Tuesday, May 24, 2011

Tak baik tau kutuk-kutuk UiTM kita

Assalamualaikum!

Semalam aku saja lah jalan-jalan kat group blogger dekat facebook tu. so tiba-tiba aku macam tertarik dengan entry sorang mamat ni. "UTM bukan UiTM". so sebagai student UiTM yg sangat berwibawa dan berdedikasi, aku pon bukak lah blog dia. dalam entry dia, dia macam tak puas hati lah sebab orang selalu cakap yg dia tu student UiTM sedangkan dia student UTM. yelah, bagi dia standard tak sama. UTM tu  top university kat malaysia ni. tu memang aku tak nafikan. memang betol UTM memang ambil student yg result gempak-gempak.


ini UTM


ini uitm



 tapi yg buat aku terkilan bila terbaca ayat dia yg ni:

"Bukan apa, bagi aku la kan...UiTM tu macam 2nd class universiti"


memang berasap bila baca ayat dia yg ni. bagi aku, kalau ye pon dia rasa UiTM ni university low class pon, tak perlu lah dia nak masuk dalam entry macam tu. memanglah bagi dia, itu pendapat dia tapi cuba fikir apa perasaan students UiTM bila baca ni? confirm lah terasa bhai. ye lah, cuba korang letak diri korang dekat tempat students UiTM. apa yg korang rasa?  mesti lah rasa macam terhina kan?


"Tengok pada standard laaaa, most of the UiTM students adalah intake yang xley survive kat matrik (intake Disember) and Budak2 lepasan SPM yang x dapat matrik. "


maybe time dia tulis ni dia tak buat research betol-betol kot. dia main cakap berdasarkan pengetahuan dia je. aku pon student matrik jugak dulu. tapi kenapa aku pilih UiTM? kawan-kawan aku yg result matrik gempak pon ramai je yg pilih UiTM.


"Kalo ada yang mintak ngan iklas ati pon,,sebab senang nak dapat...X payah nak compete ngan students bumiputera yang jaoooooooohhhh lagi cemerlang."


tu dia. dia punya jaoooooohhh tu bukan main panjang lagi. terjuih-juih bibir mungil i  ni tau!ni lagi satu. mamat ni maybe tak baca paper kot? dia tak tahu ke sekarang ni ramai budak tak dapat masuk UiTM sebab ramai sangat yg apply. semalam aku ada baca paper cakap permohonan ke UiTM lebih kurang 200K tapi tempat yg ada just untuk 20K je. boleh bayangkan tak betapa ramainya orang yg kurang bernasib baik sebab tak dapat masuk UiTM ni yg kononnya senang nak masuk tu kan? ye lah, memang betol UTM ambil students bumiputera yg jaohhhhh lagi cemerlang and pandai dari UiTM. tapi UiTM ambil students yg kuranggg cemerlang untuk dijadikan cemerlang.



"Bukannya jeles ngan populariti UiTM, tapi da fed up sebab people never recognize UTM yang da banyak bagi sumbangan kat negara kita lam sektor Teknologi. Memang ramai usahawan Bumiputera yang berjaya datangnya dari UiTM, tapi para engineer, arkitek pe suma dari UTM"


alaa..mana-mana university pon ada sumbangan kat malaysia ni. bukan UTM. bukan UiTM je. semua university ni ditubuhkan untuk pembangunan negara. ecewah. apa lah nak diheran kan sangat ye dak? kita semua sama je. tak perlu nak rendah kan orang lain. mana-mana tempat belajar semua sama. tak kisah lah UTM ke. UiTM ke. politeknik ke. kolej swasta ke semua matlamatnya sama je.


jujur aku cakap, aku bertuah sangat dapat masuk UiTM ni even maybe masyarakat kat luar sana banyak yg pandang rendah. aku tak kisah. UiTM lah banyak berjasa untuk aku selama 3 tahun aku belajar dekat sana. UiTM lah yg buat aku dapat kerja cepat even aku tak dapat result final sem lagi and tak convo lagi. aku bertuah dapat belajar kat UiTM yg yuran dia murah kalau nak dibandingkan dengan universiti lain. aku bertuah sebab dapat jugak masuk IPTA sedangkan ramai lagi kawan-kawan kat luar sana tu teringin tapi tak dapat.


and lastly aku bangga ada seorang naib canselor yg hensem dan bergaya macam DATO ' SAHOL ni. beliau tak pernah tak reply mesej students dia dekat FB tu. korang ada? wakakakaka ;p




boleh klik untuk baca respon dato sahol :)


btw, mamat tu dah mintak maaf dah. bagus la kalau macam tu kan. dia maybe tak sengaja or tak berniat pon nak buat jadi macam ni. tapi tu lah. setiap tindakan tu kena fikir jugak sensitivity masyarakat. tak boleh ikut sedap kita je. kau nak kutuk, kutuk diam-diam. tak payah nak cerita kat semua orang. cerita kat kawan-kawan kau sudah. aku tau bukan lah kau sorang je pandang rendah kat UiTM ni. ramai lagi kat luar tu yg macam kau. ok? lagi satu, janganlah kita suka pandang rendah dekat orang lain sebab maybe satu hari nanti orang kau pandang rendah tu lebih berjaya daripada kau yg hari ni. mana tau esok-esok anak cucu kau pulak yg masuk UiTM ni?


dah la, panjang pulak entry aku ni. aku tulis panjang-panjang korang bukan rajin sangat nak baca ye dak? what ever it is, UiTM sentiasa dihatiku :)


bye!


p/s: jangan main-main dengan student UiTM. satu Malaysia ada UiTM ni tau ;p


*less than three* <3





















129 comments:

Shurazirah Sukhur said...

amboi3 mamat ni..tulis ikut sedap tangan ja..nasib baiklah dah minta maaf,kalau tak dah lama da blog die kene bako..ekeke

saya pun bangga jadi student UiTM..dah 6thn da, dari diploma sampai la ke degree UiTM sentiasa di hati..Naib Canselor UiTM pun handsome!:p

Anonymous said...

so,uitm ade satu malaysia??..

so what??..mmmmm...

well said that guy..2nd class...ermmmmm....

aanie said...

org mmg selalu salah faham antara utm dan uitm ni...tp belajar kat mana2 pun sama je..yg pntg hala tuju kita lepas grad....

