Wednesday, May 4, 2011

Betul Ke Belajar DeKat Matrik Tu Susah?

Assalamualaikum!

hai people! hari dah petang. so, aku dah stop study buat siang hari ni. nak study lagi memang dah tak masuk dah. nak tido? hurmm. tak elok pulak sebab dah lepas asar kan? so aku decide bukak laptop, tengok facebook and tengok blog. rutin harian. hehhehe.


so tadi, aku bukak facebook. ada sorang adik ni tag aku yg dia dapat matrik perak. oh my! matrik kesayangan aku tu. matrik terbaik di malaysia. elehh. kalau dah aku pernah study kat sana, mestilah aku cakap matrik aku yg paling best kan. cuba kalau aku study kat matrik pahang ke. kedah ke. confem aku tak cakap matrik perak paling best. its normal lah kan? hehheh.

my beloved KMPK!


so, adik EDLINA ni macam tak confident and takut nak terima ke tak tawaran matrik ni. ye lah, macam aku jugak dulu,  aku pon selalu tanya abang aku and mereka2 yg dah pernah masuk matrik yg betol ke matrik tu susah? susah nak score? tough? dan sebagainya. dan kebanyakan jawapan diorang cakap matrik tu susah.


so bila aku masuk matrik aku macam culture shock sekejap lah. sebab ramai budak yg result SPM diorang power2. aku ni dah lah result SPM cukup2 makan je. so rasa down di situ. tapi bila kita go through pembelajaran kat sini, baru kita tau sebenarnya result SPM tu tak menjanjikan yang korang akan berjaya jugak dekat matrik. sumpah aku tak tipu. ramai budak2 SBP, MRSM yg result SPM gempak2 kena tendang sebab dapat pointer kurang dari 2.00.


sebab apa jadi macam tu? sebab kat matrik life dia sangat berbeza dengan kat sekolah. kat sekolah dulu, semua cikgu suap. kita tinggal nak nganga je lepas tu telan. kadang2 cikgu pon ada bagi soalan bocor kan? tapi kat matrik ni lain. sesi pembelajaran dia laju gila. hari ni satu chapter. esok dah tukar chapter lain pulak. yelah, nak kejar silibus dalam masa setahun kan. so, nak tak nak cikgu tu terpaksa speed up lah.


bila dah jadi macam ni, students kena cepat catch up. tak de masa nak main2 sangat. kalau boleh tiap2 hari kena buat revision. jumpa lecturer kalau tak faham. jangan tunggu dah nak final baru terhegeh2 jumpa lecturer. serius, kalau korang ikut cara ni, insyaAllah matrik tak ada masalah bagi korang. sebab notes semua cikgu dah bagi. tinggal nak baca dan paham je. encik pakwe aku pon dulu dapat 4.00 flat tau. untuk pengetahuan korang, dia pon budak sekolah harian biasa je. SPM pon biasa2 je. tapi kenapa dia berjaya? sebab dia rajin. aku? malas gila. tak pernah jumpa lecturer. suka main. suka tengok movie. report lab pon tiru budak cina punya. hahaha. seminggu nak final baru terhegeh2 nak revise semua benda. memang tak sempat! dan now menyesal pon dah tak guna.

innocent!


so, kita sebenarnya kena ubah mentality kita. selagi kita tak cuba, selagi tu kita tak tau kan. jangan percaya sangat dengan cakap orang. kalau kita usaha betol2 insyaAllah berjaya. aku cakap berdasarkan pengalaman. kat matrik jangan malas. jangan banyak main. study hari2. sikit pon jadi,janji buat revision. ok?


aku harap entry ni dapat lah membantu menyelesaikan kemusykilan adik-adik yg confius nak masuk ke tak matrik ni. jangan takut. matrik bukan susah sangat sebenarnya. dan percayalah korang akan happy dengan life kat matrik nanti. bagi aku, matrik life yg paling memberi makna dalam hidup aku. cewah ;p



p/s: siapa dapat matrik perak ?gimme 5! hehehe. rindu nak nyanyi lagu matrik. sedap n patriotik wooo!


