Tuesday, July 19, 2011

Alahai..tak habis-habis nak hina UiTM ni kenapa?

Assalamualaikum!


hari ni aku bukak blog macam biasa. nak approve komen la kononnya. tiba-tiba aku terperasan komen sorang mamat ni untuk entry kutuk uitm ni. hurm.sekali lagi aku mengeluh panjang bila baca komen dia. 


aku bukan lah nak cakap apa faiz. tapi kalau faiz ni berani, kenapa mesti nak rahsiakan identiti yer? takut kena serang balik ek?


sebenarnya, aku tak heran sangat bila orang nak pandang rendah kat uitm ni. dah memang kebanyakan mentality masyarakat kat luar tu mcam tu kan. memang susah nak ubah. tapi aku memang tak berniat langsung nak pertahankan apa-apa. sebab demi Allah aku tak tahu pasal student uitm ni ramai yg rosak ke, barai ke apa benda. siyes aku tak tahu.


selama 3 tahun aku duduk uitm tu, hidup aku macam biasa je. tak de apa-apa masalah pon. aku hu ha hu ha dengan kawan2 aku macam biasa. hal orang lain, aku memang tak ambik tau even kadang2 terambik tau jugak. hahaha. 


bagi aku lah kan, tak perlu nak menuding jari dekat siapa2. apa yg penting, kita tahu diri kita. kita tahu kat mana nak bawak diri kita bila dekat tempat orang. cermin diri dulu sebelum mengata orang lain. apa kita ni perfect sangat ke?katakan lah budak yg rosak dekat uitm tu ada 1000 orang, habis yg lagi 20000 orang tu pon rosak ke? tak boleh lah macam tu bro


mungkinlah apa yg faiz tu cakap betul. tapi mulut manusia ni macam2 kan?kadang2 bukan semua boleh percaya betol tak? tapi apa pun, thanks lah bagi tau ye faiz. kalau tak, aku tak tahu pon pasal ni. daripada kita nak mengata orang, bawak2lah beramal ibadat. puasa pon dah nak dekat kan? oh ya, lagi satu faiz nak suruh aku usulkan dekat NC kitorang yg tersayang tu ke? aku rasa tak payah lah kot. dia pon tak ada masa nak layan benda remeh macam ni. bak kata beliau,  "we don't need to prove anything. we have a class of our own. jangan melayu lawan melayu". aku tak nak lawan bangsa aku sendiri. dan aku yakin, faiz ni mesti melayu jugak kan? :)


apa-apa pon, pesan aku, kat mana pon kita berada, pandai2lah bawak diri. kita yg tentukan arah hidup kita. bukan orang lain. kalau kita pilih jalan salah, rosak lah jadinya. result UPU pon dah keluar kan? tahniah kepada sesiapa yg berjaya. yg tak berjaya tu, jangan lupa buat rayuan.mana tau rezeki? yg dapat uitm tu, especially uitm shah alam, welcome to the club! hehe. jaga nama baik uitm ye? ecehhhhh macam akak2 pulak.

last but not least, sampai mati uitm tetap dihatiku :)


ok lah tu je. bye!


p/s: alhamdulillah, aku bukan dalam golongan rosak tersebut.mintak dijauhkan.aminn





*less than three* <3






49 comments:

Syuti Moimoi said...

hehe uitm di hatiku =p

EZAN IDMA said...

apa la faiz tu. mentaliti. kat mane2 pon tak kire u mane pon kalo pelajar tu sndiri dh cmtu, tetp cmtu, bukan masuk uitm je rosak. ce pikir dlu. haih. kite takleh nk ckp sbb kite taktau apa akn jadi pde dri kite nnti, tak kite , ank kite, so, kite cume leh doakan je yg terbaik dn dihindrkan dr sume ni. good answer natrah :)

Shurazirah Sukhur said...

biarlah apa orang nak cakap,yang penting kita tahu apa sumbangan uitm kepada kita dan apa kita perlu sumbangkan kepada negara..tak payah nak layan orang yang ada PHD kat uitm ni..UITM DI HATIKU..forever and ever!<3

kura said...

setiap manusia ada pemikiran. so semua nya berbeza2, ini lah yg terjadi. kutuk2 sana, sana kutuk2 sini. haish! sabar cik natrah :)

Shahrul Ridzuan Aliyas said...

