Sunday, December 18, 2011

Hari menjadi tunangan orang

Assalamualaikum!

sorry sebab dah lama tak update belog. maklumlah bizi. bizi dengan kehidupan di dunia fana yg penuh pancaroba ni. pergh. ayat tak boleh kalah kan. 


alhamdulillah.tunang orang sudah :)  

first of all, of cos bukan aku yang tunang ye.tengok gambar pon dah tau. aku lagi cun daripada ni kot. hahaha.kidding. anonymous please dont hate me. ;p. its one of my friend engagement la, aisyah :p. last week, aku ke kg nakhoda bersama encik pakwe. saje. nak buang masa. mana tau boleh jadi nakhoda kapal ke. hehe. tak tak.of cos lah nak pergi tengok orang tunang. rumah si aisyah ni dekat kg nakhoda. kg nakhoda tu kat batu caves. duh. aku pon tak tau perlu ke tak aku explain kat korang yg kg nakhoda tu kat mana.  lagipon google kan ada.hahaha :)

the mini pelamin. soooo nice yet simple. kan?

actually, this is the first time aku jumpa si aisyah ni after 3years. lepas abis matrik dulu tak pernah jumpa langsung dah. plan nak jumpa memang banyak kali. tapi semuanya hampeh. hahaha.  so disebabkab kitorang agak rapat, beliau pon mejemput aku untuk jadi special guest untuk menjadi dugong. eh dayang. dayang sempena hari pertunangan beliau. tema hari tu kaler pink. sebab aku tak de baju kaler pink, aku pon pakai baju yg ada pink sikit-sikit. purple-pink. janji tak delah obvious sangat ketak-ikut-tema-an aku. hahaha!

maaf kulit saya tidak flawless macam anda. but its better than before. alhamdulillah :)

selain aku, ada lagi  5 orang kawan baik aisyah yg dikhaskan untuk jadi dayang. diorang pon kawan yg agak  rapat aku jugak kat matrik dulu. satu kepala.

the dayangs. i love u guys :)

sementara tunggu family belah lelaki sampai, kitorang lepak dulu dalam bilik aisyah ni. diorang ni pon aku dah lama jugak tak jumpa. sama macam aisyah. dalam 3 tahun lebih jugak lah. bagi aku, muka semua tak berubah banyak. just semuanya makin gorgeous. maklumlah, semua dah bekerjaya sekarang. hehehe.

another shot with different expression :)

tak lama lepas tu family lelaki sampai. apa lagi, aku pon excited lah. apehal plak aku yg excited ye dak? sepatutnya aisyah la yg excited. kehkeh. 

nampak sikit pon jadik la..hahaha

lepas habis sesi bincang-bincang, dugong-dugong ni pon keluar dari tempat persembunyian. nak angkut hantaran ni bawak ke depan. perasaan masa ni cuak jugak lah. ye lah, kang buatnya tergolek dulang hantaran tu tak ke naya. ish. malu je. dah lah ramai orang. dari dayang terus jadi dugong betol-betol pulak nanti.huhu. tapi nasib baik semuanya ok. lepas dah setel tu, lega gila. haha. macam over je kan. tapi itulah hakikat yang tidak dapat disangkal sama sekali. ecewah.


acara kemuncak. lawa sangat aisyah ni.time tu si aisyah ni menggigil-gigil. hahahha. yang aunty tu mak kepada pasangan aisyah, riyadh. selamat sudah time nie. alhamdulillah.



lepas pihak laki, pihak perempuan pon tak ketinggalan untuk menyarungkan cincin ke jari bakal menantu diorang. eh, memang kalau tunang lelaki pon ada sarung cincin ke eh? aku pon tak sure. hahaha. so, inilah riyadh. tunang aisyah. dia budak matrik jugak dulu. kawan encik pakwe jugak. diorang kenal pon kat matrik la. kira pasangan paling hot time tu depa lah. sama cantik sama padan lah kira. alhamdulillah. tunang jugak korang. hehe.



macam biasa. lepas dah settle, sesi bercamwhore tidak dilupakan. 


we again!


and again!


say yeayyyyy!!! aku pon tak tau kenapa mulut aku macam bukan sebut yeay je. confius. haha.


so, they are officially engaged! to aisyah n riyadh congrates to both of u. aku doakan semoga jodoh berpanjangan and bahagia ke akhir hayat. and thanks jugak sebab sudi jemput aku sebagai dayang kehormat. hahaha. oh ya. thanks once again disebabkan korang tunang, at least aku ada jugak topic nak pacak kat blog picisan aku ni. hahahaha. with that, i thank you~


*less than three <3

*credit to all the pictures. taken from aisyah's album at FB :)















Tuesday, November 29, 2011

Belajar malas tapi nak hidup senang

Assalamualaikum!

jeng jeng jengggg! hai saya kembali dengan entry merapu di malam hari. sekarang ni tengah mood rajin. kalau tengah mood rajin tanpa dipaksa pon boleh up entry. kalau datang malas tu, nak up entry sebulan sekali pon payah. biasalah, manusia la katakan, sifat malas tu pasti ada punya kan. tapi aku punya malas bukan sikit-sikit. aku punya bapak segala nenek moyang punya malas.hahaha.


seperti yg korang semua sedia maklum, kalau tak maklum lagi meh aku maklumkan. hehe. aku ni bukan datang dari family yg kaya-raya. just sederhana je. sometimes, aku jeles tengok orang lain. apa yg diorang mintak mesti dapat. tak payah susah-susah kan.


dulu, zaman aku sekolah menengah, area tahun 2003 kawan-kawan ramai pakai hp. even time tu just hp 3310 je, siapa-siapa yg pakai hp time tu dikira macam bergaya lah. kira macam wow. dia ada hp wey. masyuk wa cakap lu.time tu kalau siapa-siapa yg pakai hp skrin kaler, ringtone polifonik lagi lah dikira macam paling up to date. hahaha. 


kalau aku pulak, kalau nak something tu mesti kena usaha sendiri. bukan aku je. semua adik-beradik aku macam tu. nak handphone? kumpul duit sendiri. beli sendiri. tak kisah lah, duit raya ke. duit kerja dekat marrybrown ke. kumpul-kumpul dapatlah sebijik handphone. bukan macam korang. mintak je terus dapat kan. series aku jeles. tapi nak buat macam mana. aku paham, mak abah aku bertungkus-lumus cari duit. kerja keras.takkan aku nak pentingkan diri je betol tak?

tu nampak viva oren belakang tu? tu aku beli guna duit gaji aku tau. eh tak. downpayment duit mak. hahaha.tapi aku bayar balik.even viva je bukan myvi lagi power lagi best, aku bersyukur :)

bila aku tengok budak-budak zaman sekarang ni, terutama bila aku nampak yg duduk melepak tepi jalan terkinja-kinja konon hot euwww2 nak termuntah ahkak tengok tu buat aku terfikr dalam hati. diorang ni tak rasa bersalah ke? tak fikir ke mak bapak diorang susah-susah cari duit. nak sekolah kan diorang. belajar punya lah malas nak mampos. tapi nak hidup serba mewah. baju nak adidas. seluar nak levis. spender nak armani. stokin nak nike. hp paling koman pon blackberry. motor LC sejibik. belom kira belanja awek lagi tu. padahal semua dok paw mak bapak. eh tapi aku pon malas jugak kadang-kadang. tak de life la kalau hidup nak sentiasa rajin je ye dak? 


