Sunday, August 14, 2011

Saya benci saya hodoh

Assalamualaikum!

hello ladies. hoi gentlemen. ;p sekarang aku boleh katakan yg aku ni  bukanlah seorang blogger tegar. ye lah, update pon jarang. tegar apa ke bendanya kan? nak buat macam mana. sejak kerja ni, memang tak banyak masa nak blogging macam dulu. balik kerja dah terbungkang atas tilam lantas terlena manja diuilit mimpi indah.nak jenguk kawan-kawan pon jarang apatah lagi nak komen2. so sorry guys :(


diharap dengan kehadiran gambar aku beserta peace ini dapat memaafkan. oh, gambar diambil berabad yg lepas.

so, hari tu, tapi aku dah lupa bila, ada sorang girl ni, dia chat dengan aku dekat facebook.dia cakap dia suka tengok aku. suka tengok aku sebab aku comel. eh bukan aku cakap. dia cakap. tapi dia sedih. sebab dia tak comel. dia gemuk. dia hitam. dia banyak jerawat. boleh kata, dia langsung tak ada keyakinan dekat diri sendiri. nak tengok cermin pon dia tak suka.


dia kata, dia teringin nak ada orang ngorat jugak. bila jalan mana-mana, kalau ada lelaki lalu sebelah dia, diorang buat tak tahu je. tapi bila dia jalan dengan kawan dia yg cun sikit, mesti ada je lelaki yg ngorat kawan dia. dia? langsung orang tak pandang. apatah lagi nak ngorat. sebagai seorang remaja mesti ada perasaan meow meow gatal gatal kan. perasaan yg mendambakan kasih sayang.apa euwww2?eleh. korang pon sama jugak dulu. euww konon!


bila aku baca ayat dia, aku pon sedih jugak lah. sekaligus aku rasa bersyukur. even bagi aku, aku ni tak cantik, banyak jerawat, rupanya ada lagi orang yg kurang bernasib baik. aku faham perasaan dia. memang kita akan rasa down. aku pon pernah rasa macam tu jugak. bila stalk fb or blog  orang lawa-lawa sumpah rasa rendah diri gila. sumpah jeles ya amat!


dulu aku selalu lah nak ikut-ikut trend ni. bila tengok orang pakai ni aku nak jugak. orang pakai tu aku pon nak. tengok orang pakai tali pinggang yg dekat perut tu aku pon cari jugak dekat times square. padahal badan kemetot mana sesuai pakai clincher. nampak pendek lagi adalah. bak kata encik kesayangan beta, nampak macam badan terbelah dua. hahahaha!


tapi bila fikir balik, buat apa kita nak berubah kalau kita pon tak tahu benda tu elok untuk kita ke tak. buat apa kita sibuk nak ikut cara orang lain sedangkan kita pon tak tau apa yg kita buat. buat apa kita nak jadi orang lain kalau jadi diri sendiri lebih menjamin kebahagiaan? betol tak?


so, pokoknya walau apa pun diri kita, bersyukur lah.kalau kita yakin dengan diri kita, insyaAllah orang dekat sekeliling pon dapat rasa. kalau kita sendiri rasa low self confidence, macam mana kita nak face orang lain? kalau awak rasa awak gemuk, usaha untuk kurus. kalau awak rasa awak banyak jerawat ( contohnya macam penulis blog ni) berusaha jugak cari penawar untuk hilangkan jerawat tu. tapi yg paling penting, be yourself.


sayangilah diri anda serta binatang ciptaan Allah juga ;p

nah, aku bagi satu quote: " tak semua orang yg cantik itu baik hatinya, tapi semua orang yg baik hati itu cantik"
so...yg penting itu hati. paham anak-anak?err..tapi, manusia zaman sekarang ni ada ke yg tak pentingkan rupa? ;p


oklah..bye and selamat berpuasa :)

*less than three* <3

42 comments:

Marya Hana said...

betol.. kadang2 cantik bukan dari luarannya.. cara pembawakan diri pon boleh menampakkan kite cantek..

