Saturday, March 12, 2011

Tak baik tau UNFOLLOW blog kite

Assalamualaikum!

Firstly, aku nak ucap thanks banyak2 pada korang yg baru follow blog aku ni. tak sangka, aku punya tutorial hana tajima tu tarik ramai orang yg follow blog aku yg tak seberapa ni. thanks so much people! nangis terharu. wuwuwu :')

nah. amik lah love ni tanda terima kasih. ;')

ok, sebenarnya adalah beberapa kali jugak lah yang aku perasan bilangan followers aku berkurang kadang-kadang. well, walaupun bilangan manusia yg unfollow tu tak ada lah banyak pon, tapi kadang2 aku macam terasa jugaklah dengan perbuatan macam ni.perbuatan ini adalah perbuatan yang keji tau?


kenapa aku cakap, unfollow ni perbuatan keji? sebabnya at the first place, korang dah bagi satu harapan dan semangat kat owner blog tu. bayangkan beliau dengan semangat bangun pagi air liur basi pun tak lap lagi terus tercongok dekat depan laptop semata-mata nak bukak blog, *ok hyperbola sikit and then tengok berapa ramai followers beliau hari ni.kalau bertambah, beliau akan tersenyum gembira. kalau berkurang, duppp rasa seperti dihempap batu dan beliau akan rasa pelik.luluh hati ini.  lepas tu garu-garu kepala nak ingat balik berapa ramai followers dia pada hari yg sebelumnya. lepas tu, cakap dalam hati:


"rasa-rasa semalam followers aku ada 500. tapi hari ni kenapa ada 499 je"

ok buruk gila gambar ni!


ok, maybe ada jugak di antara korang ni yg rasa bilangan followers ni tak penting. itu hak korang lah kan. tapi bagi aku, dengan bertambahnya bilangan follower ni, menyebabkan aku lagi bersemangat nak tulis blog. sebab aku rasa, ada jugak orang yg sudi baca blog aku. lainlah blog korang tu mantap macam zack zukhairi tu sampai beliau sendiri pon dah tak terkira berapa followers dia. itu lain cerita. ni kes blog2 picisan macam blog aku ni lah.


so, moral of the story adalah:


1) bila dah follow blog orang lain jangan sesekali memaksa dia follow blog korang balik. well, sometimes orang tu macam tak nak follow blog korang sebenarnya, tapi dah korang send mesage, shout kat shoutbox, pesan kat komen bagai, mestila orang tak sampai hati kalau tak follow blog korang kan? bila orang yg korang follow tu tak follow korang balik, mula lah rasa yg beliau sombong. lepas tu nak unfollow! keji!

"i dah follow u, please follow me back" 


annoying kan?


2)FOLLOW lah dengan seIKHLAS hati anda. sebab tu kat kotak followers aku, aku tulis 'kalau suka followlah dengan ikhlas'. maksudnya, aku tak paksa langsung sesiapa nak folllow. ya, korang haruslah fikir masak2 sebelum follow sesuatu blog. follow kalau  korang suka and korang rasa blog tu best. kalau rasa macam annoying atau berpotensi untuk jadi annoying so janganlah gedik2 nak follow. just tinggalkan jejak sudah supaya owner blog boleh jenguk korang balik. mana tahu dia suka blog korang dan terus follow. korang tak bangga ke kalau ada orang follow blog korang sebab dia memang betol2 suka dengan blog korang and setiap apa yg korang tulis dia baca? 


ok, kalau korang elakkan faktor di atas tu, insyaAllah potensi korang nak UNFOLLOW blog orang lain akan dapat dikurangkan. 


p/s: sorry kalau ada yg terasa. but biasanya aku follow je blog orang yg follow blog aku. yeah, for a token of apprecation. yelah, tanpa mereka yg follow blog ni, siapalah aku kan? tapi aku lebih suka kalau orang follow sebab memang suka kat blog aku. bukan semata2 nak aku follow blog diorang balik. mungkin kadang-kadang je aku tak follow sebab tak sempat or orang tu tak tinggal link or aku rasa blog tersebut terlampau syok sendiri dan agak euwww sampai aku tak sanggup nak tekan butang follow tu.

sekian terima kasih. 


