Friday, February 25, 2011

Jenis2 hantu yg popular kat asrama

Assalamulaikum!

alhamdulillah. hari ni aku dah berjaya submit tesis aku. and syukur jugak aku dapat supervisor yg sangat baik hati. thanks so much prof. kembang bontot aku kena puji dengan prof tadi. hehehe. 

ok hari ni aku nak cakap , eh bukan cakap la actually, more kepada menaip la kot. what ever lah kan. sejak aku form1 sampai lah ke hari ni, dah sepuluh tahun aku stay kat asrama. dari aku form1 umur 13 tahun sampai 23 tahun sekarang. kiranya masa aku banyak dihabiskan jugak lah kat asrama ni. so, pada korang yg selalu cakap orang cameron putih2 itu adalah auta sebab aku memang jarang stay kat cameron kecuali hari cuti sahaja. putih itu adalah faktor tepung gomak yg aku tepek2 kat muka ni ha. 


contohnya seperti gambar di atas. efek tepung gomak beserta lighting yg terlampau terang jadilah
aku putih yg tak semulajadi. ;p
ok, sejak duduk asrama ni macam2 jenis hantu yg orang dok cerita. tapi yg peliknya, bila aku tanya kawan2 aku yg duduk kat asrama lain pon cam lebih kurang sama je ceritanya. antara calon-calon hantu yg agak glemer adalah:

1)Toyol

walaupun hantu ni tak lah hensem malahan ketot serta botak berwarna hijau tapi beliau selalu menjadi sebutan dikalangan pelajar asrama.

 kalau korang pernah duduk asrama mesti korang familiar dengan dialog ini:

'1..2...3...5...ehhh syilappp syilapppp! 1...2...3....dah tidur..tapi ada sorang tu buat2 tidur' dengan nada yg penuh comel la konon2.ye lah toyol ni kan ketot macam upin ipin tu.

pernah dengar tak? tak? FINEEEEE! aku first time dengar memanglah seriau jugak lah kan. tiap2 hari nak jadi orang yg paling awal tidur sebab takut toyol ni dok kira2 pastu dia tau aku tak tido pastu dia teasing aku.then ketawa. mahu terkencing dalam seluar jugak aku time tu. 



2)Hantu makcik karipap

mak cik karipap ni aku first time dengar masa kat matrik dulu. tapi bila aku baca blog fatin liyana hari tu, dia pun ada cerita jugak pasal hantu makcik karipap ni kat matrik dia. maybe hantu makcik karipap ni suka kacau budak2 matrik je kot. kat sekolah tak main lah kan. cam tu kot. mak cik hantu karipap ni adalah hantu yang jual karipap malam2 melalui koridor tepi tingkap. contohnya, korang tengah study sampai lewat malam, lepas tu tiba2 ada orang ketuk2 tingkap kat sebelah meja study korang tanya macam ni:

'adik, nak beli karipap?'

err..pinjam kejap lah kak limah yg korang bangga2kan tu jap ek.

korang yg kononnya kusyuk serta tawadok study pon cakap :

'no thanks lah makcik. terima kasih'

lepas tu korang tiba2 baru perasan macam mana mak cik tu boleh lalu kat tepi tingkap dekat koridor tingkat 4 hostel? haa.bila aku dengar cerita ni, aku pon jarang study sampai lewat malam sebab tu pointer aku tak power kot. hahaha. alasan!

3)Pocong.

kat sekolah aku dulu, orang panggil hantu ni ' big sweet' atau dalam bahasa ibunda negaraku yang tercinta ni, 'gula2 besar'. ye lah. bila tengok pocong ni, kan berikat kat kepala and kaki, nampak lah macam gula2. pandai jugak orang yg bagi nama dia. sweet2 gitu. haa, hantu jenis ni memang sangat glemer kat sekolah aku dulu. tapi kali ni, hantu ni memang betol2 wujud. and aku pernah nampak. kalau korang berminat nak dengar cerita ni, aku buat entry lain nanti. lepas tu aku cerita macam mana aku boleh nampak hantu ni. kalau minat nak tahu, bolehlah tinggalkan komen korang nanti. kalau tak de permintaan memberangsangkan aku tak cerita lah kan. hehe


4)Hantu toilet.

