Friday, September 24, 2010

Cita-cita aku masa kecil semua tak kesampaian!

Assalamuaikum!

Burppp...alhamdulillah...adoi..kenyang gila..da macam perut ikan buntal dah aku tengok perut aku nie..hari ni aku makan maggi je..sebanyak 1 1/2 bungkus...heheheh..kalau sebungkus tak cukup, dua bungkus banyak sangat pulak..kira ok lah tu kan?

Haa...korang masa kecik2 dulu mesti ada cita2 jugak kan..alaa..time kita semua sekolah rendah dulu, cikgu kelas ada simpan satu report card and kat dalam tu ada ruang cita2. kalau tak silap aku,ada 3 pilihan. so, tiap2 tahun cikgu akan panggil and tanya 'haaa..besaq nanti hang nak jadik apa?meh habaq mai kat cikgu meh'.
seingat aku aku pernah bercita2 nak jadi ustazah! heheh..sebab dulu time tadika aku sekolah kat tadika islam.aku rasa macam best je jadi ustazah.
 
dirompak dari encik google.
masa tu muka aku lebih kurang macam nie lah..darjah kecomelan pon lebih kurang macam nie..hahahaha! perah santan betol!

mak aku pon sejuk je dengar bila anak dia nak jadi ustazah.lepas tu bila dah besar lagi, nak jadi nurse pulak...bomba pon pernah! sebab aku tengok macam semat je pakcik tu pakaii uniform..hahaha..semua kerja2 yang mulia jer kan?

bila dah masuk sekolah menengah, dah matured sikit baru lah fikir pasal cita2 yang 'wowhhhh'! seperti doktor misalnya.padahal pemalas bukan main! bila dah masuk matrik terus berangan2 nak jadi pharmacist..tapi lagi sekali MALAS! and time dapat result dah sedar bahawasanya diri ni tak layak.pointer pon 3 lebey sikit je.and apply lah uitm dapat course real estate management ataupon dalam bahasa melayunya pengurusan hartanah.aku pon rasa cam apa lah course aku pilih ni..tak glamour langsung..bila orang tanya cam segan nak jawab sebab ramai fikir aku nanti kerja jaga kebun2 getah and kelapa sawit yg ada. mana class!tapi bila dah belajar baru rasa interesting! haa..salah satu skop kerja dia jadi pegawai penilaian.alaahh..cukai2 taksiran yg korang mak bapak korang bayar tiap tahun tu aku lah yg tentukan! hahahaha..banyak lagi sebenarnya..lecturer aku pon cakap, tak ada lagi student course ni yg menganggur.tapi tak tahulah kot2 dia saja nak sedapkan hati kitorang kan.tapi harap2 betol lah kan.risau jugak..

so,kesimpulannya..cita2 aku yang dulu tu semuanya tak jadi kenyataan!apa pon aku mesti teruskan course nie..sebab ada lagi satu sem je lagi..even aku tak pernah mimpi pon nak jadi valuer, aku terima dengan redha.. :) insyaAllah..

muka bangga and yakin..hahahaha!




*less than three* <3




14 comments:

Solihin Zubir said...

sy dari kecik lg ayah sy dh tetapkan yg sy akan jadi bisnesman bila besar nnt.. n sy pegang tu smpai skrg..
alhamdulillah... =)
smoga anda berjaya mencapai cita2 anda itu.. =)

CiK NaThRaH said...

solihin zubir:alhamdulillah...baguslah kalau macam tu...insyaallah :)

g_NoLa said...

kadng cita2 kita dipengaruhi parents..kan?? dat was me be4. bila dah bsr nie baru tau kehendak hati n kekuatan diri. sy dulu quit medicine sbb sedar jiwa sy tak kat situ...siap kuarga tak trima dah.. berapa thn tak blk kmpung. ddk s.alam tu ha~..huhuhuh..sedih! tapi akhirnya aku jadi manusia gak!! dlm bidang awk nie lah..blajar skit2 ngn partner....setup company sendiri. alhamdulillah..ada jgk..rezeki. klu tau dulu jd bos jd kuli(kerja sendiri)bes... tak amik pun sains tulen time menengah dulu! wakakaka...awk tak lame lagi grade..klu dah hbs kudrat, ada perinsip "rezeki is everywhere", trylah email CV awk. sbb sy perlukan kepakaran awk.

p/s: tmpt sy jauh...~~ sanggup ke?? huuhhu.. snggup oklah. here, anythings about property 'valued' n big future. i thng u knw also lah..ur job ma..rite?

Notami said...

salam..mana perut ikan buntal tu? nk tgk! hehe..jgn marah no.. =)

CiK NaThRaH said...

gnola:wow! time kaseh atas komen awk yer..pjg lebar sungguh..wah..x sangke awak pon amek hartanah ke? insyaallah..kalo ade rezeki..hehehe..sudi ke amek pekerja cam sy nie...cewahh..mm..jauh tu katne ek?? :P

notami: hahaha..sesuatu kekurangan itu hendaklah dirahsiakan yer..nnti kantoi la.. :p

miszfetty said...

ak pown same..tetibe jew leh kos nie..terima seadanyer..p kos nie mmg interesting....same2 la kita gapai cita2 nie..hehehe

g_NoLa said...

yelah..yelah..nxt time komen pependek je..kang fullpage blog yg mantop nie..ahaks!! kang kite crita pjg kat ym, along_rafura@yahoo.com. klu smbng kat cnie pun takde hal...kang kena sound lagi komen pjg2. wakkaka...lgi pun tak proper n hilang seri blog nie kang..:)

CiK NaThRaH said...

miszfetty: betol3..gambate neee!

gnola: hahahha..siyes tak kesah la..ok..nnti sy add

kopimacy said...

same la kite. tapi takde la na jd ustazah..hehe

na said...

saya pun tak pernah terfikir nak jadi cikgu...
dah rezeki jadi cikgu..bila dah jadi seronok jg...

mummy alesya said...

samalah...cita2 x menjadi..hehe

Hanis Azla said...

all the best sis..

srikandibi0L0gi said...

hg jgn bubuh harga tinggi2 dah laa yer...
c(-:

pilotHans said...

i think its normal...sometimes we don't get what we initially want, but learn to adapt and accept other things..thats life ;)