Friday, April 1, 2011

Aku ni mangsa fashion ke?

Assalamualaikum!

hai evelibadi! agak lama jugak lah aku menyepi dari dunia blog ni. ada lah jugak dalam 5 hari kot. minggu ni aku agak bz sikit dengan asignment and presentation. alhamdulillah semuanya berjalan lancar. final exam tinggal lagi sebulan. lepas tu bye2 uitm! :(

warning: entry kali ni penuh dengan gambar aku.so, kalau tak bersedia ataupun akan menimbulkan rasa menyampah dan euwww2  sila tinggalkan blog ini sekarang juga. tq ;p


ok apa itu mangsa fashion? menurut kamus yg aku baca, tapi tak ingat kamus apa, mangsa fashion ni adalah seseorang yg menjadi mangsa kepada fashion di mana beliau mengikut fashion tertentu tetapi nampak tidak menarik pada diri beliau. mungkin  pada diri individu yg beliau ikut tu, nampak cantik je. lagi satu ciri mangsa fashion adalah, diorang ni sanggup berhabis duit untuk beli barang yg mahal2 demi mengikut fesyen yg diorang suka tu even sebenarnya diorang tak mampu.


so, aku pon terasa lah jugak kan. hahaha. sebab aku selalu tukar fashion tudung sekarang ni. maybe aku ni ciri yg first kot.  yelah,  kalau nak cakap aku ciri yg kedua tu tak kot sebab aku mana ada beli baju mahal2 or branded. semua barang aku murah2 je. kalau branded pon time ada sale 70% tu ha. time tu baru merasa nak beli barang branded.



dulu, aku pakai tudung bawal ni je. sebab time tu, tak ramai sangat orang pakai shawl pe kejadah bagai ni. tengok orang sekeliling pon, jarang lah nak nampak orang yg pakai selendang. kalau ada pon, mak2 datin je yg pakai. tapi sepanjang tahun 2011 ni, aku tak sentuh lagi tudung bawal ni. rindu pulak. hehe.



tak lama lepas tu, dah mula dah fesyen orang bershawl. banyak aku tengok budak2 pompuan yg pakai shawl kaler hitam ni. konon2 arab lah kan. padahal hidung penyet ada hati nak berangan jadi arab. wuwuwu. terasa. T_T. gambar kat atas ni, gambar first time aku pakai shawl. main belit sesuka hati. hish selebet. selenge dan sewaktu dengannya. aku memang mangsa fashion.



then, shawl pon beranak-pinak dan menghasilkan shawl yg bercorak dan berkaler2. aku pon time ni tak nak ketinggalan. turut menggayakan shawl bercorak tersebut dengan bajet cunnya. tapi  kali ni, belitan shawl tak lah seteruk tadi. well, u shud agree with this quatotaion ; practise make perfect :)


lepas tu, keluar pulak dah fesyen tudung syria. tudung syria ni senang nak pakai and flexible. tak payah susah2 nak gosok macam tudung bawal. sesuai lah dengan aku yg memang pemalas nak iron tudung ni. tapi sebenarnya, tudung syria ni aku dah start pakai dari matrik lagi. kiranya, sebelum aku start pakai shawl hitam arab tu, aku dah pakai tudung ni sebab kawan aku, mak cik dia supplier tudung ni. kiranya time tu memang tak jumpa lah tudung camni kat malaysia, so, bila pakai ramai orang berkenan tapi tak tau nak beli kat mana.





next, bila aku tengok heliza helmi pakai anak tudung syria  tu, aku pon sibuk lah nak ikut jugak. siap pergi jalan tar semata2 nak cari anak tudung macam heliza tu. ye lah, aku tengok dia pakai lawa je.  time tu, tak banyak lagi orang pakai anak tudung syria macam tu. so, susah nak cari. ramai lah comment kat fb heliza tanya kat mana dia beli anak tudung macam tu. lepas tu, aku tengok banyak dah online shop yg jual anak tudung syria ni. sekarang pon, kat mana2 je kita boleh nampak pompuan pakai tudnung macam ni kan?




