Thursday, December 30, 2010

Perkara Yang Aku Tak Suka Dengan Facebook

Assalamualaikum!

Facebook? binatang apakah itu? gedebushhhhh! hamekkk kau. kalau facebook pon kau tak tau memang kau ni very the outdated la beb! even opah aku pon ada facebook tau?ecehh.. alaa..kalau korang tak join benda alah ni pon, mesti korang pernah dengar kan?kan?haaa..

inilah dia facebook yg aku maksudkan tadi.
ok, faedah serta kebaikan facebook ni tak payah lah aku nak cerita sebab aku percaya korang pon dah tau kan. tapi kan ada certain benda yg aku tak berapa nak berkenan dengan facebook ni. kiranya perkara yg kalau boleh aku tak mau tak mau tak mau lah kan. calon2nya adalah :

1) I like status U tapi lepas tu berduyun2 notification I. I rimas tau?


kadang2 bila kita baca status2 yg ada kat facebook tu, kita dengan sukarelanya tekan butang like tu. ye lah malas nak komen, like pon kira ok lah kan sebagai tanda yg kita bagi respon and setuju dengan pernyataan yg diberikan.hoho skema gila ayat. tapi, bila kita dah like tu bila ada orang lain jugak yg like atau komen status tu, mulalah jadi spam. kita login facebook tengok  'wowww banyakknya org post kat i. glamour u! hikhik' baru nak feeling2 artis tapi  lepas tu bila klik je tengok2 semua bukan kita punya. semuanya datang dari status yg kita like tadi. i rimas tau! so, untuk mengelakkan benda ni spam notification aku, aku pon unlike balik. oh kejam kan?

2) Jejak kasih@chating dekat ruangan komen
haa..yg ni pon aku anti jugak.maksudnya kat sini, bila kita komen status seseorang, ataupon gambar seseorang maybe ada orang seterusnya yg akan komen status@gambar tersebut kan. ye, aku tak kesah sangat kalau dia komen benda yg berkaitan dengan status@gambar tu. tapi yg aku tak berapa berkenan adalah bila dia start chatting2 kat komen tu. contoh :

Halimah: Wow! cantik lah gambar awak nie!

Minah : Thanks! awak pon cantik jugak (ayat common bila seseorang dipuji)

Ali : Eleh..tak cantik pon! hahahaha..gurau je..wey semalam kan aku jumpa muka sebijik macam ko!

Minah: Yeke? cun tak? cun tak?? hhahahaha..

Ali: Cun la jugak..wey, petang ni jom lepak2 nak?

dan seterusnya Minah akan layan dan layan si Ali ni. so, notification Halimah akan terus bertambah lagi dan lagi. u got what i mean here?

3) Gift@Perang Bantal dan sewaktu dengannya

budak2 kecik boleh la kalau nak bagi gift cenggini ;p

Benda ni lagi satu. aku pelik lah kenapa lah mereka2 ni murah hati sangat bagi gift bagai. bukan aku tak bersyukur dengan gift tersebut tapi kalau gift tu betol2 tak pe lah jugak kan. ni setakat kat facebook apa barang baii. nak bagi, yg real lah. lagi satu application perang bantal. haishh! apa pekdahnya pon aku tak tahu lah kan. baik aku join WWE betol2, baru feel. hahaha. tak de lah. aku tak marah pon sebenarnya kalau ada yg suka benda alah ni. tapi buat menyemak wall aku je tau tak?

4)Tag mengetag kat pic tah hape2


kalau tag memang muka aku ke tak pe lah jugak. tapi biasanya aku  akan untag gambar tu kalau agak2 aku tengok muka aku selenge semacam je dalam gambar tu. hahaha.welll...jaga market beb! ok boleh lempang aku laju2 sekarang. teheee..maksud aku kat sini kalau ada orang tag aku kat gambar macam kat atas nie.berlambak kot. ingat aku desperate sangat ke nak duit? and yang terbaru ni yg top follower ke apa jadah tah. ni pon nak sibuk2 tag aku. apa ada hal la kan aku nak heran siapa top follower kau tu! menyemak je.

