Sunday, June 5, 2011

Pendedahan ekslusif: Aku dan jerawat

Assalamualaikum!


hai.selamat hari minggu semua. sejak dua menjak ni ramai sangat orang add aku dekat facebook. kalau yg perempuan tu aku approve la. yg lelaki memang aku malas nak approve. kebanyakan yg add aku mesti cakap aku ni awesome la. lawa lah. cantik la. comel la. oh perasan bukan? jap jap. baca sampai abes dulu.


so, aku pon macam eh diorang ni. tak payah lah puji-puji aku. series aku segan. sebab the real me bukan lah lawa pon. dulu mungkinlah kot. tapi sekrang tak pon. muka aku ni memang dari zaman sekolah ada jerawat. tapi sejak aku masuk matrik, muka aku dah licin. tapi bila aku masuk sem 3 dekat uitm hari tu, muka aku tiba-tiba naik jerawat. aku pon tak tahu lah kenapa. mungkin tersalah produk ke apa. tapi tak de lah teruk sangat. tapi tu lah. muka aku sekarang banyak sangat jerawat. merah-merah pulak tu. so, sebab kulit aku agak cerah, memang obvious lah jerawat kat muka aku ni.


kadang-kadang aku sedih. aku rasa down sangat bila ada orang cakap. 


"eh muka kau ni kenapa. teruknyaa"


" eh makin teruk lah jerawat kau ni."


"eh, kulit awak memang jenis sensitif ek", 


"risaunya aku tengok muka kau nath"


bila orang tanya aku macam ni, aku hanya mampu tersenyum je. tapi dalam hati hanya Allah je yg tau macam mana. mungkin luaran orang nampak aku cool je. tapi hakikatnya...adoi sedih tau tak? bila orang cakap macam ni, aku mampu jawab:


" tak tahulah"


sambil senyum. ada sekali tu, aku singgah sembahyang dekat masjid ada sorang makcik tu yg aku tak kenal pon siap bagi petua nak hilangkan jerawat guna kayu manis. semalam, time aku pergi beli barang, bangla yg jaga kaunter tu pon suggest aku beli krim jerawat dari bangla. see? betapa teruknya muka aku sampai orang yg aku tak kenal pon tegur. T_T


the latest me . ini muka tanpa sebarang mekap. see?:(

so lepas korang tengok gambar tu, mesti korang percaya kan? mesti korang menyesal puji aku kan? tak pe aku tak kesah pon kalau ada orang nak unfollow blog ni. aku sedar aku siapa. so, sebab aku up enrty ni, mana tau tiba-tiba korang terserempak dengan aku kat mana-mana kan.lepas tu korang terkejut tengok muka aku.dalam gambar lawa. luar macamm......... so aku tak nak korang rasa tertipu. tu je. 


ok lah bye! :'(


*less than three* <3

146 comments:

Farahanis Waheda said...

kak, bukan rupa jadi sandaran.. Anis pernah lalui nasib yang sama .. tapi believe that, setiap org ada kelebihan dan kekurangan masing masing..

mungkin bg kita satu yg memalukan, tapi bg mereka, masih byk lg yg terbaik dr kita..

akk strong ye.. bykkan minum air masak and jgn lupa mintak tolong dr yang atas sana, insyaallah..

iloveyou sis :)

boy VIP said...

natra,,,klu da keje ilang la jerawat tu...=)
klu ada jerawat baru la remaja...=)

Syahmi Izzuddin said...

serbuk kayu manis cmpur dgn asam jawa boleh hilangkan jerawat..cubelah

tsara minraa said...

tsraa pun macam ni gak..cuba try tanye farmasi or selalu ambil air smbahyang insyallah hilang n niat la

n.fathieyah said...

hye sis. muka sy cm sis gk...ad india tu siap ckp sy bnyak jerawt lg depn2 public. malu yg teramat sngt yg penah sy rasa. sbr j la sis..mungkin ad hikmah jd cmnie

isyam mirah said...

hai..

may b, kulit muke xssuai ngn pncuci muke tu...

huhuhu

мʋтɛ ƨтσяʏтɛℓℓɛя ♥ said...

its okay. sabar je. ikhtiar. its gonna be okay :)

cik mas said...

dear.. rileks jer... nanti muka u ok lame2.. kena kuatkan hati ok.. muka cikmas pun teruk juga... :)

jom baca ni tips ni.. http://duniakucikgu.blogspot.com/2011/05/tips-cantik-hilangkan-bekas-jerawat.html

Pijahh' de-Arr said...

alahh kenapa ni kak..~

jerawat gatai je tuu..

chill akak..=)

adeyla said...

haha..apelaa kak nath..beauty is not juz 'without jerawat okayyy..

thats true kak nath mmg cantek !natural beauty lah kakkk..(:

trust me !
fer me,jerawat tu menampakkan kematangan kite tawww..sumtimes,jerawat yg buat muka kita nampak manes ye dak?;p

takyah blusherrrr lagi aww<3

♥CIK SHA♥ said...

tak pe la nath..pedulik kan ape je yg orang cakap..bukan depa bagi kite makan pun..kot nak tolong hulur duit bg kite buat rawatan takpe jugak..ni sebok je komplen2 muke kite teruk..hmm..


sebenarnye, akak pun alami masalah yg sama dgn nath skrg ni..uhuhu..memang akak buat tak tahu je org cakap ape kat akak..


dalam gambar orang tengok akak macam comel je..*perasan*..ekeke..tapi hakikatnye takde la comel mana pun..jerawat bertempek kot..merah2 lak tu..T_T

cik hani said...

awak putih, ketara nmpk jerawat ekk..

xpe.. mungkin hormon tak stabil.. nnt insyalah ok...

FARAH ATIQAH said...

dont worryyy.jerawat tu pemanis.i pon mcm tu.da mcm2 i guna.tryla mary kay.:)

ArxarNadhirah said...

sayang, try la vco yang. aza ade jual. alhamdulillah kawan aza ade masalah mcm awak. lepas amalkan vco, jerawat die kurang. nak tau detail, tgk kat blog aza ye :)

cahaya eyena said...

ce try pakai gel jerawat syahirah,,,coz dia kecutkan jerawat yang merah2 n dia xtgal kesan parut..hehhe,,,saja bg suggestion...ermmmjgn amik oxy coz dia xbpa bgos,,2lah...:)

AyuE SurihanyOt said...

ermm kawan aku pon ada masalah macam hang jugak dulu mmg teruk gila muka dia sampai semua org tegur..dulu muka dia licin je tetiba jd mcm tu..maybe sbb kulit sensitif.. lepas tu member aku suruh dia pakai pencuci muka himalaya..not bad la seminggu je dia pny jerawat dah kurang merah..pastu dia pakai jugak la segala toner, moisturizer himalaya tu..mmg bgus beb..skrg muka dia makin elok dah..

himalaya tu bgus sbb dia dr herbal pny produk..try la mna tau berkesan..