Amni said...

upsss! malam tadi baru cakap ngan budak yang cakap macam tu jugak pasal uitm... huhuhu... jahat benor..

cik najihah said...

alahai..kat mane2 pon same je..
semua u ade keistimewaa masing2..
baru nak bace tapi die dah delete dah entry tu..die x patut la buat entry mcm tu..mengguris hati ramai org kot..even blaja mane2 pon same je..

Cik Nathrah said...

adoiii. gua pantang betol kalau ade annoying mouse ni. suka hati kau lah nak cakap 2nd class pon. uitm ada satu malaysia. so kalau kau mandai2 nak kutuk uitm satu malaysia ni boleh bahan kau balik.


kalau berani sangat asal guna annoying mouse? asal tak login guna akaun blog kau. alaaa. takut lettewwwwwwwwwwwwwwwwwww;p

Ashraf Jalil said...

berfikiran sebegitu je dah meletakkan minda beliau pada tahap 2nd class.. heheh.

Aimi dan Pakcik Hashim said...

kasarnya bahasa dia. haha

oh. aku ex UUM... digelar tempat jin bertendang, universiti kelas rendah (kot), graduan dia x laku kat market

biarlah apa org kata. tmpt tu yg bg aku peluang masuk universiti. tmpt tu yg membezakan aku dengan org2 yg x dapat masuk universiti

aku bangga dengannya mcm ko bangga dengan UITM ko...

kita hendak rendahkan univ lain pon, kalau x belajar sungguh2 tak guna jugak. kalau x pandai market diri, menganggur jugak...

panjang lak aku komen

Qie Shakila said...

isshh.. x pt0t btl laa mamat tu cakap macam tu kak.. kalau UITM dia daa pandang rendah mcam tu.. apa lagi kita ni yg setakat blaja kat Politeknik shj.. huhu~ ntah mcm mna lgi agak ny dia kutuk..

ap2 pun, x perlu dgr kata org. yg pnting teruskan berusaha shingga berjaya :) yeah !! ad gak org tu.. blaja takat spm pun leh jd 0rg terhormat && dibangga kan semua 0rg.. bukan sebab institusi yg kita msuk.. kalau xde usaha.. x jd pe jgk.. ewah ! hehe..

Marya Hana . said...

kalau dia pandai mana pon, tapi tak reti menghormati and menghina universiti lain, takde gunanya otak yg pandai tu..

sebenarnya budak ni kureng cerdiklah

*uitm di hatiku..

Sufy said...

smua universiti sama jek yg pnting individu tu sndiri mncorakkan masa depan dia..x patut ckp camtuh..ramai gak kwn sufy yg msuk uitm, smua result diorg pun gempak je..;) hehe, emo plak

~amy467~ said...

mmg rmy y ktuk uitm,,kne cap u jamban un ade..ermmm,,sdey ngn statement 2,,tpi x ksh la..uitm bgi peluang kt bdk2 x brpe cmerlang tuk truskan stdy..n tu ak respect sal uitm..mne lgi u y btul2 nk jge malay n bumi?? kalo mmt tu malay o bumi,,g suh die bnuh diri..! hahaxx,,emo terlebih..uitm d hatiku <3

epol said...

apa la kutuk2 U ni..jangan ada double standard yang penting pengisian dalam mendidik anak bangsa..U mana-mana pon sama je kan kan kan..hehehe

Amoy said...

uitm dihatiku...

pasni harap jage la care nak post entry tuh.. kan??

jage perasaan orang laen.. :)

semua pandai pe.. hamba Allah takde yang tak pandai melainkan die sendiri yang taknak blaja..

:)

KAMIHIDUP said...

kalau masuk oxford pun cara tak betul, tak ke mana juga, semua u sama je kan, takde bezanya. :)

chE's dAughtEr said...

betul tue, ira ni lepasan matrik gak and dapat 4 flat.. juz mintak uitm jer,,

Amirrah Zawani said...

amboi.. suka hati je mamat tu kutuk uitm kitew.. byk graduan uitm yg berkualiti tau.. tak guna kalo dia belajar kat U yg hebat tp diri tu menunjukkan dia tak hebat..

nanad said...

budak tu jeles sebenarnya.

aida said...

blaja mane2 pon same..kalo x bole maintain pointer ,haru jugak...lau stakat universt y cmrlang, plajar x cmrlang...same je la...huhuhuhu...btw...uitm ader asasi kn????

syieda said...

hishhh xsume student uitm xbaek..pandai2 je nk kutuk uitm..

nieh UITM DI HATIKU!!! ^_^

AslamTaslim said...

saya dari unisza, universiti yg bila sy mention nama tu pernah ada orang cakap "oe, nama U, ingat nama orang." anda kenal? hahaha. =.=

bahan U orang lain = perbuatan bodoh yang menaikkan trafik ke blog, maybe mengurangkan follower, dan tnde ketidakmatangan cra pemikiran. but he did say he's sory, and tho terlajak cakap buruk padahnya, kita pn pernah silap cakap kan, kutuk2 orang lain pe sume.

cik faiqah said...

buat tak thu je la cik nat..hehhe
org ni kalau makin dilayan makin dia suka

nuRuL aZieRa said...

ye...sy suke uitm, dan saya rasa nak sambung degree kt uitm...boleh x? =)

rebecca melessa said...

salam.saya baru nak baca ape yang budak boroi 2 tulis tapi dia dah delete lak entry 2.and dia ad print skrin kat page u but ape yang u tulis.lucky me tht i can find u ^^

btw, just ignore je pe yang budak bengong 2 cakap.if dia buat research btul2..most of the lecturers, teachers or anyone yang telibat dalam pendidikan tau that skg uitm is 1st ranking sbb quality kita and english kita is waaaaayyy much better than other uni!smpe sume berebut2 nak masukkan anak dorang dalam uitm!so, salah kita ke kalo uni lain jeles?bahahhahaha..

peace yaw ^^

Nurul Ashikin said...

salam kak natrah.
bg cikin, apa yang penting semua tempat u adalah sama. dan masing2 u ada kelebihan tersendiri. ^^

nice entry sis!

