Saturday, April 30, 2011

Oh, Bertuahnya Kamu!

Assalamualaikum!

baru balik dari first paper. 5jam kredit. paper yg sepatutnya membantu dalam peningkatan pointer. paper tadi tak susah sangat pon tp kalau dah tercareless? macam mana? uwaaaaa T_T. Ya Allah. tolonglah hambaMU ini.

aku tau aku buruk. aku tau aku banyak jerawat. need i say more?
T_T


dah cukup lah intro tu. hai korang! dah seminggu tak update. sorry pada yg follow tapi aku tak follow balik. sorry pada yg komen tapi tak balas balik. insyaAllah habis exam aku jejak korang ye. and thanks pada yg follow blog picisan aku ni.


sepanjang aku hidup ni, macam-macam manusia aku dah jumpa. and banyak jugak yg aku jumpa orang yg bertuah kalau nak dibandingkan dengan diri aku yg kerdil serta naif ni. pernah tak korang jumpa orang and tanya macam ni:


situasi pertama

"awak, muka awak licin lah. takde jerawat pon. awak pakai pencuci muka apa ye?"

dan bila dia jawab:

"oh, saya tak pakai apa-apa. muka saya tak pernah ada jerawat. dah memang macam ni kot"

dalam hati time tu rasa macam eeee jelesnya. kenapa aku tak macam dia? kenapa? kenapa? kalau aku ni dah bermacam produk dah aku guna tapi muka ni tak pernahnya nak flawless.oh bertuahnya kamu!


situasi kedua

 lagi bila korang ada kawan. dia tu pandai gila lah. kiranya selalu score dalam kelas. bila tanya:

"awak, camne awak study ek? any tips? ce cite ce cite"

dan dia jawab:

" oh. saya pon tak tahulah awak. kita selalu tidur je dalam kelas. study pon tak sangat. nasib je kot"

nasib? kalau sekali je memang lah nasib. tapi dah manjang muka yg sama je top scorer takkan nasib jugak? oh bertuahnya kamu!


situasi ketiga

lagi bila kita tengok barang dia semua lawa-lawa. baju dia. kasut dia. dalam hati berkenan gila. ceh memang dasar perempuan betol. haha.bila tanya:

"kat mana ko beli ek? berapa harga. nak jugakkk"

dia jawab:

"ni aku beli kat London. harga kalau convert malaysia rm1000 kot"


dalam hati rasa macam, bertuahnya dia. dapat pergi oversea. untung jadi anak orang kaya. boleh dapat apa yg kita nak. tak macam aku. beli baju pon kat timesquare je. tapi tak pe, janji murah dan cantik. apeadehal kan?


situasi keempat

lagi bila tanya:

"eh kau kurus lah. macam mana kau jaga badan ek?"

dan dia jawab:

" serius wei. aku tak de nak diet-diet ni. aku makan je apa yg aku nak. tapi peliknya, badan aku tak naik-naik. mantain je. hehehehe"


ceh. dalam hati rasa macam bestnya jadi macam orang ni. tak payah nak risau. tak payah nak buang duit pergi slim world ke.  dunia ramping ke. atika beauty ke. and what so ever tu. tak payah nak ikat perut bagai. oh bertuahnya kamu!  


bila aku jumpa manusia2 yang kat atas ni aku rasa cemburu. teringinnya nak jadi macam diorang. mesti hidup rasa complete. tapi tu lah kan. kita manusia. tak semestinya kau kaya, kau bahagia. sometimes kekayaan tu tak guna jugak kalau tak bahagia. cuba bayangkan, kau kaya, tapi kau ada penyakit kronik. tak bahagia kan? duit banyak pon tak boleh nak sembuhkan penyakit tu. 


lagi, kau cantik. tapi kalau cantik pon hati busuk buat apa? cantik luar. cantik dalam. kan bagus? and nest, kau pandai. kiranya kau tak payah nak usaha lebih-lebih macam orang lain. tapi kalau kedekut ilmu pon buat apa? 


sebenarnya, semua orang bertuah. bertuah sebab dilahirkan sempurna. biarlah tak cantik macam lisa surihani,yg penting kita sempurna. biarlah tak pandai macam mathluhtfi yg study oversea, tapi kita masih tetap usaha sedaya upaya nak dapat yg terbaik. biarlah kita miskin harta, tapi jangan miskin budi bahasa. cewaahhhhhhhhhh!


oklah nak study! doakan aku untuk next 3 papers ye. bye!