aku tau lah, maybe ada setengah tu mak bapak diorang memang mampu. tapi at least fikir lah sikit. takkan sampai ke tua nak harap mak bapak. yg buat aku meluat bila, nak kerja yg power-power, yg orang lain pandang macam engineer. tapi spm, matematik moden pon dapat 8E. macam mana nak belajar math dekat U yg berkali-kali ganda susah daripada addmath. math mode pon dah dapat result macam tu.


kadang-kadang aku rasa bersyukur sangat. even family aku tak kaya, tapi at least kitorang adik-beradik berjaya jugak. nak kata berjaya sangat tu tak delah, tapi setakat ni alhamdulillah. dah kerja ni tak delah nyusahkan mak bapak dah. at least beban diorang kurang sikit la kan.


hurm, so kepada adik-adik yg baca entry aku ni. fikir-fikirlah. aku bukan nak mengata sesiapa pon. ni just apa yg aku nampak secara general je. sesapa yg terasa tu, nasiblah. siapa suruh malas belajar. wakakaka. korang malas belajar sekarang, confirm akan menyesal nanti. serius! baik korang dengar cakap aku. hahaha. lagi satu, aku bukan dengki korang hidup senang. tapi dengki la jugak. tak melayu lah kalau tak de dengki-dengki ni kan. wakakaka.


oklah, byeee!


*less than three* <3




Saturday, November 26, 2011

Apa yang aku dengar ni sebijik macam drama melayu

Assalamualaikum!

lama aku tak update blog. lebih kurang sebulan jugak lah. bila bukak blog ni  je, mesti entry yg sama. mesti gambar mulut itik je yg ada. boring kan? hurm, sebenarnya bukan apa. kadang-kadang bila nak update je, time tu lah berukband ni nak slow. kadang-kadang bila nak update blog je, time tu lah nak terberak lah apa lah. lepas tu terus lupa nak update apa. bila dah ingat balik, tiba-tiba mata pulak ngantuk. banyak betul dugaan. haaaa. konkrit tak alasan aku? muehehehe.


ok this is the latest me. manalah tau korang rindu kan. walaupon duduk nampak macam ganas, tapi keayuan wanita melayu haruslah dijaga ye kawan-kawan. hahaha. tak senonoh betol lah aku ni. please. jangan contohi aku. oh ya, kalau korang perasan kan, 3 entry terlatest aku ni semua pakai tudung yg sama kan. jgn salah anggap. waktu dan tempat gambar diambil adalah berbeza.hahahaha. apa jadah aku nak explain pulak kan. macam lah korang kesah. aku ni, kalau dah suka satu benda tu, memang tu je lah yg aku sebat.


so guys, how's life? eceh. ayat typical kalau dah lama tak jumpa. kehkeh. ok lah, siapa kat sini suka tengok drama melayu? elelelele. jangan nak tipu la. yg korang dok tercongok tiap-tipa hari pukul 7 nak tngok cerita nora danish tu apa? haaaa. kantoi. hehehe. *eh macam cakap depan cermin pulak.haha.aku ni bukanlah penggemar yg amat sangat drama melayu ni. tapi kadang-kadang, ada citer yg orang cakap best tu, aku pon layan jugak lah. even kebanyakan citer melayu ni agak typical, maksud aku lebih kurang sama je, tapi seronok jugak layan. ala, typical sangat. mesti ada korporat, anak orang kaya, kubur, hospital etc. kalau tengok citer melayu ni confrm ada orang mati. kan?


sometimes, bila tengokk drama melayu ni aku selalu fikir, betul-betul wujud ke orang macam ni? tapi bila dah hidup lebih 23 tahun ni, yeah memang apa yg korang selalu tengok tu kadang-kadang wujud pon.


dulu, masa aku dekat matrik aku ada sorang kawan. dia ni memang freehair.orang selalu pandang serong dekat dia sebab dia free hair. aku pon termasuk sama. biasalah. budak baru nak up. noob la katakan. tak pasal-pasal tak suka orang tu. kadang-kadang, kita ni suka je nak judge orang kan? padahal kita tak kenal pon dia. bila dah kenal, barulah kita tau sebenarnya dia tu tak seperti yg kita sangka pon.


dia selalu cakap kat aku, sebenarnya dia teringin sangat nak bertudung. tapi family dia tak bagi. mak dia cakap, kalau pakai tudung nampak macam orang tua. mak dia cakap tak yah nak mengada lah pakai tudung ni. dia cerita, dalam family dia, tak ada pon orang yg sembahyang. bagi diorang, macam pelik je kalau sembahyang dalam rumah tu. pernah dia follow nenek dia pergi surau, mak dengan abah dia senyum sinis je. dia pernah cakap, sometimes dia rasa nak duduk jauh je dari family dia. even family dia senang, tapi selalu macam rasa tak cukup je. rasa macam kosong. ye lah, macam mana hidup nak berkat kalau yg Satu tu kita lupa . walhal aku pon sama. kadang-kadang sembahyang pon entah mana. astaghfirullahalazim. macam drama melayu kan cerita kawan aku ni?


so guys, macam korang selalu dengar lah kan. hidup ni umpama drama.kita yg memainkan watak masing-masing. haaa.selalu dengar kan?eh tak tahu lah kalau korang tak pernah dengar. tapi aku selalu dengar. hheheh.tah pape tah aku ni.


apa lagi nak tulis ek. aku ni bila dah lama sangat tak update blog rasa macam kekok sangat. entah lah. rasa macam tak boleh nak all out. tak pelah nanti kalau ada idea aku update lagi ye. thanks for reading this entry till the end. salam.

p/s: tadi nampak zack zukhairi kat jusco AU2. tapi tak sempat nak tegur. kehkeh. 


*less than three* <3




Thursday, October 27, 2011

Terima kasih mak. thanks abah!

Assalamualaikum!

semalam adalah hari yg paling best dalam hidup aku setakat ni. apesal setakat ni? ye lah mana tau ada lagi benda paling best yg akan menyusul nanti. contohnya kawin ke. dapat anak ke. ceh ceh. 

entry dimulakan dengan gamba muka cover bermulut itik. namun aku rasakan macam kiut. sebab tu aku upload.kahkahkah.

ok ok. semalam aku convo. alhamdulillah, akhirnya dapat jugak aku merasa pakai jubah convo tu. even besar gedabak tanpa potongan bentuk badan yang mengiurkan, namun ianya pasti menjadi idaman semua orang. ye lah. penat bhai belajar dari tadika sampai nak jadi mak bapak orang tak habis-habis belajar kan. so bila dah convo rasa lepas satu beban. alhamdulillah.



orang paling gembira mesti lah mak ngan abah. ye lah, dari aku pakai pampers, eh tak. zaman aku dulu mana ada pampers lagi. dari aku pakai lampin yang lepas berak kena basuh balik sampai lah sekarang, diorang lah yg banyak berkorban untuk aku.