Azi Huhu said...

Kita bangga je jadi budak UiTM,mmg la, agak kurg selesa dgn idea amk intake ramai-ramai tu. tapi UiTM mmg terbaik :D

ika zulaikha said...

UITM banyak pilihan ape..sbb tuh bdk2 berebut nk masuk uitm..semua u kt ngara ni ditubuhkan utk anak bangsa jgk,knp nk dibeza-bezakan..blaja pepandai dah la,xdek masalah low class ke underground class ke..dlu kecoh dak ukm hina2 uitm ni dak utm lak?aishh...jeles ape dorang ni ngn bebudak uitm??

Lili Sakina said...

shame on him/her...duhh tak payah la sampai nak memandang randah kat universiti lain...

Anonymous said...

aduh!
kate student UTM tp fikiran xterbuka n xmatang lgsung..
cmni ke care nk berbakti kt negara??
mmg x la..haha

Budak Botak said...

tiada istilah 1st class 2nd class kat tempat kita belajar. Yg penting kita study elok2, dapat result gempak tu yg terbaik...

nuruashia ♥ said...

perghhhh..suke suki jee kutuk uitm 2nd class kan..malas nk gado bai..

Azmira Yusoff said...

Macik Natrah sy tag kamu

tngok ler

http://azmiraazmira.blogspot.com/2011/05/sunshine-smile-contest.html

EZAN IDMA said...

ckp kat mamt tu. ek ele der, lek la der, org tau la ko dak genius der, genius tak kemane, tuhan bagi, bile2 tuhan leh tarik balik. wat relax sudah der. yg penting ikhlas. kan cik natrah. haha. cik natrah dok ch eh? kenal tak Nek, Wawan? kenal?

kura said...

Kureng ajer nye diaaa. tak suka mak!

kura said...

Kureng ajer nye diaaa. tak suka mak!

Amin Zaki said...

ai, panas2... Amin Zaki pun lulusan dari UiTM gak tau, walaupun skarang kat UPM, tp UiTM tetap di hatiku....... hehe..

Amin Zaki said...

ai, panas2... Amin Zaki pun lulusan dari UiTM gak tau, walaupun skarang kat UPM, tp UiTM tetap di hatiku....... hehe..

cik hani said...

i pun bdk uitm.. i pandai gak.. xla bodoh sgt pun.. i ada kwn yg lagi bodoh dr i.. masuk uTM, UM tapi kos ntah apa2..

semata2 nk title UTM,UM tu..

well.. semua ni atas diri kita.. klau kita ni pandai duk pusat serenti pun kite leh jadi pandai kn..

i am who i am said...

opsss...jgn marah semua....JANGAN MELAYU LAWAN MELAYU OK...:]

cik fara said...

hehe ,, untung lah uitm , sy poli je kot . heee . blaja mane2 pon still same pd sy , cume usaha ue penting . :)

Puteri Iqa Izyan said...

tulis tak pikir dulu mcm nilah jadinye.

UITM dihatiku. cewahhh~

Anis Adila Aris said...

ceh..macam la bagus sangat..hehe

http://akuqute.blogspot.com/2011/05/saya-budak-uitm-saya-okay.html

saya buak uitm student, saya ok

Munirah said...

kenape lah nk membezakn antara satu sama lain..U/kolej/poly, semua sama. rezeki tu semua pada Allah..kalau pun kita ni dpt masuk U ngetop, bersyukur lah, tak perlu lah sampai nk buruk kn yg lain, nt Allah tarik nikmat tu baru tahu..kan natrah kn :)

Cik Nathrah said...

hye you all! entry ni ditulis bkn utk melawan balik ke ape ye. entry ni ditulis untuk bagi komen apa yg mamat tu cakap je.


apa-apa pon, biarlah orang nak cakap apa. contohi lah sikap VC kita. pada adk2 yg still study gud luck! buktikan lulusan uitm bukan golongan kelas kedua.


pada yg bakal bekerja macam aku, gud luck jugak! :) peace no war~

elyzatul nastaysah said...

hehe..bagi kite sume u sme je. tak de tittle 2nd class. tol x cik nath?=)

salwazahira said...

hai cik nath..sy bkn lulusan UiTM jgk..*high five*. sy rase, UTM x femes bkn salah UiTM kan..mane2 uni pun dlm dunia ni ade kelebihan masing2..so UTM kne la buat sesuatu supaye lbh dikenali spt yg dimahukan oleh mamat tu..tu je komen sy.. XD

rinaDOrina said...

belajar kat mana2 pun sama..yang penting result... belajar kat UM pun kalau result ciput buat apa..

amier azrul alias said...

huhu aiyoo.
jgn la duk men kutuk2 univ ni.
sensitif kan?

sume nye tempat tuntut ilmu.
adess :D

Anonymous said...

oh,issue ni dah lama sebenarnya kan.
ak pun student uitm,kdg2 bila aku cakap aku budak uitm,some of closed-minded-people ni macam pandang serong je. like kita ni stok2 yg xbrapa pandai.
act,xkira la kau dok u mana pun.y penting kau belajar dan lepas grad terus dapat keje.rezeki Allah tu kat mana2.so,dont ever lookdown at other people.

MOYAlisa said...

UiTM dihatiku :)

nadia ar-rumaisha said...

adooooii ngapelah sampai jadik camtu... tak elok tau, itu tempat menimba ilmu, supaya kita jadi manusia yg cerdik berfikir....

HaNa Hani said...

sugguh memalukan pihak utm
waah,,,
semua u pown same jee ye dak
blaja bende same je cos sme tp u len...
xde beza aihhh
^_^

JelinaJoli said...

emo je mamat tuh...

Anonymous said...

sy dlu exstudent poli.. n skg student uitm.. org salu pndang rndah kat dua2 tpt tu.. tp.. bg sy.. abaikan jer.. saiko je tu.. org yg bckp tak tau sbb dia tak blaja situ.. hehe..so kt yg blaja situ lbh tau keadaan n klebihan tpt tu.. anggap je sume kata2 tu sekadar bunyi angin.. hehe :p

saya sayang poli saya.. n UiTM d hatiku..

