Monday, December 6, 2010

Mak Cik Cleaner Pon Manusia Jugak Kan?

Assalamualaikum!

Malam tadi aku mimpi pasal mak cik cleaner kat kolej aku. apa jadah tah aku mimpi pasal dia pon aku tak tau. mungkin rindu? mungkin sayang? mungkin lah kan. so aku buat keputusan penting dalam hidup aku untuk membuat entry pasal mak cik cleaner ni. hahaha. tak boleh blah ayat.


Kalau korang duduk hostel mesti ada mak cik cleaner yg bersihkan hostel tu kan. termasuk la sapu sampah, angkat sampah ,cuci toilet and lain2. kadang2 aku kesian tengok mak cik2 ni nak2 yang dah tua2 tu. and kadang2 aku bengang  dengan spesies2 yg tak hargai mak cik cleaner ni contoh:

1) Budak yg dah berak tak pandai nak jirus.
aku memang tak pahamlah dengan spesis manusia macam nie. dah masuk U pun tak pandai nak cebok taik sendiri. cuba korang bayangkan korang sakit perut, toilet tu memang toilet feveret dengan kelengkapan yg sempurna serta aliran udara yg nyaman serta menyenangkan tiba2 bila korang masuk je jamban tu ada 'emas' yg tak berjirus lagi. nak termuntah lah kan? lepas tu tak pasal2 kena pilih toilet yg lain yg tak best. mungkin time tengah 'melabur' tu budak tu nampak pontianak lantas gugup lalu terlupa nak menjirus 'emas' dia tu. last2 mak cik cleaner tu jugak lah yg tolong bersihkan. kesian, terpaksa tahan geli. eh, mak cik cleaner tu pun manusia jugak kan?

2) Budak perempuan yg period tinggal pad merata-rata dalam toilet.
haa yang ni memang selalu berlaku kat hostel since aku sekolah lagi. aku memang bengang dengan diorang ni. kadang2 tu main tinggal je kat lantai lah, kat tempat letak sabun lah apa lah. bila hari ada kelas, kebetulan bangun lewat, muka confident je masuk toilet yg ada pad tu. bila dah masuk sedar2 ada benda tu. pastu baru perasan patutlah tak ada orang nak masuk toilet ni. pastu keluar balik buat2 garu-garu kepala tak pun buat2 muka bengang pastu bila ada orang kat situ buat2 cakap " siapa punya kerja lah kan tinggal pad tu" untuk cover malu. teheee ;p.pastu kena tunggu turn pulak. pastu lambat pegi kelas. bila lambat pergi kelas tak dapat masuk kelas sebab pintu kena kunci dengan lecturer. and macam biasa mak cik cleaner jugak yg tukang kutip and buang pad tu. eh, mak cik cleaner pun manusia jugak kan?

3)Budak yang  buang sisa makanan dalam sink.
ni lagi satu. oohh..mentang2 perut kau dah kenyang memboyot macam ikan buntal kau main buang je sisa makanan kat dalam sink tu ye. kot ye pon buang lah dulu dalam tong sampah, barulah basuh ni tak. segala bawang merah, bawang putih, serai semua ko campak dalam sink.kalau bagi aku sikit tak pe lah jugak. lepas tu sink pon tersumbat. aku nak cuci muka buang taik mata pon tak boleh kau tau tak? heee..geram betul lah! lepas tu mak cik cleaner jugak yg tukang buang sampah dalam sink tu. eh, mak cik cleaner pun manusia jugak kan?

'alaa..dah nama pun mak cik cleaner, biarkan je lah dia buat kerja dia. kalau kita tak buat kotor dia tak ada kerja pulak nanti'

ceh. banyak cantik muka kau. cuba kalau makcik cleaner tu mak kau? nenek kau ke? apa perasaan kau orang cakap macam tu? haa..lu pikir lah sendiri! pikir2 and selamat beramal!

boboiii! 

*less than three* <3



38 comments:

makcek bukan nenek said...

makcek cleaner pon manusia .
majulah makcek cleaner utk negara.
x de mereka x da lah negara bersih .
heheh sambil advice smbil berlawak eh eh .
suka suka ! . ^^

Puteri Iqa Izyan said...