hehehe...sume university same je..yg penting kita yg mainkan peranan utk naik kan name university..betol x??hehe...n maintain result yg cemerlang.pedulikan kate2 org.tunggu je nnty mase da keje..:)

Syafirah Ruslan said...

alaa, mcm laa kat U lain xda golongan2 yg 'rosak' laa sgt tue kan? mana2 tmpat pun same jee kan sis:):) yg penting dri kita, so damn true !

faizadalahpondan said...

fikiran ko terlalu sempit la faiz..semua U ada bdk yg teruk, tp bkn semua bdk U tu teruk..ramai je yg innocent dan nk blaja (bkn cm ko, ngata2 je)..so jgn radical sgt..lg satu yg ko suruh tuan blog ni usul kat nc dia bt pa, dahla suruh pompuan plak tuh..g la usul sendiri, takat sound kat blog boleh..dasar pondan

Nana Macarona said...

aku bangga dgn uitm weyyyy!

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

mana2 U pun same je nath. zama yg study kat UIA pun ade je bende yg bkn2. UIA name je islamic but still xde beze pun dgn luar. rosak or tak rosak tu, tu hal individu. bkn hal universiti.

Elyzatul Nastaysah said...

kat mane2 pon sbnornye same je dear.asalkan kte pndai jage diri=)tol x dear?

Ashraf Jalil said...

alahaii adik faiz.. hahah!

dulu time kecik2 selalu gak timbul adengan kondem2 ni, tapi lebih kepada gaduh pasal mainan sape lagi best @ ayah sape lagi hebat..

Haha..maybe its better for everyone to contribute something useful or at least, prove that they are worth enough for the country by giving the best effort.. especially time keje nnti.. =)

NaRuFiQ said...

bangga menjadi pelajar uitm....weee~ uitm dihatiku...rse nak nyanyi je lagu

SynicalMind said...

aku bukan ex-student uitm, tapi aku rasa komen mamat ni macam ass... jenis pukul rata. walau pun semua lembu (maaf, aku tak dapat objek metafora secara spontan yang lebih baik) dalam satu kandang tu habis terpalit najis dek sebab `nakal'nya seekor penghuni tu, tapi tak semua berbau busuk. aku pernah beberapa tahun dulu ada budak2 practical student dari uitm kat company aku kerja, kebanyakannya memang aku tak dapat nak bagi two thumbs up dari segi mutu kerja terutama lelaki berbanding student dari polytech, tapi aku puji diorang punya effort nak belajar (mesti la cikaro!). ingat la sikit bai, lu nak komen ape pun wa tak gaduh ape pon, walau pun memang takde yang positif pada pandangan mata lu. tapi biar la kena caranya. apa pun, uitm aku letak dalam ranking top 5, tapi bukan yang terbaik dari segi mutu produk yang terhasil...

aiko kato said...

umm..wahai adik nathrah...ya..it is true...no one can define uitm as a bad uni just bcuz of other ppl yg menjahanamkan nama uitm..well..i'm an ex UTM..i admit..rmi jer manusia xtentu arah kt UTM dulu...;)

tapi kan adik, just nk share...bukan ape..i live in s.alam for a year ++..i watch many uitm students...well...to b frank..sumtimes u guys seems so immature n super berlagaks..this is base on my xperience tgk korg dkt area sec 7 tuh...n i do lepak at those area yg byk bdk uitm...mayb xsume student uitm sucks..but..kerana nila setitik..rosak susu sebelanga rite??
so, i hope..u r not goin to b offended..it is the truth..other uni student..normally ther r normal jer..but uitm..sumtimes u guys punya kekwat tuh...pergh..klh artis adik...

maybe u shud looks things frm other ppl point of view...i know u luv uitm..but please..b open..like me..trus trg..UTM is not that hebat either..mayb it is one of the top uni..but..sume uni ade flaws..but hey..I HEART UTM no matter what...but i dun go ballistic when ppl talking bad bout my uni..just chill ok..evry ppl hav the rights to voice up their opinion..;)

take cre dear~

SyaficqaHamdan said...

persoalan nye skng nie, die nk kodem bngse sndiri kn? semua U ade hal msg2. die connect ngn org uitm, so, kalo die de connect ngn org UPM die nk kate shame on u UPM! lawak weyh org cani.