AslamTaslim said...

wey relax. follow sebab suka gaya menulis bukan sebab tuan blog. haha.

follow sebab blogger cantek = shalloowwwww! haha

myravea said...

Akak!janganla rse down tau..xpe, nanti try survey produk mane yang berkesan, tanye pendapat org same..Pastu baru gune..Tapi kdg2 effect kat kulit masing-masing berlainan..keep on trying tau!

Senorita Yeen said...

Still cantik lah sis , manis je muka tu :)

a_a said...

rilek cik nad...muka kiter same...selalu ada pesta jerawat...x pe yg pntg kita cantik dlm....huhuhuh(t'prasan plak aku ni...ekekeke)

anyway..ini first time comment....
hajimemashite~~~

NURUL AINI NORAZMAN said...

xkan lah hanya kerana jerawat smpai nak unfollow cik Nathrag,.apa daaa,.hahaha

nuruashia ♥ said...

jerawat ngn girl mmg xley nk dipisahkan :) it's normal ade jerawat..kite kn remaje..horman sering berubah2..
cik nath tetap comey laaa seyes nuru ckp..ikhlas..bukan skadar pujian dan xmenyesal sikit pon :)

Siti Nadirah said...

dear, try la virgin coconut oil (vco).. muke i pun jerawat terok gak + byk parut.. alhamdulillah skrg da maken oke.. :)

Alin said...

kak nath, sy pn mngalami nasib yg sama. whuhu bila naik f4 nih, kulit muka tk licin dah. klau org tnya, sy pn mampu tersenyum je tp dlm hati sedih T_T

tapi kan kak nath, even muka akk tak licin tapi muka akak cantik tau and putih! ;)

lama2 mesti okay tu. kak nath jgn sedih okay! :) XX

saharinasaharudin said...

ada pimples pun still comelss la nath dear.no worries la :)

Nur Nabilah Nordin said...

eyh samala ngn kita..bole sep sep tom tom la kann..cik natrah jgn sedey2...tp knn yg mkcik tu ckp tu slalunye untuk parut je.n ble pkai kayu mnis tu mmg sngt la pedih..
;(

anak perempuan Haji Muhamad said...

dear, kita punya nasib yg sama..muka i pon teruk jerawat ske tumbuh dekat pipi, dagu, n dahi..sedih giler bila org ckp i kuat berangan ke jerawat byk sgt.pastu tah spe yg xknl tetibe nk suggest produk tu produk ni..ada aku kesah? haha tapi i dah try makan virgin coconut oil (vco) yg blogger2 dok sebut tu..so far ok la jerawat berkurang, cuma i ada alergi seafud kalau i xpantang mmg tumbuh la jerawat ni. tapi kalau i pantang xmkn seafud n amalkan makan VCO ni i/allah jerawat kurang.

FaTinFiRDaUs said...

jerawat pemanis muka.. :)

jgn risau k.. nnt sampai satu tahap, dy hilng sndri.. :)

btw, awk tetap cantik!

cAmca Dan GArpu said...

x pe..ade jawat pon still comel!..ngeee

Amalina said...

Akak, relax la. Jerawat tak semestinya memburukkan seseorg :) Akak mmg lawa la, serious ni. Jerawat dan perempuan, mmg tak boleh dipisahkan la (: Chill okay? Err, kalau guna kayu manis tu pedih!

kura said...

Oh yeke? Tp sy add cik natrah xda puji2 pun. Heheh..

*nak promote jugak; pakai teatree! eh yeke teatree? haa bunyi mcm teatree gak la. series mujarab. Ahah!

ohh ddy said...

nape jadi gini??

Anonymous said...

kalo ada resdung pun boleh disebab kan jerawat.. try pakai sabun "sebamed liquid face and body wash" dulu pun suke berjerawat.. tapi skang dan kurang.. suggest saja.. tak mahal sgt pun kat watson tu..

fyezah hasbullah said...

alolo sis nath .. janganlah sedih :) .. sis nath tetap comel walaupon ada jerawat :)

Liyana Zahim said...

Eh!! JERAWAT ITU MANIS OKEH!

Shurazirah Sukhur said...

cik nath, don't be sad ok..mungkin ada cara untuk hilangkan jerawat tu..xkisahla rupa kita macamna, yang penting hati kita ni baik+ikhlas..and saya tetap akan follow blog awak because I'm enjoy reading your blog..:D

Sufy said...

ada org yg muka bersih tpi busuk tetap x nmpak cantek nathrah..:) btw i've seen ur vid on utube..my sis ckp cntiknye girl ni..ingat ada mix Chinese..hehee..xpe, take ur time..kulit ni yg pnting kena manjakan n belai selalu..chill babe!! u'r owesome..hee

elyzatul nastaysah said...

dear..bia la org nak ckp pe pon.bg kte,awk still cntek ok.sumpah x tipu.actually jrawat ni cm musoh pmpn.tp jgn la sbb tu je cik nath rse down ye. t smboh gak jrwat tu. just kne sbar cket. chill k dear..kte ttp adore kt awak.=)

KAMIHIDUP said...

takkanlah sebab jerawat nak unfollow?

