Thursday, November 25, 2010

Culture shock? Mengapa ia berlaku?

Assalamualaikum!

Cewah. tajuk entry macam buku dokumentari pulak kan. haha.Biasanya bila kita masuk 'U' kita akan jumpa dengan macam2 manusia dari serata ceruk kat mana2 tempat kat malaysia ni. macam aku yg study kat uitm shah alam nie aku ada kawan dari seluruh malaysia termasuklah sabah and sarawak. biasalah, mula2 masuk 'U' semuanya baik2 belaka. bak kata opah aku semuanya innocent je. kalau ada gangster nak belasah pon kira macam tak sampai hati lah bila tengok muka innocent ni. 

gambar 2 tahun lepas. kategori innocent jugak lah kot.tolonglah setuju ;p
tapi bila nak dekat grade ni macam2 lah yg dah berubah.yang dulu baik pendiam dan solehah tak tinggal solat malah sering menasihati rakan2 jugak pon dah berubah. yang dulunya bertudung dah mula merebondingkan rambut lantas membuang tudung tersebut.aku bukan lah nak cakap aku ni baik, tapi sejahat aku pon aku tak de lah sampai nak bukak2 tudung.kenapa tak nak pakai tudung? " ohhhh...i tak mau hipokrit ok? kalau pakai tudung buat maksiat apa kes? baik i tanggal je tudung i. lagipun yg pakai tudung bukan semuanya baik. lagi teruk adalah. nanti kalau i pakai tudung rugilah i buat rebonding mahal2 kalau tak tunjuk kat orang" jawapan common yg biasa kita dengar kan.

so aku pon come out dengan conclusion aku sendiri, yg dorang ni  mangsa culture shock. kenapa boleh culture shock?

1)'orang kampung masuk bandar' 
ni lecturer aku pernah cakap dulu pasal sorang kawan aku. bukan lah aku nak cakap aku ni cukup urban. yelah aku dok cameron je kot lagi lah atas bukit nun.tapi disebabkan cameron ni dekat dengan ipoh tak lah rasa sangat. still boleh tengok wayang, main boling etc. so disebabkan kat kampung tak ada benda ni semua, bila masuk bandar dorang terkejut sikit lah kan. dah tinggal kat bandar, so mesti lah kena jadi macam orang bandar jugak.

2)faktor kawan-kawan
yg ni paling penting lah. biasanya kawan lah yg menjadi faktor utama pada sikap kita. korang semua mesti pernah dengar pasal 'baik kawan kita, baik lah kita'. tak pernah dengar? lantak korang lah..hahaha..kejam kan aku. so, aku rasa mereka yg dah berubah ni pon sebab ikot kawan dia yg ter culture shock jugak sebab aku ada jugak stalk profile yg jenis macam nie.

3)terpengaruh dengan artis
artis ni pon biasanya jadi icon and idola lah terutama bab2 pakaian and fesyen ni semua. so, bila tengok artis2 ni cun2 je, keinginan nak jadi cun macam diorang pon membuak-buak lah. so, bila dah tiru macam artis ni terasalah diri ni lawa meletop gedebom la kan. baru lah urban. up to date beb. 

4)tak sedar diri
haha..yg ni memang statement yg agak kejam lah kan. kenapa aku cakap tak sedar diri? sebab dah nama pon culture shock mestilah golongan yg culture shock ni datang dari 'hulu' kan? kan? and kebanyakannya orang susah and sambung study pun pinjam PTPTN. so bila dah terculture shock ni and nak ikot sangat cara orang bandar, mulalah membazir duit beli barang branded2. nak lepak pon tempat high classje. padahal tak sedar mak bapak kat kampung tu susah payah cari duit ingat anak dorang study kan. ha tu lah namanya tak sedar diri.geram tau tak?

hmmm..rasanya cukuplah kot. malas aku nak pikir banyak2. buat emo je.haha. kalau korang ada nak tambah sila lah komen. sekian terima kasih.

p/s: entry tak ditujukan pada sesiapa. aku buat entry ni melalui pemerhatian aku je. yg terasa tu sorry lah ye.
:p

*less than three*<3





39 comments:

Marya Hana . said...

memang betol pon.
sume faktor kat atas mempengaruhi diorang "culture shock". mane2 tempat pon ade.


meluat je tengok.

