Monday, October 28, 2013

Budak-budak sememangnya jujur

Assalamualaikum!

Last raya korban haritu, macam biasa aku akan balik kampung dekat tapah, perak. of course lah untuk menyambut lebaran yg kian tiba. ceh padahal takde orang tanya pon kan ko buat apa balik kampung. haha.kali ni aku drive sorang je. tanpa teman. hanya ditemani lagu-lagu yg diputarkan di radio dan juga suara merdu sang bayu. wahh gituuuu kan.

perjalanan dari KL ke tapah mengambil masa lebih kurang sejam setengah. dengan kelajuan maksimum 130km/j dan kadang kala 110km/j bila nampak signboard "zon perangkap had laju" aku pun berjaya sampai dengan selamat dekat kampung. kereta aku mampu pergi laju tu je. maklumlah naik viva da lova je. kang bawak 180km/j tengok2 tayar dah takde. kan haru jadinya.

penulis bergambar dengan kereta viva da lovanya. eceh utusan malaysia shangatt. macam cantik je.macam cantik je.macam comel jewww. ;p

sesampainya dekat rumah opah, aku bersalaman dengan sedara mara yg ada. tak kurang jugak budak-budak kecik yg memanggil2 nama aku "kak terahh. kak terahh dah balik woi". cis tak glamer langsung nama. cubalah panggil kak natty ke. kak lisa surihani ke. barulah market. jatuh imej i sebagai blogger picisan ni tau adik-adik.


adik-beradik mak aku ramai. ada 13 org semuanya. mak aku anak nombor 2. so ramailah kazen-kazen yg kecik2 lagi. bila raya ke apa, memang penuh rumah opah aku. meriah. budak-budak ni apa lagi, belum sempat aku melabuhkan bontot diorang dah tarik2 tangan aku ajak pergi 7-eleven. nak beli slurpy katanyaa. cis kek betul. kat tapah ni 7-eleven lah yg paling glamour selain TF Value Mart. hahahaha. macam-macam alasan aku bagi untuk mengelak dari kena paw. tapi tak lut. last-last aku pun bawak diorang. penuh satu kereta.

family besar aku. last raya :)
sebaik je aku parking kereta, berpusu-pusu bebudak ni lari ke arah 7-eleven. konon kalau lambat slurpy tu habis lah. abang hensem dalam 7-eleven tu senyum-senyum je kat aku. aku pon untuk cover malu dan supaya nampak keibuan cakap "biasalah bang. budak-budak". pergh. hebat lakonan aku. haha. terus abang tu mintak nombor phone. ok tipu je. abang tu pandang sebelah mata pon tak. fine. dalam hati. haha.


bila dah dapat apa yg dorang nak masing-masing sunyum sampai telinga juga. tetiba aku dengar sorang bisik-bisik "ok,..nanti kita bilang satu dua tigaa...kita cakap terima kasih kak terah..tau tau". aku senyum je. dan sesaat lepas tu bergemalah suara diorang mengucapkan " terima kasih kak terahhhhh". aku macam terharu sikit lah.kan kan. pastu diorang cakap "kak terah baik. dah lah cantik. maniss je muka". jujur sangat kan? hahaha. ok fine. aku tahu diorang bodek. kalau tak harammm lah nak puji cenggitu.

jangan terpedaya dgn mula innocent mereka. tukang pau berjaya di abad ini


sampai je umah, aku lepak depan tibi. tiba-tiba anak buah aku dalam umur 5 tahun nama Azim datang kat aku. duduk atas riba. Azim memang suka dengan perempuan. terutamanya yg comel mcm aku. hahaha. perasan,tiba-tiba dia tanya " akak...baju akak ni tulis apa". aku jawab "i love Sabah". Azim pon cakap.. "oh...".sambil pegang-pegang tulisan dekat baju tu. tiba-tiba sedang aku kusyuk mengahayati jiwang cerita Love u Mr. Arrogant tu Azim cakap "akak..dalam perut akak ada baby ke?". dunia aku bagai gelap gelita. kilat sabung-menyabung. bagai halilintar. damnnnnn!! moral down aku. terus masuk bilik semayang dan minta petunjuk untuk tenangkan hati. hahaha. drama. adik please jangan jujur sangat boleh? grrrrr.

Azim dan kakaknya
sejak hari itu, aku berazam untuk meneruskan cita-cita aku untuk berjoging. 3 kali seminggu. 20 minit setiap sesi. tapi tapi hingga ke saat ini...ok sambung sendiri. bye!



*less than three <3 p="">












Thursday, October 3, 2013

Inilah sebab aku kedekut kalau menderma

Assalamualaikum!

Stay dekat KL ni memang memerlukan duit yang banyak dan gaji yg cukup. itu sebab bila kerajaan nak naikkan minyak aku rasa nak naik minyak jugak. rasa nak pergi bom rumah menteri-menteri yg tak faham nasib rakyat yg serba kekurangan ni.kalau minyak naik banyak mana pun tapi gaji seiring dengan kenaikan minyak tu takpelah jugak kennn. okay sorry. emo lebih pulak. haha.

So far, aku dah 2 tahun lebih stay dekat KL mencari rezeki yg halal. before ni belajar dekat UiTM shah alam tak rasa macam stay kat bandar pun. lagipun tak cari duit sendiri lagi. harap duit PTPTN je. bila dah kerja barulah tau susahnyaaa nak carik duit. hukhuk.