Cik Nathrah said...

oh! korang semua ni buat kite terharu lah. macam nak nanges keharuan srott2 je baca komen korang semua nie.


thanks so much! tapi mmg kite rase down pon. macam kalau nak cakap dengan org tu, nak pandang bawah je.


bila orang pandang muke kite, kite mesti rase diorang asyik pandang jerwaat ni.


btw, kite dah pernah cuba dah vco tu. tp macam x berapa jadi. lagipon xde bajet laaa nak bli. hehe.


love all of u. muahhh <3

Aimi dan Pakcik Hashim said...

dah cukup lawa ler tu
jerawat tak ganggu kot

azalia hjsalleh said...

jerawat is too common la
i x phm knp certain tuh mcm gelabah tapir, na ejek2 org berjerawat nie.
soooo 1990++ okay

pe pun, kita just hargai siapa diri kita, cuba perbaiki.
rupa paras nie x penting, yg plg penting ialah hati kita

HaNa Hani said...

paras xbape nak penting
pentingnye hati budi
takat add2 kat fb sebb muke watpe kan?
be proud of urself
^_^

awan[is]cloud said...

jerawat ? sy pon ada gak la time hormon tak stabil tp kak nath try la guna sendayu tinggi . dulu abg sy penah try .abang sy muka dy truk lg dri kak nath. belum cuba , blum tahu:)

Alia Munirah said...

alala dear, i pun ade masalah jerawat jugak and kulit agak cerah jugak... jgn susah2 hati k. :D i leh bg tips, bykkan minum air masak, n kalau rajin sblm tdo tepek bedak sejuk gamat from langkawi. ada jual kat most places... :D semua ciptaan Allah cantik, tp yang paling penting hati k... :)

Anonymous said...

ish3... ney nak unflw u ney... :P hahaha.. merilex sudah.. baru naik jerawat nath, org lain kene simbah asid pun bole sabar..

Munirah said...

natrah jgn lah down..jerawat tu nnt2 hilanglah..rupa bukan no. 1

tp kalau tibe2 je diorang dtg menyerang, mesti ade bende yg trigger ni..go find out tau. sbb mcm family kite pun kalau salah mkn sikit mula lah naik jerawat.. ;)

nur said...

salam akak .. be tough okay ... setiap orang ade kelemahan dia ..macam saya ni , penuh blackhead... ^^ malu gile .. dlu sedara saya try sendayu tinggi , sekarang kulit die dah okay .. akak try jela... saya pun tak mahir sangat sal ni.. sekarang guna safi je nak bagi cerah ckit ..hehe chaiyok 2 .....

syieda said...

cik natrah..syieda pun ade jarawat ape.siap kene perli dgn ex kepada bf syieda. down gile.tp skrg syieda xpeduli sebab syieda ikhlas dengan khidupan syieda.

even xlawa..dalam still lawa kan? hikhik.. jgn down sbb jrwt. nti akn jmpe la pnyelesaian..^_^ keep smile baby..

epol said...

petua org dlu2 kata nak ilang jerawat letak taik idong..cube le..baru leh bergedix santai cik natty :D

Anonymous said...

eh,kite snasib la..mcm ttbe jer naik jrawat skali gus,mmg la rse down sgt,rse hlg cnfident ble bdpn ngn org..myb hormon aku rse,ble smp umur ttntu,hormon kte pon trut brubah,jgn bmbg la,1 thp nnt jrawat 2 akn krg ngn sndr..

Cik Eka said...

nath..jerawat memang mendown kan diri..eka tau sebab adik eka memang berjerawat teruk sangat..ramai org mengata dia..tapi nak buat cemana..dah memang muka dia jenis sensitif..pernah licin tapi biasa tak lama...

kulit kayu manis tu dah letih adik eka tenyeh2,tapi tak mau elok tau..huhu..

skang adik dah tak kisah dah..bf dia pun tak kisah.....

jadi rupa bukan sandaran nath....
chill ok.....

alia kamal said...

seriously, u look pretty no matter how.

stay stong ya.

xlame lagi hilangla jerawat tu.

btw, i know a really good doctor,
Dr. Ranjit Singh
Klinik Pakar Kulit Ranjit
C4, Jalan SS15/4D
47500 Subang Jaya
Tel: 03-5631 6090

farah da butterfly said...

kecantikan x penting sgt cik nathrah.. perlakuan n tingkah laku seseorang lagi penting n kena cntik..^_^ sal jerawat tue insyaAllah nanty lega..=)

tulus sweet said...

samalah kite dear.:(

Lili Sakina said...

eh la, muka kal cantik, ape ade hal kalau bjerawat pon...follow sbb entries berisi

amas said...

hi cik natrah..
kite alami masalah yg sama..
jerawat sy lg mnakutkan.. besar2 & hitam...
kadang2 malu nak kuar...siyes..

mak sndri pun malu nak bawak sy kuar...
sedih kan.. tapi kakak sy slalu bg smangat... die kate sebab hormon..
so kne byakkan bsabar..

sy harap..
cik nath pun byk bsabar..
mungkin ad hikmah..

mana tau tibe2 anak sultan masuk minang...
curlass gitu.. heheheehehe..

chill k...=)

nhn said...

hah hah, kakak berangan apa tu?
tak apa lah,biasalah tu,perubahn hormon kot << suka-suka hati saja buat conclusion sendiri.

kakak tetap comel.dont worry :)

lama-lama hilang lah jerawat tu

uynamiba said...

Saya pernah add, tp tdk prnah memuji wajahmu. btw, kalau takut jerawat, mngkin dirimu sering gonta-ganti produk penghilang jerawat. sebaiknya hentikan
just some advice from a stupid person

yusra ! said...

:) nasib kita sama lah. tp, yus ade pimples dari form3 lg. sampai skrg tak oke2. now dah 20 tahun. lama kan ? die keep tumbuh. org siap ejek2 lg. gunung berapi meletus lah, mcm2 lah ! haha. sedih tu, mmg lah sedih. nk ckp ngn org pun mcm malu je. siap tunduk2 bagai. haha. tp, nnt die akn hilang jugak . chill k ? JERAWAT ITU HOT ! ^^

zha said...

Hai Cik Nat. This is my first time singgah kt blog you. tup2 terbukak artikel ni. Anyway, nak tahu tak.. we are in the same shoes! dulu kulit licin melicin. tiba2 satu masa jerawat keluar tiba2 and sgt teruk T___T memang sgt sedih. lagi2 biler ada orang tegur kulit kita. Lebih kurang setahun lebih jugak la i menderita. dah la nk kawen you. can you imagine? -___- Lepas research i found out that yang my jerawat disebabkan unstable hormone. So, i mmg jaga makan. jgn makan benda2 manis and ayam2/daging yang dicucuk hormone. better makan ikan and ayam kampung :)

Sekarang ni, after kawen, I dah tak heran dah sgt.hehe. Bak kata my husband, "jerawat make you look younger :)" the most important thing is our heart.

