Wednesday, April 13, 2011

kalau nak sambut besday kawan memang kena buat macam ni ke?

Assalamualaikum!

siapa besday dia hari ni? angkat tangan! ok sesiapa yg besday hari ni aku nak wish hepy besday. semoga panjang umur murah rezeki dan bla...bla..bla... hee..ayat standard.


ok,korang biasa tak sambut besday kawan2 korang? kalau aku, aku jarang sambut besday dengan kawan2. tu sebab kawan2 aku pon tak sambut besday aku kot. biasalah, buat baik dibalas baik, takkan buat baik dibalas taik pulak kan? kalau macam tu baik kita bakorrr kita bakorr je lah. ceh, dah jadi trademark dah kan quote cerita kak limah ni. sampai aku yg tak minat cerita tu pon dah terikut. kat facebook tu, semua quote  dalam movie tu ada orang buat fanpage. betapa fanatiknya rakyat malaysia ni terhadap hantu kak limah.


bercakap pasal sambut besday ni, pernah tak korang berpengalaman mempedajal kawan2 korang time nak sambut besday? yang paling common pasal sambutan besday ni, dengan tradisi baling telur beserta tepung. aku pernah jugak join benda alah ni. masa matrik dulu. aku follow je kawan2 aku. kalau ikut hati, aku tak nak buat sebenarnya. hehe.

hasil carian google. gambar diambil tanpa izin. maaf tuan gamba!

from my humble opinion lah kan, aku tak suka sangat dengan tradisi ni. sebab bagi aku, benda ni macam lebih kurang menganiaya je. padahal kita nak celebrate dia, tapi dalam masa yg sama kite buat dajal kat dia pulak. kalau guna telur+tepung dengan air paip je tak pe jugak. tapi yg lagi dasyat, ada yg guna air longkang lah, air rendaman stokin yg tak basuh selama sebulan lah. then jirus kat orang. perghhhh. bagi aku, memang kejam lah kalau buat macam ni. korang bayangkan lah, dengan bau telur hanyir tu, tambah dengan tepung yg melekat2 lagi, bau stokin, air longkang bagai. boleh termuntah hijau kat situ bhai. kalau kena kat rambut, memang seminggu jugak lah nak hilang keras tepung kat rambut tu.


"ek elehh. rileks lah der. kitorang gurau je kot. saja nak bagi pengalaman. nanti ko mesti ingat sampai bila-bila pengalaman ni der.lagipon untuk suka-suka tak salah kan? ko ni skema sangat apahal?"


tak. tak. aku tak salahkan korang nak buat macam ni. aku just bagi pendapat aku je. no hard feeling ok? bagi aku, tak salah kalau kita sambut besday kawan2 kita secara berhemah sikit. apa salahnya kita sambut dia dengan belaian kasih sayang dan sentuhan mesra ye dak?daripada korang beli telur+ tepung bagai untuk mempedajal orang, baik guna untuk buat kek ke.sedekah ke. boleh jugak bawak faedah. kan? membaziaq itu kan amalan syaitonnnn nirojim? lagipon kan, buat benda tu semua, boleh mengotorkan kawasan yg korang gunakan tu. lain lah, lepas tu korang bersihkan balik. kalau macam tu bagus lah. tak kesian ke kat makcik cleaner yg tua2 tu bersihkan tempat tu?


yes i will be always remember this! :) can't u see the happiness through my face?

macam ni lah,kalau kita buat something dengan ikhlas, setiap benda yg kita buat tu insyaAllah akan dihargai dan diingati sampai mati. kan? so, even kita tak buat benda ni semua, kalau kita ikhlas nak celebrate besday kawan kita even dengan sebijik cupcake pon, mesti dia akan ingat sampai bila-bila punya. :) peace!



*less than three* <3





18 comments:

fairuz said...

kalau ko bg aku sebijik ccupcakes tu pon aku lagilaaa terharu. kui3 yela org yg kite xknl then tibe2 kasi something. lg la kite ingat. :)

aniswany said...

anis kalo ada org wish pun dh hepi sgt2...tp kalo dpat gift credit la kn =p

izyan yaakob said...

yang lahir time april fool lg sedih kooot. mmg trk la kawan2 kenekan. :')

KAMIHIDUP said...

baling2 tepung to sangat2 macam org xde akal. terikut budaya kapir.

nhn said...

urm,,orang baling2 tepung nu just for fun.kejar sana sini.dia baling kat kita.Kita baling kat dia.itu kira seronok and dapat release tension.hihi << pendapat budak sekolah.

p/s - honestly,tak pernah kena baling tepung i.tengok gambr kawan kat fb je.huaaaa.

Nana Macarona said...

weh aku stuju. sbb aku penah kena cmtu.grrrr!

elyzatul nastaysah said...

hehe..tapi tak salah kan kte nk kenekan diorg?;p

Cik Eka said...

oh tak penah lagi kene prank sampai kene tepung! tapi apple eka penah..kene telor,tepung bla bla bla..pastu dia tipon eka die kena prank habes hanyir badan geli geleman...yekkkkkkkkkkksssssssss

Fyqa said...

waa. bestnya klo sy dpt cupcake tu. hihi

*mmg biasa dorg buat tradisi birthday mcm tu. sndri t'kena.huhu

kukumalu_izie said...

Eh! ade gak orang yang sama opinion ngan sy rupenye.. serius x brape suke kan? lgpun, benda tu dah common dh.. slalunye org yg buat tu ckp nak buat lain dr yang lain.. tp setakat baling ngan tepung, telur sume tu pun dh common kan? so, sy sgt skg entry nih oh yeah! ;p

syakey said...

takpenah lg sambut besday mcm ni atau kena sambut besday mcm ni. buat ms ni sume baik,belikan kek,surprise diam2 tmpt syok2.

ni,blg2 tepung. pelik kot. yeekk.

;D

Shurazirah Sukhur said...

haha indeed!nak share ckit,saya pernah kena mandi dengan sup mushroom Pizza Hut masa kerja kat situ dulu..haha sebab masa tu dah memang tradisi Pizza Hut,sape yang birthdaynye hari tu confirm akan dimandikan dengan sup atau kejam lagi, air sinki atau air mop lantai..tapi saya tak pernahla buat kat orang..kesian kott..heheh

btw, bila birthday cik natrah tu?muka bahagia je ey orang celebrate gitu..hee

Cik Layla Rara said...

yup..btol2..sokong2..huhu..

Puteri Iqa Izyan said...

tak suka orang celebrate bufday ngn tepung!!
kesian kat makcik-makcik cleaner kne cuci tepung-tepung tuh.

membazir kot. kan senang kalau bagi hadiah ke. baru la sweet je. hehe

Cik Nathrah said...

sebenarnya terpulang lah kat org yg sambut tu kan. kalau kite buat mmg kene dapat balasan lah kan. hehehe.

h A n Y S said...

slalunye guys lah yg suuuuka sgt wat pedajal mcm ni kan, kalau girls yg buat lbh2 mcm jiros air longkang bagai, maunye tak betegor setahon,..
pnah join baling2 tpong, chaos skit suasana, tp fun~! hehe~

Ihsan Arifin said...

x nmpk keseronokan pedajal bday boy/girl camtu. sbb ade yg hampir pecah kepala patah kaki tgn lagi2 kwsn licin bile diperlaku camtu~

Anonymous said...

aku siap kena pukul lagi...hampeh.....nasib baik pukul2 slow2 je....celakak punya kawan..tapi kenangan...haha