Lagi satu, kalau stay dekat KL ni kalau makan kat luar, mesti kena spare at least singgit untuk derma kat org buta jual tissue. or makcik jual kerepek ubi. or bangla jual surah yasin. or pakistan jual cincin batu permata. sebab aku memang mudah kesian dekat org. nak2 muka org tu memang muka kesian. lagilahhhh kesian. lagilah buat aku rasa nak sedekah sikit. tapi kalau dah 3 4 kali asyik orang datang minta derma sekaligus rasa menyirap jugak.

Nak dijadikan cerita, sebab satu benda ni sekarang aku macam berkira sikit kalau nak menderma. eh bukan tak ikhlas. insha Allah ikhlas.cerita ni jadi dalam 3 bulan lepas kalau tak silap aku. well aku memang suka cerita benda yg dah basi. kalau cerita ni sejenis makanan confirm dah berkulat. hahaha. 

Okay cerita dia macam ni, masa tu payday untuk bulan July kalau tak silap. aku macam biasa bila dah dapat gaji akan ke bank untuk bayar kereta. waktu tu hari malam sikit dalam pukul 9. masa aku on the way jalan ke bank tu aku berselisih dengan abang buta dan tukang pimpin. aku pun sempat jeling kat abang buta tu. apa yg buat aku terkejut, abang tu pun tengah pandang aku. maybe sebab aku comel sangat then dia pandang. eh? hahaha. baru nak feeling2 hot aku baru terfikir, bukan dia buta ke. then aku pandang dia lagi, bila dia perasan aku pandang dia, dia terus tutup balik mata dia dan buat-buat buta. aku pun cisss dalam hati. menipu.

Then aku malas nak endah sangat lah. lantak lah. itu urusan kau dengan Tuhan kan. cari duit dengan menipu. apa hukumnya?  pandai-pandai sendiri pikir. lepas aku bayar duit kereta aku pun pergilah kat tempat aku parking kereta tadi. rupanya abang buta tu tengah tunggu teksi. tapi masa tu dia dah tak pura-pura buta dah. dia dengan selamber hisap rokok dengan gaya ala-ala machonya. hurm. aku pun kesal sikitlah. eceh. kesal.

walaupun mulut itik tu patutnya tak perlu and orang selalu annoyed tapi at least pakai lah glass kot ye nak menipu pon. ye dok?


So lepas dari tu aku macam kedekut sikit kalau nak bagi sedekah kat org. selalu aku bagi dekat makcik yg jual kerepek ke. yg tissue2 aku malas sikit nak layan. bukan apa, kat kedai kan ada tissue free, why pay?at least beli kerepek tu dapat jugak makan sambil tengok sin chan. ye dok? lagipun aku rasa mesti orang yg mintak sedekah ni lagi kaya dari aku. sehari RM100 pun dah gaji lagi banyak dari aku yg makan gaji ni. T_T.

 Last pesanan, tak kisah lah dia menipu ke apa, yg penting kalau derma tu kena ikhlas. tapi bila dah jadi mcam aku yg mcam ragu-ragu ni, jadi tak ikhlas pulak.so dermalah pada mereka yg betul-betul memerlukan. okay sayangs?  

p/s: i dah ada instagram. bolehlah follow memandangkan blog ini umpama hidup segan mati tak mahu. search nathrahkhai. eh terpromote pulak. eh suka hati lah. blog aku. haha. peace :)


*keepless than three <3 guys.="" p="">






Saturday, August 3, 2013

Oh abang polisi!

Assalamualaikum!

Kerja sebagai seorang valuer ni memang menyebabkan aku selalu travel sini sana. kelmarin, aku terpaksa outstation ke Penang. biasa kalau dapat kes outstation hati akan melonjak gembira. tapi kali ni hanya keluhan berat je yg terpacul dari bibir mugil aku. mugil keee. muncung adalah. hahaha.bayangkan kena siapkan report dalam 2 hari saja. dah lah mood nak kerja tu memang dah hilang. maklumlah, tinggal seminggu je nak raya. dapat kes time-time macam ni memang spoil habis la. bengkek je bila dapat tahu. haha.


Nak dijadikan cerita, aku pergi Penang kali ni dengan kawan aku, Dina. saja ajak dia teman. sebab aku ni jenis clumsy sikit. mudah gelabah. and agak manja. euww. so nak pegi sorang tu memang kena kental sikit. dah tu, pujuk dina supaya ambil MC so dapatlah teman aku. muahaha.


Kitorang gerak dari Ipoh.sampai dekat satu traffic light ni, ada polis tengah buat check up. aku buat cool je lah. sebab aku memang pemandu berhemah sentiasa. tak pernah kena saman lagi. tapi malang tak berbau. tiba-tiba polis trafik tu tiup wisel sambil tangan dia menghala ke arah kereta aku agar ke tepi.

Dina: Nath, kenapa ni. takut lah.apa salah kita?

Aku: Ala, rileks la, kita takde buat apa salah. berani kerana benar. cewah.

Selesai parking kereta kat bahu jalan, aku pun turunkan cermin. sambil melirik manja pada abang polis tu. eh bukan abang. pakcik polis..dengan harapan beliau akan tergoda lalu lepaskan kitorg tanpa banyak bunyik. tapi pakcik tu langsung tak tergoda. maybe aku kena pakai contact lens kaler biru mungkin. dah muka polis tu ketat je pandang aku. cuak jugak. padahal tadi berani kerana benar lah sangat kan.

Pakcik polis : minta lesen cik?

Aku: (sambil hulur lesen) apa salah saya encik?

Pakcik polis: Mana awak dapat lesen? macam mana awak bawak kereta?

Aku: Saya pergi kelas memandu lah. 

errrr.baru perasan bertapa bendul aku ni. pakcik tu still muka ketat. tak senyum langsung.


Pakcik polis: Awak tahu kan awak salah lorong?