*less than three* <3


56 comments:

fatin farhana said...

wahhh cik nathrah bljr kat matrik dulu ?mesti pandai kan ..hee ..setuju part kita kena ubah mentality kite .Kalau nak berjaya kite memang kena berubah . :D

Si Nuansa Eyqin said...

wah!!! boleh jadikan panduan kita lah. kita dapat selangor. 23 mei berambus lah kita. heee. thanks kak nath, membantu kita jugak.

susah bg yg malas senang bg yg susah kan? heee. baca entri kak nath dapat bg kita keyakinan nak p matrik.

cik faiqah said...

cik natrah..i'm from matrik perak too:)
sama la!!kmpk is the best!

AslamTaslim said...

hey2, adik apa matrik perak and dia plan nak pergi so em, arap sume ok la. ish.

saharinasaharudin said...

yeahh,true.yg pnting smngat nk blajr tu ade. :)

Hans Ismail said...

btul3... suka dok matrik.. =)

hani said...

hani ponnn dapat matriks kat perak.huhu.
satu sekolah berkampung kat situ.ramai dapat kat perak tak tahu lah nape.
lecturer kat situ baguih2 tak?
and and kat gopeng tuh ade ape?
i mean,kalau nak kuar,boleh pegi mane yg best? :)

nanad said...

wahha..sy ex matrik kedah :D
betul laa..life kat matrik sgt FUN!~

nur shazwani said...

oh yeah! kite pon dapat matrik. kat kolej matrikulasi selangor. kawan ramai ckp susah. hoho.

then bila dengar mereka kata begitu, rasa tak confident nk terima tawarn matrik.

lepas baca entry sis nath, kite rasa keputusan nk masuk matrik dah tepat.

insyaAllah kite dapat buat yg terbaik :)

thanks sis =D

i love you ^^ hahah.

Cik Nathrah said...

fatin farhana: aah. sy matrik perak. eh, tak dela pandai mane pon. hehhe


nuansa eyqin: wah. matrik selangor kira baru lagi tu. hehe. gud lcuk study rajin2 tau!


cik faiqah: betoll. kmpk paling best kan. gimme fiveee! hehe


aslam: insyaallah. suruh adek bace blog ni. ;p


saharina:; agreeee :)


hans: kan. matrik plg best.


hani: lecturer sume bagus2. gopeng pekan koboi je. tak de ape. kelapa sawit je byk. hahaha. tp kalo outing g jusco ipoh n ipoh parade je la.


nanad: kannnn! even busy belajar manjang tp fun gileeee!

mynameisrara said...

kmpk juga ke...same la kita...

rindu nak jalan2 dekat gopeng-hagen...
apa2 pun rslt tinggi mne pun blm tentu menjamin masa depan kite..
just grab peluang yang kita dapat..
sbb bnyk lg org dkt luar tu yang still t'tunggu2 offer untuk smbng peljrn..

biar ssh sekarng jangan susah di kemudian hari :)

burn said...

hahaha, ak da lupa lagu matrik perak.. camne ea??
ak ingat ade satu baris tu pokok2 hijau camne ntah.. ahahaha

syieda said...

syieda teringin nak belajar skolah rendha balik... hikhik

1,2,3,4...
a,b,c,d...

^_^ hikhik

Nana Macarona said...

KMPK is the best!

Cik Nathrah said...

nurshazwani: gud luck dear! i love u toooo :)

mynameissara: yup betol!

burn: berdiri megahnya kolej matrikulasi perak, diwarnai keindahan bukit bukau subur menghijau..hahahaha


syieda: samelah kitee.hehehe

cik kumbang said...

rindu KMPK...sob3~

Aeman said...

Nk tnya.. dulu seri bentong strt dr tahun bpe?? *tetibe lari topik lak...