Anonymous said...

setiap org mempunyai pilihan..terpulang kpd individu tersebut mengukur tahap dan sempadan masing2

Jejaka Terhangat said...

haha..baek punye point..thumbs up..=)

Jejaka Terhangat: "Saya Tak Support Artis Hiburan, Anda Bila Lagi??"

bungakuning . said...

ada jugak yang tak macam tuh . terpulang kepada diri sendiri . =P

Anonymous said...

emmm....mcm pernah berlaku kjadian nih...:-)

Fahmi Ali Jr. said...

Budaya Kejut atau Kejutan Budaya, =)

Nurulbadiah Lai said...

i like this post..rase2nye nk bagi seseorang yg sis kenal baca je.hehehe

btw..my lil sis ni mmg sentiasa cumel okey..hehehe

EEan said...

Orang yang kene culture shock ni mcm kurang pendirian siket.. KsiAN dorg :P

Shaleh said...

pic di post nie pasti di genting highland!!!

was there 8 months ago, i miss that place, cik nathrah T.T

Shaleh said...

pic di post nie pasti di genting highland!!!

was there 8 months ago, i miss that place, cik nathrah T.T

-telordibasuh- said...

tu namenye budak baru nak kenal dunia hehehe

kobEj0rdan~ said...

gmbr ko ke nath??ko x edit kan??:P

Cik Nathrah said...

marya hana: tu lah kan..culture shock sket2 dah la xpyh la obvious sgt kan :)

anon: yes agree!

jejaka terhangat: maceh :)

anon:entry x ditujukan pada sesiapa. sape terasa nasib lah.

fahmi: u knoe d answer dont u? ;p

nurulbadiah: i know who the person is.hehehe..maceh kak :)

eean: btol2..kesian dorang jugak

shaleh: yes..ini kat genting..hehe

telor:hehehe..maybe

kobejordan: hahaha..skng aku taw la aku x cantik. ceh

Munirah said...

paling menyampah dengan kategori 4 :(

Bazilah said...

perempuan yang bertudung memang tak semuanya baik tapi atleast diorang dah menjalankan salah satu perintah Allah. Atleast please show some respect to those yang betudung.

enaz said...

urhhhh..... memang byk yg culture shock ni... pucuk pangkal nyer, diri sendiri yang nak pandai bwk diri... xkisah nak berfesyen or whatever,tp pandai jage diri.... :)

Gayahspears said...

BETOI2.. Tp tgk keadaan jugak.. kdg2 bukan kita nk camtu.. kehidupan kita jd buat kita jd camtu..hihi..
lum terbukak pintu hati nk pkai tudung la :P

miszlullaby said...

betul tu...Paling sedih kalau yang dulu sekolah agama,pakai tudung labuh,sekarang baju die Subhanallah..Kite yg perempuan tgk pun rasa nak terjojol bijik mate.

Cik Nathrah said...

munirah: hee..same lah kite..kalo mmg ank org kaya xpe lah jugak kan

bazilah: yep dear..totally agree!

enaz: betol3..nk berfashion ngn culture shock tu lain maksudnye..boleh je nk berfashion kan..

gayah: hahaha..betol jugak kan

ML: mm..golongan macam nie mmg ramai dear

Sasa Al-Sharif said...

entri memang aku suka. ingat jugak member pempuan yang mcm ni. aku agak punca utama adalah budaya di IPT, yg nak kena trendy sbb ramai jejaka atau awek, faktor pengaruh kawan dan yg penting ada ptptn.

yg canggih ada awek mirip transpomer, tudung macam biskut.
kejap ada kejap takdak, macam cipsmo pulak

The Sharkox said...

Terpengaruh dengan artis memang sungguh poyo

epol said...

wow..kagum2...bagi aku semua faktor tu mempengaruhi...manusia mudah berubah...