*less than three* <3








29 comments:

Marya Hana . said...

sebenaunya tuhan maha adil.
kalau kita takde mcm ciri2 kat atas..
kita mesti ade kelebihan lain..
kan..?

:) cik nathrah, gudluck utk baki2 paper yg ade. hehehe..

elyzatul nastaysah said...

hehe..nice entry.pling suke stuasi keempat tu.adeh..bestny kalo makan byk2 tp badan still maintain.jeles sunggoh!:p

Raja Ellysya said...

gud luck dear!

kura said...

memang semua org bertuah. tapi, kalau boleh nak jugak rasa lagi bertuah. terutama lagi bertuah dr segi pelajaran. nak fly! heheh.

nuruashia said...

nuru pon nk cakap jugak..bertuahnyee kamu :)
good luck dear <3
hwaitingg..!!

Tg Kamarullah said...

sy pn nk kurus jgk.....muke pn xmo ad jerawat..(da cm pompuan da lak)..haha

J.Syazwana said...

gud luck !!
all the best :)

Nor Syafiqah said...

pika penah jugak merungut dalam hati..
tapi bersyukur apa yg ada skrg kan?
tu lebih baik..

good luck cik nathrah :)

KAMIHIDUP said...

masing-masing ada kelebihan tersendiri, syukur. :)

fatin farhana said...

kite pon bertuah jugak :) semua orang bertuah .

burn said...

hai nat.. lama x kaco ko, hehe..

terataiflowerz said...

ok pasal kurus tu pernah tanye kat member...die mmg xleh gemuk2..so, sgt jeles

Pijahh' de-Arr said...

good luck akak..~

miss u lah akaa~~

cika said...

wahhhh...bkn betuahnye...tp jelesh nye sy....wahhhhhh...huhu

mOoN said...

org rasa kite semua nie berTUAH coz terpilih untuk merasa nikmat di bumi ini..

Nur Aju said...

ske entry nie..likeee! :)

Qie Shakila said...

btul tu kak.. b'syukur ap s'ada nya lebih baik~ alhmdulilah.. btw, gud luck f0r ur exam.. wt yg t'baik mungkin yew.. :)

Fyqa said...

situasi tu smua pnah rasa. hehe

gud luck :)

syi said...

caiyokk caiyok study smart tau sys.btw,goodluck:)

Fiya Ahmad said...

setiap manusia de kelebihan n kekurangan memasing kan.. bersyukur dengan diri sendiri :)

sherah said...

kalau bandingkan dgn org bertuah org2 yg bernasib baik memang kite ni takkan pernah cukup takkan pernah nak bersyukur. cube byk2 kan bandng dgn orang2 susah org2 cacat mesti kite lebih bersyukur. kan cik natrah :)

Far8 budak baik said...

haha sedih lak bace entry kau ni..
alala..
pas kau dah keje nnti..
semua ley dpt..
hak3
first time sini

Cik Nathrah said...

thanks people for all the comments. sorry tak dpt nk repky one by one. kesuntukan masa.

yup mmg betol kite semua ni bertuah sbb diberi peluang utk merasa hidup kat bumi Allah ni. kita semua sempurna kan?


betol cakap sherah, kalau kite compare dgn org yg lebih dr kite, kite xkan pernah rsa puas. kalau kite compare dgn orang yg kurang bernasib baik, baru kite rase bersyukur.


ape2 pon, sy bersyukur dgn apa yg sy ade skng. but sometimes ye lah kan. mesti nk jadi lebih baik dr skng. itu normal. kan?

thanks onece again to all of u! :)

syieda said...

same la..syieda pun alami prkara yang same.. but now syieda ngh try i ubat.. lau bjaya syieda gtau ye?

EDlinaaJohari said...

ha'ah laa sis kdg2 pon lina rasa mcm tu jugak :)
tp bila pikir2 balik, msti ad sesuatu yg boleh buat kte rasa, diri kte pon betuah jugak :) kena explore lagi! hehe

lisa said...

situasi kedua selalu geram bila tanya. nak cekik budak tu pun ada sebab pandai :/

Puteri Iqa Izyan said...

bertuah kan kalau ada orang yang macam dalam semua situasi tu ;)

tapi stkt ni bersyukur dgn apa yang ada ^_~

Amirrah Zawani said...

tu lah bertuahnya org yang begitu.. tapi takpa lah bersyukur lah dgn apa yg kita ada.. n gudluck ya utk final.. all the best :)

arzman angah said...

follow:)--->http://hazman-arzman93.blogspot.com