.waniey jamaludin. said...

wah~x hengat mamat tu berkata2..
nasib baik sedor diri nak mintak maaf

kalau ye pon bangga dengan u sendiri
xyah la kutuk u lain kan
btw jeles dgn uitm sbb yuran murah
sobss

Anonymous said...

owhhh...dasyat sungguh kata2 mamat nihh...wat malu aku je...sbb aku pon student UTM...aisshhh,,pedulikan ap org nk kata ! y pntg kita jd dri sndri,, and try to achieve our mission in life...mengong la mamat nih!!! nyusahkan ati perot aku jehh... mntk maap la pd mne2 pihak y terasa..sbb mmbe aku pon majoriti student UiTM..ap nk heran..sume kwn2 aku bijak..dean list ag...

Natasha MDG said...

uitm byk tolong org melayu. yuran murah gila. jimat scholarship. keke

alia kamal said...

u go girl!

wah, berasap gak la dgr..

MissyNursy ♥ said...

hekeleh..ramai je student matrik yg tip top plih UiTM! ape kehal mamat 2!!
xkisahlah..yg pntg, bile dh masuk UiTM br rase untung n dpt rase keistimewaan UiTM bg..UTM hadeee??hehe..

xusah gaduh2 lah..sume u same je..yg pnting scroll degree n diploma kite dpt 2 diiktiraff sudehhh!!

PEAACE!!

.:AiN iKeUchi:. said...

tak payah la melayu dengan melayu nak berlawan siapa bagus.uitm ke..um ke..utm ke..apa2 u pun kat Malaysia ni..yang penting tengok siapa yang bagus kat alam pekerjaan..

jangan keluar2..duk tunggu kerja.even result gempak 4 flat pun..kita kena buktikan kat alam pekerjaan..compete dengan budak2 chinese and india.yang mostly bagus..

if ekonomi kita sekarang mostly orang cina pegang..kita kena buktikan kat alam peekrjaan nanti kita boleh setanding dengan diorang..so..melayu dengan melayu tak payah la nak berlawan u mana yang bagus..yang penting macam mana kita orang melayu ni survive..bila dah habis belajar .. :)..

syakey said...

for me,uitm tu ada bidang yg diorg pro, ada bidang yang baki baki kan? sama goes tu universiti lain jugak lahh tp kan uitm nak tlg mlayu. dats good lah.

mcm uitm, bidang law account dia very good pe. takda istilah 2nd 3rd class university. depends bidang apa kta jugak :)

Cik Nathrah said...

thanks sume sbb komen kat entry ni. yup tak kesah la kat mana kite belajar, janji boleh bawak diri bila dah keje nanti :)

Atika Farha ;D said...

Yep, i agree sgtsgt.
tak kisah kat mana u belajar, bila dah grad tu nanti yg penting.
sbb rezeki di tangan Tuhan.
tak siapa tahu kan. :)

Siti Zuraina Amran said...

amb0i...sesuka hati je mamat nie mengutuk UiTM...huh...terasa seyh,,,saya p0wn blajar kat UiTM jgak...ermm nie la..klaw x berfkar pnjang..maen tuliss jak...tanpa memikirkan persaan 0rng lain..

Syira Zakaria said...

biasalah tu bila kita jadi salah satu ahli dlm sesebuah organisasi then ada org kutuk2 organisasi kita kompem kita meletup. kalo i pon i meletops ahaks.

same goes to family, kalo ada org kutuk2 fmly members kita kompem2 kita rasa nak belasah org jahat tu.

Syira Zakaria said...

btw i love ur NC statement "jangan melayu lawan melayu" !

cik aida said...

SALAM

AIDA , da banyak tag akak tok G, contest or bloglist

KALO RAJIN, singgah la ke uamah eh..silap2....kat log aida

syufaa said...

aiyoo..me as student utm malu bile ade yg beza2kan uni ni..

sume u same ja kan kan..
yg penting niat kita nk bljr..huhu..

:)

jenny ieziani said...

yes! UiTM di hatiku :D...
suke la bce entry ni.. good job cik natrahn :D... kita patot bgtahu nk msuk UiTM tu bkn senang.. nk msuk faculty of art n design tu pun kne ade interview bagai.. Go UiTM!! :DDD

h A n Y S said...

aku alumni UTM, frankly speaking agak malu lah mamat tu underestimate U lain.. adehhh..

Anonymous said...

korang dtg dulu UTM baru korang tau standard die camne.jaoh lagi hebat dr UiTM korang tuh.2nd best universitiy in Malaysia

.:AiN iKeUchi:. said...

anonymous:sama jer u mana2..janji kuar keja bagus2...tu g penting..jangan duk habaq belajar hebat tang mana pun..kalau pas habis duk nunggu keja kerajaan jer..x der makner

Anonymous said...

perh mamat nie..agak2 r nk ckp u org laen 2nd class ke ap ke..nk kutuk buat ap..kalu result kt UTM tu gempak xpe r..keje pn blum dpt nk kecoh..ntah2 nasib je 2 dpt msk UTM..haha..

ak pn student UTM gak..xde la nk kecoh2 cm mamat 2..bajet bagus..

.:AiN iKeUchi:. said...

betul2..setuju2..hehee..u mana2 pun sama..jer.kalau dah berjaya kat alam pekerjaan nnti bru la wujud second klas ker 3rd klas ker

Magnesiumize Meon said...

Adeii wat malu je la mamat tu cakap tak pakai mulut, pakai kepala lutut !
Semua U same je yg penting blaja rajin rajin. Aq pon dak UTM takde nak bangga pon. Ayoyo.

supermommapots said...

salam..dik 1st time akak baca blog ni menyirap2 darah nak comment..haha..btw akak pun ex-uitm since uitm ni itm lagi n berjubah hijo time konvo..tak sempat nak jubah purple tu sebab masa grad jubah tu baru siap proceed design nyer..huhu..dari zaman dulu2 lagi uitm dipandang second class..time akak masuk pun mesti ade cakap..ala itm je..ala balance2 budak yg tak dpt masuk mana2 u baru p itm..tapi akak bangga masuk uitm sebab yuran kecil n students2 gile2 n speaking london berabuk..mukeke( reality u dulu u lain majoriti guna BM kecuali UITM guna English hokey)
Kalau nak tau graduan uitm lagi laris dari u lain..hehe bykla nak senaraikan..kan jadi entry blog plak..haha..ape2 U pun same coz sok2 keje pun dia tak tanya ko dpt DL gaji ko up skit..penting pembawakan diri tuu..hehe

Faiz said...