**dia pilih KLCC dowh!

Indah Mulya said...

nice topic to write on..
penah tbc somewhere kat paper kot..
bese lah kalo da sumenye br..
environment br,kwn baru..
nak plak yg cpt tpengaruh neh..
kte kne ade pegangan diri yang kuat kot..
br la tak kne tempias kejutan budaya ni..
tol tak ? =]

JelinaJoli said...

kennn... lagi teruk tudung on off. pi kelas pakai tudung, kat lua pakai bra je! bangang tol!

BeYLa! said...

aah tak lari laa.
memang cmtu kan~~
culture shock!
lg2 bdk pantai timur. ops!
tp betol~~
em dapt duet ptptn abes laa merambu depaa~~ hadoyy!

syahira ariff said...

cik natrah~!
maaf lama x jenguk,agak bz meh di mesir.huhu
btw kiutla muka inesen tu,mcm budak2
=)
dkt area sy plak ada segelintir budak agama yg kena culture shock
masa skola dulu laki pompuan asing2
tp bila da bebas dkt u,diorang jadik lagi sosial
tp bkn semua budak agama la mcm tu,segelintir mngkin

shima azmi said...

erm..mmg reality nye rmai cm 2..actually, kte kne la pndai adopt dri kte ngan new envirnmnt..jgn jd cpt t'pengruh..n yg pntng kne pndi jge dri.. =)

burn said...

tu la.. lenkali ustaz ajar kt depan jangan men lari lari kat belakang kelas...
ahahahahahaha

soffea said...

setuju dgn anda.. manusia kan, tak lepas dr ujian. lebih alim die, lebih berat ujian die. Allah tahu tahap kemampuan kite. cuma kite kadang2 selalu terpesong dr landasan.. huhu. harap2 kite semua sentiasa dilindungi Allah selalu~

n 1 more thing, dgn siapa kite bergaul itu penting.

chill dear ;)

bidadarihijau said...

act tak kisah kat mana pun dia duduk, yang penting hati dia lah..klau kuat campak mana pun xde hal punyeee....huuuu

hentakbelipat said...

kehkehkeh...mgkin perubahan environtment menyebabkn orang cube menysuaikan diri kot?atau rasa diri kurang cool kalau x ikut

Sophia Rani said...

betol2 dengan pendapt u tau... n kdg2 diorg yg nak sgt nmpk like bandar girl tu tersangat la annoying.. -.-"

Cik Nathrah said...

thanks all for those comments! hee..ade anon ckp suruh aku cermin diri..maybe aku pon culture shock kot? huahuahua..culture shock dgn ikot trend fashion lain kan?kan? kan?? pewww..(tolong la back up)hahaha

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

x terasa langsung ! hihik. sbb xde kne ngene dgn zama. hihi. tp mmg btul pun faktor2 tu . :D

little cart00n said...

kadang-kadang jadinya macam ni sebab pengaruh sekitar..

tapi sebenarnya depends pada diri sendiri jugak..kalau pandai urus dan jaga diri..selalunya tak jadi macam tu..kn? :)

chairooL ruLez said...

innocent lah sangaaaaat...hahaha

Zulfahmi Abidin said...

alah.standard la tuh.tapi rasenyer kite tak de hak nk judge dye kot
biarlah dye dgn dunia dye jer..kite nie nk ckp org nati org pulak yg judge kite.tak mau la pulak mcm tuh.tp pengaruh tuh mmg la ade.kan??



Terkini:
1. Contest Makan Ayam
2. Eh! Kenape Nama Kau Vicky?
3. Saranan Aku Untuk Kerajaan

Cik Nathrah said...

zama:hehehe.. mmg bagos zama nie :)

little cartoon: betol3..sy pon dok hulu jugak tp xde la culture shock sgt..sket2 je..huahuahua

chairool: ceh..innecen la..tgk betol2..haha

zulfahmi:betol jugak ckp ko nie..hehe

Sayang Faleha said...

salam..hehe..mmg btul faktor di atas tuh..tp jgn la trlampau terikut sgt kn..klu nak culture shock pn cri la yg bgus sikit, kan3..hehehe