*less than three* <3

46 comments:

Muhamad Zaki Zafir said...

btul, part yg follow me follow me back.bese lynkn je, dia nk kita folow je la.tp yg men lompat2 takat tinggal link kt chatbox mcm 'blogwalking' gitu je mmg x lyn.nmpk sgt gila trafik, x ikhlas.

margie gates said...

i follow u bcause of tat hana tajima punyer video jugak..
ciken yg suruh tgk..kenal ciken tak?? nurul ashiken...im her friend~

Bazilah said...

HAHA..takpe, atleast kita tau dia tak ikhlas follow. Ramai lagi orang yang ikhlas nak follow blog ni dont worry :D

fya zainal said...

ala xpelah fikir positif saja..manatau ada org dh del blog so terkuranglah follower..ehhh bley ke mcm tu??

apapun smoga blog cik natrah tambah masyuk...tutorial tu best^^

.sweet-ants. said...

biarkan. follow kalau x komen & baca x gune jgk

zuk zuhaiza said...

kite follo blog yg kite rasa best utk di baca..
tak suke ade iklan2 suruh follow nie..

tapi kite lagi gembira kalau tengok orang ramai komen dari follower..huhu

Cik Nathrah said...

muhamad zaki: betol2..baru je buat entry ni dah ade 2 org unfollow.hahhaha. sabo je lah


margie: oh ciken! kenal sangat. clasamte time skolah dulu.kim salam kat dia ek


bazilah: waaaa.terharu :")

fya: thankss laling

sweet ants: so truee :)

h A n Y S said...

pnah kena jgk! sedih oooo..kan best kalau blh trace kan?
:(

♥CIK SHA♥ said...

jadilah macam saye..sebelum folo belog org saye baca sebanyak mungkin entri2 die yang ade..rase macam best?HARUS lah folo..kalau tak best?PANGKAH je la..hik3..



macam saya buat kat belog cik natrah le..saye skodeng habes dulu entri..syok terus saye folo..walaupun jarang nak komen2 tapi tiap kali ade entri baru kompom saye terjah dan baca..^_^

Nurul Atika said...

sayangg, pedulikn dorang. sorang tak suke blog kite, orang lain ramai lagi yang suke.. ok?.. biakan dorg x ikhlas. yg penting, kite ikhlas nk folo blog org. niat kite nk kongsi pndapat, kongsi cerita,k.. dorg yg rugi, unfollow bel0g vavavo0m ni..hee~

Anonymous said...

entry cik nath kali ni agak matang.bagus.haters sentiasa wujud di mana2..teruskan berblogging ok, jgn stop..ramai myokong ni!

miss mush said...

hai cik nath.saye da follow ni.follow me back! :P da jadi da my hana tajima style.tapi xkemas macam cik nath.wuwuwu.well,call me hana tapora okeh!. :D

g_NoLa said...

for you: since involve in reading on net, the 1 and only blog i follow "www.misznath.blogspot.com" and will continue to appreciate all your effort. Please don't hesitate to "them" coz we, specially ME always behind of u since ur 1st entry untill now n ever..... TQ

p/s: tgh bosan kat ofis takde watpe..kekekek...

Mila Ahmad said...

mila akn follow blog seseorg 2 bila mila suka cara penulisan dia..tp mila xpaksa tuk org follow blog mila
tp kita msti berusaha tuk tarik follower supaya bermint dgn blog kita kan?brula semgt nk post entry btul x?

My Little Diary said...

betul la... kalau dah follow tu, follow je lah terus, tetiba unfollow pulak, mmg tak baik buat camtu... saya pun tak suke...

saya mmg follower awak... hehe

Marya Hana . said...

cik nathrah, xpe. yg unfollow tu berape sgt je kan~

yg penting followers kat sini makin meletopp. ye x.