Tapi dak2 uitm laa yg plg rosak skali. No offence eaa. Sbb wa ckp dari pemerhatian wa. Semua melayu islam dan univ bdak2 paling rosak. Ibu pejabat budak2 uitm yg rosak adalah kat shah alam. Kalau nk pertahankan ape wa ckp xbetul , silakan. Hahah. Sbb semua org kat malaysia ni tahu beb. Lagi satu kalau ade ape2 berlaku kat uitm, admin uitm akan rahsiakan dari pihak luar kan sbb nk jaga nama baik uitm. Wa tau bende ni sbb org dalam uitm sendiri ckp. Shame on u uitm. So kepada tuan blog ni, sila la usulkan bende ni kat naib canselor kesayangan ko tu. Tgk ape die jwb. Haha.

Amri Dellan said...

Uitm adalah universiti terbaik dalam bidang perakaunan berbanding universiti2 lain, saya amat terkilan xdapat sambung belajar di uitm, mungkin rezki sy di ukm...
ksimpulannya mmg uitm jd plihan ramai..
papehal pn sume universiti same...yg berbeza adalah cara seseorang itu menyesuaikan diri di alam universiti..

SynicalMind said...

hahahaaa...! 2nd class university? your ass la! aku dulu pun student utm jugak (plus extand 3 sem), aku tau sangat cara hidup, pemikiran, budaya belajar dan jugak tahap sosialisme diorang. dari segi kualiti terutama taraf diploma aku tak dapat bezakan dengan ipta yang lain, tolong betulkan aku kalau aku salah sebab ini fenomena yang aku perhatikan 10 tahun dulu masa zaman awal uitm dinaiktaraf daripada institut teknologi mara (kalau tak silap tahun 1999 kot, tolong betulkan). masa to, korang hadapi masalah nak cari singkatan yang sesuai hinggakan ada yang menyebut (atau menulis) secara rasmi dengan meggunakan Unitekma atau Unimara sahaja. ha! dari situ la kekeliruan timbul untuk membezakan antara utm atau uitm yang kita kenali kini. memang masa tu student uitm dipandang agak terkebelakang sedikit sebab sebelum itu mereka cuma bertaraf institut yang mana student yang diambil lebih kepada mereka yang kurang pintar (maaf, ini pendapat majoriti ketika itu) atau `lebihan' calon2 yang gagal ke mana2 universiti yang lebih top. pendek kata second choice la, tambahan pulak uitm adalah institusi yang berorientasikan atau berilhamkan dari dasar ekonomi baru sehingga menjadi sebuah uni-racial university. menyebabkan masalah2 sosial, tahap pemikiran atau prestasi pendidikan cuma tertumpu pada ruang lingkup satu2 kaum je. agak malang sikit kalau persepsi yang dah wujud sejak lebih 10 tahun dulu masih ada lagi sampai ke hari ni. mungkin mamat pengkomen tu dah tersilap masuk zaman, jadi aku nak nasihatkan siapa2 yang berfikiran macam tu elok pergi kedai keranda lepas tu beli la barang sebiji dan pastikan ada mutu pembuatan yang baik ditambah penggunaan kayu tahan seribu tahun, masuk dalam elok2 dan tutup rapat2. sebab kami tak perlukan kewujudan orang2 yang berfikiran sangat skeptikal walaupun cuma berkaitan dengan tersilap membezakan nama utm atau uitm. back off... jack ass! hahahaa! ..............gile panjang komen, tak pernah aku komen kat blog orang panjang macam ni!

Nur Hawani Roslan said...

weyh, c'mon la..kuno gile pmikiran..ate bljr la smpi negara China..p kalu dlm ngra pn, org kite xsokong, ni ag lua..??jgn la nk belagak sgt, kng kne kt ank sndri baru tau :p

lynn said...

cakap kat brader x sdar diri tuh...aq ni pon dulu dapat tawaran kolej matrikulasi melaka...tp aq tolakkk....lpas tu aq masok uitm...okeh...x yah nk bajet sangat la weh....cm bagossss jew muke lu bai!!!

khansyaa' al khairiyah mohd ujang said...

ahahaa. nasib baik dah mintak maaf. kalau tak. ishhh =="
"Tengok pada standard laaaa, most of the UiTM students adalah intake yang xley survive kat matrik (intake Disember) and Budak2 lepasan SPM yang x dapat matrik. "

ehem. sorry la. sy budak matrik jugak.
apply uitm sebab tak nak susahkan parents and kerajaan bayar yuran mahal mahal. kalau study UTM tapi otak macam tu, shame on you lah bro .

rennylesa said...

wlpn isu ni mungkin dah lama, tapi nak tumpang comment juga..

pada saya tiada gunanya membezakan U. Sb pada akhirnya semua graduan U akan masuk ke dunia pekerjaan. Di dalam dunia pekerjaan, baru teruji.

Dan setiap U ada keistimewaan dia masing2. Wlpn saya bukan student keluaran Uitm tapi saya ada 2 org adik beradik dari situ. Saya setuju Uitm ada kelasnya yang tersendiri. Begitu juga UTM. Dan U lain.

Last dari saya, yang menjadi ukuran kita sebagai graduan dari mana2 U adalah sumbangan apakah kita berikan utk generasi sekarang dan juga kepada masyarakat.

nadiahzulkifli said...

hidup UTP!! Hehe

kinn said...

i'm proud to be uitmians ;)

new me said...

memey la...haha

new me said...

memey la...haha

Achuee said...

UiTM dihatiku !

HaiRe said...

hanya ada dua Universiti di Malaysia...

Universiti Teknologi MARA dan Universiti Lain...

