Wednesday, December 15, 2010

Salah Ke Kalau Saya Tak Cantik Macam Awak?

Assalamulaikum!

Dalam dunia ni, semua manusia sukakan kecantikan. cuba bagitau aku, ada ke orang yg suka kan kehodohan? tak de kan? kan? Allah dah cipta semua makhluk Dia semua cun2 . tapi, ada jugak certain manusia ni yang suka memperbodohkan ciptaan Allah tu.

Aku paling tak suka bila ada orang tu, ejek2 orang lain terutama ejek dari segi fizikal. maksud aku dari segi luaran lah kan. hey! wtf man?? kan semua tu ciptaan Allah. kalau kau ejek orang tu, sama lah jugak kau ejek ciptaan Allah. mungkin dari pandangan mata korang, korang rasa budak tu buruk. selenge dan sebagainya. tapi perlu ke nak ejek.

'minah gemokkk yey! minah gemook yeyy! wakakakakaka'

'dah la gemuk, buruk pulak tu.'

'patutlah habis lauk kat sini, kau yg abeskan rupanya. memang dasar gemuk'

google pic


masyarakat melayu ni pun satu hal. korang mesti familiar dengan drama 'Halimah Jongang' tu kan? siap ada lagu lagi untuk drama tu. ada jugak siap buat ringtone handphone lagi.jongang jongang jongang jongang halimah jongangggg..lalalala...lebey kurang macam tu lah. memang lah kalau kita tengok bukannya big deal pon. cerita je kot. tapi pernah tak korang terfikir, apa perasaan orang yg bergigi jongang kat luar tu? mesti ada kawan2 diorang yg nyanyi lagu tu untuk ejek dia kan?and dia mesti rasa down gila. bukan dia mintak pon nak jadi jongang tu. kalau anak orang kaya, boleh la buat braces. kalau miskin?

                              pic of google.

macam aku lah kan, aku ada banyakkkk sangat jerawat time sekolah dulu. sekarang pon ada jugak jerawat tapi tak seteruk dulu. ada kawan aku siap ejek2 lagi.memang dari segi luaran aku nampak macam tak de apa2. cool je. masih boleh tersenyum. tapi dalam hati aku rasa sedih sangat. rasa macam malu je nak jumpa dengan orang ramai. siapa tak nak kulit halus mulus kan?

aku tau korang ni semua cantik2 belaka. tapi salah ke kalau aku tak cantik macam korang? perlu ke korang nak ejek2 aku?

renung2kan dan selamat beramal.

boboiiii!

*less than three*<3







33 comments:

Amirrah Zawani said...

semua org ciptaan tuhan..
tak perlu lah kot nk ejek2..
mereka pun ada perasaan..
aku pun tak suka org yg suka mengejek ni..
mcm diri tu perfect sgt nk ejek2 org..

makcek bukan nenek said...

tu la kannnnnnnnn .
kenapaaaa org suka tgk kecantikan je.
tp cik nathrah anda sgt cantekk nih.sy sukaa . haihh
heheh sy punya banyak jerawat .tp sy bangga . wahaha

My Gempaks said...

sape single? ^^

Marya Hana . said...

eh kalau cik nathrah x cantek, camne la si abugona ley terpikat an an.. ? hahak..

*org yg kutok fizikal ni, die memang ah cetek pemikiran.. huhu..

ANATI SOKI said...

setiap org ada kecantikan sendiri :)

intan nabila said...

btol2 ape yg k.nathrah cakap!x perlu laa nk ejek2 org yg x cantik:)semua yg Allah cipta ade klebihan sndiri=)

nurulnazihah said...

gigi tuuuuu. COOL !

if dia buat treatment, for sure handsome! ;p

epol said...

nama pon manusia..cube kenaa tang diri sendiri baru tersedar..aiii

**mengajar diri lebih tabah

Puteri Iqa Izyan said...

tau xpe.sesetengah org suke sgt perli2 mcm tuh.

mcm die tuh sempurna segalanya..

rainbowskittle said...

cantik tu subjektif

~eZmALiZa~ said...

eleh...dorg ejek sbb jeles....percaye la cik nathrah...

shila shahila said...

dengar lagu halimah jongang tuu kadang2 terasa coz dulu saya pakai bracess. teehee! ;)

Bazilah said...

ejek sekali dua boleh senyum lagi, tp kalau tetiap hari mau berlubang2 hati ni ciknath.

hans said...

semua manusia tu cantik

P/S : Nasiblah Ekau Menang Tony Fernandes! Kalau Tidak Memang Fobia Den Nak Naik Kapal Terbang!