Anonymous said...

blaja matrik.. just pegang 3 buku je tiap sem.. kalo fizikal.. math,kimia,fizik... kalo sain hayat.. math, kimia, bio..

nub said...

matrik sbnaqnya persediaan student utk masuk universiti.. biasa lah susa2 sikit..manada blajaq yang senang. hehe

Puteri Iqa Izyan said...

nak cakap matrik pahang lah best.. ngee~~


belajar kat matrik kne rajin2. tak boleh main2 ^_^

Nur Nabilah Nordin said...

ish2 setuju ngn cik natrah..result spm mmg x menjanji kan pape...rmi bdk2 yg power2 mse spm esp bdk boarding school x perform sgt...=D

Shehdikimi-'A'! said...

KMSelangor...?

nuruashia said...

aiyaakkk..no komen sebab nuru xmsk matrik :P hahaha..

ainylynia said...

hee. saya dapat same dgn wanyyy (; ngee. thx untuk info tuh. haha, cuti da nk habes. kna prektis bgun pagi )(= hihik

KAMIHIDUP said...

fuh, KAMI kempunan nak masuk matrix, ini semua darah muda punya pasallah ni, heee. :)

colourfuloflife :) said...

kak nath , sye share story akak dkt junior sb . dy pon dapat matrik . dy tye sye tapi sye ta ad pgalaman kat matrik . thanx =)

EDlinaaJohari said...

Sis nath tq so much! Now rasa confident sgt.sis boleh,np lina tak bole kn :)
Tulaa rmai sgt nk msuk matriks,lina yg da dpt nie xkn nak lepaskn peluang.
Hey KMP see u soon! :D
Sis, gimme ten! Hehe

EDlinaaJohari said...

Less than three~
Hehe i love u more sis nath.
Thanks again lobo :)

Cik Nathrah said...

nana macarona: yuppp.kmpk terpaling best dalam dunia. hahhaah


cik kumbang: me tooo. sob3


aeman: 2001-2005


anon: trueeee!


nub: hehhe. setuju dgn anda!

puteri iqa: heheh.xde2.matrik perak the best ;p

nurnabilah: kan kan kan? :)

shehdi: aaa. cikgu shehdi


nuruashia: heheh. xpe2.


ainylynia: congrtae! study rajin2 tau


kamihidp: xpe. yg penting masa skng. yg lepas biarkan lepas. kan?


colourfuloflife: sila. credit to me if nak post kat blog awk. :)

edlina: welcome. gud luck babe!

Arif Aiman said...

suka less than three tuh.. smart..

wah.. rasa mcm cnfident ja nk masuk matrik.. thanx kak cik! =)

tp nk jmpa kaunselor dlu :p

kura said...

KMNS pun best! heheh

ezah eiza said...

cik natrah ex matriks, wah..mest pandai kn?:) hehehe,, sbnrnye, sy pown de prob tntng xconfdnt jgk, xtahu samada nk smbng degree kew x:( sbb skng hnya politeknik, nk merasa jgk suasana U yg tough tuh cm ne, sbb tuh skng konfius, heee.:( nice blog cik natrah and follow me back..:)

HAJAR hasan said...

Alhamdulillah. mmg sye trget nk masuk matrik. org lain semua mcm x yakin. but, for me. insyaALLAH. kalau ada usaha. pasti boleh. yg penting niat and kena rajin. thank you sis. ;)

man yusoef said...

actually matrik johor paling best...HAHAHA..sah2 student KMJ dulu ni

btol tu. kena ubah mentality. jgn mudah prcaya dgn ckp org lain yg kata bljr kat matrik ni susah gila la. kat matrik ni kena struggle lebih, dan hardworking. boleh jek kan..

cakap bnyk tak guna, dah grad pon. hehe

Nur Aju said...

sy kolej je..heeee ;)

MiaJie said...