Add caption


mak aku banyak sangat berkorban untuk aku. tak kisah lah dari segi apa pon. mak aku bukan lah berpelajaran tinggi. tapi dia tak pernah putus asa didik aku dengan sibling aku. dia tak nak kitorang susah macam dia. dulu, kalau buat kerja sekolah, kadang-kadang benda yg aku tak reti nak buat, mesti aku merengek-rengek suruh mak aku tunjuk. tolong ajarkan. sometimes, dia pon tak reti nak ajar macam mana, tapi dia tetap berusaha jugak nak bagi kitorang siap kerja sekolah tu.

adik-beradik aku selalu suruh mak aku ajar english. so haritu adik aku mintak lah dia ajar.


"makk. macam mana nak buat guna perkataan torn ni"

"ohh.the torn is on the buffalo. haa. tulislah"


keesokan harinya,


'mak, kenapa ayat yg mak ajar semalam teacher tanda pangkahhh'



hehehe. comel je kan mak aku. tapi dengan tunjuk ajar dia jugak lah kitorang adik beradik dapat masuk U. abah pulak, memang banyak habis tenaga. ye lah, dulu aku dari tingkatan 1 sampai 5 duduk asrama. abah lah orang yg paling penat sekali bila kena jemput hantar aku kat sekolah. bukan dekat. 5jam dari rumah baru sampai. pergi balik dah 10 jam. pagi esok dah kerja. kesian abah. bila difikirkan balik, memang aku banyak menyusahkan diorang.wuwuwuwu.




so, aku bersyukur sangat dapat parents macam diorang. aku harap lepas ni, Allah panjangkan umur diorang. biar aku sempat balas jasa diorang. amin amin.


semalam apa lagi, bila dah convo macam biasalah, mestilah tak dapat melepaskan peluang bercamwhore kan. bukan selalu dapat pakai jubah ni. kalau lepas ni tak sambung study dah, confirm tak merasa melainkan pergi convocation adik atau sedara mara or sahabat handai pinjam jubah diorang lepas tu tangkap gambar banyak-banyak. tapi tak feel lah kan. apa barang pakai jubah orang. hehehe.


sempat bergambar dengan diorang ni je. kawan-kawan yg lain semua bz dengan family masing-masing.


ini adegan wajib kalau convo. pasti tak lepaskan peluang punya. hehehe


seronok sangat sampai gelak tak nampak mata. muka aku kalau gelak memang hodoh.padahal kalau dah hodoh buat macam mana pon tetap hodoh jugak. hahahha


my family members yg sentiasa ada time susah and senang :)


hurm. sebenarnya banyak lagi gambar aku nak share tapi sebab internet ni slow nak mam*** so terkubur niat aku nie. akhir kata, thanks to my mom, my dad  and my family for all their sacrifices, times and all. kalau tak, confirm tak merasa pakai jubah convo macam ni. :)


and lastly, kalau campak mortar, pastikan anda menjauhkan diri untuk mengelakkan kejadian seperti di atas berlaku. hahahaha. :) with that, pen off!


*less than three* <3

Tuesday, October 4, 2011

Hina sangat ke saya ni

Assalamualaikum~

ish. janggalnya rasa bila dah lama sangat tak update blog ni. jari ni asyik tekan butang backspace je. taip taip padam. taip taip padam. iklan nuffnang dekat sebelah tu pon dah tak  muncul-muncul. sobs. serius aku rindu nak berbelog macam dulu. 


well, semalam aku bukak email aku yg dah berkepam tu. aku memang jarang sangat bukak email sebab malas. straight to the point je kan ayat aku. sebab malas. ye sebab malas. eh berapa banyak malas daa. nampak sangat aku memang malas. tengok tu. malas lagi. dah aku pon pening baca ayat aku ni apetah lagi korang.wakakaka.


so, nak dijadikan cerita, aku terperasanlah email dari hamba Allah ni. emailnya berbunyi macam ni:

Kak Nathrah,

kenapa dah lama tak update blog? saya suka sangat baca blog akak. tapi sekarang akak dah jarang sangat update kan. t. akak, saya sebenarnya malu nak cakap. tapi saya tak tau nak cerita dekat siapa. 

sebenarnya, saya baru putus dengan bf saya. saya sedih sangat kak. dia tinggalkan saya sebab ada perempuan lain. perempuan tu memang cantik. saya tau saya tak secantik perempuan tu. tapi takkan sebab tu je dia nak tinggalkan saya? kitorang dah kaple lama kak. 4 tahun.sampai hati dia buat macam tu kat saya. hina sangat ke saya ni?

bila saya tanya kenapa, dia jawab sebab dia dah bosan dengan saya. akak, memang dalam hubungan takkan bertahan lama ke kak?

hurmm.akak, sorry sebab cerita benda ni dekat akak. sy just nak mintak pendapat akak je. kalau akak free, akak reply ye? thanks sis. love u 

Tina

bagi aku, tina ni tak rugi apa-apa pon. eh bukan. rugi sikit lah. rugi masa , rugi duit bla bla sebab layan mamat macam u. come on lah. putus sebab dah bosan? putus sebab dah dapat awek yg lagi cun? nonsense gila kot alasan mamat tu. kalau lelaki tu betol-betol hargai hubungan diorang, mesti lelaki tu fikit 2 3 40 kali jugak before buat keputusan macam tu kan? so dari sini kita dah boleh nampak yg laki tu memang jenis tak bertanggungjawab and tak hargai pengorbanan.


just forget it lah!memanglah aku cakap senang sebab aku tak rasa kan. aku pon memang of cos lah tak nak rasa benda macam ni. tapi,tapi tu lah kan. ceh tak konkrit langsung hujah aku. haha.



to Tina, kadang-kadang benda yg kita nak tu susah sangat nak dapat kan? tapi benda yg berlaku ni mungkin ada hikmah. nampak sangat lelaki tu tak sesuai dengan awak yg baik hati ni. lelaki yg baik kan untuk perempuan yg baik, betol tak? ala, rupa bukan penting sangat pon. yg penting duit. eh, bukan. yg penting hati, agama dan of cos lah duit. hahahaha! i give u one quote dekat status fb akak semalam "never get jealous when u see ur ex with someone else because our parents taught us to give our toys to the less fortunate". u got what i mean dear?

boxing je orang mcm tu tau! haha



hee. sebenarnya aku pon tak tau lah aku ni membantu ke tak. tapi boleh lah kot kan dari tak de.ok lah, apa kata kalau korang bagi pendapat jugak? haaa. mana tau lagi bernas ke ? hee.. k la tata!