CN, sabar okay. even i bukan studnt uitm, tp i dikelilingi studnt uitm. i fhm prasan korg sume. be strong my dear. ignore the sux words. :)

♥CIK SHA♥ said...

kat mana2 u pun ade budak yg rosal akhlak nath..bukan kat uitm je..sebab tu, kat mana pun kite pergi, kenalah pandai2 jaga diri..iman kena kuat..itu saje..

faiz said...

bagusla ko bukan dalam golongan tu..kasi dak2 uitm semua bacer blog post ko ni supaya orang yg aku maksudkan tu terasa dan sedar..mekasih

p/s : aku org islam..aku ckp sebab sedey tgk dak2 islam melayu camtu terutama dak uitm..aku tau jugak pasal bedne ni sbb umah aku dekat ngan uitm, dan mmg jelas dan nyata aku nmpk camne dak2 uitm ni..aku ckp berdasarkan ape yg aku nmpk..bukan ckp kosong..kalau ko raser bende camni remeh, xpela..

KAMIHIDUP said...

uitm tak salah, yang salah student tu, tak kan sebab satu student, semua yang kat uitm busuk, betul tak?

Atiqah Wadiah said...

btol tuh awak..kita x bley judge universiti..klu kita tau jaga diri n x t'pengaruh,insyaallah kita b'jaya n berada di jln yg benar..x kesah lar kita blaja kat mana pon kan??

Diana @ bilakukatacinta said...

dear..uitm di hati sis jugak..selamanya

diya said...

biar org nak kata apa. bukan semua budak uitm teruk. nak kutuk uitm , bukannye tak ada warga uitm yg tak berjaya. adeee je! kita hidup ni, tak payah nak cari kelemahan org lain lah, tengok diri sendiri dlu la kan. ibu pejabat budak2 uitm rosak kat Shah Alam? saye tgok kawan2 saye kat sane ok je. saye sendiri nak smbung degree kat sane sept ni. slame diploma kat jengka pun, sbg warga uitm, saye tak nampak masalah besar kecuali masalah org yg suke nak kutuk2 org ni.


hmmm. nak marah rasenye.

diya said...

ehh !

' bukan takde yang tak bjaya? '

silap ayat. bukan takde yg berjaye sbenarnye. hehe emo sgt ngn FAIZ tuh punye pasal lah ni.

Kapten Atok said...

kat univ mana2 pon ada kes dia

ini ler org suka salahkan benda yg salah.

budak2 tu memang bermasalah nak salahkan univ ler, salah ini ler, salahkan itu ler....

ce check... punca asal dia mana? diri sendiri jugak

Ustaz Kasim Eliaz cakap punca segala penyakit dunia ni ada dalam diri setiap org. jadi kita x blh salahkan org lain sebelum salahkan diri sendiri dan pembuat salah tu

heh

Qyra Yuuri :) said...

for me, yg salah tu bukan uitm. yg salah budak yg rosak. so, buat apa nk salahkan uitm. ye tak ?

betul kata kak nath. kita kena lah pandai jaga diri . kalau kita pandai jaga diri, campak kat amerika syarikat yg masyarakatnya rosak akhlak pun, kita boleh tepis godaan tu.

yg penting, tepuk dada tanya IMAN :)

Marya Hana said...

faiz ni datang dari cerok mana..? cakap ikot suka je.. :p

agaknya ex die budak uitm kot.. habes semua dia nak kaitkan.. looser!

Cik Nathrah said...

@aiko kato. yeah everybody have right to give opinions here. but, i just comment back what was faiz said before. i dont have any intention to defend back what he said.


thats why i said, 'mungkin betul' sebab i sendiri tak sure budak uitm macam tu.

@faiz ye niat kau bagus sbb nak sedarkan orang tapi jgn la cakap SEMUA budak uitm macam tu. no no. im not saying this is benda remeh or what so ever. tp benda ni kat mana2 pon ada. yg penting diri kita sendiri. tu je.

faizbajetkental said...

