Saturday, April 9, 2011

Manusia sekarang memang pandai berlakon kan?

Assalamualaikum!

hari isnin hari tu, aku bangun lambat. so, aku terponteng kelas. ulang lagi sekali. TERponteng.yelah i mana biasa ponteng2 ni sebab i kan pelajar harapan bangsa dan negara. euwwww! rupanya, budak kelas aku plan nak pergi rumah prof yunus lepas kelas tu sebab nak lawat dia baru keluar hospital. so, aku pon tak dapat la pergi sekali memandangkan aku tak datang kelas pagi tu. lagipon diorang plan last minit.


esoknya aku pon tanya lah diorang macam mana prof yunus. dah sihat ke belom. alhamdulillah semalam beliau dah mula kerja semula. kawan aku pon cerita kat aku insiden yg berlaku masa diorang nak ke rumah prof yunus tu. nak dijadikan cerita, diorang pergi rumah prof yunus ni konvoi ramai2 la. tapi malangnya, tayar salah satu kereta yg konvoi tu pancit. kebetulan mangsa keadaan semua budak perempuan. so, biasalah kan, perempuan ni selalunya tau bawak kereta je tapi nak repair2 ni harammm. * terasa.




tiba-tiba, datang lah sorang mamat ni. bawak motor. dia macam kesian lah kat budak2 ni yg tengah bertungkus lumus nak tukar tayar. bukan tak de laki naik kereta tu sekali. tapi laki yg ada ni special case sikit. hanya mampu pegang payung untuk mengelak simbahan cahaya matahari sahaja.then, mamat tu pon tolonglah diorang ni nak bukak tayar.


tak lama lepas tu, kereta terakhir konvoi sampai and ada lah lelaki yg boleh diharapkan. mamat motor tadi pon cakap :


"tu dah ada kawan sampai, ok lah tu"


tapi still tunggu kat situ lagi sambil tengok member laki ni tukar tayar. mamat motor tu tengok je and atas rasa simpati mamat motor tu nak call lah member dia konon nak mintak tolong. tapi dia tak bawak handphone. so dia pon mintak handphone dari diorang. tanpa rasa ragu2, salah sorang member aku ni pon hulurlah hp dia. mamat motor tu pon dail2 number. tak lama lepas tu dia cakap:


"eh, ada nombor maxis tak? "


member aku lagi sorang ni pon hulurlah hp dia. mamat tu cuba contact kawan dia lagi. tapi macam tak dapat2. tiba-tiba, tanpa diduga mamat tu terus blah dengan memecut motor kapcainya dengan laju. diorang yg dekat situ semua tergamam. tak sempat nak buat apa2. lesap terus mamat tu bersama hp member aku tadi. yg silapnya, diorang tak perasan nombor plat motor tu.


salah sorang member aku perasan yg tangan mamat tu tadi banyak kesan jarum. baru tau yg dia tu mat pik.(penagih dadah). bila diorang cek balik nombor yg dia dail guna hp member aku yg first tadi tu, memang tak ada dalam perkhidmatan pon. ceh kuang asam kan? memang tak sangka dia buat macam tu. sebab real gila dia berlakon.


macam tu lah ceritanya. aku tak delah cerita detail sgt. ye lah, aku tak de kat tempat kejadian kan. dialog pon aku bantai je. tapi lebih kurang macam tu la ceritanya kot. so, pengajaran:

1) kalau bawak kereta, kena pandai cara tukar tayar or langkah2 keselamatan yg lain. jangan tau bawak je. hehe.* aku lah tu

2) orang yg konon nak tolong, tak semestinya ada niat yg baik. sekarang ni ramai dah pelakon hebat.

3) jangan mudah bagi hp kat sape2 yg tak dikenali. kang lesap kang nanges 24 jam. tapi kalau hp korang cikai macam hp aku tak pe lah kot. 


sekian terima kasih .

*less than three <3



32 comments:

Ihsan Arifin said...

eeeeee jahatnye org tu. kite bako je !

Amni said...

giler ah... memang takkan sangka dia akan buat macam tu weyhhh....

wiwo XidhamX said...

sebbek x drompak nye kome2 sume dlm kete 2!!

saharinasaharudin said...

aah,xbaik la org tu.bleh plak wat cmtu.huhu.
btol tu ihsan,kite bako je die !

