Sunday, November 18, 2012

Siapalah kita nak menghukum?

Assalamualaikum!

nak dekat 3 bulan rupanya aku tak update blog.kalau lah bloging ni sumber pendapatan aku, memang jadi tengkorak lah aku.sebab tak makan. tak makan sebab tak ada duit. tak ada duit sebab malas nak update blog. tapi nasiblah bukan. maklumlah. sekarang ni blog bukan lagi 'in' dah kan. sekarang orang ada twitterrrr, instagram apa sume mana lah nak layan blog. lagi-lagi yang picisan macam aku. dah lah picisan malas nak update pulak. kans? kesian.so disebabkan kesiankan blog aku pon update entry yg macam good good je. macam ustazah pilihan. biar. first impression orang yang first time datang blog ni baik-baik belaka then rela hati follow walaupun hakikatnya ya Allah! hahaha. mana tau dapat suami mithali yg ensem plus kaya plus beriman tapi tak nak yg plus size.boleh? tak boleh takpela..sobs. kepasrahan.

kita semua manusia. semuanya ciptaan Allah. so, setiap manusia ni mesti ada kelemahan dan kelebihan masing-masing. macam aku jugak. aku pon manusia. tak kan kuda pulak kan. manusia dengan kuda mana boleh disamakan. so, aku pon ada kelebihan contohnya comel, sopan santun, berbudi bahasa dan sesuai dijadikan calon menantu. hahaahha. ehem ehem. angkat2 kening sikit. please dont sepak me ok? i'm just kidding laaa.why so serious? ish no fun lah nak serius serius. lagipon setiap kata-kata kan merupakan doa. so, anggaplah aku tengah berdoa menjadi seorang yg comel etc tu. orite? ceeewahh cakap pasal kelebihan je. kelemahan? errr....next!


dulu, masa budak hingusan and tak matured, aku suka judge orang. nampak orang tu cantik sikit, mulalah fikir orang tu sombong. tak nak kawan dengan titewww yang biasa-biasa nie. padahal bila dah kenal orang tu, baru lah tau "ooooo..dia ni baik rupanya". tanpa usul periksa kita suka-suka je nak judge orang.kan?

so samalah dengan isu syurga neraka ni. bila selalu sangat online facebook dan perkara yg sama lagha dengannya, banyak lah yg aku nampak. ada orang share gambar orang seksi laa. tak pakai baju lah. seorang artis ditangkap memakai bikini bersama kekasih lah. tapi yg part berbikini tu aku jarang lah nak bukak. sebab kang bila aku bukak orang fikir aku ni pervert pulak kan. ish ish. jatuh kredibility iolss nanti tau uolss. even kadang-kadang jari jemari ketot aku ni memberontak nak klik ku pertahankan jua. haaa ayat novel gitu.

then bila orang dah post benda-benda macam tu, ramai lah komen.

"eee.apa nak jadilah dia nie. tak tau halal haram ke. confirm masuk neraka"

"ya Allah apa lah diorang ni. buat malu orang islam je. astaghfirullahalajimmm"

"ini semua amalan syaitonnnnnnnnn nirrajimmm. ahli neraka laa ni"


i am improving myself too
tapi sedar tak. kita yg dok mencomment ni pon sama jugak dapat dosa. yang konon alim ni pon sibuk nak bukak link bukan-bukan tu apahal kan. kalau baik sangat, aku tak rasa diorang akan bukak link macam ni. ye dak?apatah lagi yg dok share kat khalayak ramai. sebar aurat orang tu. sebar aib orang ni. tengok. kita pon dapat saham dosa sama macam diorang.

contoh, ramai artis sekarang ni dah bertudung. dulu bukan main seksinya masyaAllah. tapi sekarang? lagi baik dari aku yg memang dah sedia bertudung ni. kadang-kadang rasa malu pulak. bukan artis je. kawan yg dulu freehair pon ramai yg dah bertudung. bukan setakat bertudung. tapi dengan labuhnya. longgarnya. istiqamah. siap join usrah lagi. aku? hurmm..



so,kesimpulannya. kita jangan lah nak judge orang based on apa yg kita tengok sekarang. kadang-kadang, diorang lagi baik daripada diri kita yg konon baik ni kan. sekarang ni, apa salahnya kita perbaiki diri sendiri,. tambah amalan kita sendiri. jaga tepi kain sendiri. kan? aku pon bukan baik pon. jauh sekali nak define aku ni baik. so..jom berubah?mana tau esok lusa yg Satu tu jemput kita? peringatan untuk diri aku juga. maaf kalau ada yg terasa. demi Allah, aku pon still memperbaiki diri juga. kadang-kadang, tak lepas dari silap jugak. manusia kan?


till then..wassalam.


*less than three*<3 p="p">









14 comments:

Tinta Ana said...

agree 100%..
=)

Yuliana Wahit said...

hyee.. yuyu singgah sini dan follow sini.. nice to meet u.. come visit my site http://www.sayeshukepink.com/

nurul said...

definitely!!
www.dresslover84.blogspot.com

Nadiah Karim said...

semoga terus istiqamah , amin :)

❤~Emma Abduh~❤ said...

yup tol tuh...jan judge org 2 x baik..last2 dy g baik dr kita..hoho...sllu jd mcm 2 kat sy...

boni kacak said...

so, aku pon ada kelebihan contohnya comel, sopan santun, berbudi bahasa dan sesuai dijadikan calon menantu. <--boleh tak saya nak buat calon bini saya??hahahahaha :P

p/s : mohon selalu update ye. sebab ramai tertunggu2 penulisan daripada awak setiap hari.. termasuk saya yang kacak ni..

Shazwani Ramly said...

agreeee. :)

Shahada Fauzi said...

sama-sama kite perbaiki diri..insyaAllah..(^_^)

Cik Nathrah said...

jom samee2..ewahhh..hahaha..

.i.am.a.beginner. said...

insya Allah ukhti..fitrah manusia itu sukakan kebaikan...semoga kita sama2 berusaha ke arah itu...suka bca blog ukhti salam perkenalan:)

thebudoks lee said...

nice blog

AyaZuki Is Cullen said...

ye setuju sangat2 :')

Fanaaaaaa said...

kak natrah, bile nak update baru?

YuL hm said...

setuju sangat2...

btw it's my first time baca ur entry. will add ur link =))

salam perkenalan ~