1) mmg ramai jugak yg buat mcm tuh kat kolej.nk kate bengap kan, kasar pulak. tp pelik.dah belajar kt u tp still tak tau nk basuh taik sendiri

2)ni lagi satu.kdg2 rase nk amek pad tu,tenyeh muke sorang2..pdhl dah sedia tmpt buang pad kot..agknye kat rumah caner lah..haih

3)ruang pantri ade tanak gune.pastu buang sisa dlm sinki.time nk berus gigi or cuci2 muke,mesti rase nk muntah tgk..

knplah perempuan kat kolej cmni..

ziha said...

ye.kesian mak cik cleaner..kdg tu dorang tgh mop or sapu kt tmpt laluan awm..org wat dek je lalu tmpt y dah dimop tu..ape salahnye lalu tmpt lain..sbb byk tmpt lain bole lalu..huhu..teremosi skit.maap.

syamimi fatin said...

btul2 semua tu.. ehehe...

The Sharkox said...

yang berak tapi tinggalkan tahik macam tu ajer adalah yang paling keji...

shila shahila said...

whoa! sangat setuju!

pehh. lagi lagi bile toilet favourite kite, org buat macam tuu. rasa nk ngamokk je! ;)

hihi ;)

Marya Hana . said...

sis, setuju sangat.

perempuan2 yg pengotor and kureng moral mcm mereka tu patotnya x payah jadi perempuan.. huhu..

burn said...

sayangilah makcik cleaner..
kalau time xde kelas ke
time gap before kelas ke
agak xde keje ke, join r makcik cleaner tu skali..
ape salahnyer kan..
sambil mengisi masa lapang, bole gak bergurau senda ngan makcik tu..
mane taw dapat makan free ke kan.. kan.. ahahaha

Cik Nathrah said...

makcek: hekhek..betol3..tanpa mereka sapelah kiter :)

puteri: tau xpe! bengang kan dengan diorang nie..cam haram je!

ziha: tulah kan ziha..kite pon xsampai hati..sian makcik tu :(

syamimi: heheehe :)

the sharkox: tau xpe! kalau boleh jual dpt duit xpe jugak

shila: hahaha..kite pon salu rasa camtu!

JelinaJoli said...

khennnnnn>.......... kau ingat kau yang bayar gaji cleaner tuh??



cleaner opis gua siap meniaga buah2an, kerepek, nasi lemak segala lagi letak dlm pantry tau! kaya cleaner opis gua nihh

Cik Nathrah said...

marya hana: kan kalau laki xpelah jugak..ni pompuan kot! haishhhh

burn: hahaha..ngok la ko nie!

jelina jolie: yeke...wah bagus jugak dpt duit lebey..haha

cik-terompah said...

wohhhh... aku sayang makcik cleaner u aku woh.. peramah.. penuh gaya mutu keunggulan... berhemah.. sempoi.. wohhhhh.....
tanpa mereka.. serabut la mata...

Shaleh said...

kesian tu mak cik cleaner, seharusnya kitorang punya perasaan macam cik nathrah.. ye kak?

The Nurul said...

makin ke besar makin ke bengap kadang kadang manusia ni

Gayahspears said...

byk kes macam ni aku jumpe... aku pon cleaner jugak.. mau tak rase tempiasnyer kalo manusia buat perangai mcm tu~hak3

~eZmALiZa~ said...

kadang2 kan..kesian sangat dengan makcik2 nie..ingat dorang nak ke jadi cleaner??tapi disebabkan nak tampung pendapatan yg masih tak cukop, dye terpakse jugak tebalkan muka untuk kutip sampah2.. :((

eh, terlinang lak air mate nie.. :((

Nur Shareena.. said...

kesian makcik2 cleaner T__T

Zulfahmi Abidin said...

(pembangkang) tapi kalau takde org buat mcm tuh makcik cleaner tuh takde keje nati dye makan duit haram je mengular.hehehehe..dah berdosa dye.


"Okay girls,time to confuse the boys again! If you are single write spongebob in your status, if you are taken write patrick and if you are single but your heart is taken, write squidward:) Pass this on to every girl on chat....dont tell the boys its a girl thing.You can write all 3 as well."

Terkini: Perempuan Dan Nasi | Microsoft Apple | Peti Mel Suara

miszlullaby said...

rase nak tolong sekeh je sape yang wat perangai2 buruk tu.
p/s: kala dekat russia ni lain pulak,mak cik cleaner kitorg punya mulut,mmg rase cam nak sembelih je makcik tu.mulut jahat gile.kekeke..