*less than three* <3


Wednesday, September 21, 2011

Saya dan tutorial hijab hana tajima..errr again?

Assalamualaikum!

satu malaysia jadi pegangan. lalalalala *lupa lirik  teras panduan ecehh. selamat hari malaysia semua! disebabkan aku ni memang jarang gila update blog sekarang, al maklumlah bizi la katakan, so hari ni aku mrajinkan diri merakam satu tutorial hijab. still inspired by hana tajima. ala. aku bukan nak jadi hana tajima. aku just suka dia je. tak terlintas langsung nak jadi dia ok. tak dapat muka macam dia, pakai tudung macam dia pon jadilah. hehehe.


alhamdulillah. my pimples is recovering. ceh padahal kamera webcam yg tak berkualiti.hahaha.

maybe ada yg dah tau kot cara pakai hijab yg ni. tapi tak pe. kalau dah tau dok diam-diam ye. sorry kualiti video kureng. maklumlah tak mampu nak guna DSLR :(. so here you go girls~


selamat mencuba. to haters : anda boleh blah ;p  oh ye. background music by Erika Sawajiri, Taiyou No Uta.

ok bye!


*less than three* <3

Tuesday, September 13, 2011

Hipokrit itu palsu

Assalamualaikum!

hai korangggg!! semalam aku bukak blog sorang perempuan ni. bila tengok blog tu, dalam hati mula cakap, eh macam kenal lah. eh kenapa blog dia sama macam blog aku. header. background. entry. semuanya sama. aku pon gonyoh-gonyoh mata sebab macam tak percaya. wah macam artis gitu. ada jugak orang admirer aku sampai macam tu sekali. tapi rupanya memang betol blog aku pon. wakakaka. lama jugak aku tak update blog kan? actually aku lupa aku ni blogger. tu sebab aku tak update blog lama gila. boleh terima tak alasan tu? kehkeh. tak terima sudah. janji aku dah update jugak hari ni.ok kidding. 


well topik kita hari ni bukan nak cakap pasal raya. raya dah lama lepas. dah basi bak kata orang. so, aku malas lah nak update pasal raya. aku nak cakap pasal hipokrit. alaa..macam yg biasa korang buat tu. ececece. jangan nak kelentong lah. semua orang mesti pernah hipokrit kan kan?

bermaafan serta bermesra di hari raya dengan adik sendiri macam ni contoh hipokrit yg paling nyata. padahal idak lee baik mana.namun nampak sweet je. bukan begitu? ala puji la. puji la. hahaha ;p

bagi aku tak salah  jadi hipokrit ni. ada jugak hipokrit yg baik. tak semua hipokrit tu jahat. ok lah aku bagi contoh. aku tau korang mesti blur kan. contohlah kan korang ni bukanlah baik sangat.tak delah sopan mana pon. tapi jadi sopan bila berhadapan dengan orang yg lebih tua. well sebab hormat. kan ke baik macam tu?takkan lah depan bakal mak mertua korang nak duduk terkangkang pulak ye dak? paling koman pon tunduk-tunduk, sengeh-sengeh bak wanita melayu terakhir gitu. heh. *terasa. 


lagi satu, contohnya masa awal-awal kenal dengan bf/gf korang dulu, mesti korang macam control je kan. kalau jumpa je mesti pilih baju yg paling lawa. mekap nak kena tebal seploh inchi. rambut kena pacak sampai kalau cicak jatuh terus meninggal. bau nak kena wangi sebatu pon orang boleh bau. ala. biasalah. first impression kan penting.takkan first date nak serabai macam orang tak mandi sebulan pulak. confem-confem kena reject ye dak. tapi dah lama-lama, mesti dah tak kisah sangat kan. dari mekap dua inci terus berkurang jadi 0.01 inci je. dari rambut pacak terus jadi rambut hafiz awan nano nano nano nano je kan? kentut pon selamba mak kau je kan? 

                                                                       autanya..
macam ayu rasa nak lempang laju-laju kan?
                                                                               hakikatnya..




ok, tu aku bagi contoh je lah. banyak lagi contoh lain yg korang boleh relatekan. yg hipokrit jahat jangan cerita lah. memang berlambak kan. tu mesti korang pon tau. tak yah lah aku kena explain pulak. hehehe. *ceh padahal malas


so, itu je lah kot. nanti kalau aku ingat aku ni blogger lagi, aku update ye. hehehe. till then. oh lupa. selamat hari raya to all readers! maaf zahir batin ye.kot-kot ada yg terasa or tebutthurt baca entry-entry aku. maafin guwe ya!

p/s: kadang-kadang tulis blog pon terpaksa hipokrit sebab nanti confem jadi mangsa bahan or stalk sedara-mara serta sahabat handai. keh keh keh;p

*less than three* <3







Sunday, August 21, 2011

Hey guys...gentlemen la sikit!

Assalamualaikum!

tadi waktu aku tengah tunggu masa je nak melantak roti john yg dibeli di bazar setiawangsa, aku duduk kejap dekat seat di restoran yg diberi nama wendy's. encik pakwe nak makan wendy's. well, orang bandar. mana makan roti john kampung macam aku. hehehe. tak de lah. beliau makan je roti john. saja buat cerita. mukadimah la katakan.


so, sedang encik pakwe beratur nak beli makanan tu, aku pon cuci mata tengok gelagat orang lalu lalang. tiba-tiba datang satu kapel ni duduk sebelah meja aku. mungkin nak makan wendy's jugak. bukan mungkin lah. of cos lah nak makan wendy's. kalau tak buat apa pulak diorang tercongok dekat situ. ah merepek je aku ni kan.


gambar hiasan yg dicilok dari google


tiba-tiba, awek dia bangun. lepas tu terus beratur untuk beli makanan. barisan tu boleh kira panjang jugak lah. pakwe dia? duduk je. lepak sambil main handphone. dalam hati aku mengutuk laki tersebut.


selesai je encik pakwe aku beli makanan, dia pon duduk bertentangan dengan aku. lepas tu cakap


"awak. cuba tengok orang sebelah kita ni"


aku pon tengok  jelah. paham apa yg cuba encik pakwe sampaikan.aku pon jawab.


"tu lah. ada ke patut dia suruh awek dia yg beli. dia duduk lepak je"


encik pakwe aku senyum je. 