Jgn down2 k :) good luck! :)

Cik Nathrah said...

thanks sume! tp nk buat macam mane, mmg rase down dgn jerawat ni.

heee.tp xpela. i will try to be more patient after this. thanks pada sume yg bagi support. and jugak yg bg suggestion. terharu sangat2 :')

Wani said...

huarghhhh .
sesungguhnya jerawat itu musuh utama wanita .
huahuahua

SyaficqaHamdan said...

CN! i pernah rase apa yang u rase. tp nty die hilang sndri.. sbr eh. cube pakai sebamed. it might help. :)

. y a n a . said...

aiyoo cik nath jgn la down gtu.. i still follow u lah! hehehe

jerawat kan pemanis muke..sy pun mcm tu gak.spi mls nak pk..yg pntg hati cik nath sgt cantekk (:

ace try pakai pencuci muke aiken.insyaallah jerawat ley ilang..sy da try (:

amirahahadar said...

still gojes je rsenye even ade jrwt tu..chill :)

Axieana Yumi Life said...

hye cik nath...
ala peulikan ajer org ckp..
muka azie dulu pun mcm 2 jgk...
tp skunk dh ok...
mngkin cik nath ad yg terslh mkn..
or ad mknan yg cik nath x ley mkn ...
x yah lah nk down2..wat biasa ajer...
azie dulu lgi truk...
tp cik nath still lawa...
senyum slalu yer
(^_^)

ayulunera said...

laa...patut r cam knal...u ade wat tutorial hana kat utube kan...oo blogger upenye..hee....

yang pasal dalacint tu hargenye murah je..kalo beli dekat guardian atau watson dalam RM36-38 camtu..lupelak..satu botol leh tahan sampai setahun...sebab pakai die dap dap je kat tempat jerawat..

takpe...jerawaat tu sementare je u..yang penting ade kawan2 yang iklas nak kawan dengan kite.actually ayu pon penah kene cam u gak..tengah jalan2 kat mydin, tetibe promoter soh try ubat jerawat, die kate skin ayu macam skin org tue..sabo je la...heee

Fyqa said...

sis. im proud of u ok.
jgn sbbkan jrawat akk down..

ohh btw sy dh jdi friend akk kt fb.
sy bukn add sbb rupa ke apa.
tpi suka cra akk bwk diri dlm hdup ni.

peace :)

Nurul Ashikin said...

akak, pepepun, biar hati kite baik. bg cikin, akan sangat cntik! ckin suka akak sangat!! teruskan dgn entry2 akak yg best! ^^

Anonymous said...

jap
pasal jerawat pun nk tulis ke
HAHA
what a pathetic

Anonymous said...

salam wahai muslimah
itu tndenye ALLAH bagi ujian
utk golongan yg alpa
sudah dikurniakan wajah yg elok
tetapi ditayang sana sini
berhias untuk bukan muhrim
ALLAH sudah turunkan bala
suruh golongan ini bertaubat
kalau boleh pakailah purdah.
sekian.

p/s: islam pernah berkata, org yg tidak dapat menerima nasihat ialah org yg sudah hitam hatinya.
penulis yakin anda bukan begitu bukan?

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

alahai kak nath ni.....
bukan rupa semata2 jd ukuran. aslong as baik hati pasti disayangi semua:) takmo lah unfollow2, tak baik...hehe.

Cik Nathrah said...

anonymous 1: suka hati lah kite nk tulis ape pon. adoi..u r more pathetic. commenting on others blog but hide ur identity! looseerrr!


anonymous 2: thanks so much. insyaAllah. tapi purdah tak wajib dalam islam.

eykin murnie said...

sy tetap nak puji awak..awak cantik lah..hehe

iszura said...

salam nath..cer try VCO..utk kulit berjerawat mmg elok sesangat..sapu kt muka tu..insyaallah leh kurangkan..

dd.hasnidar said...

olololo..cian adik nath ni.jangan risau,at least ramai lagi yang sayang kamu.paling penting,cik abe tu still luv u so much kan?..

dah.jangan hirau sangat org yg suka tegur kasar tu.nak2 anon atas2 yg bajet bagus tu.

Marya Hana . said...

ahaa nathrah, ade suggestion ni..

jangan pakai ubat sapu lagi. takot nnt x sesuai dgn kulit.. ce u gi klinik kate nak antibiotik.. utk jerawat.. my mom salu pergi beli kat klinik.. berkesan.. isyaallah..

Raden said...

laaa...jgn la smpai ade low self-esteem..

kamu tetap cantek oke? jerawat itu biase la. sape takde jerawat? dulu zmn skolah penah je kne virus nie. setahun kot..haih..memg setiap org akan ade musim jerawat nie..

ini normal oteh?? neway..jgn pegi kedai bangla tuh lagi..die itam org xtegur pon

JelinaJoli said...

diorang kata, muka berjerawat takpe.jangan hati yg berjerawat. susah nak ubat. ok?? peace!

Nuha said...

Dear, akak pernah sengsara dgn jerawat 16 tahun!! yup thats a fact.. sebutla brand ape akak tak penah pakai, dari yg semahal mahalnye smpy la yg x t'kenal..antibiotik mane akak tak penah makan.. treatment ape akak tak penah buat (except laser)..semua akak da penah buat/makan/cuba...but the results are in vain.. akak faham perasaan awak, the humiliation, the low self-esteem (but u look confident dear)... point akak, never give up sbb satu hari nanti pasti akan jumpe penawarnye.. mcm2 pantang larang org ckp kat akak, jgn makan kacang, cokelat, ayam, pedas, seafood, aawak ade resdung blablabla... i used to believe it.. tapi bile akak pregnant, guess what, semua jerawat hilang & mase tulah akak rase itulah kulit yg paling cantik yg akak penah experience.. its hormone dik... acne isnot related to food watsoever... bukan nak promote, cuma nak suggest je: utk jerawat cuba either topicil (bole beli dekat farmasi) or kiehl's Acne Blemish Control Daily Skin-Clearing Treatment (highly recommended).. the latter works well on me, the former cheaper tp ade alcohol la but bgs jugak... antara sbb muke akak ok is akak pakai set safi rania gold.. panjang pulak citenye.. skrg ni akak makan ape yg akak suke & guess what - no more unsighly acne :)

Amalina said...