Aku blur kejap. sebab memang tak perasan langsung aku salah lorong. muka aku terpinga-pinga sangat time tu. tertanya-tanya bila pulak dah aku salah lorong ni. rasa macam betul je.

Pakcik polis: Awak nak pergi straight kan. tapi kenapa awak masuk lorong kanan tu. awak nampak kan anak panah tu tunjuk ke kanan.

Aku: Oh. saya bukan orang sini encik. saya dari KL. tak biasa jalan sini. saya tengah cari nama taman. saya ngaku salah encik. tapi jangan lah saman saya, saya minta maaf.

sepatutnya aku kena amik tengah lah. tapi aku ambik lane paling kanan macam dalam gambar ni. 


Dina: ye encik. kami bukan orang sini. tolonglah encik.

Pakcik polis: mana adil macam ni. orang lain semua saya saman. kenapa awak saya tak saman. bagi alasan munasabah.

Aku: Sorry sangat encik. tolonglah. saya takde duit nak bayar saman ni. nak raya lagi. baru renew insurans lagi. 

Pakcik polis: itu masalah awak. saya penat kerja tengah-tengah panas ni.

Aku: saya pon kerja tengah panas tadi encik. kita sama-sama kerja.

Dina: ye encik, bulan2 puasa ni. tak elok macam ni.

Pakcik polis: saya bagi awak tempoh 2 bulan untuk setelkan saman ni.

Aku: ala encik. saya takde duit nak bayar. dah lah baru grade. nak raya ni banyak pakai duit. nak bagi parents lagi. PTPTN lagi.

Pakcik polis: takkan awak tak tahu undang-undang. awak tak layak dapat lesen tau.

uih. sentap mak noks dengar pakcik tu cakap macam tu.

Aku: saya tahu. saya betul2 tak perasan encik. saya memang tengah cari nama taman tu tadi. kerja saya ni memang kena macam ni.kena tengok sekeliling.

Pakcik polis: sebab macam ni lah boleh jadi kemalangan tau.

huii. penat gila kitorang duk pujuk pakcik polis ni. sampai semua kereta yg kena tahan kat belakang kitorang dah tak ada. maybe diorang redha je kot kena saman. tapi aku selagi boleh merayu selagi tu aku cuba. sayang lah RM150 bagi free kat government. last-last orang lain dapat bonus. eh?

dekat 15 minit pung pang pung pangg dengan pakcik polis tu. sikit lagi nak nangis. penat asyik ulang benda yg sama. yang aku bukan orang sana. tak pernah lalu situ. tak biasa jalan situ. nampak keras hati sangat dah. lama-lama aku pun macam dah redha je lah kena saman. tapi last-last dia boleh cakap

Pakcik polis: padan muka kena dera!

habis je dia cakap ayat tu, dia terus blah. hahahha. siot gila.

Aku: terima kasih encikkkkkk!!!!



fuh. serius memang lega ya amat. mungkin seba tak sampai hati tengok muka aku macam pasrah nak nangis je.baru terbayang 3 helai duit rm50 tengah ready dekat departure bersedia untuk berlepas. . heee. alhamdulillah. tapi lepas pada tu, aku jadi macam agak berhati-hati lah. nampak je ada traffic light mesti aku amik lane tengah. nampak polis je terus berderau. cuak. hahha. ok,sekian cerita di malam hari.

thanks dina and yuyu teman i :)

nota kaki: tengah bertungkus lumus siapkan report. kalau tak terpaksa lambat balik kampung. doakan ye?

*less than three <3 nbsp="">






Sunday, July 7, 2013

Kalau awak dah berubah jadi baik jangan pula menghina mereka yg masih leka

Assalamualaikum!

dalam facebook aku ramai sangat kawan. yg kenal rapat. kenal biasa-biasa je. tak kenal langsung pun ada. dan yg itu terpaling ramai dalam friendlist aku. aku jarang add orang. kecuali orang tu memang aku kenal atau pun orang tu memang sangat adorable sampai aku rasa nak stalk then baru aku add. hahaha. tapi kebanyakkannya memang aku approve je. terutama dulu time blog ni jadi rutin aku.  so ramai lah pembaca blog yg add. sekarang ni update sebulan sekali pun payah. by the way terima kasih korang. sekarang memang aku jarang approve org tak kenal. malas menyemakkan kepala dengan masalah org yg aku tak kenal.


daripada ramai-ramai kawan dekat facebook tu macam-macam jenis orang ada. putus dengan boyfren maki-maki. gaduh dengan kucing jiran pun update status. eh kucing pun nak gaduh ke?selipar jepun hilang pun update. kena ngorat dengan uncle parya pun update. seriously, aku agak kureng berkenaan dengan status yg suka memaki hamun ni. nak-nak org yg dia maki tu tak ada dalam friendlist dia. lagi lah haru. 


so kembali kepada tajuk di atas.ada juga yg dah berubah ke arah kebaikan. jadi manusia yg lebih baik disisi Allah. bagus sangat. tapi kadang-kadang aku rasa meluat jugak. bukan apa, dia dah berubah ke arah yg lagi baik tu, suka sangat pandang rendah pada org yg belum berubah ni. konon dah pakai tudung labuh, berniqab bagai dah kira mulia  and bagus sangat. orang yg tak pakai tudung labuh or tak bertudung langsung ni macam hina sangat di mata dia.