hantu ni istimewa sikit sebab kerja dia dok mengacau orang yg kat dalam toilet je. hantu ni jugak special sebab dia tak ada muka. kiranya, kalau korang tengok muka dia, korang akan nampak permukaan rata sahaja tanpa lubang hidong mahu pon tahi lalat manis. contohnya macam ni, korang tak tahan sangat nak berak tengah2 malam buta lantas berlari pantas menghiraukan keadaan sekeliling. lepas dah selesai hajat korang nampak sorang pompuan kat toilet. bila dia pandang korang...haaa..imagine sendiri. bila orang dok cerita pasal hantu ni kat sekolah dulu, tiap2 hari aku suruh kawan aku teman pegi toilet. kadang2 aku suruh dia masuk sekali toilet dengan aku. sebab kadang2 kawan aku pon takut nak tunggu kat luar sorang. tapi aku surih dia toleh tempat lain la. hish korang ni!


hmm..setakat ni, hantu2 kat atas ni je kot yg aku rasa orang lain pon familiar. sebab bila aku cerita kat orang lain yg pernah tinggal asrama, diorang pon macam pernah dengar cerita ni. lagipon aku malas nak cerita banyak2. karang tak boleh tido pulak korang. hehehe.btw, pada sesiapa yg bakal duduk asrama tu, janganlah simply percaya bulat2 apa yg orang cerita pasal hantu2 ni sebab kadang2 80% adalah dusta. sekian.

p/s:walaupun aku tak minat cerita hantu kak limah tu, aku petik ayat choprak sikit :

'kalau kita ingat kat dia, dia mari datang jumpa kita'

so pesanan aku, janganlah ingat2 kat mereka ye adik2. ;p


*all pictures above are retrieved from google. 

*less than three* <3





31 comments:

MAKCEK bukan NENEK said...

alamakkkkkkkkkkk kan dah teringat bila baca entry nih camna nih !
waa tido ngan ibu malam nih .grr

cacing said...

hantu mak limah pun ada jual karipap eh??? best tu!! heee.... pernah dengar tak hantu penaggal??

Gen Fujita said...

Ooo penghuni tegar asrama jugak ya, cam aku gak, sejak form 1 sampai spm, 5 years of hell. Ha ha ha... Ada lagi satu hantu kurang, hantu Jepun. Sekolah aku dulu memang ada cerita hantu Jepun. Tempat lepak diorang kat dewan makan, diorang suka letak kepala diorang yang kena pancung atas meja makan.

Cik Nathrah said...

makcek: hahaha! olooo ciannyeeee!

cacing:hantu penanggal pon penah jugak yg ni cikgu yg nampak kat ampaian. hehee

gen fujita: aah la.kitorg pon ade jugak pernah dgr. macam2 kan.hehe

zuk zuhaiza said...

hantu kak limah pun adeee..
kita bakooo je..haha

zuk zuhaiza said...

hantu kak limah pun adeee..
kita bakooo je..haha

Idea Innovative Inc Sdn Bhd said...

menarik gak citer kamu Kak Terah.. kalau tambah lagi version hantu2 yg lain, mesti lagi haru !! Apakata klu free, cari2 ler citer hantu rakyat, citer lisan yang menaikkan bulu roma.. cuba tanya org tua2.. haaa.. mesti ada citer menarik..

epol said...

hantu karipap pemes time matrik..matrik aku ade pak cik karipap..tapi mmg pakcik driver yang jual karipap betol2 la..sian pakcik tu jadi bahan

g_NoLa said...

huhuhh..betul2..same gak duk hostel dari zmn form1 sampai lah ke u. cte hantu same..version je yg lain2..kekeek...tapi sy rase itulah indah n manis'y alam persekolahan...entry ni bukan menakutkan tapi mengimbau kenangan alam persekolahan...huhuhu...

burn said...

hantu galah r best... tinggi wooo
skali korang dongak je dah x boleh turun balek kpale korang.. mendongak je la korang hari2...
ahahaha, tu membe ak time dok asrama dulu cakap la...
hehe

:fatin amira dewi binti agus salim: said...

ce cite...ce.cite......
haha!

BlueberrY CheesE said...

lama x jenguk nath. huhuhu!!

nath, takotttlaaa..sebab ira memg penakut. huhuhu. dulu kat skola, ada yang booleh nampak tu siap cakap lg. jaga2, blakang ko ada satu. huhuhuhu!! hantu telekung!

Cik Nathrah said...

zuk zuhaiza: hehehe..pinjam jap la gmba kak limah awk ni jap

idea invative: thanks kak long. insyaAllah. hehehe.segan pulak kak long baca blog sy

epol:hahaha..yeke. cian pakcik tu.

gnola: betol. just flashback shj. xde niat nk takutkan sape2. kalau ade yg takut sorryyy!

burn: aah la burn. sekolah aku dulu pon ada gak hantu galah. tp aku lupe nak taruk kat sini.hahaha

fatin amira:hehehe.insyaallah :)

blueberry: aah. igtkan awk da x sudi jenguk kite.hahaha. kdg2 diorang saje nk takotkan tu. xpe Allah selalu ade kan. cewah. padahl kite pon penakut jugak.hehe

nazalya said...

hantu karipap mmg popular time duk kat matrix.. haha.. pnyla takut nk stay up smpai kena paksa rum mate stau up skali.. hehe..