"maybe pakwe dia letih kot puasa."


aish. kan dah berdosa termengumpat pulak bulan ramadhan yg mulia ni. tapi tu lah kan. bagi aku, memang tak berapa best lah bila nampak lelaki duduk rilek, sedangkan awek dia terkial-kial beratur dekat orang ramai nak order makanan tu. tak kesian ke tengok awek comel tu. perempuan kan comel. manja. berbudi bahasa.sopan santun.kalau ye pon letih puasa, apa salahnya beratur sama-sama dengan awek tu kan. nampak lagi sweet gitu. tak pun, suruh je awek tu duduk, kau yg tolong order. kan nampak lagi gentlemen?


kadang-kadang guys ni tak sensitif benda-benda macam ni. kalau muka tak hensem mana pon, tapi kalau gentlemen, awek hot mana pon mesti sedikit sebanyak akan terpikat punya. contohlah, tiba-tiba dalam tren kau tengok mak cik tua berdiri tak pun awek cun lah berdiri, kau yg kacak bergaya ni dengan gentlemennya bangun then bagi orang tu duduk, perghh confirm ada awek yg kagum punya. serius aku cakap. daripada kau duduk buat tak tahu je, kalau muka hensem mana pon saham jatuh beb! percaya lah cakap aku ni. cewah.


so, kepada lelaki-lelaki di luar sana, please lah be gentlemen. tak kisah lah dengan siapa pon. jangan sebab kau nak mengorat awek je baru nak gentlemen. kalau boleh be gentlemen selalu. tak rugi pon. ok?


bye!


*less than three* <3





Sunday, August 14, 2011

Saya benci saya hodoh

Assalamualaikum!

hello ladies. hoi gentlemen. ;p sekarang aku boleh katakan yg aku ni  bukanlah seorang blogger tegar. ye lah, update pon jarang. tegar apa ke bendanya kan? nak buat macam mana. sejak kerja ni, memang tak banyak masa nak blogging macam dulu. balik kerja dah terbungkang atas tilam lantas terlena manja diuilit mimpi indah.nak jenguk kawan-kawan pon jarang apatah lagi nak komen2. so sorry guys :(


diharap dengan kehadiran gambar aku beserta peace ini dapat memaafkan. oh, gambar diambil berabad yg lepas.

so, hari tu, tapi aku dah lupa bila, ada sorang girl ni, dia chat dengan aku dekat facebook.dia cakap dia suka tengok aku. suka tengok aku sebab aku comel. eh bukan aku cakap. dia cakap. tapi dia sedih. sebab dia tak comel. dia gemuk. dia hitam. dia banyak jerawat. boleh kata, dia langsung tak ada keyakinan dekat diri sendiri. nak tengok cermin pon dia tak suka.


dia kata, dia teringin nak ada orang ngorat jugak. bila jalan mana-mana, kalau ada lelaki lalu sebelah dia, diorang buat tak tahu je. tapi bila dia jalan dengan kawan dia yg cun sikit, mesti ada je lelaki yg ngorat kawan dia. dia? langsung orang tak pandang. apatah lagi nak ngorat. sebagai seorang remaja mesti ada perasaan meow meow gatal gatal kan. perasaan yg mendambakan kasih sayang.apa euwww2?eleh. korang pon sama jugak dulu. euww konon!


bila aku baca ayat dia, aku pon sedih jugak lah. sekaligus aku rasa bersyukur. even bagi aku, aku ni tak cantik, banyak jerawat, rupanya ada lagi orang yg kurang bernasib baik. aku faham perasaan dia. memang kita akan rasa down. aku pon pernah rasa macam tu jugak. bila stalk fb or blog  orang lawa-lawa sumpah rasa rendah diri gila. sumpah jeles ya amat!


dulu aku selalu lah nak ikut-ikut trend ni. bila tengok orang pakai ni aku nak jugak. orang pakai tu aku pon nak. tengok orang pakai tali pinggang yg dekat perut tu aku pon cari jugak dekat times square. padahal badan kemetot mana sesuai pakai clincher. nampak pendek lagi adalah. bak kata encik kesayangan beta, nampak macam badan terbelah dua. hahahaha!


tapi bila fikir balik, buat apa kita nak berubah kalau kita pon tak tahu benda tu elok untuk kita ke tak. buat apa kita sibuk nak ikut cara orang lain sedangkan kita pon tak tau apa yg kita buat. buat apa kita nak jadi orang lain kalau jadi diri sendiri lebih menjamin kebahagiaan? betol tak?


so, pokoknya walau apa pun diri kita, bersyukur lah.kalau kita yakin dengan diri kita, insyaAllah orang dekat sekeliling pon dapat rasa. kalau kita sendiri rasa low self confidence, macam mana kita nak face orang lain? kalau awak rasa awak gemuk, usaha untuk kurus. kalau awak rasa awak banyak jerawat ( contohnya macam penulis blog ni) berusaha jugak cari penawar untuk hilangkan jerawat tu. tapi yg paling penting, be yourself.


sayangilah diri anda serta binatang ciptaan Allah juga ;p

nah, aku bagi satu quote: " tak semua orang yg cantik itu baik hatinya, tapi semua orang yg baik hati itu cantik"
so...yg penting itu hati. paham anak-anak?err..tapi, manusia zaman sekarang ni ada ke yg tak pentingkan rupa? ;p


oklah..bye and selamat berpuasa :)

*less than three* <3

Tuesday, August 2, 2011

Eh, you tak panas ke pakai tudung?

Assalamualaikum!

selamat berpuasa and selamat berbuka pada semua muslimin dan muslimat ye. punya lama aku tak update blog sampai diam tak diam dah bulan puasa rupanya. alhamdulillah. semalam aku nak update blog ni. tapi berukband ni slow sangat so terpaksa lah membatalkan niat murni aku tu. tapi aku terpublish pulak.sempattulis tajuk je. isi tarak. haha.


ok lah. dua minggu lepas, macam biasa aku pergi inspection. rumah banglo satu tingkat. macam biasa, client yg kaya-kaya mesti chinese. bukan tak ada melayu, tapi jarang sangat aku jumpa client melayu. kalau ada pun, mesti stok rumah yg nak kena lelong. kesian kan?


nak dijadikan cerita, aku pon macam biasa datang rumah client aku ni. kalau time inspection aku lebih selesa pakai seluar. senang sikit nak buat kerja. tak payah nak selak kain bagai. kau nak terkangkang ke suka hati lah. tak da siapa kisah. kalau kisah pon  mungkin dalam hati. paling koman pon mesti diorang cakap "tak senonoh betol anak dara sekor ni". apa ada hal kan? tp sebenarnya memang ada hal pon. tak elok lah utk gadis melayu  yg berbudi pekerti sopan santun macam aku ni buat macam tu. kan kan?


tudung pulak, macam biasa aku pakai shawl je. lilit style paling senang dalam dunia.  seminit je dah siap. eh dua minit kot? hehe. sampai je kat rumah client aku, dia sambut aku dengan senyum lebar. well, nak dapat loan mestilah senyum kena lebar. 


sedang aku sibuk mensketch kan floor plan rumah dia yg besar gedabak tu, dia pon tanya aku:

"miss, don't you feel hot wearing that"

sekadar gambar hiasan ;p

sambil tangan menghala ke shawl aku.aku pon senyum je sambil jawab.


"nope. i used to it. i'm a muslim. so, what ever it is i still have to wear it. this's my obligation"


"oh ya? but its nice. i feel like trying too"


aku pandang dia sambil senyum.