macam ni hina kot bg dia T_T

tapi sedar tak, dulu sebelum dapat hidayah dia pun dua kali lima je? sekarang bila dah berubah baik sikit, dah mula tak nak berkawan dengan org yg tak setanding dia. yg tak pakai tudung, jangan harap nak berkawan dengan dia. takut dia pun dapat dosa if terlike gambar perempuan tak bertudung tu. urghh! kenapalah cetek sangat pemikiran tu? orang-orang yg tak bertudung ni lah yg perlukan orang-orang yg baik. untuk bimbing mereka. dah kalau tak nak kawan dengan dia sebab dia tak bertudung, takkan nak biarkan dia hanyut macam tu. orang-orang yg baik macam dia lah yg patut bimbing kan? sedangakan ustaz azhar idrus pun ramai berkawan dengan artis-artis. untuk apa? untuk bimbing diorang. ini kita yg baru berubah ni senang-senang je nak menghukum tak tentu pasal.


bagi aku, hanya Allah je layak hukum hamba Dia. mana lah tau, hari ni kita tengok orang tu seksi gila, esok-esok bila jumpa balik tengok dia dah berniqab? hidayah tu Allah boleh bagi kat siapa-siapa je. termasuklah mereka yg paling jahat dalam dunia sekali pun. perogol bersiri ke. pembunuh bersiri ke. tetap if Allah nak bagi tu, bagi jugak.banyak sangat berlaku depan mata aku sendiri. terlalu banyak. malah lagi baik dari kita yg tak berapa nak seksi ni. so, please lah jgn mudah sangat letak hukum yg orang tu sah-sah masuk neraka. biar Allah je tentukan. ok?


Ramadhan nak dekat ni, sama-samalah kita perbetul diri sendiri sebelum nak menghukum org lain. ye dok? selamat berpuasa guyss! 


"aku tidak suka apa yg kamu buat pada hari ini. tapi aku tak nak menghukum kamu kerana esok mungkin kamu lebih baik daripada aku yg hari ni".

sekian wabillahhi wal taufiq wal hidayah wassalamuaalaikum warahmatullahi wabarokatuh. eceeeeh.

*less than three* <3 p="">






Thursday, July 4, 2013

Bahaya WeChat

Assalamualaikum!

Zaman teknologi ni macam macam application dah ada kan. kalau dulu harapkan YM je. takpun kalau nak advance sikit, skype. tapi now ni, tak de maknanya semua tu dah. semua orang dah pakai smartphone. nak2 dengan ada rebate dari kerajaan. makin ramai lah bersmartphone. ye dok? so YM apa jadah tu tak lagi 'in' dah lah. sekarang dah ada whatsapp. we chat. and paling terbaru kakotalk. macam mana eja pun tak reti. tapi yg Yuna n kpop dok promote tu lah.

Nak dijadikan cerita  dua bulan lepas rumah Elly tak ada air. haa kau. betapa basinya cerita ni. tapi tak pelah i nak cerita jugak. haha. maklumlah KL bandaraya tercinta ni memang selalu benar ada masalah air. pelik kan. so dia pun datang tumpang mandi and berak dekat rumah aku. ok berak tu saja tambah. supaya saham Elly jatuh. hahaha. keji tak?after semua tu, kitorang pergilah makan dekat warung bawah rumah aku ni.

Sementara menunggu order sampai, aku pun duk ushalah wechat yg aku baru install kat hp aku.  maklumlah jakun. excitednya terlebih sikit. Elly yang ada depan mata pun sibuk aku nak walkie talkie. haha. then adalah satu function dekat wechat ni yg bernama 'look around'. aku pun klik lah. lepas tu keluarlah senarai nama nama and gambar2 mereka yg sedang 'look around' tu. apa yg besttnya, function ni akan detect org yg berhampiran dengan kita lah. 

Bila dah macam tu, berpusu-pusulah private msg (PM) yg send kat aku. maklum lah. org comel. hahaha. sila lempang aku sekarang. ok fine. tak delah. dah aku letak gambar konon comel.lepas tu guna camera 360 lagi, flawless gitu.mana tak ramai kan? tapi banyak yg PM aku semua muka mat2 rempit. tak selera mak. cuba muka macam aaron aziz ke confirm layan. haha. kidding!

flawless gitewwww! haha

Sebelah meja kitorang ada couple ni dengan sorang baby dalam umur setahun macam tu. aku tengok bapaknya punya lah baik. penyayang. mithali habis. suapkan anak dia. lap2 muka anak dia. anak dia comot dia cakap anonyonyonyo comelnyaaa anak daddy. yg mak nya pulak macam biasa2 je.kira macam buat dek  je la kat baby tu/ tapi aku diam je lah. tapi pelik sikit je. biasa mak yg over kan. ni terbalik. so lantak koranglah. bentak hatiku. wah gitu.


Tiba-tiba Elly whatsapp aku.

Elly:  "kak nat, perempuan tu bukan wife dia kan?"

Aku: "mana kak nat tau. kenapa?"

Elly: "Elly dengar dia cakap macam ni..'nasiblah kau dapat bapak gatal"

Aku:  "oh yeke? i tak dengar pun. hehe. lagi dia cakap apa?"

Elly  : Elly dengar perempuan tu cakap 'u keluar ni wife u tau tak'

Aku : Oh. kira skandal dia lah ni. kurang asam betul. patutlah caring semacam je dgn anak dia. nak tunjuk baik depan awek lettew.

Haa. see betapa hampehnya lelaki tu. apa kaitan dengan wechat pulak kan? haa. sedang aku duk usha wechat tu, tiba-tiba ada PM masuk.aku tengok gambar. tapi macam kenal. rupanya mamat yg sebelah meja kitorg ni duk PM aku. "hai boleh kenal?".aku pun tunjuk kat Elly untuk mengesahkan perkara tersebut. memang sah dia. ish ish. depan skandal pun sempat lagi dia. lepas tu buat muka tak ada apa2 berlaku pulak tu. tapi aku buat bodoh je lah. cepat2 habiskan makanan and blah. lama2 duduk kat situ meluat pulak.


