Wednesday, March 2, 2011

Buat apa kita nak bangga dengan benda yang kita tiada

Assamualaikum! 

Sebenarnya tujuan aku tulis entry ni adalah untuk bagi kesedaran sikit pada sesiapa yg berkenaan. entry tidak  menuju spesifik kat siapa2 pun. so, siapa yang makan telur dia lah yg kentut busuk? kan? kan? ;p




selama korang hidup ni, pernah tak korang berjumpa dengan sesetengah manusia yg suka show off ataupun riak dengan apa yg mereka ada. contohnya bila seseorang tu dia tak adalah kaya mana, tapi tetap nak berlagak macam orang kaya. ye, memang tak salah kalau kita yang tak berapa kaya ni nak merasa something yang 'wow' tapi tak perlu nak show off kan? sometimes, orang yang betol2 kaya ni lagi sempoi daripada mereka yg bajet kaya ni and kadang2 kita tak sangka yg orang tu kaya pon. 



kes yang macam tu still boleh diterima lagi lah kan. yang paling tak boleh blah bila ada orang tu, dia tak ada pun benda tu, tapi dia buat2 macam ada. kiranya cakap lebat je lah. padahal realitinya dia tak ada pon. bila orang tanya or nak tengok benda tu betol2 mulalah bagi alasan macam2. aku pernah jumpa orang macam ni. tapi tu zaman sekolah rendah. aku ngaku, aku ni memang jenis yg lurus bendul. so, bila orang lain cakap, aku boleh percaya bulat2. lagi pun time tu budak2 lagi kan. time tu aku darjah 4. kuch kuch hota hai memang sangat feymes pada masa tu. so, ada kawan india aku sorang ni dok kelentong aku macam ni:

kawan: nath, awak nak tahu tak, masa diorang berlakon filem tu, saya pon ada sama. jadi pelakon tambahan.

aku: yeke? bestnya awak dapat jumpa Rahul!

kawan: saya ada gambar dengan dia. nanti saya bawak tunjuk kat awak ye.

aku pun imagine pic yg bakal kawan aku tunjuk tu macam ni lah.

seminggu berlalu..


aku: awak, mana gambar Rahul?

kawan: oh ada ada! saya ada bawak. simpan dalam buku ni. sekejap ya.


kawan aku pon berlakon konon tengah cari2 gambar tu. tapi..


kawan: alamak. tadi ada. tapi sekarang dah tak ada. sudah hilang lah. sorry.

aku: alaaa...yeke. sedihnya. :(

Terkebil2 aku time tu. terasa comel pulak ingat zaman dulu. wakakaka. annoying ek? FINEE!

Bila aku dah besar ni, baru aku terfikir rupanya aku kena tipu hidup2. ceh kurang asam punya kawan. aku punya lah minat gila Shah Rukh Khan time tu. tapi kawan aku ni pandai. tu yg aku bengang tu. sabar je lah bila ingat balik kan.harap bila dia dah besar, dah tak macam tu lah kan. dah lama aku tak jumpa kawan aku ni. tah dia ingat kat aku lagi ke tah.

so guys, walaupun kita tak kaya, tak apa. bukan berdosa pun jadi miskin ni kan. biarlah kita hidup ni sederhana daripada kita buat orang lain hilang percaya dekat kita di kemudian hari.buat apa kita nak berlagak kalau lepas tu kita merana. kan susah nak ikut cara orang kaya. orang kaya memanglah tak kesah sebab diorang mampu. biar kita susah asal tak menyusahkan orang lain. kan?

*less than three* <3

as usual, all pictures are retrieved from google. 




17 comments:

Gen Fujita said...

Miskin pun pening, kaya sangat pun pening. Orang miskin dengan masalah orang miskin, orang kaya dengan masalah orang kaya. Masing-masing dengan bahagian masing-masing. :)

Pijahh' de-Arr said...

baik punya tipu..haha~

ceq nk tipu nehh..~
esok..ceq nk jpa abg2 korea ceq..jom ikut..tak tipu aihh..hohoo..~

Balqish Jaffri said...

konsep sedar diri :D

amier azrul alias said...

bersedehana lah dlm semua perkara..
ye dok?
heheh!

nice entry ;)

Hansyitake~ said...

tulah.. macam2 ragam manusia kat atas bumi ni.. si kawan tu msti happy gler sbb dapat tipu an? tp tu lah temberang pon pecah gk lastly..huhu

nub said...

hyehe.btoi3. lau dah xdak nak bangga apa. yang ada pun x bersyukur.. adeh...

kena tang idung sendiri... haaha

Inspirationalefeks said...

betul betul betul tapi mungkin kadang-kadang dorang ada reason yang tertentu... kita tak tahu .. layan je la .. janji happy kan ? ^^

g_NoLa said...

org2 yg dah biase dapat..(orang kaya)memang rilek n sempoi. org2 yg baru rase tu slalu nak show of. tapi keling bukan memang mcm tu ke?? kekkeke...

daisy said...

kesian sungguh dengan spesies org macam tu.

nuRuL aZieRa said...

haha..
tak pe, at least nath pernh jd innosen satu mse dl =P

tyrachan said...

ukurlah baju d badan seniri..kan?huhuhu~xde duet wat care xde duet..

Cik Nathrah said...

gen fujita: beserdahana lah dalam apa jua pon. kan lebih elok camtu.

pijah: hehehe..tak baik tipu2 tauuu!

balqis:betol3. sedarlah diri sebelum anda disedarkan.

amier: 10 markah utk anda!

hnasyitake: tulah. tapi tau lepas da besar sikit. kira lame jugak la nk pecha tu. hehe

nub:: hahaha. naseb la kalau terasa ;p

inspiration: yaaa betolll

gnola! hai gnola! lame tak nampak.hehehe. keling je ke salu show off? melayu??

daisy: kesian kan kan kan?

nurul: hehehe..innocent giler kot

tyra:tau xpe :)

Anonymous said...

melayu ke india ke pon lebeh kurang je show off nye..ngaku model la, oversea la, nk speaking2 la (padahal broken), cpt kaya la (eh tu MLM)..biaso la tuh kan..hukhuk..sabar jela ye.

Amni said...

walaupun kita tak kaya, tak apa. bukan berdosa pun jadi miskin ni kan. <<<<< suka ayat ni.. sebab terasa aku miskin skang ni... huhu...

Cik Nathrah said...

anon: hahahaha..bese jugak jumpe org camtu..bese la kan ;p

amni:hehehe...asal miskin pulak??

Puteri Iqa Izyan said...

hahahaha...sekarang pun ada. :P

Plankton Seksii said...

hehe muke natrah pon ade macam ala2 hana tajima taw =)