Marya Hana . said...

cik nathrah : sekarang memang banyak kes mcm tu.. mcm jiran i, konon2 nak tolong betolkan kereta, habis semuanya dia samun........ ~

Miss Sunshine said...

Hmmm.. memang sekarang ni kena alert.. kadang ade makcik nak pinjam hp. Serba salah je nak bagi ke tak..

apek poyo said...

wahhh...bahaya la dak pompuan kalau mcm ni...
lain kali kalau dah ramai mcm tu..
ikut la cara wonderpets..
apa yg penting...kerjasama..kerjasama
wakakakkaak..janji siapp

♥CIK SHA♥ said...

err..kalau akak kompom la tak caye dah kat org2 yg akak tak kenal..uhuhu..

Wani said...

sabo je lah ~ :))

kura said...

pergh. macam ni punya orang pun dah ada ke.. Sentiasa ambil kesempatan!

KAMIHIDUP said...

hati berbicara melalui tulisan, sempoi ayat ni. :)

EDlinaaJohari said...

ishhh jahatnyee! binawe pny mat pik!

Pijahh' de-Arr said...

whooohh..manusia skrng mmg tak leh pecaya..~

-telordibasuh- said...

ade gak cam tu yerk...
so pasni kene berhati2 la ye

terataiflowerz said...

uhh! manusia skrg ni dh xtau yg mane baik n jahat

azalia hjsalleh said...

ada jugak manusia mcm nie. btw tq for sharing. after this kena extra careful.

Nana {♥} said...

mesti blaja tukar tayar laa pas ne

Anonymous said...

laki pompuan,dua2 tkle caye...so..percaye pd dr jelah,huhu

Amirrah Zawani said...

Ya Allah.. kena berhati2 lah pasni..
betul jugak lah.. kdg2 kita tatau niat org tu.. konon2 nk tolong.. last2... hurmmm =_=

Aisyah Kay said...

lps baca entry ni tiba2 teringat memori kereta sy kena rompak tahun lepas. siap bergelut dgn perompak n the geng. sumpah sgt seram bg org2 yg penah rs kne rompak tu. sampai skg rs macam mimpi. sekelip mata je harta benda hilang T___T

Shurazirah Sukhur said...

tergamaknye mamat tu..iskhz!sian kawan awak tu kan..huhu

Cetul^ La La said...

isshhhhh,, gilerrr jahatttt
takot nya,, huhu

A.s.m.A.A w.A.h.A.D said...

alalala . . cian lah kt member akak tuh . . tape , smOga si ' mat pik ' sdr dr ksilapan sndri ^_^ . . tp klo ta sdr jgk , hah , kte bako aje . . haha . .

Cik Nathrah said...

haa. so pada korang semua, hati2 tau. jangan mudah percaya kat orang lain. nak2 kalau tengah sorang2 tu. bawak lah senjata yg patut utk keselamatan.

marya hana: jiran u buat macma tu? llepas tu, still berjiran ke?


aisyah kay: really?? kesiannye awk. tak pe lepas ni hati2 tau! jahat betol lah diorang ni kan. tak fikir langsung perasaan org lain.

maria_m0hamadiah said...

macam2 manusia sekarang nikan.. mula2 dah buat pahala.. last2 pilih dosa gak.. isk2...

m!3yr4h_LolLy said...

aish.. ape punyer manusia la cam gitu kan,

aniswany said...

wOoo =.= ada jgak mnusia mcm nih kan ..giler kentang betol

Naffsikah said...

ya Allah cik nathrah. sumpah cerita ni sebijik kene mcm dekat kita. ishkk, sabar jelahh. mcm mcm ade kat hp tuu. tsk tskk :'(

nelly said...

jahat ..

syakey said...

bahaya lahh macam tu. tak ke naya dia serkup wt bukan2 ka. isk isk.

cik bihah said...

mmg ramai manusia pandai berlakon nie bezanye x masuk tv je.. ;)

Faa Eryna said...

AWAKAWAK, KEJAM GILE MAMAT TUH! Cinabeng betol. huuuu.

*eh, kita tau lahh macam mana nak tukar tayar, cuba awak tengok previous entry kita ;) hihi, mari belajar dengan kita