Thursday, March 24, 2011

Jangan Terlalu Bangga Kalau Dapat Result SPM Yg Gempak

Assalamualaikum!

Hari ni result SPM dah keluar kan? so kepada adik2 yang dah ambil result and dapat result yg cemerlang, tahniah diucapkan! yg kureng kureng tu, tak pe, jangan putus asa. ada banyak lagi tempat korang boleh apply untuk sambung belajar. yang penting nak ke tak je. betol tak? kalau dah hati memang dah tak minat nak belajar kau buat lah apa cara sekalipun takkan jalan punya.


Tapi, kepada yg dapat result yg cemerlang tu, kakak nak pesan (ececece kakak tu ;p) supaya korang jangan mudah rasa puas hati dengan apa yg korang dapat tu. sebab selagi korang tak berjaya capai cita-cita korang, selagi tu lah korang dianggap tidak berjaya lagi tau. kenapa aku cakap macam tu? ok meh sini aku bagi contoh. 


ok katakan lah time UPSR, PMR korang cemerlang  mesti rasa bangga kan? mesti rasa macam, 


"inilah dunia."

 "akulah budak pandai"  tak pon,

"aku lah yg dapat 8A.oh, semua orang patut bangga dengan aku"





rasa dunia ni kita yg punya kan? bila jumpa siapa2 ke, macm nak suruh je orang tu tanya berapa result kita kan? wakakaka. memang tak salah nak rasa bangga atas usaha yang kita dah bagi kan. tapi kena ada limit la, betol tak?


ok, bila dah naik form4 konon nak honeymoon lah kan, belajar pon main2 je, bila dah nak dekat SPM baru terhegeh2 nak cover semua silibus, mana nak jalan kan? lepas tu dapat result yg biasa2 je. tak secemerlang dulu. *terasa.


lepas tu dapat sambung belajar dekat matrik (sebab result biasa2 je) jumpa ramai kawan yg result mak datok gempak gila. ada yg straight A. yg 9A yg 8A tak usah cakap lah kan. bila tengok diorang, kita akan rasa rendah diri and nak try compete dengan diorang. tapi, diorang yg dapat result SPM gempak tu pon macam dah rasa diri hebat, study pon lepak2 je.( tapi tak semua ye. certain orang je) padahal dekat matrik memang lain dari sekolah. dah tak ada istilah suap menyuap makan beradap oleh cikgu2 dah. kau nak study ke tak suka hati. janji aku dah ajar, aku dapat gaji sudah. so, banyak lah budak2 yg dulunya SPM bukan main gempak dapat result yg biasa2 je, and budak2 yg result  biasa2 time SPM pulak yg banyak skor time matrik.

* tapi aku balance. SPM biasa2. matrik pon biasa2. well i memang suka moderate. nabi kan suruh kita besederhana dalam kehidupan? ceh padahal pemalas. panggggg sedassss!




tapi tak semestinya bila dah dapat result gempak masa matrik dah menentukan korang akan berjaya jugak dekat universiti. dekat U lagi bebas. kena pandai jaga diri. lecturer pon tak kisah kalau korang nak ponteng ke tak kelas dia. kalau terlebih ponteng korang tak dapat masuk exam, korang sendiri yg tanggung.


lagi, bila dah grad tak semestinya dengan berbekalkan anugerah naib canselor (ANC) tu sebagai kayu ukur korang senang dapat kerja. kalau result je gempak gila tapi tak ada communication skills tak jadi jugak kan? tapi macam mustahil lah pulak dah dapat ANC tak pandai cakap kan? hehehe.


So, selagi kita tak berjaya capai apa yang kita impikan or cita-cita kita selagi tu kita jangan terlalu berpuas hati. teruskan usaha sampai berjaya. pesanan kepada diri sendiri jugak sebenarnya. :)


tesis dah submit! hoyeeshhh! ;p

p/s: congrates to Afifah Amirah my cousin atas pencapaian 8A 1B itu. :)


*less than three* <3




30 comments:

Nurul Atiqah Mutaza.iQa said...

student uitm shah alam ke? hehe sama..

Nur Fatin Nabila Zeeyan said...

saya punya result tak sampai target, tapi still bersyukur :)

thanks untuk post ni! :)

Schajar McFlurry said...

rindu pulak zamanspm dulu2.... nak amek result memang sangat2 takut...

=)

nurul asyikin(kak chik) said...

ekyn dpt result teruk tme spm, ,,,masa tue punya la myesal xstudy btol2,,Ambk STPM syukur dpt result yg sderhana,,last dpt masuk UUM,,dh last sem,,hehhehe,,

Rahimah Ramlan said...

sis nye result spm x gempak tapi leh la masuk U,
kire ok lah tu kan (tu pon sbb amek course yg bukan orang minat sgt, dah sah2 senang nak dapat)



anyway, i like ur pix kaki melekat kt pokok tuh...hahaha!~


ok, selamat malam!!
sleep welll~~~

miss mush said...

my adek got stret a's.and saye rase banggeee sangat.tak salahkan bangge dengan keputusan adek?huhu

entry bangge untok adek. :)

http://bonbonboncet.blogspot.com/2011/03/straight-awahrase-bangge.html

Aisyah Kay said...

betul2, penah merasa 'keadaan yg terlalu selesa' tu dulu. now dah amek ikhtibar. hehee..

congrats to ur cousin tu :)

elyzatul nastaysah said...

cik nathrah..kte ngaku result spm kte kntoi..hehe..

