Monday, February 13, 2012

Kehidupan saya yg ke 24 tahun

Assalamualaikum!

24 tahun yg lalu, seorang ibu mengandung tiba-tiba sakit perut. mungkin nak berak.ataupun sembelit. namun begitu, sakit perut kali ni dirasakan tersangat berbeza dan dahsyat. baru beliau teringat, mungkin baby comel *ehem kat dalam perut tu sudah mahu keluar. melihat dunia  yg fana ini. melihat rupa mak dan abah dia.dan macam-macam lagi yg ingin dia terokai. jelajahi. rasai. harungi. dan sebangainya.eceh.

sekadar  gambar hiasan.

12 February 1988, lahir lah seorang bayi yg diberi nama Nathrah, dan bayi tersebut of cos lah aku. ceh. tak konsisten langsung kan ayat karangan aku. memang patutlah dulu UPSR penulisan pon dapat B. haha. so straight to the point, semalam birthday aku. tak sangka aku dah 24 tahun. tak bestnya lahir awal. cepat tua. rasa macam baru semalam je aku habis sekolah rendah. rasa baru kelmarin je kena libas dengan batang paip dengan mak sebab main lumpur. ish ish ish. cepatnya masa berlalu kan.


the 24 years old me :) lama tak sentuh tudung bawal ni. :)


Kali ni, aku tak sambut pon birthday. memang sebelum ni pun, tak ada orang pon nak sambut birthday aku. yg ada pon cuma dia. tapi tahun ni, masing-masing kekeringan. so, tunda lain kali. haha. tapi kalau korang nak sambutkan apa salahnya. ;p

So, sepannjang 24 tahun aku hidup ni banyak benda aku dah lalui. macam-macam. yg baik. yg buruk. yg cantik. yg hodoh. semua ada. kalau dulu, masa kecik, macam tak sabar sangat nak besar. rasa macam betapa tak bestnya jadi budak kecik. ini tak boleh. itu tak boleh. semua kena dengar cakap mak bapak. lepas tu, bila dah habis sekolah, rasa macam paling bahagia sebab  konon dah bebas. dah boleh masuk wayang tengok cerita 18SX. eh tak. aku budak baik. mana tengok cerita macam tu. tolong lah percaya. please?keh keh. tapi bila dah dewasa ni, rasa macam nak jadi budak balik. tak payah fikir apa-apa pon. just belajar. buat kerja sekolah. main. tu je. seronoknya!


Disebabkan umur yg makin meningkat ni, banyak yg dah berubah. dari tinngi 139cm dah cecah 152 cm. walaupun still kategori ketot, tapi syukur je lah. *pasrah. dari muka halus mulus selembut sutera ke berjerawat batu berlian permata. dari free hair ke bertudung. oh ya. dari tudung bawal ke tudung hana tajima. (ok yg ni terlatest) heh. dari tak pandai masak, dah pandai masak sikit-sikit. dari penakut nak drive kereta, satu KL ni aku dah round. bukankah itu satu kemajuan? *ayat copy paste zack zukhairi.



Masa baby, mak aku cakap aku kuat menangis. pantang mak aku tak de je mesti memekak. pagi petang siang malam melalak je kerja. mak aku cakap, abah aku pernah rasa macam nak lambung aku. sebab geram sangat. dah lah huduh. hitam. tak comel langsung. lepas tu kuat melalak. siapa tak geram ye dak? dulu, masa aku umur setahun, aku nyaris lemas dalam baldi. alhamdulillah. nasib baik aku selamat. kalau tak, tak dapat lah aku update blog macam sekarang. 


Sekarang, aku dah 24. eh tuanya. bila ada orang cakap umur aku 20, hidung penyet ni tak dapat ditahan-tahan untuk melebarkan diameternya. hahaha. rasa macam bestnya jadi muda. kan?


oklah, lastly, aku nak ucap thanks pada semua yg sudi wish aku. even korang tak kenal aku, tetap wish even aku tau korang bukan ingat pon birthday aku. tengok reminder kan? hahaha. tapi tak pe. korang memang terbaik dan paling cool dalam dunia sebab wish aku tau. harap semua yg korang doakan, Allah makbulkan. dan terima kasih jugak especially mak abah aku sebab besarkan aku dari kecik sampai sekarang. love u all :)


*less than three <3*













39 comments:

Aiskrim Cokolat said...

happy belated bufday kak Natrah :) sorry lmbt wish sbub taktau =)

Jerr said...

takde api pun cake tu, haha .