:)

mimi fatin said...

yup, just be yourself! :) org skrg mmg mostly tgok rupa... tp xsmua :)

Jer ... said...

ermmm .. tol tu .

Cik Eka said...

betul nat..tak semua yg cantik itu baik...

eka dulu pon suka ikut2 fesyen..skang ni takde makne dah..janji selesa ngan diri dah okey dah..
yg penting syukur kita sempurna...walau tak sesempurna mana....masing2 ada istimewanya kan...

Sara Cullen said...

tak payah nak ikot orang sangat, kan...for me, being beautiful ni macam susah jugak..sebab nanti kita tak tahu seseorang tu nak kawan dengan kita sebab ikhlas or apa? and kita tak tahu seseorang tu sayang kota ikhlas or sebab rupa? ha..susah jugak jadik cantek..^^

Pateh Adnan said...

betol laa. saye pon selalu je rase macam tu. sangat kurang confident. rase tak best sangat. ;(

jemput singgah!
http://patehadnan.blogspot.com/2011/08/super-junior-mr-simple-making-film.html

erysweetie said...

huhu..setuju...

tapi Allah dah bahagi nikmat untuk hambaNya.

Kita diuji dgn rupa yg agak kita kurang puas hati. Orang cantik pulak ada ujiannya tersendiri..

Bila lelaki memandang, boleh mendatangkan dosa.. lebih ramai org ngorat, lebih mudah nak jejak kaki ke lembah maksiat.

bersyukur atas apa yg Allah kurnia. =)

Cik Suheela said...

betul2..be urself hee :)

myravea said...

suka entry ni akak sygs..hehe

Tak semua orang cantik itu baik hatinya..orang lagi suka baik hatinya dari cantik orangnya tapi hatinya tidak..aceee *wink*

kura said...

tak kan la ken akk natrah tu nk tgk cermin diri sendiri pun xmahu. haish.. tak baik wo.. hekhek

epol said...

betol..be yourself..tgk orang je tak leh jugak..janji kita gembira dengan diri kita..confident we must

Elyzatul Nastaysah said...

hati paling penting.kan dear?=)

tulus sweet said...

cik natrahhhhh..awak tu kena sedo awak tu cantik...hurmm. tapi kalau masalah jerawat tu mmg kita kena ikhtiar jugaklah. sebab tulus pun ada jerawat jugak. but now kan zaman dah moden. ada doktor, ada skin care, mmg kena seksa diri jugaklah. elakkan seafood and gula. banyakkan minum air. ouh ya, tulus jumpa doc then doc bagi antibakteria. now jerwat tulus alhamdulillah hilang. kirim salam kat mmber cik natrah tu eh. n selamat berpuasa dear^^^

Lulu Rahman said...

cool :)

ahmoi_chanteq said...

kebanyakannye pentngkn rupa kak ... emmm =]=]=]

Nur Syazwani Khirizan said...

Hurmmm, boleh dikatakan kebanyakan perempuan lar ada rasa rendah diri yang macam nih. Btw, setuju dengan kata-2 akak yang last sekali tu :D

Siti Hadith Nur said...

Kak Nathrah cakaplah dekat budak tu ade lagi banyak yang nasib kurang byek dari dye. Yang xde kaki, tangan..Yang buta, bisu, pekak..At least dye sempurna fizikalnye..Itu pun dah bersyukur sgt :)

syieda_joy said...

hhihihi lama xdtg blog ni..

btoi tu..zmn skrg ade ke yg xpndg rupa? tkot je skrg..T_T

mia.azlin said...

nice entry :)

BieLa said...

more self confidence lepas baca entry nie . nice picture btw :D

vampire's lovex said...

okay quote tu terbaik lah...

betol betol betol...jd dirir sndiri terbaik,nak ikot org,tp diri sendiri tak puas tak jadi jugak...

lisa said...

agreed :)

perasaan rendah diri mesti ada.. tp pandai kawal semua boleh atasi :)

Cik Nathrah said...

haah kan. ramai lagi yg tak sempurna. tak de tangan. buta. pekak. kita yg sempurna ni bersyukur je la :)

ieyza afieyna said...

bersyukur dengan apa yg kite ade. sbb Allah dah takdirkn kite mcm tu kna. mngkin ada hkmah disebalik itu.hnaya Allah yang tahu.lagi pun tiada 1 ciptaan ALLAH yang buruk semuanya cntik2..

