Tuesday, November 29, 2011

Belajar malas tapi nak hidup senang

Assalamualaikum!

jeng jeng jengggg! hai saya kembali dengan entry merapu di malam hari. sekarang ni tengah mood rajin. kalau tengah mood rajin tanpa dipaksa pon boleh up entry. kalau datang malas tu, nak up entry sebulan sekali pon payah. biasalah, manusia la katakan, sifat malas tu pasti ada punya kan. tapi aku punya malas bukan sikit-sikit. aku punya bapak segala nenek moyang punya malas.hahaha.


seperti yg korang semua sedia maklum, kalau tak maklum lagi meh aku maklumkan. hehe. aku ni bukan datang dari family yg kaya-raya. just sederhana je. sometimes, aku jeles tengok orang lain. apa yg diorang mintak mesti dapat. tak payah susah-susah kan.


dulu, zaman aku sekolah menengah, area tahun 2003 kawan-kawan ramai pakai hp. even time tu just hp 3310 je, siapa-siapa yg pakai hp time tu dikira macam bergaya lah. kira macam wow. dia ada hp wey. masyuk wa cakap lu.time tu kalau siapa-siapa yg pakai hp skrin kaler, ringtone polifonik lagi lah dikira macam paling up to date. hahaha. 


kalau aku pulak, kalau nak something tu mesti kena usaha sendiri. bukan aku je. semua adik-beradik aku macam tu. nak handphone? kumpul duit sendiri. beli sendiri. tak kisah lah, duit raya ke. duit kerja dekat marrybrown ke. kumpul-kumpul dapatlah sebijik handphone. bukan macam korang. mintak je terus dapat kan. series aku jeles. tapi nak buat macam mana. aku paham, mak abah aku bertungkus-lumus cari duit. kerja keras.takkan aku nak pentingkan diri je betol tak?

tu nampak viva oren belakang tu? tu aku beli guna duit gaji aku tau. eh tak. downpayment duit mak. hahaha.tapi aku bayar balik.even viva je bukan myvi lagi power lagi best, aku bersyukur :)

bila aku tengok budak-budak zaman sekarang ni, terutama bila aku nampak yg duduk melepak tepi jalan terkinja-kinja konon hot euwww2 nak termuntah ahkak tengok tu buat aku terfikr dalam hati. diorang ni tak rasa bersalah ke? tak fikir ke mak bapak diorang susah-susah cari duit. nak sekolah kan diorang. belajar punya lah malas nak mampos. tapi nak hidup serba mewah. baju nak adidas. seluar nak levis. spender nak armani. stokin nak nike. hp paling koman pon blackberry. motor LC sejibik. belom kira belanja awek lagi tu. padahal semua dok paw mak bapak. eh tapi aku pon malas jugak kadang-kadang. tak de life la kalau hidup nak sentiasa rajin je ye dak? 


aku tau lah, maybe ada setengah tu mak bapak diorang memang mampu. tapi at least fikir lah sikit. takkan sampai ke tua nak harap mak bapak. yg buat aku meluat bila, nak kerja yg power-power, yg orang lain pandang macam engineer. tapi spm, matematik moden pon dapat 8E. macam mana nak belajar math dekat U yg berkali-kali ganda susah daripada addmath. math mode pon dah dapat result macam tu.


kadang-kadang aku rasa bersyukur sangat. even family aku tak kaya, tapi at least kitorang adik-beradik berjaya jugak. nak kata berjaya sangat tu tak delah, tapi setakat ni alhamdulillah. dah kerja ni tak delah nyusahkan mak bapak dah. at least beban diorang kurang sikit la kan.


hurm, so kepada adik-adik yg baca entry aku ni. fikir-fikirlah. aku bukan nak mengata sesiapa pon. ni just apa yg aku nampak secara general je. sesapa yg terasa tu, nasiblah. siapa suruh malas belajar. wakakaka. korang malas belajar sekarang, confirm akan menyesal nanti. serius! baik korang dengar cakap aku. hahaha. lagi satu, aku bukan dengki korang hidup senang. tapi dengki la jugak. tak melayu lah kalau tak de dengki-dengki ni kan. wakakaka.


oklah, byeee!