kolot la lu faiz...ko kene terima yg skg ni adalah 2011..budaya2 bdk2 poyo/show off/lepak2 mcm ni mmg blambak2, mana2 pun ada. nk taknak benda ni dah ada dan akan terus bertambah, ko kene terima dan matang..skg bkn zaman kampung, zaman semua segan2, pakai sopan2..skg zaman dah terlalu byk influence barat/korea/etc,tak heran la dak2 skg poyo..ak taw ko nk semua baik2 je kan tp hakikatnye ini realiti, ko takleh wat pe2..ko cuma leh kutuk2 macam ni jelah (blog)..ni bkn pasal uitm dah tau, ni pasal environment..bdk2 tu rosak sbb semua melayu, port lepak byk, semua bebas kuar malam2, laki pompuan bebas lepak2.. btw aku bkn backup bdk2 uitm yg rosak tuh, ak cuma bash faiz je..and apa yg cik nathrah ckp tu betul, sendiri mau igt la kan dunia nih..kalu nk tegur, tegur direct face to face, takat tunjuk pandai komen kt blog btpa..peerahh

p/s - semua u sama je bdk2nye..cuma skg ni yg ko nmpk dak2 uitm je sbb ko tingal situ n tak pandang jauh asek dok dgn parents..so jgn radikal sgt asshole

JelinaJoli said...

bukan sebab u la org nak jadi jahat ke baik ke.
becakap bedasarkan fakta la baru betol. setakat ikut mulut sendri n dengar sana sini cakap, heh. baik gua layan majalah mangga. :P



sori nat, over plak gua di sini......

cx's said...

thumbs up dear! love when u state "we don't need to prove anything. we have a class of our own. jangan melayu lawan melayu" sgt thumbs up! nice entry.. :) btw,student UiTM? jom join my segmen for UiTM's student here.
segmen cx's :geng UiTM by campus

cx's said...

urgh. *sentap bila penilaian tidak dikaji secara baik. .. btl la sume org ckp. bukan slh Universiti tapi slh pelajar. haish. mentaliti itu perlu tinggi ye sblm b'bcra. mmg la die tutup, tknk nme t'clr. oke cth eh, jgn nk kondem lbh2, cthnya, adik badik pompuan terlanjur n pregnnt, then, shuld parent shout at world bout it? juz a sample oke. aq tk tuding jari pd sape2. contoh sahaja. diulang lagi.. contoh sahaja. so, dari situ, boleh fikir. :) jgn gara2 nila setitik, rosak susu sebelanga beb! :)

Cik Nathrah said...

dahh2...xmo gadoh kat blog aku nie. pi main jauh2 sane. huhuhuu

jenny ieziani said...

aduhh.. sedihlah camni.. knp mesti klau rosak, nak kaitkan ngn U tmpat die blaja... xperlu la faiz.. just blame kt tuan empunye badan tu.. klau b4 dieorg msuk uitm dh memang perangai tak senonoh, it's not Uitm's fault.. its them.. haishh..


btw, UiTM tetap di hati <3

vampire's lovex said...

kalau diri sndiri x reti jaga jgn la nk salah kan uni mana2 pon,sebab apa2 hal diri sndiri jugak..

hoho uitm jugak la yg tlg budak2 kita,aku pon x phm npe nk kutuk2 uitm..

sabar je la :)

fiq. said...

mungkin,

-sebab uitm melayu punya, ada je yg tak kena, tapi yg mengutuknya melayu jugak
-mungkin sebab uitm ada makanan percuma untuk students, dia jeles kot..
mueheheh

neway saya bukan dr uitm, tapi rasa isu ni tak patut ada pon, semua students sama je,,,,,kat u lain bukan semua baik pon.

nur baizura said...

rase macam kenal....rumate kat matrik dulu nih....kan? kan?

Beeha B. said...

perkara ni terjadi sebab Banyak sangat Uitm kat malaysia ni...so..satu malaysia kenal Uitm..so..kalau ade mslh kt negeri A...akan bercerita bwk ke negeri B..kebetulan masalah yg sama..jadi dorang buat kesimpulan Budak2 Uitm ni mana2 sama je...

kwn2 dr u lain pun ckp u dorang sama dasyat je dgn Uitm..tp tak kecoh sgt sbb u dorang tak merata mcm uitm..

tapi pelik...kenapa erk nak kutuk2 U yang 100% bumiputra? kenapa tak kita naikkan nama u Bumiputra ni setinggi2 nya?

0nenanina Vanilla said...

masing2 da besar kan.. xperlu slahkan u mane2.. spatotnye pandai bwak dri.. dberi akal ntk bpkir mane yg bek n buruk.. sblm nk tuding jari kt org len renung2kan diri sndiri..