Cik Nathrah said...

to all of you! thanksss so much for your support and advice. hehehe. tp just kadang2 macam terasa sikit je la kan. arigatou!!!

Anonymous said...

Sape tuh speaking broken.kui2

azalia hjsalleh said...

yes, i admit it ! mmg rasa sedih but i cepat2 pikir + , mls la nak pikir sal follower nie. ramai yg follow sbb nak suruh kita follow dorg balik je
i lebih prefer nak follow blog yg betul2 i rasa best ;)

Anonymous said...

unfollow sbb suke publish byk kali. annoyed

Cik Nathrah said...

azalia: hehe.xpe..nk buat camne kan. bukan semua org suke kat kite.

anon: kalau nak komen jgn la guna anon. its not profesional at all u know. utk pengetahuan cik anon, publish byk kali mmg org biasa buat pon, yeah so that people yg x baca lagi boleh aware dgn entry baru ni. u dah baca, xyah la bace lagi. tu pun jadi masalah ke bg awk?sy x kesah kalau kehilangan follower macam awk.biasalah, blog i ni blog picisan shj. so, publish byk kali tu biasa lah kan. so, my entry will appear at the sidebar kalau ade org link blog ni kat blog org len. hamek aku komen pjg lebar.

:fatin amira dewi binti agus salim: said...

jujur....penah unfollow someone ni...tp ade sebab tau...mule2 follow,suke bace entry2 ye..then comment la...pastu ye buat satu entry yang ye ta suke orang coment entry ye gediks2...aduih,gediks ke my comment tu..tak thu la entry tu tuju kat sape,tp terasa wow...kecik hati yang dah memg kecik cam tuan punya badan...so,unfollow is better....isk3!(klo camtu,ta pe kan?)

nik rosmawati said...

anon ade komen.kira blog ni glamer..hehe

sama mcm akak.akak pun tak suka org paksa2 follow ni.nak follow biar ikhlas kan.

EDlinaaJohari said...

sila lalala usha ngehee!


http://sipenipo.blogspot.com/2011/03/jum-kenal-gn-cik-nathrah.html

Amirrah Zawani said...

i pun tak penah paksa org follow blog i.. yg tinggal mesej kat shoutbox "i dah follow u, sila follow i balik", mmg i buat bodo je.. malas nk layan.. haha!! tu kira ok lagi la,, ada yg "sila follow saya, nanti saya follow awak balik", yg ni lagi menyampah.. blog u, i dah lama follow, tp dah lama tak singgah.. dashboard buat hal.. sebenarnya blog u agak menarik tau.. kena letak dlm bloglist la so nnti tak miss update u :)

p/s: panjang pulak aku komen =p

snf said...

manusia nie macam macam.hehee:-)

Cik Nathrah said...

fatin amira: oh kalau macam tu tak pe kot. tp somtimes bukan blogger tu tuju kat kite tp kite yg butthurt. so just tak it easy dear. muah sikit

nik: haha. tak feymes pon. blog tak femes pon ade je ano ni. mencik!

edlina: so sweettt! terharu. maceh syg :)

amirah: thankkk sgt syg for the comment yg pjg lebar tu. kite dah lame link awk. kat part penulis hebat :)

snf: tau xpeee!

Juliana Sanafiah said...

btul ap yg u tulis..wlpun sy blogger baru tp kalo sy nak add msti sy bace entry diorang dlu bru fllw..cam u la.. =)

annenyss said...

sorang je?mungkin dia delete acc kot.anne pun pernah kena.hehe

zalizalu said...

haha, 1st of all, thanks sbb k0men p0st sy. . .