NastaniaNajihah said...

pape pown, hantu yg kai shawl merah tue sgt cntk!. haha

Cik Nathrah said...

nazalya: hehehe. tula..kat matrik mmg feymes kot..btw, awk matrk mane?

nastania: hehe..tu bukan hantu la syg..

jeera said...

ce cite ce cite la pasal big sweet tu. muahahah

nur athiyah said...

hehe..ceciter sket psl 'big sweet' tu,,nk tw gak..hehe

ARC™ said...

80%?hantu xwujud punnnnnnnnn

amier azrul alias said...

ce cter psl pocong lak!
hikhik! ;p

Akmal Ezzah Alias said...

sal hantu karipap tu memg pemes la.. kat matrx kita pom ada gak dgr storuy nie.. memg gnggu bdk mtrx je ke ek? haha

Cik Nathrah said...

jeera, athiyah n amier: hehehe.. insyaAllah. macam xnak citer la pulekkkk.

ARC: wei, series aku penah nampak wei! aku ak tipu. tlg la caye.wuwuwuwu

akmal: tu lah pasal. awk matrik mane?

Akmal Ezzah Alias said...

kita matrix KMK changlun..
awak?

Srikandi Al-Qist said...

hehhehe..
dah lama duk matrik..
ni hantu2 yg bermaharajalela..

1)toyol=duk kire org dari atas loker..siap nyanyi lagi..
satu dah tdo..dua dah tdo.. tiga dah tido... satu tak tdo2.. hahahahaha..
tapi ada yg kata lagu nih dendangan makcik hantu gak..

2)pocong=mmg ramai panggil sweet.. hahaa..

3)makcik karipap=mmg biase la.. aritu ade makhluk ketuk tingkap masa saye tgh study.. nyaris tak saket jantung!!! rupenye mak guard yg suruh tdo.. luckly i ground floor.. hahahha..

4)hantu pe tah=tapi hantu nih die suke main lari2.. bayangkan dari tingkat atas.. zup zap! dah ade kat tingkat bawah.. kitorg dgr bunyi jela...

5)ni hantu yg sye bg nama hantu toilet..hahhaha.. mmg kaco org kat toilet jek...

i matrik perak.. hahahha..still here..

SITI SHURAZIRAH SUKHUR said...

heheh hantu2 ni mmg popular zaman hostel+kolej dulu..tu yg kadang2 kalau duk ingat maw selubung dalam selimut sambil baca ayat kursi byk2..yg hantu makcik karipap tu,kalau duk ingat memang meremang jugakk nak study mlm2..kalau bley nak elak study mengadap tingkap..iskhz,seriau!huhu

SITI SHURAZIRAH SUKHUR said...

heheh hantu2 ni mmg popular zaman hostel+kolej dulu..tu yg kadang2 kalau duk ingat maw selubung dalam selimut sambil baca ayat kursi byk2..yg hantu makcik karipap tu,kalau duk ingat memang meremang jugakk nak study mlm2..kalau bley nak elak study mengadap tingkap..iskhz,seriau!huhu

zalizalu said...

uit? Sy pun pnah trserempak dgn p0c0ng. . 3ek0r. . Huhu. . . Masa 2 odw nk blik mhallah. . Pkul 3 pg. . Hua hua. . . Tp wat derk je. . . Ingatkan khayalan je. . Rupanya kwn sblh pun nampak. . Haha

kura said...

haha. yg hantu karipap tu mmg mcm ape je kan. kat mtrik je ada. heh, sama la kak. pointer sy pun rendah sebab jarang study mlm takut hantu karipap haha

Cik Nathrah said...

akmal: kite kmpk :)

srkndi: hahaha. junior kite rupenye awk ni ;p

siti: hehehe..tau xpe!!

kura: hahahaha..sebenarnya alasan je lebey kan?

kura said...

taw xpe. tp respek la kan, sebab hantu karipap ni education sikit. ada kat matrik je yaw. hmm tp maybe dulu dia student mtrik gak kot, then overdos jual karipap, tu yg pointer xlepas then bunuh diri jadi hantu karipap. kacau2 budak mtrik yg len pulak. hahaha merepekk.

Makhluk Asing said...

kak Natrah nak tahu juga pengalaman kaka natrah jumpa hantu pocong ;)