*less than three* <3




Saturday, November 26, 2011

Apa yang aku dengar ni sebijik macam drama melayu

Assalamualaikum!

lama aku tak update blog. lebih kurang sebulan jugak lah. bila bukak blog ni  je, mesti entry yg sama. mesti gambar mulut itik je yg ada. boring kan? hurm, sebenarnya bukan apa. kadang-kadang bila nak update je, time tu lah berukband ni nak slow. kadang-kadang bila nak update blog je, time tu lah nak terberak lah apa lah. lepas tu terus lupa nak update apa. bila dah ingat balik, tiba-tiba mata pulak ngantuk. banyak betul dugaan. haaaa. konkrit tak alasan aku? muehehehe.


ok this is the latest me. manalah tau korang rindu kan. walaupon duduk nampak macam ganas, tapi keayuan wanita melayu haruslah dijaga ye kawan-kawan. hahaha. tak senonoh betol lah aku ni. please. jangan contohi aku. oh ya, kalau korang perasan kan, 3 entry terlatest aku ni semua pakai tudung yg sama kan. jgn salah anggap. waktu dan tempat gambar diambil adalah berbeza.hahahaha. apa jadah aku nak explain pulak kan. macam lah korang kesah. aku ni, kalau dah suka satu benda tu, memang tu je lah yg aku sebat.


so guys, how's life? eceh. ayat typical kalau dah lama tak jumpa. kehkeh. ok lah, siapa kat sini suka tengok drama melayu? elelelele. jangan nak tipu la. yg korang dok tercongok tiap-tipa hari pukul 7 nak tngok cerita nora danish tu apa? haaaa. kantoi. hehehe. *eh macam cakap depan cermin pulak.haha.aku ni bukanlah penggemar yg amat sangat drama melayu ni. tapi kadang-kadang, ada citer yg orang cakap best tu, aku pon layan jugak lah. even kebanyakan citer melayu ni agak typical, maksud aku lebih kurang sama je, tapi seronok jugak layan. ala, typical sangat. mesti ada korporat, anak orang kaya, kubur, hospital etc. kalau tengok citer melayu ni confrm ada orang mati. kan?


sometimes, bila tengokk drama melayu ni aku selalu fikir, betul-betul wujud ke orang macam ni? tapi bila dah hidup lebih 23 tahun ni, yeah memang apa yg korang selalu tengok tu kadang-kadang wujud pon.


dulu, masa aku dekat matrik aku ada sorang kawan. dia ni memang freehair.orang selalu pandang serong dekat dia sebab dia free hair. aku pon termasuk sama. biasalah. budak baru nak up. noob la katakan. tak pasal-pasal tak suka orang tu. kadang-kadang, kita ni suka je nak judge orang kan? padahal kita tak kenal pon dia. bila dah kenal, barulah kita tau sebenarnya dia tu tak seperti yg kita sangka pon.


dia selalu cakap kat aku, sebenarnya dia teringin sangat nak bertudung. tapi family dia tak bagi. mak dia cakap, kalau pakai tudung nampak macam orang tua. mak dia cakap tak yah nak mengada lah pakai tudung ni. dia cerita, dalam family dia, tak ada pon orang yg sembahyang. bagi diorang, macam pelik je kalau sembahyang dalam rumah tu. pernah dia follow nenek dia pergi surau, mak dengan abah dia senyum sinis je. dia pernah cakap, sometimes dia rasa nak duduk jauh je dari family dia. even family dia senang, tapi selalu macam rasa tak cukup je. rasa macam kosong. ye lah, macam mana hidup nak berkat kalau yg Satu tu kita lupa . walhal aku pon sama. kadang-kadang sembahyang pon entah mana. astaghfirullahalazim. macam drama melayu kan cerita kawan aku ni?


so guys, macam korang selalu dengar lah kan. hidup ni umpama drama.kita yg memainkan watak masing-masing. haaa.selalu dengar kan?eh tak tahu lah kalau korang tak pernah dengar. tapi aku selalu dengar. hheheh.tah pape tah aku ni.


apa lagi nak tulis ek. aku ni bila dah lama sangat tak update blog rasa macam kekok sangat. entah lah. rasa macam tak boleh nak all out. tak pelah nanti kalau ada idea aku update lagi ye. thanks for reading this entry till the end. salam.

p/s: tadi nampak zack zukhairi kat jusco AU2. tapi tak sempat nak tegur. kehkeh. 


*less than three* <3