"why not. u must be very beautiful"


aku balas. ya. amoi tu memang lawa. kulit bersih. kalau pakai tudung confirm ramai mamat2 melayu yg cayor.sebenarnya, aku memang dari kecik dah start pakai tudung. mulanya sebab ikut kawan. budak-budak kan senang terpengaruh. bila kawan pakai tudung aku pon sibuk nak pakai jugak. so, bila dah biasa memang tak kisah dah pakai tudung ni.


bagi aku, pakai tudung ni banyak kebaikan dia. biasanya first impression orang terhadap perempuan yg pakai tudung ni baik-baik belaka. tapi tak dinafikan tak semua pakai tudung tu baik. tapi bila pakai tudung, sedikit sebanyak daptlah cegah aku dari buat benda yg tak elok. ada korang nampak budak pakai tudung clubbing? aku tak tau jugak sebenarnya. sebab aku tak pernah masuk club. hahaha. tapi kalau ada pon jarang lah kan.


dulu aku pernah tanya sorang kawan lelaki aku ni. taste dia memang awek free hair je. aku tanya dia"



"wei, asal eh ko minat pompuan free hair je. yg pakai tudung tak cantik ke?"



"bukan aku tak suka. kalau yg free hair ni, aku peluk dikhalayak ramai pon orang tak pelik sangat.kalau pakai tdung tak bebas pulak. nanti apa org kata"


see? dari dialog tu pon kita boleh tengok kan.at least kita jaga perlakuan kita depan orang ramai.so,pendek kata walau apa pon kita, bertudung ke, free hair ke, janji kita pandai jaga diri kita kan? as people said, tak semstinya bertudung tu baik.eh panjang sangat pulak entry aku ni. ok lah pen off! tata :)


p/s: bulan puasa ni elok jugak berubah dari free hair ke bertudung. kan?


*less than three*








Tuesday, July 19, 2011

Alahai..tak habis-habis nak hina UiTM ni kenapa?

Assalamualaikum!


hari ni aku bukak blog macam biasa. nak approve komen la kononnya. tiba-tiba aku terperasan komen sorang mamat ni untuk entry kutuk uitm ni. hurm.sekali lagi aku mengeluh panjang bila baca komen dia. 


aku bukan lah nak cakap apa faiz. tapi kalau faiz ni berani, kenapa mesti nak rahsiakan identiti yer? takut kena serang balik ek?


sebenarnya, aku tak heran sangat bila orang nak pandang rendah kat uitm ni. dah memang kebanyakan mentality masyarakat kat luar tu mcam tu kan. memang susah nak ubah. tapi aku memang tak berniat langsung nak pertahankan apa-apa. sebab demi Allah aku tak tahu pasal student uitm ni ramai yg rosak ke, barai ke apa benda. siyes aku tak tahu.


selama 3 tahun aku duduk uitm tu, hidup aku macam biasa je. tak de apa-apa masalah pon. aku hu ha hu ha dengan kawan2 aku macam biasa. hal orang lain, aku memang tak ambik tau even kadang2 terambik tau jugak. hahaha. 


bagi aku lah kan, tak perlu nak menuding jari dekat siapa2. apa yg penting, kita tahu diri kita. kita tahu kat mana nak bawak diri kita bila dekat tempat orang. cermin diri dulu sebelum mengata orang lain. apa kita ni perfect sangat ke?katakan lah budak yg rosak dekat uitm tu ada 1000 orang, habis yg lagi 20000 orang tu pon rosak ke? tak boleh lah macam tu bro


mungkinlah apa yg faiz tu cakap betul. tapi mulut manusia ni macam2 kan?kadang2 bukan semua boleh percaya betol tak? tapi apa pun, thanks lah bagi tau ye faiz. kalau tak, aku tak tahu pon pasal ni. daripada kita nak mengata orang, bawak2lah beramal ibadat. puasa pon dah nak dekat kan? oh ya, lagi satu faiz nak suruh aku usulkan dekat NC kitorang yg tersayang tu ke? aku rasa tak payah lah kot. dia pon tak ada masa nak layan benda remeh macam ni. bak kata beliau,  "we don't need to prove anything. we have a class of our own. jangan melayu lawan melayu". aku tak nak lawan bangsa aku sendiri. dan aku yakin, faiz ni mesti melayu jugak kan? :)


apa-apa pon, pesan aku, kat mana pon kita berada, pandai2lah bawak diri. kita yg tentukan arah hidup kita. bukan orang lain. kalau kita pilih jalan salah, rosak lah jadinya. result UPU pon dah keluar kan? tahniah kepada sesiapa yg berjaya. yg tak berjaya tu, jangan lupa buat rayuan.mana tau rezeki? yg dapat uitm tu, especially uitm shah alam, welcome to the club! hehe. jaga nama baik uitm ye? ecehhhhh macam akak2 pulak.

last but not least, sampai mati uitm tetap dihatiku :)


ok lah tu je. bye!


p/s: alhamdulillah, aku bukan dalam golongan rosak tersebut.mintak dijauhkan.aminn





*less than three* <3






Tuesday, July 12, 2011

Alamak baju kita sama lah!

Assalamualaikum!


itu hari masa zaman aku belajar ( ecehh..macam dah berzaman sangat lah konon padahal baru dua bulan abes belajar. haha) aku bersama kawan aku namanya fatimah atau nama commecialnya fatty bergegas ke kafe sebaik sahaja tamat kelas. ye lah, kalau lambat confirm lauk dekat cafe tu licin. licin selicin bontot bayi. eh. tak sesuai langsung perumpamaan aku bagi kan? tapi tak pe janji bunyi sedap kira ok lah tu. hik hik. 


perut berkeriuk2 mintak di isi. tapi macam biasa, lauk dekat cafe fakulti seninibina, perancangan dan ukur atau singkatannya FSPU, tak ada variasi. mesti lauk yg sama tiap-tiap hari. tapi apakan daya, memang tak banyak pilihan lain. nak pergi beli kat luar? sempat jugak ketiak licin ni berair nanti.


dengan pantasnya, aku mencapai senduk nasi. aroma nasi menerpa hidung penyet aku. well..asian kan. what do u expect ye dak? tapi aku bersyukur lah tetap punya hidung. alhamdulillah. nasik aku kaut ke dalam polistren. makan bungkus lah. kalau makan dekat cafe tak bebas. kena control macho ayu.lap sana lap sini.leceh! lainlah kalau ada mamat hensem tengah makan dekat situ. confem tanpa dipaksa laju je nak makan dekat cafe. kihkih. gatal jugak aku ni. 


so, lepas setel je isi lauk sampai polistren tak boleh nak tutup, maklumlah selera badak nak buat macam mana kan, aku dan fatty beratur lah nak bayar makanan. dia punya line boleh lah kira panjang jugak. time tu pot pet pot pet la cakap akak cashier tu lembab lah apa lah. hai, dah tau student ramai, hire lah cashier ramai sikit. ok, macam aku yg bayar gaji diorang kan..banyak cakap pulak. pang nak? ok ok. tak nak!


i miss u fatty! :)
tiba-tiba, aku ternampak sorang student pompuan dekat barisan sebelah aku . dunia yg cerah bagaikan gelap gelita.  gurpp!