Kite pun KMPk jugak!Heeee..Skarang kat UTM daa..^^
Cik nathrah ktne??

azalia hjsalleh said...

kita tolak tawaran sbb mak ayah x bg ;(
sedih jugaklah

MissyNursy ♥ said...

issshh..matrik johor la plg bestt!!muahaha..(nk jgak menang 2 kan)
ala..biasela! dulu, mase masuk matrik pun sibuk nangis2 sakan sbb takut.susah, xdpt ketchup la..tp sbnarnye ok je..
enjoy pe!! matriks life la plg best klu nk rase betul2 student life 2..mmg student la, asyik belajar je hari2..haha..
advantage nye, leh smbung degree terus!! :)

cik najihah said...

same lah matrik kite.,paling bes kan.ngee senior lah ni hikhik

Cik Nathrah said...

arif aiman: huhu. gud luck! semoga dpt buat keputusan ygg terbaik for ur future


kura: ek? best ek? ;p


ezah: eh mane ade. kite bese2 je. sambung je. degree xdela susah sgt. kena pandai survive je la. :)


hajar: welcome and gud luck dear!


man yuesof: hahaha! nak jugak. amek la amek. yup betol ape kate anda itu


nur aju: janji belajar kan :)


miajie: kite kat uitm shah alam. dah nak abes dah pon :)


azalia: tak pe. no turning back ok. focus pada masa hadapan je


missynursy: hehhe. yeke? bukan kmj macam skema ke? nak outing pon xleh pakai jeans bagai. kena pakai baju kurung or sopan2 kan? haha ;p kmpk best! bebas je :)


cik najihah: yeayy! best kan kan? gimee 5!

MissyNursy ♥ said...

waahh..xpuass ati! hahaha..
mmg pun..lg satu, laki pompuan asing2 hari outing tau..kekadang je leh same..outing je la kot yg slek..

yg lain, KMJ still the besssssttt!! KAKOM n akdemik still top 3!! hehehehe..(KMJ kene bg aida reward ni sbb promote KMJ kt blog cik nathrah!hahaha..)

Aeman said...

owh.. betul la.. patot gafa ckp akak dia seri bentong... btw..aku saya SISP dulu 2000-2002

Aeman said...

owh.. betul la.. patot gafa ckp akak dia seri bentong... btw..aku saya SISP dulu 2000-2002

Ihsan Arifin said...

haha tersangat lah innocent muke kt matrix tu ;D btw, eden x ponah rse study kt matrix, salute sape2 yg brani maso matrix~

amira kamarudin said...

well , akak thanks la..sebab saye pon dapat matrik perak n memang tengah konfius gile...haha , kirenye akak ni my senior la en??
huhu ok ,thanks for the entry!!

saya aisya said...

saye pon dpt matrik perakk

.:DyA_NaDiA:. said...

yeah..seriously agree..pn bkas pljr KMPk sesi 09/10..sy junior kut rsenye??tul??hehehe,,

officially19 said...

matrik life memang best!kenangan yang memang tak dapat dilupakan sepanjang hayat.

yumei said...

akak thankz pngalaman akak mnjadi pembakar semangat sya nk msuk matrik,doakn sya brjaya di matrik =)

Muhamad Norhakim said...

disini wajahmu nan megah,
lahir generasi berilmu,
berfikiran positif berketerampilan
menjana kejayaan....

sya study gi kat matrik n9
saya pdt...
yup matrik memang susah kalo x score..
kene tendang... time tu sakit wo hahaha

Muhamad Norhakim said...

matrik memang susah hehehe....

dhameera aziz said...

saya pown budak kmpk!
wah first time jumpe blog senior.

hello

Iylia Nabila said...

Salam , eh tak sangka pulak KMPk yee . Tgh2 usha cara akak pakai pashmina semua bukak blog akak tgk2 akak dari matrik . Ape2 pun , salam perkenalan . =)

Anonymous said...

Salam akak nak tanya, kalau amik bidang perakaunan apa subject dia ada? :/ and bilik dorm dia selesa tak?

siti aisyah said...

Akak klau fail ups kne tendang matrik x??

siti aisyah said...

Akak klau fail ups kne tendang x??