Akak, pakai SAFI jelah, hehe :) Berkesan dan jimat!

meisnani said...

akak, seyesly truk la jrawat kt mke akak tuh..
tp akak ade hati yg cantik n brani jujur dgn dri sndri...

nak petua? actually, petua yg mkcik dlm post akak ckp tuh mmg btul coz
sis sndri da pnh wat.. tp kne tumbuk n cmpur dgn bdak sjuk la..
tp sumpah pedih sgt.. menetes air mate law ta tahan... tp sis wat cm smnggu skali je la.. tp stiap mggu wat sbb lme2 t dye akn bkurang...

Rahimah Ramlan said...

sini meh akak hug...
alalala..sian dia~

takpe,
hormon awk tgh x ok tuh.
nanti dah ok,
jerawat pon ilang : )


buat smentara ni,
kalo ada org dok kata2,
tegur2,
meh btau akak..
nnt akak lempang lelaju org yg dok tegur2 tuh..


jgn down2 k?
chill..
lebeh baik ada muke berjerawat dari ada hati yg berkulat

chEntA said...

jerawat ni die dtg tak ikut time..main muncul je ikut suka..dan saya pon smpai skrg ada masalah dgn jerawat dan semuanya sbb resdung@sinus..

anyway,jgn risau..itu cme luaran tp,sometimes mmg kte akan rse down sgt especially bila org tegur..oh..

lisa said...

cube try pakai krim anti jerawat Safi. setakat ni pakai muka lisa ok :)

muka jerawat pun tetap cantik. hehee

vampire's lovex said...

sis,x jaga makan kot,sebab tu naik balik jerawat. lagi pon skg panas,nnti da lelama,ok la tu..xde nye naik da jerawat..chill k..xde nye org pndg rupa paras semata mata..hati lagi penting :)

Dieba said...

natrh sye pun sme jugak bemasalah, ni ngah pening cari cure.. bru nk try vco, mcm2 krim da tempek kat muka ni. sblum kawen pun ad jerwat, tp lepas kawen lg byk, y pelik org kata klu da kawen jerawat hilang..ermm tak paham lah. skrg ni tgh try produk nano (tu pun suggest by hsbend T.T )

Puteri Iqa Izyan said...

cantik dari hati sis =))

org ckp air beras tu bagus utk kulit muke =)

Puteri Iqa Izyan said...

cantik dari hati sis =))

org ckp air beras tu bagus utk kulit muke =)

Ihsan Arifin said...

cam best je ade jerawat ;)

faiz ibrahim said...

come on lah nathrah. bersemangatlah sikit. takbest baca post neh sebab nampak macam kau takyakin pada diri sendiri. mesti ade penawar untuk setiap masalah. :)

RevVING NOTES said...

Lama2 hilang la 2~

Masa yg menentukan~ YOSH!

Fiq_in da house!! said...

sabarla eak..
cube la gune Dalacin-T
memang berkesan sgt2..
x rugi kalau cube sbb ramai yg gune, termasuk saya.Nanti jerawat tu akan mula kecot n teros ilang. Pon elok untk org resdung. Try cr kt farmasi mcm guardian or watson k..

amier azrul alias said...

tak sume yg mke licin tu cntik
tak sume yg ade jerawat, tak cantik
cik nath stay gojes lah :D

relaxxx arr :p

Pyka Rahmat said...

jerawat pun cantikkkkkk ok.

msredcheesecake said...

Cik nathrah,
Msred tengok cik nathrah memang cun.cuma masalah kulit.itu boleh usaha untuk kurangkan.rajin2 la cari cara nak kurangkan masalah kulit tu.insyaAllah, nanti jumpa la tu.

Msred pun ada masalah yg sama.masih berusaha tuk cari jalan nak kurangkan.hheee

Cik Puan Peah said...

same goes for me...i was having this quite clear skin smpaila masuk matriks...n den bile masuk u, due 2 allergic muke i lg la terok...so bile jmpe balik former school friend diorg akn tnye exactly da same question yg nathrah dpt...sedey mmg sedey n wt x cnfident..tp k wt cmne..life must go on..we r still pretty da way we r no matter how we r..just smile a lot..::))

Az-Zahra Fauzee said...

takpe..
yg penting attitude kite baik...
ade jerawat pon, cantik je awak tu..
just be cool~
lame2 hilanglah die..

syira said...

yang penting cantik di hati.. wee

aiko kato said...

i juz found ur blog actually..but let me share sumthing ya..

i do think u shud take supplement la adik..i use to hav problems like yours..n alhamdulillah..since i took vit E (Kordell's) it's actually reduce pimple n scars...u shud try..sbb serius it does works..

n owh...i've been thru hell b4 this bcoz of wajah..but..ape2 pun..u hav to b confident..
confident makes u look more beautiful...

owh..ya..my mum got a spa so if u nak try facial treatment also shud b ok..i've been using this product 4 10years...n seriously my face is ok now..;)

mrs. daydeck said...

salam kenal nath, based on pengalaman lah, kas berhenti pakai makeup. alhamdulillah sikit2 jerawat tuh akan hilang.. then, guna johnson baby milk bath pun bagus.. selamat mencuba..

cthajar_pinkgurl said...

lol still cantik lagi lah sis

:D


dun worry !

Anonymous said...

salam kak natrah .

sy paham perasaan kak natrah.. sy pon dah lalui pengalaman ada jerawat ni .
dulu muka sy lg terok kot dr kak natrah.. memang rase down gilerr..
rasa xmau jumpa sapa2 lam dunia ni..rasa xmau pegi kelas sampai jerawat ni hilang.. sama la bila sy pegi mana2 ada org tego soh try produk dorg .. sy pon senyum je cover malu.. dalam hati. yaa allah ... damn damn damn !!!
lepas tu nangis2 lg .. stress giler . bila jumpa org sy tunduk..buat2 tgk belakang bila jalan ..
sy xleh terima hakikt sebab jerawat sy naik secara mngejut ..
dulu kulit sy xde jerawat lgsung..dan sy xpakai apa2 produk..pencuci muka pon xde..just pakai bedak sejuk..
tp lepas sy masok form 5. jerawat naik mendadak ..lepas ade jerawat sy try mcm2 produk.tp x hilang gak. pastu bila balik kg semua org tego. dorg pon terkejut. sy rasa nk nangis je..
mak sy ckp myb perubahan hormon..
sebab klu nk kata trsalah produk x mgkin.
satu hari sy ada bca tips hilangkan jerawat kat blog kak nurulbadiah lai..

