Wednesday, May 18, 2011

Saya budak kampung,tapi saya ok!

Assalamulaikum!

Semalam, masa aku nak angkat kain dekat ampaian, ada dua orang anak jiran aku ni tengah main basikal dekat halaman. mereka berdua ni kembar. comel sangat sebab diorang mixed melayu-cina. hari-hari aku dengar diorang menyanyi. lagu yg diorang belajar dekat tadika mungkin. kadang-kadang aku ada jugak dengar diorang hafal doa-doa harian. bagus betol diorang ni kan? dah la comel.




aku pon teringatlah  zaman aku kecik-kecik dulu. maybe budak zaman sekarang tak pernah kot buat macam apa yg aku buat masa kecik-kecik dulu. yelah, budak zaman sekarang kan dah ada laptop sendiri. psp. facebook. myspace. mana layan games budak zaman dulu. ye dak?


dulu, kalau balik kampung dekat tapah, mesti pergi mandi sungai dengan sepupu-sepupu yg ramai tu. kalau pergi mandi sungai, tak sah kalau tak main perang-perang. guna tanah liat. kalau kena mata, balik rumah menangis mengadu dekat mak. tapi mak kata padan muka je. hahaha! tapi memang best gila. feel dia rasa macam counter strike tapi yg real punya. haaa. mana boleh lawan games dekat laptop tu. lepas tu, kalau ada dahan pokok yg dekat dengan sungai, confem jadi mangsa panjat kitorang. masing-masing nak jadi penerjun tak berwibawa. kalau ada dahan pokok berjurai tu, mula lah nak jadi tarzan. 

inilah geng-geng perang aku masa kecik. semua ni sepupu aku yg umur lebih kurang.
ce teka mana aku? haha


kadang-kadang, bila musim manggis mesti ajak abang aku and kakak sepupu aku pergi panjat pokok manggis. pergi kait buah manggis sebab nak jual dekat pemborong. kait manggis sampai sebakul then suruh opah ikat manggis tu. kalau dulu, seikat dalam RM 2.00 kot. bila dapat sepuluh ikat pun dah melompat kegembiraan sambil terkinja-kinja. well RM 20 tu dah cukup banyak bagi budak macam aku dulu. tapi budak zaman sekarang? tak tahu lah kan.

nyum nyum. sedapnya manggis!

lagi, aku teringat masa aku kanak-kanak comel dulu, aku, abang aku and adik aku main hujan sambil main pasir dekat padang depan rumah. dok berkubang dalam lumpur. sebijik macam kerbau. nak main swimming pool tak mampu. lopak air lumpur pon jadi lah. hahaha. time main tu memang seronok gila. tapi sampai je rumah, mak aku dah stand by dengan paip getah untuk melibas anak-anak dia yg nakal tu. perghh! sakit dowh libasan mak aku.


tapi sekarang, jarang aku nampak budak-budak yg tough lagi gagah perkasa macam aku zaman kecik-kecik dulu. baru sergah sikit nak nangis. tak mau main pasir. nak duduk rumah je. tak adventure langsung! jarang aku nampak budak-budak main tuju selipar ke, rounders ke, police and thief ke dan sewaktu dengannya. zaman teknologi kan? mana ada lagi. 


sesungguhnya zaman kanak2 laa yg paling seronok dalam hidup aku. tak payah pikir apa2 pon kan? walaupun saya budak kampung, saya ok je! :)


bye!

*less than three* <3















30 comments:

Aimi dan Pakcik Hashim said...

semua yg ko pernah main aku pun pernah

game budak dulu2 semua create sendiri. tu yg syok

♥CIK SHA♥ said...

laa..kampung nath kat tapah ke?dulu akak membesar dan bersekolah kat tapah..;p

Srikandi Bonda said...

zaman kanak-kanak.. best ever! ^__^

KAMIHIDUP said...

budak sekarang zaman it, KAMI pun budak kampung, semua yang ada tu KAMI ada juga lalui. best betul masa jadi budak-budak. kalau teringat boleh tersenyum sorang-sorang. :)

cacing said...

temapt yang paling heaven time kecik2 dulu mesti longkang kan... tol tak?

Izatie said...

Heh . Sama lah! ^___^ Dulu i suka main senapang kayu yang peluru pakai buah ape entah yg kecik2! Gila tomboi. Hahaha main masak masak lah. Setuju sgt statement yg budak skg xmerasa permainan zaman dulu2. Da maju budak 8 thn pon da ade fb O.o

Shurazirah Sukhur said...

aahla..rindu kott nak main tuju selipar,lompat getah,batu seremban..ahh byk lagila..tapi sekarang dah jarang nak nampak semua tu..huu

Alinn Alinn said...

bestnyr , tapi skang kalau balik kampung pon , baru nak maen hujan , memekik mak dalam rumah !

penyisir rambut said...

zaman kanak2 yg indah..
kat tapah ade lata kijang!!!
mmg bes la...