HB

Ira Nira said...

umm bez entry y ni...bez jer lyan.sweet =)..hepy besday yer dear

Ira Nira said...

umm..bez entry y ni..syok jer lyan =)..hepy besday yer dear

nuruashia said...

ahhaha..buasnyeee cik nath..nty ank awk mst sme cm awk..comey ^^
epy belated besday awk :)

K O R I E said...

k, hepi bufday sis natrah ;)

24 tahun sudah, bukan sweet seventeen lagi k ;p, hehe

Lili Sakina said...

selamat hari jadi natrah...
1. May Allah bless you
2. Grow wiser not older
3. Na ah keep it less than three

Ieka Farysa Azman said...

hepy burfday cik nathrah..smoge pnjng umor n murh rzeki..amin ~~~ ^_^

amirahanani said...

kak natrah..fotogenik =)

Adila Saidi said...

happy bufday:)
24 tuh tak tua, sweet teenager lah, hehe<3

Raden said...

owh bilangan umur tu xpenah d mengakui secara ekslusif..xnk xnk
menten 17 selamenye bleh?

Marya Hana said...

ingatkan semakin tua ni semakin syok, rupanya banyak benda nak fikir.

btw, happy belated birthday cik nathrah (:

Cik Nathrah said...

alhamdulillah. masih bernafas sampai hari ni. thanks sume :)

nurulnazihah said...

happy belated birthday :DDD

ainkamal said...

Happy Bornday Kak Nathrahhhhhh :D

E y r a a Atiqa said...

wahhh happy befday... *muncung tak hengat* gambar last tu ;) loveove.

Anis said...

Happy belated birthday! Lambat 45 minit =) Have a nice day ahead! Insyallah~

syafiqahatta said...

happy befday sis. semoga bahagia hendaknye =)

namasayatihah said...

happy birthday!!!24 is still young darling...wait until u reach more than 25, then u akan rasa tua..like me..lol~

all the best in ur future undertaking..;)

shazida said...

heppy besday natrah!

rasanya kita jiran tyme matrix dulu.. heeeeeeee~

burn said...

hepi belated besday dude.. hehe

Zahora Ahyan said...

Happy Bestday Natrah

Miss Ryha said...

Happy belated bday, Cik Nathrah! Msh stay kt Ampang ke? Dulu bbrp kali terserempak dgn kamu kat Stesen LRT Cahaya.

syakey said...

manaaa tua, muda lagi paaa. :D

nursayidatina said...

happy belated birthday ye kak Natrah.

May Allah bless you dalam usia meningkat tua :)

nursayidatina said...

happy belated birthday ye kak Natrah.

May Allah bless you dalam usia meningkat tua :)

noorham enterprise said...

happy belated birthday, sudi2 melawat blog saya.. :)

Izzati Tatie said...

epi besday kak natrah yg maintain comei..bdway,lawak gilak gamab patung wat mulut mncung tu..gelak guling2 sye ;D

seyra . said...

Happy Belated Birthday sister (:

♥CIK SHA♥ said...

happy belated besday nath! sori akak wish lambat..;p

apa2pun,akak doakan semoga Nath sentiasa berada dalam rahmat Allah..^_^

lisa said...

happy belated birthday..cantik la gambar first, hehe :D kita sama, suka memekak waktu kecik, pantang mak atau ayah takde mesti menangis kan, sbb manja sangat. hihi

fae jamal said...

apy belated bufdae Nathrah! :)
kita sebaya..;)

Atiqah Wadiah said...

epy belated burfday nath :) btw,burfday awk sama ngn kwn kita^^

♥BELLALICIOUS♥ said...

happy belated belated cik natrah! mcm xsangka dh 24 kan. heee :)

Hana_Maroo said...

happy belated bday sis..
gud luck!
btw, nama kita sm ler.. >_<

Tulus Sweet said...

akak dah 24? huhu sorry ingat akak baru 21,22!

cik mun said...

happy belated birhtday~~
may Allah always bless you..

frogos said...

ALA SIANYE X SAMBUT BITHDAY,,,
SY BLOGGER BARU..NICE ALL..
INVITELA DATG BLOG SY NNT2 EA..BLOG X BERAPE CNTK LG..

frogos said...

HURM