Cik Nathrah said...

hehehe. aah sy student uitm shah alam

yg penting, yg lepas biar lepas. yg penting time sekarang.

yup, kita mestilah bangga kalau adik sendiri dapat result power kan.

spn kayu ukur je kan. tak semstinya tak gempak spm, yg akan dtg pon tak gempak. belajar daripada kesilapan kan?

ika-kuchee said...

terima kasih utk post ini :)
menyedarkan diri ini yg lemah disisi Allah ^^

hehe. besyukur dan alhmdulillah.

Shurazirah Sukhur said...

hehe teringat masa zaman SPM dulu,nervous gile masa nak amik result..hee
now still tergedek-gedek nak habiskan degree..tula,masa diploma banyak main..hee

cik natrah ni final year ye?woah,bestla..dah nak habis study..:)

Ashraf said...

uni mmg ssh nak mamp. tensi den

g_NoLa said...

betul sgt2!! atau lebih tepat lagi majikan skang cari org yg blh buat keja. bukan org yg in terms of teory power gle..time buat keje out.

from my xp, bnyk gak yg ANC time interview.. tp lacking of communications skill..pas2 bab keje out..

adek2...(chewah..)apa yg kakak natrah tulis nie mmg betul sgt2!

paling ptg! build your own dynasty..sbb...~~

berapa ramai doctor n pakar yg bekerja di mana2 branch hospital pantai. tapi yg pasti! HANYA ADA SEORANG PEMILIK/CEO PANTAI HOSPITAL...walaupun dia bukan'y seorang doctor.

SO..BE THAT ONE..betul tak cik nath? kekke..sory...telajak plak! suke entry yg berwawasan camnie..huhuh...

Amirrah Zawani said...

spm bukan segala2nya.. baru permulaan je tu.. wahh tahniah utk cousin u.. hebat :D

♥e'in♥ said...

congrtas 2 ur csn.. pandainye die.. my sis tamo amek result die g.. huhu..

bttw, dulu result spm e'in terukk.. =(

♥CIK SHA♥ said...

betul tu nath..selagi dah bekerjaya lagi tak boleh nak eksyen sgt..pandai dalam pelajaran tak semestinya pandai buat kerja..^_^

nuRuL aZieRa said...

ops..kenal tempat ni...hehe...
congrats dah siap dh tesis! =)

Aida :) said...

thanks sis :) cite ni tlah menaikkn semangt sy...walaupun dpt result yg sedang sedang ..tp sy brsyukur..
ape yg pnting nk pilih jalan seterusnye ..betul x? hehehe

Cik Nathrah said...

hehehe. ape je result kite terima je dgn redha betol tak? sesuailah dengan usaha yg kite bg kan?

so, yg dpt result sedang2 ke teruk ke, masih ade jalan lagi utk berjaya. dont give up ok?

bak kate encik gnola tu, yup sgt betol. sometimes aku pon cam kurang dalam bab communication ni. tgh nak improve.

aah, kite budak final year and will be graduated soon. doakan ye :)

shaerin said...

Yeah , dekat u nanty , semua atas dri sndr . spm adalah satu titik permulaan ;)

ehem , tahniah kat ur cousin :)

✖nedd✖ said...

hehe. bukan main gambo.
kite dapat matrik tapi tanak masuk sebab banyak peraturan. masuk u. mengade. HAHAH.

say congrate kat kazen.

elyzatul nastaysah said...

ye..stuju ngn cik nathrah!pape pon jgn cpt mengalah klu dpt result x bpe comey;p

syafirah said...

smangat kembali lepas baca post nie:)

EDlinaaJohari said...

congrats afifah amira :) wow result best..

apik pehe said...

btol2..apik nk cakap yg kalo result SPM tinggi tapi biler masok U x menjadi..tu yg susah tu

y u y u Z u l a i k h a said...

Comel tuan belog ni, belog pun best <3

azalia hjsalleh said...

betul2 result tuh x jamin mase dpn sgt
yg penting usaha kita na terus maju kehadapan

cik kia said...

SPM memang penting,tapi jgn terlalu bangga dengan results SPM sebab perjalanan lepas SPM tu panjang lg kan nathrah kan ? hehe

Anonymous said...

em, nk tnye, sy result biase je, 5a only, em , ade sugestion tknk ambk diploma ke matrix?

Cik Nathrah said...

anon: 5a tu kira da bagus la tu dik oi. tp kene tgk jugak a tu subjek ape kan. kalau a tu subjek sains mmg digalakkan amik matrik. tp xsemestinye sume kene a. kalau ade yg b pon ok jugak. :)


diploma pon ok gak ape. kalau amik kat uitm, nnti nak sambung degree kat uitm jugak boleh teros lompat ke sem3 :)