Tuesday, November 30, 2010

Zaman berubah: iklan televisyen makin 'open'

Assalamualaikum!

Sejak akhir2 ni yg aku perasan iklan2 kat tv tu makin banyak and makin open. kadang2 aku rasa segan nak tengok iklan tu bila ada abah, abang and adik lelaki aku. ye lah, kalau dulu nak tengok iklan pasal tuala wanita atau nama glamournya pad pon susah. time kecik2 dulu aku selalu selongkar pad mak aku sebab nak tengok macam mana bentuk pampers orang tua nie. hahaha.tapi sekarang iklan pad tu dah berlambak. macam2 jenis lagi. kotex lah. intimate lah. and yg terbaru libreze ke apa tah yg Yuna jadi duta tu.
tuala wanita. google punya pic.
tapi bila aku pikir balik, maybe tak kisah sangatlah kalau iklan pasal pad ni. lagipun lelaki2 ni pon dah biasa dengan benda ni semua zaman sekarang and ada kebaikan jugak, nanti diorang boleh lah tolong belikan pad untuk anak isteri dorang kan.hehe.

tapi yang aku tak puas hati bila ada iklan yg menjurus ke arah s**. macam2 jenis iklan ada terutama pasal barangan untuk 'kuat'.selalunya pasal minuman lah kot.

sekadar hiasan. credit to google

Contoh iklan yg ni and aku rasa korang mesti familiar jugak kan. eh ke aku sorang je?

dialog berbunyi:

"sayang, abang dah balikk"

"saya di bilik bang"

suami yg baru balik kerja terus naik atas and tutup lampu. and korang semua paham2 lah mesej apa yg nak disampaikan tu kan. hishhh! aku malu kot bila iklan ni keluar. korang malu tak? ke korang cool je? huhu.

Oh ya! lagi satu pasal produk kecantikan. yg ni lagi satu yg aku rasa tak boleh blah. rasa nak hempuk je orang yg buat iklan tu. kalau aku ada kat situ dah lama aku karate. ecee..cakap boleh lah. contoh macam nie:

"payudara kendur? tak menarik? gunalah produk bla bla bla utk mengembalikan bentuk yg menawan"

"kembalikan nikmat malam pertama dengan menggunakan produk bla bla bla"

contoh krim besarkan payudara. credit to google.

adoii..kat iklan tu siap tunjuk lagi ilustration (betol ke tah eja ni) bentuk payudara sebelum dan selepas. aku kalau tengah tengok tv ada abah aku semua cam wtf lah iklan ni pulak kuar kan. sungguh menyentap naluri kemaluan(haa!jangan pikir bukan2!) seorang gadis suci macam aku ni. dushhh amik kau!

ini belum lagi kat internet. kalau kat internet lagi lah open. tak adanya sensored2. tu yg bahaya sikit sebab kebanyakan pengguna internet ni remaja kan. remaja macam aku ni. (perasan ;p). 

entah lah kan, maybe zaman dah berubah so sifat malu tu macam dah berkurang sikit dari dulu. so kena belajar menerima lah kot. tapi kan. tapi kan. aku still malu lah. how? 

*less than three*<3




35 comments:

saidatul_syamin said...

haha. betol2. malu gila. ag la malu klu time tue kite je gal yg tgk tv, yg laen laki. adeyhh -.-''

Ayeem Jemain said...

iklan skang mmg lucah. tak senang duduk bila ade family skali tgk sama. segan je.. -.-

rainbowskittle said...

betul betul. macam pelik dengan melayu ni iklan lucah senang je terima

burn said...

xyah tgk tv klau gitu.. ahahaha

cikZATI said...

betul..betul..betul..malu kadangkadang tgk iklan niy ade abah n abg n adek laki..ish

Cik Nathrah said...

burn: cehhh..hampeh punye burn..aku belasah kang nak? hahaha

syamimi fatin said...

taw xpe... malu woo... kalu psal pad tu ok lg. ni kalu yg ke arh sex tu, hadoii malu gila.. dhla slalu tgk tv dgn abh and adik2 laki. haih

Jejaka Terhangat said...

entah..kdg2 JT yg malu nak tgk iklan tu time depan family..kdg2 smpai pura2 tengok kat tempat lain..adehhh, malu jek..

p/s: nice entry cik natrah..thumbs up..header baru pon cun.=p

ziha said...

haih..mmg laa..nk buat mcm ne kan.kdg tu buat bodoh mcm tak dengar je bile tgk ikln cm ni ngn family..

burn said...

aih, betol la aku kate..
dari korang malu nk tgk, beh bek g dapur makan ke minum ke.. ade gak pekdahnyer, ahahaha....
x takot pon klau kene belasah ngan ko.. wekkk, ahahahaha...