Anonymous said...

aku student PJJ UTM.. bukan nk kutuk UiTM tp bila aku bandingkan pgajian dua2 U ni,PJJ UTM kosnya mahal bbnding PJJ UiTM.. kwn2 suruh ambik UiTM coz murah kosnya tp aku tetap nk ambik UTM, nk tau knp?? sbb.. ilmunya mmg mahal n bg aku bbaloi utk aku bljar d UTM.. UiTM bukan 2nd class disebabkn student2nya tp sbb modul pendidikannya.. sbb tu, UiTM mgkin mmperbaiki sistem pndidikan mereka sekaligus menaiktarafkn martabat mereka.. so, student UiTM jgn perasan korg yg jd punca UiTM dipandang hina tp puncanya ialah modul atau sistem pendidikan tu sdri..

nafra said...

sori ye anon October 24, 2011 2:18 PM

..bila masa pulak modul uitm kurang bagus..ek eleh sedap je bercakap..modul uitm lagi la semua dalam english ok..tak main la utm tu campur2 malay n english..

lagi2 budak PJJ,,stakat kelas seminggu sekali tu...

ape yang mahal nye utm tu..uitm pun actually sama jugak harga tapi kau tau tak kerajaan bayar subsidi kat student 12000 + setaun untuk sorang pelajar kat uitm tu, sebab tu yuran jadi murah..ade paham..yg beza ngn utm ko tu sebab ko kena bayar duit sendiri..hahahah

Anonymous said...

xelok sgt mamat 2 men hntam u mne2 lam mas ni...lgpn bg pndpt ak, stiap u 2 ade klbhn msing2..dr segi kos yg d ambil...lgpn smua u ade lecture yg bljar bkn men tggi lg...ade prof..yg ade phd..yg wat researh bagai lg...so xelok sgt tndkn sesorg 2 nk rndhkn mne2 ipta,ipts d mas ni...lgpn klu nk rndhkn mne2 ipta,ipts lam mas,better wat reseach dlu cm thesis g2 n bntgkn,....n ble approve bru leh org trme yup..cz zmn skrg org ske bnde2 yg ade bkti, xske juz men ckp jew...so better xyh nk rndhkn mne2 ipta,ipts lam mas ni yup...

Anonymous said...

Ckp elok 2 skit ak belajar enginerring kt uitm, compare kn exam paper utm utp uitm susah, sepah sepah kawan2 ak terkandas di tgh jalan ingt uitm bg can?uitm senang?sng la sgt !!! mmber ak top students sekolah teknik sume dri matrikx trus direct apply uitm,2 org mmber ak dri dip terus ke syarikat oil& gas (schulumbger) yuran murah ? sbb kerajaan suport...bodoh ape x bley pikir korg nye loan kena potong banyak nk banyk bunyi.. nk murah masuk u sendiri, sume berbayar..modul pendidikan uitm lg susah bebal belajar sume org bley dismiss..ramai dismis setipa sem!!! korg ingt ak heran dg n ape org kte.. uitm nk amik pelajar result cemerlang.. dan kick terus students yg x perform setiap sem.lntak la belajar susah ke, UK silibus bai.. kena bar kena bar la dri pepriksaan.. uitm sng buang org..sng ? pe yg sng ?ckp sdap mulut je.. beljar u bagus mne pun...kt luar dri x bgus . sng hina sne sinie...cek silibus ko,u korg pun dri institut latihan,maktab, pusat latihan, teknikal ke bla bla bkan alih 2 trun dari langit jadi universiti..

Anonymous said...

zz

.:AiN iKeUchi:. said...

pucuk pangkalnyer diri sendiri la..teringat kate2 lecturer..result exam excellnt mcm mane pun..kalau tak pandai bawak diri tak ada makne jugak..semuanya bergntung pada rezeki yang Allah berikan...kalau berbangga diri dengan kecermlangan yang kita ade dan tak guna untuk ke jalan kebaikan.sia2 jer la belajar tinggi cm ner pun..sedangkan ilmu tu semua datang dari Allah.. :)

Anonymous said...

uitm universiti perkauman, xyah nk bangkang, mmg REALITI. hahaha

Anonymous said...

budaya uitm.

1. awek seksi montok desperate cari balak @ bapakgula

2. dating, romen ngandung

3. bergambar ngn dslr then msuk fb jd model

4. blajar ntah ape2,

5. korang xtau ke sbb ape uitm ada byk kat malaysia ni??

SBB nya... lg byk ditubuhkan, lg byk student bleh masuk, lg ramai student masuk, lg rmai buat loan ptptn,

THIS IS SERIOUS SHIT BUSSINESS,
korang tau ke wahai budak uitm?

AkuMuzikFilem said...

yang pebting budak uitm paling hot dan paling ada sense of fashion. untung aku cuci mata 5 tahun kat situ, jodoh pun kat situ


betul juga apa kata anon di atas

statement bodoh budak UTM yuran UiTM mahal sebab modul p&p tak bagus. blah ar, kau tau seorang lecturer baru masuk mengajar UiTM ex-UTM terkejut dengan silibus UiTM sebab dah macam standard Master kat UTM, fully english pulak tu

Jufri Jaafar said...

hahaha aku budak uitm engineering last sem dh thun ni...dh slalu sgt aku duk dgr org ckp uitm low class la,mcm2 la..aku pn xmik pusing sgt..sbb aku tau apa yg diajar di uitm,mcm mn environment die,etc....bg aku yg pnting minat nak belajar tu msti ada..alhamdulillah bnyk gler ilmu yg aku dapat kt uitm ni,mcm dugaan ada,xsbr plk nk grad hehe...sbnrnya yg pnting pembawakan diri korng,ada konfiden,ada pengetahuan,jgn belajar semata nak lulus je...insyaallah belajar u mn pn pasti berjaya.....lagi satu buat ape nak gaduh2 pasal u mn lg bagus??yg pnting tgk diri tu dulu,dah cukup bagus ke kita nk kutuk sana sini..bagus sgt ke amalan2 yg kita dh buat sepanjang hidup ni....ape2 pn aku bangga menjadi pelajar UITM..oh utk pgthuan korng mcm aku degree electrical engineering ni,ktorng blaja mmg fully english every subject kecuali subject berkaitan agama islam(awal sem dlu).so sume mmg bi jela...subject kitorng blaja pn mmg dr uk...lecturer pn aku tgk mmg rmai ada PHD,....hmmm klu nk ckp uitm manjakan budak,subject senang kacang goreng pn,dh terlalu ramai sgt mmber aku dismiss,aku sndiri pn tercungap2....apa yg aku nmpk UITM mmg ada classnye tersendiri samalah mcm universiti tempatan yg lain....kepada adik2 junior uitm tu teruskan usaha anda,pedulikan kata mereka,kejayaan ditangan anda,anda yg menentukan segalanya..keep it up..........=]

Fred McBride said...

saya berbangga menjadi salah seorang pelajar UiTM Malaysia. Tiap-tiap hari diterapkan dengan semangat cinta akan UiTM, sebab asal traffic light merah depan pintu masuk Sek. 7, mesti sempat nyanyi lagu UiTM bersama dengan motorist yang saya tak kenal pun siapa, (ada skrin besar kat situ yang pasang lagu tu tiap-tiap hari)

FEM said...