"nathhhh. budak tu punya tudung sebijik macam kau lah"


suara gemersik fatty bagaikan halilintar menerpa ke cuping telinga aku.  damn! damn! kenapa mesti sekarang? bentak aku dalam hati. budak tu dah lah berdiri sebelah je dengan aku. aku rasa macam semua orang pandang-pandang. corak tudung aku sama macam dia. sebijik. umpama buy one free one gitu.


"woiii fatty. syhhh! malu lah aku. ko ni senyap2 dah lah. aishh"


fatty tersengih macam kerang busuk dah. hampeh betol. aku nampak kawan budak tu pon bisik-bisik jugak sambil pandang2 aku.lepas tu senyum2. ceh mengata aku lah tu. nak cakap tudung aku sama macam kawan  dorang sama lah tu. ahhh persetankan mereka! padahal dalam hati malu gila. hahahahah.


so, lepas dari tu, aku jarang pakai tudung syria yg tu dah. takut terserempak lagi dengan budak tu. ssejak tu, aku tak pernah jumpa budak tu lagi.maybe aku tak perasan muka dia sangat hari tu or maybe dia pon dah tak nak pakai sebab sama macam aku. hahahaha! so, korang pernah ada pengalaman macam aku tak? ce cite ce cite meh! hehe




p/s: aku dapat rasakan aku ada bakat tulis novel.bukan begitu ? kah kah kah ;p


*less than three* <3

Sunday, July 3, 2011

Ciri-ciri client yg buat aku menyampah

Assalamualaikum!


hari ni dah genap sebulan aku kerja. ramai jugak pembaca blog ni suruh aku kongsi pasal kerja aku. hehe. aku kerja biasa-biasa je. kalau aku sebut mesti korang tak tahu kerja apa. bukan macam engineer ke doctor ke. tapi sebab ramai yg tertanya-tanya, aku isytiharkan *macam nak perang pulak bahawa aku kerja sebagai valuation executive. haaa. confirm blur kan? hahaha. dah agak dah ;p

 kerja aku ni berfungsi untuk menentukan nilai sesebuah property. kenapa nak tentukan nilai property ni? sebab biasanya bank akan appoint kitorang ni, sebab nak tahu berapa jumlah loan yg diorang patut bagi kalau harga sesebuah property macam ni ke. macam tu ke. 


so, kitorang sebagai valuation executive ni kena lah buat inspection ( pemeriksaan) ke property2 tersebut. untuk buat inspection ni, kitorang kena lah buat appointment dulu dengan owner property tu. tak kiralah rumah banglo ke, condo ke, apartment ke. haaa. ni baru mukadimah. panjang gila. ;p


so, sepanjang aku kerja ni, ada jugak lah perangai client yg buat aku menyirap. contohnya:


situasi pertama


aku call sorang client ni. chinese. dia daftar application ni guna nama syarikat dia. so aku call lah nombor hp dia. nak buat appointment lah kononnya kan. so aku pon call lah dia, dengan senyuman terukir di bibir. ecewahh.


aku: hellooo. mr lim ya? i'm valuer on behalf of  bank cap ayam. u did apply for loan for property at bla bla bla is it?


client: what do you want?

(ceh. tanya aku macam aku ni cakap macam aku ada hutang dengan dia pulak)


aku: i have to come to that house to do  some inspection to take some photograph to be included in the report. may i?


client: why u need to do all that? aiyaaa..


aku: because the bank need to verify the actual condition of the property before they give u loan lah.


aku sepak jugak apek ni kang. banyak tanya pulak. tapi aku cakap dalam hati je lah. haha.


client: what ever lah. u just call my office. and ask them to fix it for you. don't ever call me back ya?


perghhh. berlagak nak mampos lah apek ni. maybe sebab dia kaya dia nak berlagak dengan aku kan. tapi time ni aku masih boleh lah sabar. tapi kalau sepuluh orang sehari aku jumpa client macam ni, pengsan 90 hari jugak la aku kot.


situasi kedua:


kali ni aku dah pergi inspect rumah dia. tapi time aku inspect rumah dia tu, tengah ada renovation. so, aku tak boleh nk proceed la sebab nilai property tu akan berubah kalau ada renovation. maksudnya akan lagi tinggi lah kalau nak compare dengan yg tak renovate. so aku pon cakap lah dekat pakcik ni..


aku: encik, rumah encik ni still under renovation lah. so, sy tak boleh nk value lagi. tapi saya kena ambil gambar la sebagai bukti yg rumah ni memang betol2 tengah renovate. so at least, bos saya tak delah marah kalau kes ni pending. boleh ye cik?


client: oh ye ke? tapi kat sini sy dah sign dah loan approval. nilai dia RM215K. sy tak benarkan. awak just cakap je lah kat bos awk yg rumah ni tengah renovate. apa susah sangat.


aku: tak delah. at least sy ada bukti lah yg rumah ni betol-betol tengah renovate. kang kalau saya cakap je takut dia tak percaya pulak. lagipun nilai yg RM215 tu bukan exact value dia. itu just indicative value je. sebab tu bank suruh kitorang ni datang tengok sendiri rumah ni. 


client: tak de2. bank dah approve loan saya. kalau bos awk tak percaya he will terminate you lah.


time ni aku dah menyirap gila dah. ada ke patut dia cakap macam tu. senang2 dia je. haishh.


aku: kalau macam tu tak pelah. kalau loan cik tak leh proceed tak pelah kan?


client: tak pe. i will find other bank.


eleh.pigidahh lah pakcik. kalau pakcik cari bank lain pon, diorang still akan appoint valuer jugak. sama jugak procedure dia.


situasi ketiga


ni masih pon masa aku nak fix appointment jugak lah. client ni ok je tapi dia ada masalah pasal fee. dia kata mahal sangat.


aku: mr lau. bank ada bagitau tak u kena bayar valuation fee ni?


client: oh ada! berapa ya?


aku: RM570.


client: aiyaaa. banyak mahal woo. selalu i bikin itu rm300 saja. apa pasal mahal? kalau macam ini haa wa carik valuer lain lah.


aku: oh i dont know lah. sebab bukan i yg bg fee ni. ni memang dah fix la. i tak boleh buat apa.


client: aiyaa. u tak boleh bagi diskaun ka? kalau ini macam wa cancle la.


aku: nanti saya tanya bos ye. 


yg ni lagi sorang. nak orang value rumah dia, tapi susah pulak nk bayar fee. yg rm 300 dia cakap tu entah zaman pak kadok bila tah agaknya.


so, ni serba sedikit la pengalaman aku berdepan dengan client sepanjang aku kerja sebulan ni. baru sebulan dah macam ni. macam mana kalau setahun? huhu. tapi aku enjoy jugak kerja ni. boleh peri jalan2. boleh pergi tengok rumah besar2. at least dapat lah semangat nak jadi kaya jugak kan? lagi satu, kerja ni buat aku improve english aku. increase level confidence aku.  hehe.