So, pengajarannya wechat ni amatlah menggalakkan pasangan utk curang. bagi pendapat aku lah kan. ye lah,  kau just 'look around' then set masa and tempat je nak jumpa. sebab dekat. anytime je. tapi depends pada individu jugak kan. pandai jaga diri sudah. kan? tapi now aku dah uninstall dah wechat tu. sebab berat. jadi 'hang' hp aku. 

ok tu je nak cerita. till meet again in the next entry. kalau adalah. haha. bye!

*less than three* <3 p="">

Tuesday, June 11, 2013

Tutorial tudung lagi kali ni guna tribal shawl

Assalamualaikum!

dah lama jugak tak update blog. agaknya ada org tunggu tak aku update? mestilah non hadoo. ceh kecik hati    i. hehe. sebenarnya dah lama buat tutorial ni. dah lama terperap dalam laptop ni. tapi rumah aku tak ada internet so terpaksa lah tangguhkan. disebabkan aku pun tak nak ketinggalan dari dunia it yg maha canggih ni, aku pun install lah internet kat rumah sewa aku. selama ni aku ciplak broadband cik rumate je. saja buat muka tak malu. nyahahaha. malas nk bebel panjang, silalah klik pada video kat bawah ni haaa. maaflah tahap gagap aku memang tak dapat dibendung.teheee



so selamat mencuba! 


*less than three



Monday, April 22, 2013

Tudung aku tudung rahib gereja?

Assalamualaikum!

tempoh hari, for the first time aku menconfidentkan diri jadi model untuk satu butik muslimah ni. sebelum ni tak berapa nk confident. yelah, muka i dah lah tak comel mana. tapi ada hati nak jadi model pulak kan.sebelum ni memang banyak tawaran yang i terima. tapi i tolak mentah-mentah. ecewahh. statement mintak kaki kan. hahaha. tapi adalah jugak 3 4 butik yg ofer aku utk jadi model diorang. maklumlah, tutorial hana tajima i meletup-letup kat youtube gitu. ok statement takbur riak bongkak ya amat. hahaha. sila jangan sepak saya. saya hanyalah bergurau semena. :)

almost 2mil views :)

so, disebabkan tutorial suka-suka yg aku buat tu, maka dapatlah peluang untuk jadi model tu. alhamdulillah. tapi aku macam agak sedih jugak lah. sebab first produk yg aku pakai tu banyak menimbulkan kontrovesi. maklumlah, sekarang dekat facebook ramai orang share pasal tudung biarawati/sister gereja. and kebetulan juga tudung yg aku pakai tu seakan-akan menyerupai biarawati.


i felt so very unhappy lah kan. sebab aku pun tak perasan pulak benda ni before tu. sampai lah aku perasan ada ramai orang share pict kat atas nun. aku macam tak best lah sebab ye lah, tak mustahil nanti makin ramai share pict ni and bandingkan dengan tudung aku pakai tu. 




bila tengok lama-lama baru perasan macam banyak persamaan.cuma tudung yg aku pakai tu labuh menutup dada. aku macam tak best sangat. ye lah, terang-terang muka aku kan terjojol dalam gambar tu. cuma taik lalat siti nurhalija je dah hilang disebabkan photoshop melampau. nanti orang dok share gambar aku ni. so aku rasa bersalah yg amat. sampailah terniat nak bukak page Ustaz Azhar Idrus and nak tanya kat dia direct tapi confirm lah lambat reply kan. sebab aku rasa bersalah sangat. kira macam aku menggalakkan pulak org beli tudung ni padahal salah dari sisi agama.ye lah, nanti orang lain dapat dosa sebab pakai tudung ni.

so aku guna alternative lain. iaitu youtube pulak. then terjumpa video nie :




bila dengar hujah ustaz ni aku pun mampu tersenyum. amboi ayat novel gitu. aku legaaa sangat. sebab bak kata UIA tak salah pakai tudung macam tu, sebab kebetulan saja. dan aku jugak ada jumpa hadis ni beserta pendapat ulama' sekali :

Mengenai penyerupaan/ peniruan kepada orang kafir, Nabi Muhammad S.A.W telah bersabda; “Sesiapa menyerupai satu kaum, ia dari kaum tersebut “ (HR Imam Abu Daud dari Ibnu Umar). Menurut Imam Ibnu Kathir; hadis ini merupakan larangan keras terhadap perbuatan meniru orang kafir sama ada dalam ucapan, perbuatan, pakaian, perayaan, ibadah dan sebagainya yang tidak disyariatkan untuk kita (umat Islam). (Lihat; Tafsir al-Quran al-Adziem, surah al-Baqarah, ayat 104).


Namun para ulamak menjelaskan; maksud peniruan/ penyerupaan kepada orang kafir atau orang fasik yang dilarang ialah yang KHUSUS bagi sesuatu kaum kafir atau fasiq iaitu yang menggambarkan identiti mereka, seperti; salib (yang melambangkan agama kristian), sabit dan penukul (lambang komunis), lambang nazi, pakaian-pakaian orang fasiq (seperti gaya berpakaian artis-artis Barat), gaya-gaya rambut orang fasik dan sebagainya.


so, aku rasa aku lebih percaya pada kata ustaz and alim ulama'. kebanyakan kita mudah sangat terpengaruh dengan apa yg orang lain kongsikan dekat facebook. tanpa usul periksa. termasuk lah aku sekali. nampak orang tu share pasal tu, mulalah tangan ni gatal nak klik butang share jugak. padahal tak tahu sahih ke tak. ni dah kena kat batang hidung sendiri baru lah bagi pengajaran kat aku. padan muka. haha!

btw aku pun nak ucap thanks banyak lah pada mereka yg gigih komen or private msg aku utk menegur pasal hal ni. aku hargai sangat. tapi kecik hati sikit lah. hahaha! btw tegur tanda sayang kan.

pada sesiapa yg berminat nak beli tudung tu boleh lah visit Busana 1 Warisan ok. with that, thank you for reading this entry.