P/S : Apabila Si Gila Bertemu Si 'Gila'! Hans Conan Menyiasat!

afiq said...

perasan bagus je sape yang kutuk2 orang ni. die macam lawa sngat

enaz said...

hmmmm... ya u right.... rse down bile kene ejek.... dulu la.... skrg bia lantak la dorang nak ckp per.... pape pon... A.D.K (aDA AKU KESAH!!) hahaha...:)

Gayahspears said...

semua yg Tuhan ciptakan itu sangat2 indah.. manusia ja buta tak tau menilai~

♥e'in♥ said...

xbek an ejek2 owg nie..

BlueberrY CheesE said...

huhu. setiap manusia ad klebihan n kekurangan. jgnla memandg rendah pd org lain

g_NoLa said...

lor~~~ org secantik ko nie pun ade org kutuk ke??? mate die monoskopik kot..huhuh...dah...yg ptg kite tak buat pe yg rasa tak betul.. tu je..mcm aku ar..time kecik2..chubby je..nak main bola pun taklayak!! huhuh..tak ke sedih tu! dah bsr2 nie..siap suh gi casting modelling lagi!! ahaks!! ko bg knl aku org yg kutuk ko..biar kte streoskopik kan penglihatan die.kekeke..

Maria Elena (Zarul) said...

ala natrah, melayu ni kuat dengki la. benda nak jealous2 over beauty, pastu nak compare2 tu, adui.. tak perlu pun kan. to me, beauty is subjective. to everyone, it has different meaning.
so dont stress about it too much ok? =)
be happy je!!

jameela armann said...

jangan di layan ape orang lain cakap.. who cares!!
kalau semua benda kita nak kesah... susah wooo.... sendiri juga sakit hati ma....
wat bodo je... ko pehal? jeles eh aku cantik.. ha.. cakap camtu je.. tapi dalam hati la... takut nnt gaduh2 tarik rambut.. huihuihui..

Cik Nathrah said...

syg2 sekalian thanks all! sorry sy agak bz utk balas komen satu2..btw, thank sudi baca entry sy n komen..love u all :)

Z said...

jgn ejek jerawat orang, nnt tumbuh kat dri sendri pulak..kan2, kak nath?

ahmad endo said...

pas ni aku nak kutuk orang hensem...hensem....dapat aku jadi hensem gak...hehehe

miszlullaby said...

huk oloh..sape yg sengal sangat tu nath?Meh bg penampor sket.geram plak ML denga.Bajet jek. Doa biar die tumbuh jerawat dalam perut.Dalam perut???penah ek jerawat tumbuh dlm perut?hehehe..biarla cik nath,cik nath mmg dah cun.Dorg jeles la tu =D

EEan said...

Takutlah bAce entri entri marah macam ni.. Hahaha..

Shaleh said...

cik nathrah cantiiiik, tak usah sedih...

Sophia Rani said...

dulu penah gemok tau.. sakit gak la telinga ni asyik kene ejek jer.. tapi tak pe.. setiap org ada kelebihan..

just remember, kita sempurna cukup mata tgn pe sume tu dah la kan..

kejelitaan adalah hak setiap insan,.. hehe

butterflyana said...

I agree!
Kenapa kalau tak cantik dikutuk-kutuk,yang cantik puji melambung ke langit.

Kesian ohh yang tak cantik mesti down gila

Semua orang mahu dipuji..gitu

Cik Nathrah said...

heee...korang pon sependapat ngn aku ek..eh eh..tapi aku dah x kene ejek dah..kene ejek zaman skolah dulu je..hhehehe

mia.azlin said...

sy pon amatlah x suka dgn org yg ske ejek fizikal manusia. kdg2 tuh, xpaham dgn org2 yg ske buat mcm tuh. bknnye m'datangkan faedah pon. haishh mmg pantang sekali la kalu org dok ejek2 lepas tu gelak2..heee mmg nk kna penampar je..huhu sorry la ye cik natrah..t'emosi plak kt sini. hahaha

Anonymous said...

bertuahla manusia2 yg bergigi cantik..leh dgn bangganya ejek org yg bergigi jongang..