tomato campor nga telur..
lepas tu sy try setiap hari sy boh tomato kat muka..campor ngan telor tu dalam 2 kali seminggu (syg telo)hehe.
dalam sebulan nmpak perubahan..sekarang tinggal parut je.. sy tgh berusaha hilangkan parut ni..mujur parut sy wrna merah dan x belubang muka.
sy letak lg timun, aloe vera(lidah buaya tu).. dua pasu sy tanam kat rumah..hehe

ha lg satu sy guna pencuci produk HPA. ada berasaskan susu dan cengkih. sy guna cengkih utk jerawat. produk ni berasaskn herba. sy dah xmau pakai pencuci yg berasaskn kimia ..bak kata kak nurulbadiah nmpak x natural.

selamat mecuba :)

~yaya~

Anonymous said...

ade kwn sy ckp dia suka gurl yg ada jerawat.. ktanya nmpak cute ..

x semestnya ada jerawat x cantik..
klau dah cntik tu. ada jerawat pon tetap comel..
comel je awak bila ada jerawat pon..

senyum :)

EZAN IDMA said...

natrah, saye pon ade jerawat. tapi saye tak kesah pon org nak ckp. sbb jerawt ni anugerh tuhan :) yg penting kite tak palsu :)

Ariys said...

My boyfriend used to remind me, "kalau sayang I jangan hilangkan jerawat you" I asked "why?" then dia jawab "sebab jerawat la yang buat you nampak comel" So i guess those yang ada jerawat memang comel la. hahahaha kak natrah, chillex. jerawat is a normal thing. sometime dengan jerawat kita boleh uji orang samada dia ikhlas nak berkawan dengan kita atau tak. kan kan? HAHA sorry, Im a positive thinker. watlek, double peace ;) love you.

Bella Ayub said...

alahai.. sayangnya.. tp kalau bella cite msti nath tak caya lak nnt. tp tak pelah.. nk share experience..

xtually bella pun muka berjerawat jugak dulu. timbul kot. sampaikan dak dak laki pnggil jerawat batu . subhanallah masa tu rasa macam nak nagis je yunk.. Bf pun kenkadang kwang asam duk kira jerawat naik bape ketul . Sabar je lah bella . HAHA . Sampaikan stress nangis2 kat mak .

mengadu kat mak je hari2 cane nak buat . tp bella akui mmg bella salah pkai produk..

lepas tu bella stop terus pakai produk tu mungkin tak serasi.

now bella pakai pencuci muka susu beras ngan bedak sejuk muntah belut . Alhamdulillah kurang . Dalam sebulan jerawat timbul da kurang . Lepas tu bella try makan ubat untuk baikkan luka jerawat tu . Tp ambil masa la skit.

MMg ketara apa yg kita rasa skang tade jerawat timbul..mmber sume tegur ckp ok :) Apa kata natrah try.kita fhm perasaan awk . Jgn putus asa . Lagi satu stop makan telur .Tu je lah kita nak cakap

Sorry kalau mcm ada salah ckp . :) Kita nk tlg awak je sbb kita pernah rasa . :) jangan salah fhm tau .

Semua masalah ada penyelesaian . Keep smiling :)

white angel said...

Assalamualaikum
at first i want to be anonymous since my blog is just filled with fun and games huhu=p (a bit malu) hehe This is my first time visiting this blog and i would like to share a few thoughts of mine=)

no matter what we have in life be it pimples, blackhead, whitehead, zits, zots, zuts =p remember that everything comes from Allah SWT and we as His creations must learn to have redha and syukur within us=)

I am pretty sure that everyone will give you tips and inshallah sembuh=) because for everyone illness there is cure, the only thing that does not have a cure is death because it is certain to each and everyone of us=)

take care and thanks for giving me a chance to say a few words=) walahualam

Zulkifli said...

sis...jerawat xpntg maa...yg pntg ht mau baik...peace..=)

Mish Apple said...

boyfie penah tenung lame2 . . siap senyum agy. . ingat an die tengak ape . rupe2nye jerawat . die kate . sumpah comel . muehehe .

misz.aisyaIsa said...

syg..it's okay...one day 4 sure it'll be alright...

yadh pun dulu treruk gak..last2 sume da ok..

Amanda Sasha said...

merendah diri sungguh..beauty comes from inner la darl. =)

Erra Kyra said...

awak cantik....first time jenguk blog ni^^









salam kenai....moge kenalan kekal sampai kie tua..=D

khansyaa' al khairiyah mohd ujang said...

ala, jerawat je pun. apa ada hal :)

Mis iQa (^_^) said...

awk...try gune sabun Golden Herb's sendayu tinggi..alhamdulillah..berkesan....

Balqis Jasni said...

kisz pon dulu banyak jerawat..by then,kisz amalkan VCO N COLLAGEN catalyst,my sis syorkan..alhamdulillah,berkesan..jerawat dah stop,semua parut semakin hilang^_^ try la..ne tau sesuai...product ni akan perbaiki kulit kita^^

cik minah said...

dulu muka kite pun tibe2 naek jerawat camtu jugak... bila ada jerawat merata2 tu, sudah tentu orang tegur.. mcm awak jugak... kalau jerawat tu yang merah dan semcm gatalnye itu adalah bahaya jugak.. sbb ia bakal lebih menggalakkan lagi penumbuhan...

so, i want share wit u somthg bout dis..

so, mesti mcm2 cara buat.. and lastly,..masa tu i tetibe buat facial resdung... lepas tu, mmg muka kite jadi merah merah..tambah2 dekat jerawat yang besar gedabak tu... tapi, bila dah lama2 dalam 2,3 hari dah nampak perbezaan nye... jerawat semakin berkurang tp, parut still ada... tp, takde lah rasa teruk mcm sebelumnya... kalau tak muka ni mcm minta garu2 dgn garfu tau... lepas tu, i pakai natasha sabun tu.. tp, org cakap tak elok kan...tp, time tu i nk gune tuk cepatkan hilangkan parut... dan skrg tak lagi jadi camtu... so, u boleh try tgk... dan kerapkan cuci muka selalu k... dan air wduk juga.. tq

♥BELLALICIOUS♥ said...

ala babe, u ade jerawat pun still cantik kot. :) . mcm i la dlm picture nmpk mcm kulit flawless je. in fact in person kulit bukan cantik. i hate camera.