and sekarang, aku selalu kalau keluar jalan or dating ke apa pakai tudung style ala2 hana tajima ni. senang nak pakai jugak. lagi satu tak nampak macam over. sempoi je kan? memang hana tajima punya style sekarang tengah popular pon. aku pon jadi mangsa jugak.


so, dengan contoh2 kat atass tu, aku pon terkonfius jugak kadang2. am i a fashion victim? tapi kalau betol pon, apa salahnya kan? janji aku tak kacau orang. lagipon, aku rasa tak de lah terok mana fesyen tudung sekarang. jangan nanti in the future, tudung saji pon jadi fesyen jugak sudahlah. hihihi ;p


*less than three* <3






49 comments:

permaisuri debab said...

sis nath! nak tanye, cam ne sis pakai tundung yg ke2 sblom last tu?? hehehee..:)

EDlinaaJohari said...

wuuu! lina still fail nak pakai style hana tajima tu :'(

alinac lover said...

ololo~ suwittttt ape~ xde mangsa lah~ hehhee

Señorita Layla Zahara said...

u pki ape pun cntik la dear :)

✖nedd✖ said...

org comel pakai cmne comel jugakk. hehe. jnji tutup ape yg patut da la kan :))

cacing said...

ni bukan takat mangsa fesyen ni.. ni dah kira mangsa tudung berbelit2.. heeee....

elyzatul nastaysah said...

cik nath..kmu pkai style cmne pon ttap cub abes,jeles!

fyezah hasbullah said...

sis nath bukan mangsa fashion lah .. :) .. ngee.. sangat comel sis nath nieh .. :)

Marya Hana . said...

x salah mencuba kan.. ~
baguih cik nathrah.. hehe

cOnfuSeME said...

xde la kot...skali sekala nk bergaya xsalah rsanya..:P

dd.hasnidar said...

mangsa ke?haha.takdek la.yang mangsa kalau pakai nak ikut style org tapi tak menjadi..haaaa.yg tu betul betul mangsa.

Mamachia said...

ikut peredarankan Nathrah... bukan jadi mangsa.heheee.

♥CIK SHA♥ said...

saye simple jek..tudung bawal tetap jadi pilihan..pakai shawl pun takde belit2..pakai biase2 je..janji dada tertutup..hehe..

.... said...

kak nathrah pakai ape pun cantik ! sweet je..suke la ! <3

. y a n a . said...

suke2..nk try no6 slalu tak menjadi.. nk pki no5 muke bulat cam donut.. hehe :)

*shantek la awk pki semua fesyen tu pun :)

Cik Nathrah said...

alaaa korang semua ni. thanks la..ade2 je korang eh. baru paham, ikot peredaran je kan, bukan mangsa. hehehe.:)

farah da butterfly said...

cik nathrah segak pkai selendang lagi.. hehehe..

fathiah said...

betol2.... aku pun mcam ko.. sume aku ikot... tp yg last 2 je ak xikut.. yg ala2 hana tajima tuh.. ntah la npe... bile ntah nak cube.. huhuhu

Amni said...

orang cantik, pakai apa pon cantik sayang....

p/s: dear, hari tu tanya pasal 'kamu' kat blog saya dapat af ke tak kan? t terjah sini k...=)

http://mrsamirul.blogspot.com/2011/03/menuju-puncak-gemilang-cahaya-amir-af9.html

Cetul^ La La said...

cantek je awak pakai,, hehe :)

Mr. Swift said...

sweetnye tahi lalat itu. ;p

nuraien said...

sweet dear..thankz follow kite..awk sgt2 chomel..=)

cik gurlzanne said...

anda canteekk !

cik mumu :) said...

mangse fashion tuh ape? ade iras2 mangse dera ke .? :P

*btw , suke gambar akak yang pky ank tudung syria .. yang kaler biru tuh .. ter'nicest' ! :)

Aisyah Kay said...

pix yg last skali tu cunnn. serius x tipooo! :)

nhn said...

pakai style ape pun,kakak comel gila ohh.esp,yg no 3 n last

honey bee said...