Saya kebetulan terbuka blog ni semasa search untuk membuat master samada di uitm atau di utm. Krn sy duduk di area pinggiran subang dan dekat dgn uitm. Saya bekas pelajar utm dan skrg bekerja dalam indsutri. Saya bukn hendak membanggakan utm tetapi saya telah selidik background fakulti uitm dan utm (civil engineering). Ternyata amat jauh berbeza. Di UTM kesemua lecturer yg ada perlu memiliku PHD manakala yg ada master pelu menyambung pelajaran(study leave). Dan level master di UTM hanya layak menjadi tutor shj. Apa yang saya ingin jelaskan, mmg modul di utm lebih berkualii kerana utm banyak menghasilkan buku2 kejuruteraan mereka sendiri. Malahan banyak buku2 design ditulis sendiri samada dalam bahasa melayu dan inggeris. Saya ada terbaca ada yg merendahkan utm kerana menggunakan bahasa penghantar MIX. Mengapa pula ini dipersoalkan? Yg penting adalah pemahaman yg mendalam dalam menganalisis sesuatu masalah. Bukannya berbangga komunikasi dlm english tp tak tahu apa benda yg belajar. Saya telah bekerja di dalam negara dan luar negara dan ternyata pelajar dari uitm tidak begitu arif dari segi teori dan tidak dapat mengaplikasikan apa yg dipelajari ke alam pekerjaan. Mereka lebih banyak bercakap tetapi jika disuruh design/solve problem secara technically mmg hancur. Dan ini diakui sendiri sahabat saya dari uthm(adik utm) yg juga di dalam industri. Saya tidak memperkecilkan uitm tetapi pelajar uitm seharusnya bertindak bijak dalam menyusun tutur kata di dalam komen2. Selidik dahulu secara ilmiah sebelum membuat tomahan sedemikian rupa. Saya sendiri berasa malu dengan tindakan sesetangah pelajar utm yang menyatakan uitm 2nd class uni kerana setiap uni ada kelebihan masing2.Sekiranya anda tidak percaya dengan apa yang saya katakan, saya mencadangkan agar pelajar2 uitm kejuruteraan awam membuat lawatan ke fakulti kejuruteraan awam utm (PEKA). Dan lihat sendiri modul, makmal dan suasana pembelajaran di sana. Anda boleh buka sendiri web FKA UTM dan lihat staff2 serta pensyarah. hampir 97% mempunyai PhD. Suasana pembelajaran di UTM boleh saya katakan adalah terbaik di Malaysia dimana 100% pelajarnya hidup di dalam Kampus. Saya berasa agak terpanggil apabila berlakunya tomahan tidak berasas terhadap UTM dan selaku alumni UTM saya perlu menjelaskan perkara yg sebenar dan adalah bukan niat saya ingin membuat perbandingan atau memperkecilkan2 mana2 uni tetapi kita semua wajar berfikir sebelum menulis kerana sekiranya ianya tidak benar, ianya sudah menjadi satu fitnah yg besar.Terima Kasih dari saya.

new me said...

this issue shouldnt be argued. it would be ashamed to other races and religion which i believe we all are Muslim...come on people..grow up..admin, please be matured..come out with good topic..not thing like this..

Khaisi Khairieyah said...

biar la apa org nak cakap pasal UiTM..asal kn kita exUiTM dh berjaya...saya tetap berbangga menjadi warga UiTM..lagipun course yg saya ambik ada kat UiTM je..kan ke special tu..hehe

* UiTM SENTIASA DIHATIKU*

Anonymous said...

bak sini, blog siapa tu?

hmm.. memanglah dalam uitm nampak sangat ada budaya yang tak elok.. tapi banyak gak yang baik.. kat U lain x nmpak.. sebab semua subahat tak nak gembar gembur..

eLLa n aLia said...

bak sini, blog sape.. hehe

Anonymous said...

yes lah my freind....mana-mana U pun sama jer...tapi UiTM memartabatkan kaum Melayu so....jagalah nama baik orang Melayu supaya sama taraf macam bangsa asing.........supaya bangsa asing jangan pandang rendah dengan bangsa melayu ni....so budak yang mengutuk-ngutuk UiTM tu...dia tu sedar tak ...yang dia tu Melayu??? Ke tak sedar diri ???

hehehe...sorrylah kalau terkasar bahasa gua ni yerk....kalau aku masuk UTM pun aku takkan kutuk UiTM .....sebab aku tau semua U yang bagus di Malaysia ni banyak........so what is the difference??

Anonymous said...

UiTM ngan UTM dari pelajaran same...tapi dari segi pedekatan sendiri2..pengajaran sendiri2..Yuran Pon sendiri2...UiTM yuran murah...UTM mahal....Bukan sikit bezenye...3kali gande dengan UiTM...itu da berbeze..kene ade perbezaan lar...itu u Local...klo nak banding dgn U luar negara tuh...nak same kan jugak la ngn U Lokal?...kadang biar ade pebezaan..sbb pebezaan tu lah membuat kite bijak memilih untuk kualiti...

Anonymous said...

hai kakak,saya nak ckp yg sy sgt berminat nak masuk uitm..
saya pelajar spm 2012,and dah mohon borang kemasukan ke upu. byk yg sy pilih uitm. sy sgt berharap dpt msuk ke sana. doakan sy ye kakak!!! sy skong seratusperatus mana2 universiti tetap sama asalkan niat kita nak belajar dan berjayaa:)

Anonymous said...

mamat tu xptut kutuk uitm pn..but apa yg diluahkn oleh mamat tu pn ada btulnya cuma xkne pada bahasanya dan caranya..but honestly bkn nk kutuk tp dh byk jupe kes bdk uitm ske ciplak thesis dr bdk utm...so pikir-pikir ler sndirinya

Anonymous said...