*less than three <3 font="">












Tuesday, March 19, 2013

Busuk hati


Assalamualaikum!

Selasa lepas, macam biasa meeting pukul 8.30. tapi macam biasa lagi, time ada meeting time tu lah jalan raya tu nak jem. macam haram jad je. time tak ada meeting tak ada plak nak jem kan. disebabkan aku dah lambat sampai, maka nya parking di sekitar ofis dah full. pusing punya pusing dalam 10 minit still tak dapat parking. jadi aku pun decide parking dekat satu lorong kecil ni. lorong yg muat untuk dua bijik kereta lalu lalang lah.

habis meeting, macam biasa aku dengan ofismate pergi breakfast. so, alang-alang kedai makan yg kitorang nak pergi ni lalu tempat aku parking tadi, aku pon bawak lah sekali kunci kereta dengan niat nak alih kereta tu dari tempat tadi. maklumlah, takut orang marah kan sebab parking merata. tapi, bila aku sampai, tengok-tengok ada kereta blocking. so tak dapat lah nak keluar. terpaksa lah tunggu balik kerja nanti. haish! mengeluh dalam hati.

pukul 530 pm sharp macam biasa, sepantas kilat aku meloloskan diri dari pejabat. dengan harapan dapat pulang dengan bahagianya. kalau lambat kang jem pulak. biasalah KL. kalau tak jem memanglah tak sah.tapi alangkah kecewanya bila tengok kereta yg blocking tu ada lagi. then aku pun bagi salam dekat rumah tuan punya kereta. sebab kalau tak silap aku, pagi tadi kereta tu parking depan rumah tu.so, menurut firasat memang sah lah tuan punya kereta tu mendiami rumah tersebut. haaa gitu.

time tu ofismate aku Elly pon ada sekali. kebetulan dia parking dekat-dekat situ. dia pon dengan gigih jugak lah bagi salam sama-sama.

yg tgh itu Elly :) 

"ok kak nat. kita kira 1..2..3..Assalamualaikummmmmm"

nak dekat 1000 kali kitorang bagi salam tapi still..tak ada orang menyahut. degar macam ada bunyi TV. alih-alih jiran sebelah dia yg tolong jawabkan salam. sampai nak terkeluar anak tekak kitorang dok memanggil2. kalau tekak ni ada cucu, kira sampai ke cucu tekak lah. eh merepek.hah


"pakcik, kereta tu orang tu punya ke" aku tanya pada jiran dia yg dok jawab salam tadi.


"aah. kereta dia. dia memang tak suka orang parking situ. susah dia nk keluar masuk katanya. dulu pon ada jugak orang kena block macam tu"

pergh.sampai macam tu pulak. kiranya memang tuan punya kereta tu sengaja lah buat-buat pekak bila orang bg salam kan. kurang hajaran betul. ye lah, aku ngaku lah memang salah aku parking situ. tapi niat aku nak parking kejap aje. aku tak kisah pun kalau orang tu nak marah ke apa, at least aku boleh mintak maaf and explain lah why and why i dare to park there.haaa omputih gitu. kan? tapi dia? aku siap tinggalkan namecard lagi kat dashboard even risiko orang mengorat adalah  tinggi hahahahaktuih! so that boleh lah dia call ke apa if nak suruh alih kereta ke. kan? kan?

aku memang tak paham betul. seronok sangat ke buat orang macam tu? macam budak kecik je. aku rasa nak menangis sebab geram and sedih campur bengang. dalam hati dia mesti cakap:

"yess.padan muka. puas hati aku.bla...bla..bla". 

dia tak fikir ke orang nak balik pakai kereta tu. aku pon nasib baik lah ada ofismate aku time tu. kebetulan ada dekat situ jugak. cuba kalau tak de. nampaknya sampai malam lah aku tunggu dia alih kereta. so penyelesaiannya, aku hantar ofismate aku balik rumah dia, then aku bawa balik kereta dia ke rumah aku. nasib baik ada my ofismate.uwaaa.

malam tu lepas maghrib Elly datang tengok kereta aku and ada note berbunyi : "NO PARKING. PRIVATE PROPERTY. NO PARKING!"

memang typical Malay kan? busuk hati.sampai bila nak berubah.haish haish and haish lagi. sekian luahana hati saya. btw, thanks for reading this entry :)

*less than three <3 nbsp="" p="">











Monday, February 18, 2013

Mungkin ini Peringatan dari Nya

Assalamualaikum!

Lately hati aku selalu rasa kosong. sometimes suka marah-marah dekat orang yg tak ada kena mengena pon dengan masalah aku ni. macam orang gila pon ada. suka hati nak marah orang kan. orang tu buat ni tak kena. itu tak kena. asyik nak menyirap je.bak kata mak aku, aku ni memang jenis yg kepala angin sikit. tapi aku rasa, dulu aku tak macam ni pun. so aku pon sedar tahap kepala angin aku ni melebihi tahap biasa. over heat la org kata. bikin panasss je! haa gitu.

muka kalau tension  dan tak mekap memang berkerut macam nie.