eh tiba2 rindu kat diorang nie! gamba tak de kena mengena dengan entry :p


ni je untuk minggu ni. sorry lama tak update! :)


p/s: segala nama di atas adalah bukan nama sebenar bg menjaga nama baik company. sekian :)


*less than three* <3







Friday, June 24, 2011

Mungkin aku yg lampi kot

Assalamualaikum!


hari ni dalam sejarah, aku balik lambat sikit dari biasa. biasanya, aku lah org yg pertama sekali berambus dari opos. opos pulak. opis la yg umpama peti ais tu. itu pon sebab nak siapkan 4 report yg urgent sangat. kalau tak, jangan haraplah aku nak stay opis tu lama-lama.


btw, aku semakin hari makin bz dengan kerja. nak update blog pon tak banyak masa sangat. aku mintak maap kalau ada yg follow blog ni, or komen blog ni, or apa saja yg melibatkan blog ni, aku tak balas. aku sorry sangat2. harap korang semua paham keadaan aku sekarang ye?


so, minggu ni dah masuk minggu ke 4 aku kerja. kes pon makin bertambah dekat atas meja aku tu. hurm, tapi aku still rasa macam budak yg paling slow or paling lembab, paling bengap dan sewaktu dengannya. entahla. aku ni macam susah je nak adapt dengan benda ni semua. macam loser je aku rasa.


nak sketch floor plan pon terkial-kial. aku selalu fail bab ni. nak imagine aku langsung tak pandai. nak guna mesin fotostat pon tak reti. nak print report pon tak reti. semua nak suruh org tunjuk. bila org dah tunjuk, cepat je aku lupa. apa ke bengap sangat lah aku ni. bila jadi macam ni, aku terpaksa mintak tolong dekat senior yg lain. sampai aku dah naik malu dah nak mintak tolong diorang. aku ni dah lah memang pemalu. eh betollah! pemalu sangat! haha.

malu nyah. auwww ;p


so, ni jugak alasan kenapa aku dah jarang gila update blog picisan aku ni. aku rasa down. bila aku rasa down, aku tak de mood. bila tak de mood, nak menaip pon malas.padahal hari2 je aku jenguk blog ni. dan aku rasa blog ni jugak macam makin bosan je kan?


btw, thanks semua yg sudi singgah blog ni even aku jarang update pon. korang doakan lah aku ni terang hati sikit bagi jangan lampi sangat. oh ya. bagi yg tak tau, lampi tu singkatan lambat pikap. pikap tu apa? pikap tu lebih kurang tangkap lah masuk dia. tak paham jugak? hish! lampi betollah korang ni ;p


bye!


*less than three* <3

Wednesday, June 15, 2011

Kerana Anjing Itu

Assalamualaikum!


diam tak diam dah seminggu jugak lah aku tak update belog ye. ada yg rindu tak? elelele..ngaku je lah korang rindu! hehe. aku bukak blog ni hari-hari tapi just nak approve komen je. hurmm. disebabkan tu jugak, ramai yg komen entry jerawat aku tu. ye lah dah tu je entry yg paling latest kan. mestila orang komen yg tu je. sorry la ye. aku kan wanita bekerjaya sekarang. bila baca komen-komen korang tu buat aku terharu je tau.oh korang semua memang sangat sweet. thanks pada yg bagi nasihat. semangat. and tak kurang jugak yg bagi suggestion tak kiralah secara tradisional ke. moden ke. korang jangan risau, aku ok je. cuma still ada jugak lah rasa rendah diri tu kan. well. manusia kan?




tapi sebenarnya bagus jugak aku ada jerawat ni. tak payah aku susah2 pakai blusher bagai sebab memang dah merah da pipi aku ni. hehe.


so nak dijadikan cerita,minggu lepas, aku ikut sorang senior tmpat aku kerja pergi value satu rumah banglo dekat area ampang ni. owner banglo ni ada bela 3 ekor anjing. hish. punyalah takut kitorang nak masuk umah dia. kitorang terpaksa suruh owner tu guard anjing dia tu. kalau tak, confem dah jadi OKU. aku dah lah trauma dengan anjing ni.


so, aku pon teringat zaman aku kecik dulu. aku ada sorang jiran india. dia ada bela sekor anjing nama dia ROSE. haa. nama punyalah macam comel kan. ala-ala nama english gitu. anjing pon nak glamour youu. bukan kau sorang je tau. tapi sumpah. muka anjing tu tak comel langsung. dah lah hitam. gemok pulak tu. petang-petang jiran aku tu selalulah bawak dia jalan-jalan. 


satu hari tu, di petang yg hening, burung-burung pon berkicauan. ROSE tu jalan-jalan lah depan rumah aku. time tu aku dengan adik aku tengah main aci nyorok dekat depan rumah. aku nampak ROSE. dengan gatal mulutnya aku pergi panggil-panggil nama dia.


" hai rosee. oh rosee. roseee oooo rose!"


macam lah si ROSE tu boleh nyahut aku panggil ye dak? kang dia nyahut "yee nath"  kang koma 4907593 hari pulak aku. tapi time tu aku masih seorang kanak-kanak yg comel  even tak lah comel mana yg tak tau apa-apa. dah lah hitam. hingus meleleh pulak tu. eh terkutuk diri sendiri pulak. aiseyh!


ok sambung-sambung. aku teruss je panggil si ROSE. aku nak jugak ROSE ni nyahut panggilan aku. tiba-tiba dia menoleh. aku pon tersimpul malu. eh bukan bukan. aku pon tergamam. sebab muka dia macam bengkek je sebab dia rimas kot aku asyik panggil-panggil dia. so, aku pon macam cuak jugak lah masa tu. sebab muka dia macam bengis gila. tanpa membuang masa aku pon trus cabut. lari secepat yg mungkin. si ROSE ni apa lagi terus kejar aku.


tapi, apalah sangat kudrat seorang kanak-kanak 6 tahun kalau nk dibandingkan dengan anjing tu. malangnya aku tak smpat menyelamatkan diri.


"ngappppp"


si ROSe tu sempat gigit betis aku. aku pon apa lagi melalak lah. sakit gila dowh! rasa macam tercabut je kaki tu. dengar je aku menagis, abah aku teros keluar dari rumah. lepas tu halau si ROSE tu. abah aku teros amik segenggam tanah nak buat proses samak. lepas je tu, abah aku terus bawak aku pergi klinik. dekat klinik, seluar aku diselak dan tanpa membuang masa, sorang doktor tu cucuk bontot gebu aku. nasib baik aku budak-budak lagi time tu. cuba bayangkan kalau sekarang! aaaa. tak kuar rumah aku nampaknya. aku dinodai! panggg sedas. over lah kau!


heeee. sebenarnya aku pon tak tau nk update pasal apa. ni pon tiba-tiba je terlintas. memang tak de motif apa-apa pon entry ni. dah la panjang pulak tu ye dak?


btw, thanks for reading this entry


*less than three* <3