SynicalMind said...

udah la tu bergaduh... pening aku tengok budak-budak ni.

miss nina said...

natrah, mulut orang masakan boleh ditutup. oh ya, lupa ..ada sebilangan manusia ni ada sifat suka membesarkan cerita padahal tidaklah sebesar mana.

yang penting, kita tahu letak duduk sesuatu perkara. kalau saling berpesan-pesan dan menjaga, tentulah tak jadi bahan tohmahan.

-sayang uitm-

chillaa said...

not all uitm students are malay n muslims..do remember that there are bumiputra which is sabah n sarawak yg non muslim...sebenarnya g mana2 pun kalau xpandai jaga diri rosak juga... uia ke,oxford ke, indon ke, itu semua kembali kpd diri sendiri yg salah pilh kwan yg merosakkan... xkanlah kalau bungkusan mr potato korng jatuh n dua keping je kena tanah n yg lain blh mkn lg,xkan korng buang satu bungkusan kot.. samalah mcm ni,xkan la pasal segelintir mcm uh habis semua yg berakhlak mulia,pandai jga diri pun kena tempias skali... chill beb.. :)

GaRy™ said...

apa yang menyebabkan banyak kes melibatkan UiTM? ce pikir... sebab UiTM banyak kat serata Malaysia ni... then mesti la pelajarnya ramai yer tak?.. so peratus yang buat kes tu lebih besar... tak patut dipersalahkan uni tuh... uni lain pun sama je.. even UTM yang rank nombor dua tu pun banyak kes... it's not the uni, it's the student actually... hehe... panjang lak... gary follow cne yer`.. ^^"

Sufy said...

mana2 U pun sama je sis...yg pnting tawu jaga diri sndiri..x patut tuding jari kt uitm jek..huhu

hana sudradjat said...

apa-apa sahaja yang kita lakukan akan dinilai dan institusi tempat kita belajar berkemungkinan diheret sekali,maka harap2 kita semua pandai-pandailah membawa diri

semoga kita semua dilindungi dari perkara-perkara yang tak sepatutnya.imej insitusi di tangan kita ;)

khansyaa' al khairiyah mohd ujang said...

lah. ni yang bengang ni ==" cbe lah si faiz tu kira ade berapa banyak pulak uitm kat malaysia ni. nak compare dgn u lain, mmg tak la. ish =="

Balqis Jasni said...

saya student uitm shah alam..saya rase,benda yang disebut kat atas tu,semua universiti ade prob tu..dulu b4 masuk uitm shah alam,sya pon tkut gak bile dengar orang ckap2 tntg kburukan uitm,but bila masuk,saya jtuh hati ngan uitm n kawan2 disana..my friends,mostly fashionista,but mereka jage batasan aurat,solat(awal wktu plak tu),pergaulan,n pling saya kagum,diorang hormat antara 1 sama laen(boys n girls)...kita xboleh kate student uitm camtu...n spesifik kat uitm saje..kwn2 n sdra saya rmai di universiti2 laen selain uitm(u yang gmpak2),diorang medical students..kwn2 mereka clubbing,gaul bebs,pregnant..nape tak ckap tntg diorang kt universiti laen tu?semua yg terjadi ni,ade kat setiap u...plis stop talking nasty about uitm shah alam...i love uitm n i got 10A'S in my spm(2008),i still choose uitm coz bidang art n design di uitm sgt high class,berbnding u laen:)love art,love uitm:)

v{AIN}illa said...

Unin yg islamic pon sm teruk der..dlm pki tudung litup..bile kt luar..haa...rmbut dh basuh ngan air karat kot...(owh..jgn saman sy,the truth...kan faiz..)

new me said...

biasela bdak2 tak matang..lg byk u defend, lg kuat die menyalak.layan ajos =)

Anonymous said...

Kebenaran yg perlu diterima..byk bdk2 UiTM rosak..tp ingat "Banyak" bkn "Semua"..jadi kita sebagai pelajar semasa UiTM perlu usaha keras utk buang tanggapan mcm ni drp U kita..

Anonymous said...

faiz tu sempit otak dia,, mungkin sebab x mampu nk berhijrah, atau pon otak dia ni mmng sempit..dia kutuk uitm sbb rumah dia dekat dgn uitm and kutukan based on ap yg dia lihat.. ni mesti budak2.. abis tu, kalo ukm sblh umah ko, cmne? agak cetek pemikiran dia nih..kesian la ko ni, mesti ko pernah apply uitm tp x dapat kan? kesian nyee