Kdg2, ad jgk yg unf0ll0w. . . Perasan ble bkak bl0g, kdg2 kurang 2,3 org. . Huhu. . . Tp nk bt gane lg, dah org unf0ll0w. . Haha. . Kita bakor je. . Bakor. . . .
*masih dlm m0od hantu kak limah. . Hahaha

syeraheenim said...

huhu sabor jer lahh kak natrahh dorung tuhh jelez tuhh kat akak .. hahahha kak kan cantek .. heheh
orang yg follow tak iklas mmg cam tuh
nak naik kan trafik jer hahaha
biarakan jer dorang tuhh
tayah ambik aty sgt ..
bee cool okay ..
btw thanx sgt the support yg akak
bgy kat sya tuhh hehehe
huhuhuhu sayang kakak ~~~~

Cik Nathrah said...

juliana: hehehe..gud2.. teruskan macam ni

anis: bukan sorang je. ade la 4 5 org kot. to bukan sekaligus la

zali: bakor bakorr

syerah: hhehe. sesame. love u too :)

m!3yr4h_LolLy said...

sekurang2nya follower kamoo hot beb !
i pun ade skali tau.. hee ;)

Huda said...

saya baru je follow blog awak sbb suka tutorial hijab tu hehe

tapi mungkin org dah tak follow sbb dia dah tak rasa blog orang tu best...so takpelah dia unfollow pun...followers hanya nombor kot. :D silent reader ramai je kot hehe sorang pergi sepuluh mari haha teruskan tulis post2 yang menarik :D

ahmad endo said...

alamak...first time aku datang cni.. dah berkenan aku....hahaha....sapa2 yang unfollow ko?....aku marahkan diaorang....hehehe...kompom aku datang lagi pas ni....wiwit!!

dd.hasnidar said...

alamak.pernah jugak buat gitu tapi sebab blog tu dh tak gerak berbulan bulan lamanya,maka diisytiharkan gugur la talak 3 sebab akak nak follow blog yg selalu update dengan benda2 best.hehe -_-"

haaa.akak dh follow awak pulak.xboring dowh baca blog awak!

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

unfollow ? hehee..cik nathrah boleh pasan ek? wow..hebat2..

tim pn kadang2 tak pasan laa..tapi tim suke bila bilangan follower bertambah..bestt ! semangatkan ??

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

oh janganlah begitu kejam sampai unfollow...
kasihan kamu...

♥e'in♥ said...

betol2.. if nk follow satu2 blog 2, jgn dipakse.. huhu..

btw, i x unfollow u taw.. ;p

shaerin said...

Point cik natrah sangat lah sokong ! yeah , they do gila buat kita rasa kene hempap batu besar !

and follow lah dengan ikhlas if interested . xmo lah sbb nak ramaikan dia punya , than bila dah ramai , unfollow kita punya :P

anyway , just chill cik natrah . i like ur blog ~ comel2 gitu .

Sophia Rani said...

copia pon tak suke org yg suruh follow balik.. up to us la kan nk follow ke tak kan kan kan,, hehe

Cik Nathrah said...

mierah:alahmdulillah. hot tu xdela hot mane. tp tetap bersyukur :)

huda: thanks huda. betol jugak cakap awk tu kan.

ahmad endo: ko jgn tipu lah baru sekali jenguk aku sebab aku dah byk kali perasan ko komen kat blog aku. nak amek hati aku lah tu. hahahaha

dd hasnidar: hehehe.kalau kes macam tu xpela kak. tp yg aktif ni. nk kate aktif sgt x lah.

tim: yup. semangat waja!

orkid: kesian. wuwuuwuw

ein:maceh ein :)

shaerin: hehe. maceh syg

sophia: betollllllllllllll! hehe

Faa Eryna said...

yea yea, saya setuju ;) jangan cakap kat shoutbox, I da follow u, u follow lah i balik. haha. annoying plus plus.

Theresa Qistina said...

hye.. saya copy entry ni bleh? don't worry,,i will credit back 2 you.. :))

radee pacman said...

aku follow hang psal hang cun je..wkwkwkw

ram reddy said...

Hi thanks lot for the neat and crisp information, having plans to buy Xiaomi Mi3. Regards Xiaomi Mi3