Then pada suatu hari, eceh suatu hari la sangat, aku mimpi something.  benda ni berlaku dalam dua minggu lepas kalau tak silap aku.something aku sendiri tak paham maksudnya. ni first time aku nak cerita ni. so siapa yg baca blog aku je tau pasal ni. aku nampak sorang budak kecik jalan pegang tasbih. ya Allah. comel gila. budak perempuan. kalau tak silap aku, muka macam aku masa kecik. eh tak. masa kecik aku hitam serta comot. mana nak sama. haha! hish. tak reti lah aku nak gambarkan macam mana. just dalam hati mampu cakap Subhanallah je.

Tiba-tiba, aku terjaga dari tidur. terus tengok handphone sebab nak tengok jam pukul berapa. al maklum lah iolss ni tak ada jam tangan. mahupun jam loceng. ataupun jam dinding. so jam menunjukan pukul 6.00 pagi. serentak lepas tu azan subuh. tiba-tiba aku rasa syahdu. macam nak nangis pon ada. aku pun tak tahu kenapa.


Aku terus bangun ambil wuduk and solat subuh. tiba-tiba aku rasa berdebar. pelik! macam perasaan orang nak tunggu result final exam je. tapi lagi pelik sebab tiba-tiba je perasaan tu datang. then baru lah aku terdetik dalam hati. mungkin ni peringatan daripada Nya.ya Allah. rasa nak menangis. tiba-tiba rasa diri ni banyak sangat dosa.

Kadang-kadang aku malu dengan diri sendiri. orang tengok nampak baik je. eh yeke? terpuji diri sendiri pulak. hiks. gelak gedik. mak abah aku selalu berharap aku jadi anak yg baik. hamba Allah yg baik.aku ni siap buat blog. kadang-kadang nasihat orang tu. nasihat orang ni. bagi pendapat bagai.padahal diri sendiri macam hampeh. macam cittt podah. hipokrit! ini semua poyoo!selama ni aku tak sedar sangat. even kadang-kadang tahu benda tu salah tapi dalam hati cakap:

 "its ok..rileks lah. orang lain lagi teruk kot".

betapa jahilnya diri ini. lecturer aku pernah cakap dan berbunyi lebih kurang macam ni:

"kalau awak nak benchmark diri awak, awak jangan compare dengan orang yg lagi rendah tarafnya dari awak. awak tengok org lagi berjaya. kalau kita compare diri kita dengan orang yg lagi rendah dari kita, kita mesti akan rasa kita dah ok."

\

So, mimpi tu buat aku tersentap mak nokss sekejap lah. bayangkan budak kecik pun dah pandai berzikir pada Allah. yg aku ni? kadang-kadang tasbih colourful yg mak aku bagi tu letak dalam kereta aje. buat hiasan.


Start dari tu, aku selalu termenung. teringat lah dosa yg aku buat. banyakkk sangat. tak terkira.  rasa kerdil sangat. sebenarnya banyak dah petunjuk yg Allah bagi. tapi aku je yg buat tak endah. Allah kurniakan aku kawan-kawan yg baik. selalu bagi nasihat. ingatkan aku pasal solat semua.

Sekarang, aku just berharap supaya apa yg aku rasa ni berkekalan lah. maksud aku perasaan takutkan dosa tu akan stay dengan aku sampai bila-bila. aku takut, aku leka lagi nanti. nauzubillah. so, aku berdoa supaya Allah tetapkan iman aku. aku bersyukur jugaklah dapat mimpi macam tu. at least aku sedar jugak kan?

ok lah, tu je nak share. sebab dah lama pendam. tak tahu nak cerita kat siapa. with then bye!


"Tuhanku aku tidak layak untuk syurgaMu.tetapi tidak pula sanggup menempuh siksa neraka Mu. dari itu kurniakan lah keampunan kepadaku, ampunkan lah dosaku. sesungguhnya Engkau lah pengampun dosa-dosa besar" 

amin ya rabbal alamin.

*less than three* <3 p="">






Friday, February 8, 2013

Orang Malaysia yang biadap

Assalamualaikum!

itu hari aku dan kawan opis bernama Elly bersiar-siar ke taman tema Genting yg berada di banjaran titiwangsa yg terletak di pahang. perjalanan mengambil masa cuma 45 minit dari bandaraya kuala lumpur.haa kau. complete information giteww. dah lama tak lepak sana. last pun tahun 2010 kalau tak silap aku. tapi kalau silap pun peduli apa kan?kau  kesah pun tak ye dok? so, kami menaiki bas ke sana. maklumlah, nak drive sendiri, kang jadi roller coster kereta myvi Elly tersebut.

ini ialah Elly. aku pon tak tau kenapa org selalu cakap muka kitorg sama. padahal aku rasa aku lagi comel dan cantik menawan kot? hahahahahhaha! kidding people. dont be serious. kalau serious tak rock lah beb!

sesampainya kitorg kat sana, angin sepoi-sepoi bahasa meniup. pelancong pun tak berapa nak ramai. sebab kitorg pergi time weekdays. kalau pergi time weekend alamatnya ramai lah orang Q nak main kan. tapi time kitorang datang tu, solero shot dengan spinner (alaa yg buai pusing-pusing) tu tutup untuk maintenance. tapi yg bestnya flying coaster (benda alah yg kita baring macam superman tu) bukak dan free of charge! dulu kalau tak silap aku kena bayar. RM10 per ride. tapi dah free tu apa lagi kan. 5 rounddd kitorg naik. abang yg jaga situ pon dah hafal muka kitorg. hahaha. best gilaaa.