Jejaka Terhangat said...

yeahh..hidup makcik cleaner..teruskan semangat waja melaksanakan kerja makcik menjaga budak2 ipt yg konon2 bijak pandai, tapi hakikatnya tak brape nak bijak..

Jejaka Terhangat: Pasangan Pilihan Anda Sebaya, Lebih Tua Atau Lebih Muda..?

Munirah said...

hmm..ni lah realiti. rakyat malaysia silalh menjadi pembersih!! cik natrah sendiri dah buat wake up call. good job.

Cik Nathrah said...

cik terompah: hahaha..kan kan..ade yg sempoi jugak

shaleh: haha..idak lerrr..

the nurul:tau xpe!

gayah:eh ko pon cleaner?wah wa..vogue doe

ezmaliza:tula sedey kan..wuwuw

nur shareena: waaaaaa :'(

zulfahmi: hahaha..mmg la..tp keje dia xde la sepatotnye terok camtu kan?

ML: kalau jeni camni xyah kesian pon xpe :)

Jejaka terhangat:heheehe yeshhh!

munirah: mekaseh dear ;p

Nurulbadiah Lai said...

syg..
mak sis selalu pesan..
nak buat ape2..
fikir dulu..
kalau nak buat naya kat mkcik2 camtu..\fikir..apa perasaan kalau mak yg jadik mkcik tu?sedih x org buat mak camtu??

so sis mmg xkn buat mcm tu..kesian ..sbb bayangkan kalau mak kite org buat camtu gak.

Sachi Asukai said...

Cik nattrah,, saya nak mintak tolong ni.nak email?heee~

Liquid said...

tulah, cian sama macik cleaner tu... cian cian...

nazirulhazwan~ said...

bodo seyh mereka2 yang buat hal cmtu.
aku selalu tlg makcik cleaner buat keje. menagis teharu dorg:P

shima azmi said...

erm..dr sudut pandangan positif sy la kan..dyorng mmg byk tlg kite..klau duk umah sewa, ha..amik kau..bsuh la sndri toilet ap bagai..klau duk kolej, mak cik2 cleaner la tlg bersihkan..basuhkan..tp..alamak..ad tp gak kn..ad la sa2 kes kat kolej i nie..mak cik cleaner, mak cik ke..akak kot..enth2 lagi mude..dia amik baju bdk2 kolej..haish..yg 2 xnk la kn..i2 dh jd hal len plak..keje anda mmg dhargai, tp curi2 nie xmaula... =)

Muhammad Khalis said...

What an awesome blog you own! i just can't stop myself from scrolling down!

Keep on writing because I'll keep reading!

Cik Nathrah said...

nurlbadiah lai: betol tu kak! x snggup kalau org buat mak kite macam tu kan

liquid: kesian kan kan kan

nazirulhazwan: ceh xleh percaya langsung lah muka mcam ko ni..haha

shima: aah la..ade jugak yg curik2 nie..tapi xtaw la kan dorang yg amek ke tak

khalis: thanks 4 ur compliment :)

Bazilah said...

makcik cleaner kat sekolah aku dulu sampai tak boleh makan lepas cuci jamban, kesian dia tak lalu makan.

chairooL ruLez said...

makcik cleaner kat sekolah gua pulak sampai terjun kLcc! hahahah

Fxysche Nas said...

sy syg makcik cLeaner UM !
T_T
sob2

BlueberrY CheesE said...

mulianya kerja mereka kan ^^

Izatie said...

Agree darling! ;) I paling benci kalau org rude and kurang hajar dgn macik cleaner tu. Xrespect langsung. Huhu.

♥e'in♥ said...

tol2.. mentang2 de owg yg basuh an.. biar koto je toilet.. xpk an.. cian m.cik cleaner 2..

masshie mastura said...

i think xsemua unvrsity students wat prngai cmnie kowt dear. hehe.

Miss Yaty said...

betul3...
memang kesian tgk makcik cleaner sebab nak kena cuci bnde2 kotor cm tu..padahal sume da besar tapi moral still takde dalam diri..
pelik betul..

Anonymous said...

hi, new to the site, thanks.