Marya Hana . said...

budak2 sekarang manja, main psp je kat rumah.. hehehehe..

Pijahh' de-Arr said...

saya budak kg jugak..~

Amni said...

serius tak macam budak kampung pun.... =p betul... teringat dulu kecik2 bila musim rambutan p jual rambutan sana sini.. sonok... dapat untung 7 inggit pon dah amcma dapat ratus2.. huhu..



p/s: mirul dah kua AF... =)

nub said...

curi buah setoi kat kampung syokk oo

syieda said...

haha best zaman knak2 dulu..syieda penah pnjat pkok tapi terjatuh jari kelingking patah..sob2.. xpe kanangan..hikhik...

nuruashia ♥ said...

kamu yg belakang bju melayu biru tu kn3..hehehe...

Cik Nathrah said...

aimi dan pakcik hashim: kite kan kanak2 sezaman. yup mmg syok!


cik sha: oh ye ke?? hehehe. skang akak tgl katne? kg akak kat ne? sy kat kg lubuk katak. haha


srikandi bonda: betolllll! ever!


kamihidup: hehe. kan. kelakar bila igt diri kita masa tu kan


cacing: eh. tak pernah pulak duduk dlm longkang! so teeeett! salah! haha


izatie: haha. yg tu i x main. abg i je main kot. tau xpe! budak darjah 1 pon dah ade fb


shurazirah: aah la! dulu kita salu main lompat getah tu. zero point kan name die? hehe


alinn alinn: hehehe. biasalah mak2 risau anak jatuh sakit


penyisir rambut: hehe. tau xpe. ade lata kinjang yg best


maryahana: tau xpe. zaman it la katekan. anak kte nnti camne la kan.hehe


pijah de arrr: takpe. bdk kg gagah perkasa. haha


amni: kan kan? dulu duit nilai tinggi. skang sepongget pon org x pandang


nub: buah setoi tu ape?


syieda: yeke? alhamdulillah la xde ape sgt


nuruashia: yeeeeeeeee! tepat sekali. hehe

vampire's lovex said...

betol !! budak2 sekarang mcm mnja ;lebihhhh,,smua x reti.. tambah yg lahir je trus dok di bndar ..

mcmna la budak2 10 tahun akan dtg kan ?

a little less conversation said...

bdk zaman dulu peluh keluar 1 badan..bdk zaman sekarang peluh keluar kt jari je tekan2 button ngn mouse..haha

kura said...

sy pun okey! Hekhek :3

nama saya fatimah dan saya bukan pengganas said...

hahah..baru je dok borak ngan kakak cite balik pasal kenangan zaman kecik2. ingatkn online ni nak blog about it. nat da wat dlu! :D
heheh, zaman kanak2 paling best skali main masak2 guna pasir & rumput kat tepi longkang. sekali sekala dpt hidupkan api betul2, whoa memang best gile. haha.
rindunye kenangan tu.. :(

Ad-Dien said...

duduk kat kmpung memang best..kamu di cameron yer??sy temerloh..hee

Cik Nathrah said...

vampires lovex: tau xpe. yg kat bandar lagi laa. wait n see! heee


a little... : heheheh. betol3


kura: yeke? sebok je nk same ngn org. hahaha ;p


tim: alaaa. buat je la tim entry nie. hehe.


ad-dein: yup yup. cameron. hehe

cik mira si anak abah said...

teringat lak zaman kanak2 dulu. hehe

Azi Huhu said...

hahaha. betul2 budak zaman skrg ni asyik technology je. tu yang umur baru darjah 1 dah pakai spek mata. :))

CIK FERRA AWW said...

BILA KANAK2 TERINGIN NAK JADIK DEWASA. BILA DAH DEWASA, RASA NAK JADIK KANAK2 BALIK KANN KANNN

dd.hasnidar said...

zaman budak budak sekarang dh tak aktif.tu la sebenarnya punca obesiti.bukan nasik lemak!

amira kamarudin said...

tapi ...saya sampat dengan semua tu akak!!haha , madi sekali kat bilik aor dgn semua sepupu
tapi skang , sepupu yg kecik2 mane main pondok2 dah , masak2 ke...sume main PS2 aje...HAHA

amira kamarudin said...

tapi ...saya sampat dengan semua tu akak!!haha , madi sekali kat bilik aor dgn semua sepupu
tapi skang , sepupu yg kecik2 mane main pondok2 dah , masak2 ke...sume main PS2 aje...HAHA

Farzana said...

skrg...manggis da susa nak berbuah...kalaw ade pon cket je...dulu2 mmg besh...maen sorok2 nyorok kat atas pokok rambutan besar..

Gustar said...

mngenang zmn ue mmg best giler~~lg2 bab men tuju selipar~then men tembak2 gne housing pen dan kulit ciku~~mmg sronok~kkadang masuk utan tembak burung gne senapang kayu ikat getah tayar~huhu T__T
best memories ever~~