muka lepas 5 kali naik flyiing coster. serkop terkeluar. muka meneran..hahahaha!
nak dijadikan cerita. haa baru nak cerita ni uolss. panjang benar mukadimah tadi kan. haha. ok sambung2. kalau nak masuk theme park tu kan kena pakai gelang tangan.   bukan gelang tangan emas la.  mahupun jual gelang AC Mizal. tapi gelang tiket tu. kiranya kalau tak ada gelang tu tak boleh masuk. no entry! bila nak masuk theme park org yg jaga tu akan check la. then adalah arab depan kitorg ni jalan.si penjaga tu perempuan bertudung.

penjaga :"woi where is it"

arabic :"oh yes yes..i got it"

penjaga: "ok dah. shuhh! shuhh!

aku yg dengar ni pon rasa macam berapi. ingat hanjeng ke apa nak shuh-shuh. kan? orang arab tu just geleng-geleng je. aku yg tak ada kena mengena ni pon rasa sakit hati. memalukan orang Malaysia je. dah lah melayu. perempuan. bertudung pulak. hmmm..malu malu! padahal boleh je cakap elok-elok kan? ini semua biadap! cehhh emo pulak kan?

tapi berbeza dengan satu lagi situasi aku berdepan dengan orang asing.sebenarnya aku ada lagi satu cerita jugak pasal org bukan Malaysian. tapi baikkk sangat. berbeza dengan orang Malaysia.nanti aku story ye. tiba-tiba malas pulak. tengok lah entry bulan depan pulak ke? hahaha! btw, Hapy Chinese New Year pada yg menyambut!!  with that..byee!!

p/s:by the way..tak semua orang Malaysia macam ni kan? :)


*less than three* <3 div="">



Friday, January 11, 2013

Kawin sudah

Assalamualaikum!

First of all aku nak mintak maaf la sebab tak jemput korang ke kenduri kawin ni. aku bukan tak hargai korang semua pembaca blog ni. aku hargai sangat. aku tau even aku pemalas nak update pon korang still menyokong aku. eceh. membajet retis sekali sekala tiada salahnya.tapi sebab bukan aku yg kawin, maka nya aku pon tak jemput. kau gila? kang terkejut tuan rumah tengok ramai org yang tak dikenali membanjiri perkarangan rumah. haaa.membanjiri giteww.


dipendekkan cerita, time kismes hari tu, one of my best friend get married. kawan ofis aku and i called her ERYA. aku kenal ERYA ni through facebook je. dan dia dulu pembaca blog aku jugak. tak sangka boleh kamcing pulak. untung rupanya ada blog picisan ni. hahaha!


dan  haritu aku ditugaskan untuk menjadi bridemaid bersama dua lagi budak sengal bernama DEE n ELLY.


DEE, ELY n CIK NATH
aku pon tak tau lah why lah aku ni asyik jadi bridemaid je. bila tah nak jadi bride ni kan? ada sesiapa sudi nak jadi groom? ;p. i nak yg beriman, kaya, hensem, ada kereta sepot, umah bangelowww, ada jet persendirian and CEO syarikat bapaknya. haaa. ni semua pengaruh drama melayu ni. hahaha. tapi kenyataannya jarang lah ada. kalau ada pon, tak de nya nak pandang diriku yg hina ini. sobs. sedar diri.

the mini pelamin. design sendiri. simple jimat and cantik! kan??

Erya dengan husband dia ni kawan dari zaman sekolah lagi. tapi tak pernah declare. then, husband dia terputus hubungan dengan Erya. tak contact lama. tapi dah namanya jodoh, memang takkan ke mana kan. Allah temukan diorang semula. tapi yg bestnya, lepas diorang jumpa balik, husband Erya ni terus masuk meminang. then terus decide nak kawin. sepanjang tempoh pertunangan diorang, diorang tak pernah dating langsung. kalau jumpa, takkan berdua. how sweet kan? 

sementara tunggu pengantin lelaki sampai

apa yg bestnya majlis ni, aku rasa sangat berbeza dengan majlis kawin yg biasa aku pergi. sebab, majlis ni simple, tapi rasa sangat berkat. tak membazir. hantaran pun simple tapi sangat berharga. cuma berupa kelengkapan sembahyang dan jugak kuih-muih. biasa kalau orang kawin hantaran semua yg mahal-mahal kan? 

with DEE and KAK DAL

lepas akad nikah, dua-dua pengantin buat solat sunat syukur. lepas habis solat, husband Erya baca doa. macam Ustza Don tu. hehehe. 


then, apa yg buat aku lagi tacing, terharu dan rasa nak nangis bila adik lelaki Erya jumpa husband Erya and bagi pesanan. suruh jaga Erya elok-elok. bimbing Erya, tologng lah basuh baju..buat keje umah..bla bla..adik lelaki dia ni memang sangat baik. jaga kakak-kakak and adik dia. dia sorang je lelaki. so, sangat respect! so gurls, ni calon suami terbaik ni. promote jap.

Auch! touching

lepas dah selasai, sesi bergambar lah pulak kan.

sepadan sangat kan!
pengantin with their parents.


sesi bercamwhore! time ni husband si Erya cakap "duk rapat sikit tapi jgn rapat sgt sudahlah". haha.!



bergambar dengan kanak-kanak riang yang aku pon tak kenal. tapi budak ni comel sangat.hahaha!


so, to Erya aku doakan semoga ikatan pernikahan korang kekal bahagia till jannah ek. seronok tengok kawan dah kawin. tapi dalam masa yg sama jeles pon ada. bercinta dengan husband tu..besttt!!! hahahaha. so akhir kata terimalah gambar ni sebagai penutup. asyik nak gambar cun je mana aci kan. hahah!

. hahahaha! jgn marah Eyaa ;p


bye! wassalam

*less than three <3 p="p">