Bob Merley said...

gua pon sedey gak. gua tak hensem, takde aweks nk ngorat gua. kucing pon takut tgk gua. budak2 kalo nampak gua mesti nangis. gua hanya mampu berserah pade Yg kuasa

Ihsan Arifin said...

syukur itu yang terbaik :)

cik hani said...

masing2 ada kelebihan masing2..

ciptaan Allah ada hikmah masing2 kan..
hikhikk

Puteri Biru said...

biar baik hati seikhlas hati, bukan sebab aku nak baik hati sebab nak nampak cantik di mata orang. No.No.No

aiko kato said...

what's more important is confidence..that is beautiful~

Kapten Atok said...

susah jd perempuan
apa lg yg takder rupa

JelinaJoli said...

sebab x cantik la, aku selalu sembunyikan diri bila keluar jalan dengan bf lalu terserempak member dia.. stress betol!

miss nina said...

cantik sana sini lebih cantik jika hati pun cantik :)

Amirrah Zawani said...

yg penting hati cantik... rupa cantik hati tak cantik tak guna jugak.. apa2 pun bersyukur dgn ciptaan tuhan :)

amier azrul alias said...

huhu adoi..
tak pe lah.
yg penting bersyukur dgn ape yg ade.
itu lebih penting.

Puteri Iqa Izyan said...

iqa pun tak cantik jugak. kdg2 jeles n down bile duk dgn kwn2 yg lagi cantik.

tp self confidence tu kne ade sbb bile kt confidence kite xkn mudah rasa down =)

shaerin said...

hehe , xde pelah . hope that girl rileks je .

semua orang cantik lah . saya je tak =P

yeah , janji hati kite baik , itu dah cukup cantik kan ?

0nenanina Vanilla said...

sayangi diri..sesungguhnya ciptaan Allah adalah unik.. jangan kite m'perkecilkan ciptaanNya.. B'syukurla dari kite tidak cukup sifat anggota badan.. boleh bgerak,bcakap,b'suara dan mendengar. cik natrah bagila sokongan moral pda dia k..

nazirulhazwan~ said...

dalam gambar ni aku nampak ko gemok:P tp naseb bek ko kate gambar lame.hehe

MiaJie said...

Tiba2 insaf diri lak asenya..T__T

Nurhuda said...

akak , mcm mna eh nk pkai tdong yg dlm gmbr akak ngan bntang tuh ? tlong ajr sy pkai tdong mcm tuh .. sy da puas cri dlm utube,tp x jmpa pown tutorial pkai tdong yg tuh .. kalo boleyh ,tlong eh wt tutorial tdong nih please :\

cici tembikai said...

kekadang dapat terlebih perhatian ni tak menyeronokkan jugak. masa zaman form 1 form 2 seronok lah , mak aih terasa panas diri ku bila orang dok pandang. tapi bila umur meningkat , lebih2 lagi dah mula bercinta dengan serius ni . bila orang dok pandang rasa tak selesa. sang BF mula lah persoalkan kenapa org pandang lah apa lah , ni mesti sebab pakaian lah blablabla, padahal pakaian tak salah apa pun. and jadi perhatian ni pun kekadang menimbulkan fitnah jua . kan =)

Anonymous said...

Tp sekarang semua pandang rupa . Sampai cikgu kat sekolah pon macam tuh . Sgt2 pilih kasih . Kdg2 rasa malas g sekolah sb cikgu2 begini . Cikgu laki ke pompuan ke sama jee :( :(

-emie