, 2010

Aku Tak Faham Bahasa SMS Budak2 Zaman Sekarang!

Assalamualaikum!

Teheeeee...auww..cuba korang imagine macam mana rupa aku kalau sengeh2 macam ni. macam nak mintak penumbuk je kan?hahahaha..adoi..minggu ni aku bz sangat! ni pon baru je lepas buat asignment. (kena sebut jugak..nanti korang ingat aku ni rajin update blog je..hahaha..keji giler ).

ok lah..ok lah..straight to the point...bila korang baca entry ni, korang rasa pernah tak mengalami situasi yg sama macam aku? ye lah kan. kalau dulu orang2 sebaya macam mak and abah aku je yang tak paham bahasa sms zaman aku, so tak pasal2 bila hantar sms kat diorang mesti kena guna bahasa baku or tulis ejaan full. tak adanya nak short form,short form nie..kalau tak nanti diorang confius macam ni..
pic macam biasa cik google bagi. 

ni nenek sedara belah ayah aku..kiranya aku ada mix blood jugak lah...ok..tipu je..hahaha!
haa..ni bahasa sms zaman budak2 baya2 aku lah...

tapi zaman sekarang punya bahasa sms lagi power.ala..bahasa budak2 yang sekolah menengah yg baru nk 'up' tu lah..aku yg muda remaja ni pon(podahcitt!dah tua bangka ngaku remaja lagi..kehkeh) kadang2 tak paham apa yg diorang tulis. kalau paham pon lepas da baca 2 3 kali..contoh situasi seperti berikut..

situasi 1: seorang awek cun telah mendapat sms daripada anak buahnya yg berumur dalam lingkungan 17tahun... *sila klik gambar utk tumbesaran*


disebabkan awek cun tersebut tak paham atau confius maka beliau pon bertanya kepada kawan nya yg berwibawa serta berdedikasi dalam pembacaan sms.:p


setelah beberapa minit...


dan akhirnya awek cun tersebut suruh anak buah dia hantar lagi sekali sms tu...baru lah awek cun dan kawannye yg berwibawa tadi paham maksud sms tersebut..-the end-

p/s: ish..kadang2 nyampah pulak baca yg yew kew..euwwwwwwwwww!

*less than three* <3

30 comments:

Ayeem Jemain said...

haha tahew takpew. sakit matew bacew. hahaha. belom yang mArChArM iNieW laGiEw! sAkiT mAtEw nArK bACeW! hahaha

CiK NaThRaH said...

hahaha..ade jugak yg kene abuginnnn ni kang..

-Faridz- said...

hahaha mak su kt ne. nt kite nk dtang. tu mksd msg tu.. ahaha

CiK NaThRaH said...

faridz: yaa..tepat! bace 3 kali baru dpt tangkap..hahaha

Anonymous said...

aweks cun tu namewnyew fatimah..haha

saya_arief said...

gamba tuu..
xleh bla..
huhuhu..
mcam pelakon berwibawa je..
;p

mimiekucayang said...

mimi pun nyampah org kasi msg tulis cmni... berputar, berbelit and berselirat lidah baca... rs nk lempang je...hahahaewww

g_NoLa said...

hai awek cun...sy nak kenalan..no shortform2 k..huhuhh...

Asya Zain said...

tehehehe..bdk2 skang mmg sgt advance dlm tatabahase..smpi xleh nak paham langsong dh kite2 ni..tssskkkkk...

*dorang ni mmg nak kene g kelas tusyen BM smpai lebam nih! ahahahaha *

Nur Hawa Mohd Zin said...

boleh nak short form dalam SMS tapi kena ikut standard kamus dewan gak...hehe

CiK NaThRaH said...

anon: ya betol!

saya arief: keh keh keh...bese lah :)

mimiekucayang:kan3..ape la dorang ni kan

gnola:amboiii!

asya zain:kalo jawab spm camni confem fail!heheh

hawa zin:betol..setuju :)

Zairie Husin said...

tahu xpe.. sakit hati betul.. kalau x phm la.. guna la ayat penuh.. huhu... tpi nama pun dah short mesej.. huhu

zairie recently posted:
PESANAN UNTUK LELAKI

CiK NaThRaH said...

zairie husin: mmg la name dia short msg but we still have to use a proper words so that peoples out there won't be confused of what we are saying isn't? :)

akuzle said...

adoihhh... tulun2... akak pom shakit mater weih...

L@n@ said...

yup betul tuh .. kadang makcik sorang ni tak paham satu ape pun bila anak sedara seramai 6 orang bagi sms .. last2 makcik ni kene call, baru la paham

Nobita Sensei said...

haha..tersgtla betul! budak-budak zaman sekarang..

epol said...

aku paling tak suka ayat 'kenapew' 'pew' tu..rasa nak lempang..hahah

Hanis Azla said...

betullah.. kdg2 bila anak dpt msg dari kwn dia, boleh plk dia minta mamanya yg lagi tak faham ni tlg translate.. he.he..

haidi takeAfoto said...

hahaha dulu pnh kene mrh ngn mak sbb tulih shortform sgt anta sms kt die..padahl mintak tolong die beli bescafe mocha tin jer..

heheh skg ni mak dah advance..shortform die dah mcm bdk2 remaja belasan taun je.blajar ngn adik2 la ni..heheh.kite lak yg xfhm.

skg ni bile nk kol die tanye bende2 yg xpenting..die ckp bazir duit je kol..sms je pn dah leh...

haidi takeAfoto said...

xleh nk shout la nad..nape ek..dah tulih pnjg2 kt shout box tu die suh kite put at least 3 charc..aduss ni pn slh phm sms gak ke??heheh

CiK NaThRaH said...

akuzle:hehehe...saba kak saba..

lana:wow..mudanye makcik nie!

nobita sensei: kan cikgu?

epol:pe kate ko lempang je?hahaha

hanis azla:hahaha..

haidi:wow..terernye mak kamooo!hahaha

Narina Joe "Najo" said...

hehe entry terbaekk stakat ni...bes...! memang rase nak sepak! sepak! je sape yg guna "..ew" kt hujung tuuu...adoih plzlaaa..xmatang lgsong..ciss

miszlullaby said...

skrg ni mmg trend kot dorg cakap mcm tu.rase cam nak sekeh pun ade.kekeke...Ade kawan sye tu,die citer,ayah die kalau sms lagi dasat.Die xde jarak-jarak..Sume die sambung sebaris mcm ni"Adikjgnlupemknnasikyangmakmasaktadi".kekeke...

CiK NaThRaH said...

narina joe najo tahnye..x matang..sepak jee kak ngah! hahaha

miszlullaby:mak oii..rock gile ayah die..lagi pening nk paham..heheheh

Gayahspears said...

hahah.. ko nie sengal cam aku gak.. blh 1 kepale kita nat!!! wa geng same lu..cet2... sengal ubi..hahaha

CiK NaThRaH said...

gayahspears: yeahhhh....cetttt2 jugak lahhh! hahaha

Solihin Zubir said...

ahahaha.. shortform budak2 zaman skrg mmg mlampaui batas.. huhu..

zirconia said...

memang setuju sangat. sms kan patutnya pendek. nie ditambahnya huruf 'w' lah, 'y' lah. itew yg jd macam niew. hahahaha.

remaja bajet besh said...

kenapew ckp cmtew,pew sala kamy..pew yg ta phmnyew dgn ayat2 mcm tuh.msg2 ayat cmtew baru la cool..

CiK NaThRaH said...

remaja bajet besh: aah...cool lah sangat...same cam nickname ko ni lah darjah ke'cool'an ko