Anonymous said...

Ya, mungkin karena itu

Asrina Solihi said...

Assalamualaikum, sabar ye cik nathrah...muka saya lagi teruk dari awak sekarang ni. even saya tak popular macam awak, tapi saya yakin ini semua ujian dari Allah. kita sebenarnya berperang dengan diri sendiri, bukan dengan teguran orang lain yang buat kita terasa pilu. andai kita kuat, menanglah kita di medan peperangan ini. andai kita lemah, gagallah kita sebagai hamba-Nya.. yang paling penting, hati. biar buruk di luar, asalkan redha Allah kita kejar...:)

nadnadyra said...

hye kak natrah.. actually,ni first time nk cment..hehe..emm,, sye ske lar tgok blog akk..tp bile tbaca dkt post akk yg nie ase cm sdeyh pon ad..tp x pe lah nk wat cm ner kn.. sye pon now alami jrawat cm akk jgk laa.. da x tahu nk wat ap la.. juz bsabar jer laa..hik3..

may be ni smue dgaan dr Allah s.w.t

nadnadyra said...

Assalamualaikum..
hye akak natrah..actually ni first coment from me..

ermm..sye ske la tgk blog akk..
tp bile kat bhg nie sye ase cam sdteh coz akk say cm 2..

x yah la down..saye pon skunk ni da alami cam akk jgk..
malu la nole nk bdepan dgn owg rmai..
tp sye wat cool jer..
nk wat cm ner kan smue nie may be ujian dr Allah s.w.t kpd hambaNya..

Maharan said...

It's ok nath..cute still ader..hehe

Maharan said...

It's ok nath..cute still ader..hehe

Anonymous said...

salam,sory sgt2 yup....sy juz bc jew blog2 org ni...xtaw ar yg awk bc kew x komen ni.....sy tgk2 header awk ni, n sy cm cian ble ade org ckp cm2...sy cdgkn awk jmpe dr pkar kulit yup...mang mhal ckit awk,tp prcyalah hsilnya,mhl pn xde mhal trlampau..tp lam proses nk baik 2 mang pdih ckit ar awk...tp kte ttp kne usha jugak klu ignkan sesuatu kn...jgn brtngguh yup...klu awk rse mslh muka awk bsr,trus p jmpe pkar kulit cz sy pn prnh jd cm awk jugak,tp skrg dh mkin ok...so sgra jmpe dr pkar kulit..sy juz bg cdgn cz nk bg self confedence awk xtrun sbb dr sy tgk ksh2 awk serba sdikit cm kykinan awk berkurg...sy nsihtkn klu ade pa pe mslh wlpun kcik mngenai kshtn sila brjumpa dr,krna mereka lbih pkar...klu awk dh jmpe dr xpe ar..2 tndkn yg bgus..sy juz mmbri cdgn..sory klu ade kslpn pd cdgn nie..

Anyes said...

Tak kesah la orang nak kata apa pun, you are still cun!

zonann said...

hai..dulu muka saya pun teruk..and ada makan ubat antibiotik (lupa dah nama pe ubat tu)..makan setiap hari selama 2 bulan..so far alhamdulillah dah ok. tapi time period masih kuar gak..so skrang malas nak pk dah, kurang stress so kurang jerawat.alhamdulillah.skrang nak try VCO tengok camne..

Inspirational Jewelry Wholesale said...

sabar ye, sya penah jadi masalah pada kulit muka, lebih sebulan jadi,kulit muka tumbuh bintik2 gatal2 n berair..mmg malu sgt mase tu. Pastu ikhtiar berhenti pakai apa2 product pada muka n just guna air suam untuk cuci muka pagi n sebelum tidur, masa mandi pun kalau sempat guna air suam..

Pantang makan, n byk minum air suam.. Alhamdulillah, tak lama pas tu semua yg ade kat muka tu kering n kembali normal.
cube la mana tau berkesan..=)

Anonymous said...

hey :) saye xkenal kamu ..tp cume nk bgtau muka nath tu xteruk pon.ade lgi yg lebh teruk tau...jgn risau.. lagi risau lg tumbuh jerawat tu.. jz amalkan cuci muka n kalau makeup tu remove sblm tidur :)jgn stress2..cukupkan rehat.. TAKECARE !

gie shazy said...

Just said,,,kita serupa,,,hehehe

Follow me back
http://gieshazy.blogspot.com/

seindah nur said...

assalamualaikum...saya ada baca masalah natrah..kadang-kadang kita selalu fikir untuk menukar pencuci muka, krim dan sebagainya..tapi kita lupa yg kita perlu rawat adalah dalaman dahulu..saya ada satu produk mungkin akan membantu natrah...
produk VCO catalyst..ia 100% bahan semulajadi



VCO
Virgin Coconut Oil - Softgel Capsules (BEST SELLER!!!!)

60 Softgel Capsules / 500mg each
Product Classified As Food Under Food Act

HARGA :
RM 39.90 ( SEMENANJUNG) + rm 6
RM 43.90 (SBH/SRWK) + RM 9

Fungsi & Khasiat VIRGIN COCONUT OIL(VCO) keluaran Catalyst :

Untuk kegunaan luaran :
1 . Dapat membantu mengurangkan berat badan
2 . Menghasilkan tenaga segera&sentiasa segar
3 . Melembut dan mengurangkan kekeringan dan kekenduran kulit
4 . Sangat bagus untuk masalah jerawat&jeragat serta parut2 lama
5 . Mengatasi masalah kulit berminyak
6 . Mengatasi masalah sakit kulit pada kemaluan(masalah keputihan)
7. Menghilangkan panau/ strechmark sebelum/selepas bersalin
8. Mendapatkan berat badan ideal bagi org yang sangat kurus
9. Melebatkan dan Mempercepatkan pertumbuhan rambut.
10. Menghilangkan kelelmumur/ gatal2 dikepala/ rambur gugur.
11. Boleh sapu di di bekas-bekas jerawat / luka / melecur / ruam