2 blom msok zaman kt smksb dlu...hoho
org da x sentuh da tudung 2...hehe

honey bee said...

2 blom msok zaman kt smksb ag....hoho
sy pon da x sentuh da tudung zman 2...agaga

Nur Amanina said...

yang pic biru tu cun gila !

Raja Ellysya said...

bila i baca tn3 ne.i wonder too.i ne pon mgsa fesyen ke?haha..nk kte i fesyen sgt xda lah.huhu

fatin farhana said...

bukan mangsa fesyen,kite ikut peredaran zaman kan ..takkan laa still nak yang lama..betol tak ?
nak juga mencuba benda yang baru . btw,gambar2 tu cantik :)

Pijahh' de-Arr said...

no lah akak..~

lisa said...

mangsa tak mangsa, tetap cun melecun meletup jugak :D

Ili Naquiah said...

it's not wrong to be a fashion victim asalkan tutup aurat. hee.



=)

PrettySugar - Cakes.Cupcakes.Cookies

eykameow said...

org cantik pakai pe pun cantik. heee. mangsa fesyen selalu nya pakai pakaian yg TERLALU over dengan segala color yg tak match di badan..... ~

Ehem i tengok u confiedent, sbb berani try style ikut fashion semasa..so keep it up! kita di landasan yg sama.. heeeeee :P

Si Nuansa Eyqin said...

tantik lah dia. nak cubit2 je pipi gebu dia. suka tgok awak dear. how nice.

Si Nuansa Eyqin said...

tantik lah dia. nak cubit2 je pipi gebu dia. suka tgok awak dear. how nice.

Munirah said...

macam belum masuk category fashion victim je lagi. pemakaian masih warasss. haha :p

Rahimah Ramlan said...

akak sgt ttinggal fashion tdung tudung skrg - cam ttinggal ketapi dah nih..

pakai lilit2 yg tahun bilanya tah je pegi keje..

lagi2 kat brunei ni org dia suke pakai tudung licin munga2...mmg bekalan shawl agak terhad.

huhuhu


xpe, nnt akak nak tgk hana tajima nye fashion tuh..nak jugak try mana yg sesuai dgn muka akak..


have a great wekend!!!


XOXO

rosemena arlia said...

u're not fashion victim...but u're fashion follower...
@eykameow is right, fashion victim is messy up with their style with the colour that is not suit...

Amirrah Zawani said...

dulu mmg trend tudung bawal.. tp skrg dah susah dah tgk org pakai.. semua pakai shawl.. hehe!! i suka u pakai yg anak tudung syria tu,, yg hana tajima pun cantik :)

Cik Nathrah said...

pada yg puji tu maseh banyak ek. seriesly kite confius mangsa tak mangsa. haha. pape pon thanksss all

Puteri Iqa Izyan said...

ala, sis comel je pakai caner pun. cun. ekeke :D

Emilia Emira said...

pakai ape pn cantik..;)

Eyda Sayyeeda said...

alaa cik nathrah, semua girls manga fesyen kot. termasuklahhh saya nii haaa :P

azalia hjsalleh said...

wow mcm2 gaya eyh

Naffsikah said...

cik nathrah pakai ape pun tetap cumel laa. tak rase busan pun tgk. hikhik ^^ but mostly, love the second last. ;)

Faa Eryna said...

tapi kan, kita lagi suka pakai tudung bawal, senang je ;) hihi

pi es, awak comel!

Anyes said...

Lawa! Suka tengok senyum-control tu hahhaaha =)