5) Invitation to join group@application@event.



Shah Rukh Khan has invited u to join group Kami Benci Indon Yg Tak boleh Terima Kekalahan. kalau yg ni mungkin la aku join kot. hahaha. ni tak suka sangat ajak aku join group yg tah hape2 tah.contoh macam kat atas ni lah. penat aku nak klik 'NO' tau tak? tapi kadang2 aku buat bodo je. last2 berlambak2 feeds kat tepi tu. yg penting pon kadang2 terlepas pandang.wuuuu T_T.

Mmm...aku rasa ada lagi tapi ni yg top5 benda yang aku 'kureng' lah kan. korang pulak macam mana?

p/s: semua gambar di atas adalah ikhsan dari google.

*less than three* <3

24 comments:

CiK HaNi LaLaLa said...

ahaha~
i like~ (^-^)Y
nice entry..

MAKCEK bukan NENEK said...

hohox betol betol .
mmg mnyampah kan .kehkeh .
jom tgk julian smith kata apa .
lebih kurang sma gak .hex

julian smith hate fesbuk

Puteri Iqa Izyan said...

eyh.skang kalau like status kan dah xmasuk noti :P

btw, tak suke gile org tag gmbr yg tadek kne mengene..

Sophia Rani said...

hahaha.. seutju sgt.. semua tu selalu berlaku... komen gambar tapi last2 jd tempat diorg chat lak.. grrr

echah mashuri said...

betul2..sokong sgt2..menyemak notification je.hehe

aku..linda :) said...

memang tak suka semua benda yang akak cakap tu.! rimas gilerr. :D

Capiy@h said...

hahahahahaha!!anda mdapat 10 bintang !!sgt setuju . (^_^)

fathiah said...

same le kite :) weeee.... tapi fb jugak yg dicari nye.. :)

Azi Huhu said...

FB memang merepek, tapi i tak tau asal setiap hari i mesti online :))

mia.azlin said...

haha perkara yg same t'jd pd mia. :D
yg paling angin sekali kalu ade invite app 'texas poker' kejadah tuh.

Gen Fujita said...

Satu perkara yang aku tak berapa suka pasal FB adalah sebab tak ada option untuk "unlike"! He he he...

burn said...

ahaha, byk no komplain...
susah2 delete je beb...
abes citer, muahahaha...

Alinn V said...

sokong2 ! hahah~
paleng bnci skali bila dorang tag2 yg calendar bday tuh ,
~

Cik Nathrah said...

hahahaha..puteri i baru pasan la..mmg kalau kite like x kuar noti da.haha..adeh..malu2

Ogy said...

eh eh...mama mmg setuju dgn semua di atas tu....

cik zaza said...

a'ah..btul tu..ingtkn noti2 sume tu utk kita tp sbnrnye bkn..huhu

Mohd Nor Quiyyum said...

fesbuk mmg cmtu.. baik lyn maipes.. haha

fya zainal said...

hahahah i hate it too..
semak jha hehehe

Sachi Asukai said...

ahahhaha,,fb fb,,tuelah kelemahannya.notification bagai!

♥CIK SHA♥ said...

sangat setuju..

Gayahspears said...

setuju.. aku pon tak suke org tag gmbo yg bukan2... cam ape je..huhu

Aliesya♥Amani said...

hahaha...pemes, biasa lah..kan2??

shima azmi said...

haha..same goes to me la natrah..plg xske game request n tagged gmbr2 about join d business ap nye tah..mmg tndakn refleks la jari nie tekan remove tag..

epol said...

hahaha..relaks la..serabut pon kalo ko tak bukak sehari pesbuk mesti rasa x sedap duduk..dah macam rutin dah kot..kui3