Untuk kegunaan dalaman :
1 . Mencegah risiko penyakit jantung&kadar kolestrol yg tinggi
2 . Memperbaiki pencernaan dan penyerapan vitamin dan asid amino
3 . Melegakan pernafasan
4 . Melawaskan pembuangan air besar dan air kecil
5 . Mengurangkan keadaan mudah lapar
6 . Melancarkan kitaran haid& menyeimbangkan hormon
7 . Sebagai agen pelincir dalam hubungan suami-isteri
8 . Memperbaiki kandungan asid dalam rahim
9 . Mengekalkan kesuburan bagi kaum lelaki/wanita terutamanya yang telah berkahwin
10 . Amat baik bagi mengatasi masalah MONOPOS bagi kaum wanita(memperlambatkan proses)
11. Menghilangkan masalah sengugut
12. Sebagai Milk booster (membanyakkan susu ibu )
13. Kandungan Asid Laurik dalam VCO sangat baik untuk mencegah virus dan bakteria untuk menyerang ibu dan anak
14 .Memudahkan bersalin(pengambilan minyak kelapa merupakan antara petua untuk memudahkan proses kelahiran. Ia juga boleh mengelakkan jaundice kepada baby.
15. meningkatkan tenaga dan daya tahan fizikal dan mental
16. melancarkan sekresi insulin dan pengaliran glukosa darah serta mengurangkan risiko diabetes
17. mengurangkan stress pada pankreas dan sistem-sistem enzim dalam tubuh
18. meningkatkan penyerapan kalsium dan magnesium untuk tulang dan gigi yang kuat.
19. melindungi diri dari serangan osteoprosis (proses pereputan tulang)
20. mencegah risiko sakit jantung
21. mencegah atherosclerosis (penyempitan saluran darah akibat lemak terkumpul) dan strok
22. membantu menurunkan tekanan darah tinggi

Cara pengambilan VCO Softgel :
- 2 kali sehari (1x pagi & 1x malam)
- Juga boleh diambil 2 biji kapsul sekaligus
- Ia dalam bentuk kapsul lembut yg mudah ditelan
- Boleh disapu ke muka 2/3 kali seminggu sebelum tidur
(cucuk kapsul lembut guna jarum)
-Boleh dicampur bersama foundation untuk kesan mekap lebih lama
- Seelok2nya ambil bersama air suam/air kosong

Jika anda konsisten mengambil kapsul ini, insyallah, kesannya akan diperoleh dalam masa yang singkat tetapi ia juga bergantung kepada sistem/hormon individu tersebut.


search saya di facebook
Nik Noraini Roswadi

nizatus syahida said...

salam,,,saya pon ade masalah yang same..kadang2 stress giler..macam2 produk dah gune..membazir duit pon ade..skrang sis gune produk ape ye ?

jom jalan2 kat blog kite..hehe
nizatussyahida.blogspot.com@gmail.com

cik violet said...

salam sis. cuba guna vco + collagen ea :)

Biz Cantik said...

cik natrah, maybe cik boleh cuba usha2 produk Vitamin C Organik 500mg nie.. sangat femes skrg kalau psal jerawat ni.. Sy sendiri cuba and sgt bagus..;)

Anonymous said...

salam...jgn risau...try cuba SF Beauty..pasti tk menyesal..hehe..sy dh guna...sgt2 ok..dalam masa beberapa minggu saja boleh nampak perubahannya..rmai yg guna hasilnya sgt berpuas hati..insyaALLAH..untuk lebih lanjut sila ke Page sy https://www.facebook.com/pages/SF-Beauty-Narumi/286263268146633..tq..;)

Anonymous said...

try this : https://www.facebook.com/pages/SF-Beauty-Narumi/286263268146633

Anonymous said...

Guys! Saya nk kongsi satu tips utk yg ada jerawat! Try consume vitamin c 1000mg...jenama apa pun tak apa, asalkan 1000mg. Saya guna brand GNC livewell. Rasanya byk cawangan GNC ni. Setahun yg lepas, muka saya teeeruuuukkkk gila jerawat. Mmg sedih sgt time tu. Dh bepuluh2 skin care try, mcm2 ubat makan, mcm2 doktor jumpa, tp still tak lega jerawat. Mmg sedih,penanh menangis dpn cermin. Cuba la korg try, saya baru consume 2 bulan, alhamdulillah hilang jerawat saya. Syukur sgt. Vitamin c mmg bagus utk kulit jerawat. :) nk mntak saya tlg beli pn boleh,saya bukan menjual,tak dpt apa2 komisen, cuma niat nk menolong,sbb saya tau perasaan org ada jerawat degil ni. Tp kalau nk guna brand lain pn,ikut suka la,janji yg 1000mg. Ni email saya
Tiramizsu@yahoo.com

Anonymous said...

assalamualaikum,,u still cute ap even ad jerawat..hehe..senaseb le kite..tp sy teruk lg coz sy ad resdung...so skang sy amek praventac..alhamdulillah..setelah beribu duit abes lastly sy jumpe produk ni..mmg berkesan dgn khendakNYA...sy baru guna 2 botol,tp dsebabkan jerawat sy lbih teruk dr cik nad mayb sy still kena ambik sampai 4 @ 5 botol..so law cik nat, sy rasa dalam 2 botol sure muka dh licin gebu g 2..hehe..x salah mencuba,,saya x jual produk k,,lgpun praventac 2 jual on9 je...kt farmasi xdek...so sesape nk try mmg i suggest prav la...tp sayangnyer untuk jerawat sesangat mujarab but not cure 4 resdung...nk taw lbih lnjut like je kt fesbuk ..

Wanita Bertudung Hitam said...

kelakar kamu ni..haha

Anonymous said...

try makan minyak habbatus sauda keluaran minsyam.jerawat hilang dan kulit jadi halus m kulit bby..untk pertanyaan boleh hubungi no ni..0125132585

Anonymous said...

try makan minyak habbatus sauda keluaran minsyam.jerawat hilang dan kulit jadi halus cm kulit baby..boleh hubungi no ni..0125132585

Anonymous said...

Kita serupa... blik kije ddk dlm bilik tgok cermi .. bgun je tido trus tgok cermin.. hrp2 keajaiban berlaku.. hukhukhuk...

atiey zaiyee said...

kak natrah ttp cantik..^_^

Sirap Limau said...

ada jerawat pun tetap comel... ^__^

Anonymous said...

Akak sabar ye , ang penting akak cntek dalaman (hati yang baik dan ikhlas) .. :D