Aku alumni UiTM n bakal wat master di utm this coming august...
Nak tengok nanti, hebat sangat ke suasana pembelajaran nye...
Nanti aku kongsi k....
Btw, maaf ye aku wat master di utm bukan kerana hebat u tu seperti yang di war2 kan....cume berubah angin....n dekat sket ngan kampung n tempat kerja....
N further more result aku sangat baik di UiTM ini (walaupun bukan dari matriks okay).....sebab tu utm berani amik aku....hahaha
So, at the end....bukan modul yang silap okay..... Ketekunan student yg main peranan.....

Anonymous said...

Oo alumni uitm.. Come2 aku nk jmpa ko kt utm nnt

Anonymous said...

ak dak matrik jgak,..result pn gempak jgk,..ak plih uitm jer???xheran pn,.otak ad,akai pn ad,tp smpan watpekasam,..lg tgi bljaq,lg sempit hotak tu,..mna2 u pn sma la,.:) *uitm ttp di hati*

Anonymous said...

Sy 2 kali pegi open interview & kena interview skali dgn dak engineering utm . Dan ternyata bab communication sy sbgai student UiTM lebih cekap dan pandai berkomunikasi dalam bahasa Inggeris dan bahasa melayu berbanding candidate dr utm yg kurang idea ketika temuduga dan kadang2 tidak tahu sesetengah perkataan dalam bahasa inggeris . Tujuan saya bukan untuk belagak cuma sebagai graduan kita hendaklah mempunyai skill dan kepandaian yg menyeluruh .

Sis Azrin said...

ye.. UiTM bnyk brjse dkat saya n budak2 MDAB.. klau bukn dsebabkn UiTM beri saya peluang untuk saya sambung belajar.. sekarang ni tak tahu lah apa nasib saya.. dulu result spm cukup2 makan je.. tapi UiTM beri saya peluang smbung pra.. and sekarang ni saya telah brjya untuk mnyambung ke diploma pula.. kalau diizinkan Allah saya akan sambung degree atau lebih dari itu.. terima kasih UiTM.. =)

Zedburn Burn said...

so, mw perang la ni..blh bh..

Anonymous said...

Butuh lah mamat UTM. Ko fikir UTM tu bagus sangat ke?

Aku said...

Uitm ade byk. Student pun kompom la byk. Smakin ko cari pasal ngan budak2 uitm, smakin mendidih telinga ko nanti dgr kami kutuk lbih sal perangai ko tu. Hipotesis baru oleh aku.

Anonymous said...

thank you so much for this entry... i gain my confident back...

hamba allah said...

senang mcmnila...kita xtau cara pembelajaran setiap uni mcmna...ada kelebihan dan ada kekurangan dia.... bg aq jd mnusia jgn nk hidung tinggi sgt...org melayu dulu2 pon budi bahasa mereka tinggi ...xde apa sangatla dgn degree ko klo ko mnusia bongkak...aq bukan dri uitm tp aq jenis bukn org yg suka pndg rendah pd uni len...malah aq lg ada sifat ingin tahu mcmna cr pembelajaran dorg dn kalo bleh nk bertukar2 ilmu

エルリックサーシャ said...

Well said ko kata tu nama nye cakap x pakai otak blh kata kn bodoh nama je belajar kat UTM...x kisah lh korang belajar kat mana asal kn kita berjaya di dunia dn akhirat...ko pulak nk tumpang sekaki pakai anonymous je nape takot org kat ko...kakaka3

エルリックサーシャ said...
This comment has been removed by the author.
エルリックサーシャ said...

Setakat standard U korang bagus tapi pelajar dia mcm emm..malas Nk cakap korang faham2 sendiri lh

エルリックサーシャ said...
This comment has been removed by the author.
エルリックサーシャ said...

Ke ko sakit ati UiTM br sepah kat Msia ni

Anonymous said...

Assalamualaikum anak2..

tetiba pulak ibu rasa terpanggil nak berkongsi di sini.. sebenarnya ibu tengah mencari komen2 U terbaik untuk anak ibu sambung degree.. bila terbaca komen2 ni ibu ada sedikit kerisauan.. anak ibu dapat foundation UTP tapi course mahal..puluhan ribu..mmg bagus tapi macam tak mampu je..lepas tu UTM panggil utk diploma tapi course bukan kehendak dia. jadi dia telah memilih Asasi UITM dalam kejuruteraan(yuran pun murah)dan selesa. sebagai anak melayu kita sepatut nya bersatu biar U apa pn sekali semuanya bagus.. ada pro dan kontranya..yang lebih penting individu tu sendiri.. doa ibu semoga anak2 berjaya dunia dan akhirat..

shamhakimi said...

belajar mana-mana sama je,semua org nk mengangkat standard universiti masing-masing,yg penting masa interview boleh market diri ke tak.pada masa yg sama boleh meyakinkan majikan.untuk peringkat diploma and degree ni masih senang berbanding dg master n PHD.untuk sampai ke peringkat tu baru kita dpt nilai kebolehan individu,bukannya dari universiti mana kita keluar.

Shamsul Hazrul said...

kat mana-mana pun sama je bljr

Anonymous said...

saya kira saya lah antara yg lebih layak beri komen kerana pernah grad dari utm dan juga uitm dalam bidang civil engineering, sekarang saya dah ada phd in civil engineering (geotechnical). grad on time in 2011. alhamdulillah, tqvm kepada kedua-dua utm dan uitm. sama hebat. jadi yang menentukan hebat itu sebenarnya insan itu sendiri.

Anonymous said...

I have that one friend she's studying at politeknik premier. But she also thought that uitm ni tak bagus. And dia rasa uitm ni low class. Sbb dia kata ingatkan uitm lagi susah dia punya pembelajaran. So mcm terasa la sbb im studying in uitm too. Kecewa jugak la sbb kwn sendiri ckp mcmtu. Even org yg result gempak pun choose uitm