BlueberrY CheesE said...

btul2. malu sgt bile iklan2 tu kua. adoii.

apek poyo said...

menjurus kepada perlakuan sumbang...
antara penyebab berlaku
percubaan yg tak elok...
alasan..kegunaan harian dan keprluan..
tak guna btl..pikir la anak² kita

The Sharkox said...

Kahkah...
Biasala tu..
Skg zaman open-open
hehe

nazirulhazwan~ said...

aku plg menyampah yagn iklan deodoren tu. konon kete pancit thn org pakai ketiak cerah jer.blah la wei, cm haram.cerah2 klu berpeluh bau jugak.haha

qɐɥɐʍ zzɐuɹǝ said...

hahahaaa...btul tue..dulu tyme2 kcik mane tau sgt pasal pad dan sume2 nie..cmpare ngn daq2 skunk nie.. dorang mmg tllu xpose ngn bnde2 nie..

hans said...

yups
sangat open iklan sekarang
tapi ada pro n cons dia
bergantung pada cara mereka buat iklan tu
kadang2 ada yg sangat keterlaluan

P/S : I Follow You! You Follow I Balik Yer! Kalau Tak Follow Balik Dikira Angkuh, Sombong Dan Bongkak! Habis Bagaimana Dengan Kamu Yang Memaksa Orang Itu?

♥e'in♥ said...

tau tape.. owg yg wat iklan xreti pk malu ke ek??

chentaMAYA said...

zaman skg kan! ngee~

damha said...

iye tul tu...zaman dah berubah mengikut peredaran zaman...skrg ni kena open minded...terima dari sudut yg positif...ape yg baik jadikan panduan..apa yg x baik jadikan sempadan...kita x dapat nk mengelak ttg hal2 yg sebegini....

Pinky Pixie said...

haha. yt tengok ngn mak n akk pun malu bile kuar iklan yg x seno-oh ni. ngeh2..apetah lagi dngn abah n adek laki. huhu

akmalhilmi said...

sometime sgn aje dgr
when parents ada dlm kate
huhuhu

FasiHaH SupiaN said...

sokong! :)

anne aziz said...

hahaha tau takpe!segan menebal muke

Sasa Al-Sharif said...

masa menonton tv, aku asyik tunggu iklan2 ni. tapi tak muncul. tiap kali 10 minit ja ku tonton tv. 25jam ngadap komputer

Encik MT said...

sib bek Encik MT tak tengok tv dah skang nie..kompiter sahabat sejatiku.
haha!

Sophia Rani said...

hehee.. tau tak pe kan... kdg2 segan gak laa.. tapi wat bodo je..

Gayahspears said...

hahah..biase la tu.. iklan kan nak menarik pembeli...

wan nurul hezrina abd halim said...

mmg iklan skung terbuka..tulah kekdg malu nk2 yg librase tuh yg adibah nor tuh..ei malu beb.

tkt anak2 kecik tgk tak manis.tkut jd ikutan

YAT said...

"kami nak kuat!"

"tu ape tu? nasik lemak 50sen!" >> yg ni bapak ak tnye. ape nasik lemak 50sen? adehhhhh.. ak wat2 xdengar. ;p

Cik Nathrah said...

thanks atas semua komen kat atas nie.. so aku conclude kebanyakannya tak setuju dgn iklan terbuka sgt nie..

nak tarik pembeli pon berpada2 lah kan...kita negara timur lain lah barat..cewahhhhh... skema je ayat..huahuahua ;p

ahmad endo said...

memang melambak sangat....tu lom lagi masuk yang buat lawak dabel meaning....hehehe

Bazilah said...

ingat tak iklan kat radio yang katil patah tu? haha yang tu pun aku dah malu gila dengar inikan tengok kat tv huhu

EEan said...

Ni baru iklan2 dkt Msia.. aku dkt UK lagi lah.. pening tgok..
bile iman tgah rendah, suke plak! ahahaha..

Capiy@h said...

betoi2...zaman dah berubah pun xpayah la orang pun nak berubah smpai tlampau open pasai hal2 yg snsitif nie..huh..apa la..pstu bila ada kes2 yg pelik2 mula la....

Anonymous said...

Saya biasanya tidak posting dalam Blog tapi blog Anda memaksa saya untuk, bekerja luar biasa .. indah ....