Monday, February 18, 2013

Mungkin ini Peringatan dari Nya

Assalamualaikum!

Lately hati aku selalu rasa kosong. sometimes suka marah-marah dekat orang yg tak ada kena mengena pon dengan masalah aku ni. macam orang gila pon ada. suka hati nak marah orang kan. orang tu buat ni tak kena. itu tak kena. asyik nak menyirap je.bak kata mak aku, aku ni memang jenis yg kepala angin sikit. tapi aku rasa, dulu aku tak macam ni pun. so aku pon sedar tahap kepala angin aku ni melebihi tahap biasa. over heat la org kata. bikin panasss je! haa gitu.

muka kalau tension  dan tak mekap memang berkerut macam nie.

Then pada suatu hari, eceh suatu hari la sangat, aku mimpi something.  benda ni berlaku dalam dua minggu lepas kalau tak silap aku.something aku sendiri tak paham maksudnya. ni first time aku nak cerita ni. so siapa yg baca blog aku je tau pasal ni. aku nampak sorang budak kecik jalan pegang tasbih. ya Allah. comel gila. budak perempuan. kalau tak silap aku, muka macam aku masa kecik. eh tak. masa kecik aku hitam serta comot. mana nak sama. haha! hish. tak reti lah aku nak gambarkan macam mana. just dalam hati mampu cakap Subhanallah je.

Tiba-tiba, aku terjaga dari tidur. terus tengok handphone sebab nak tengok jam pukul berapa. al maklum lah iolss ni tak ada jam tangan. mahupun jam loceng. ataupun jam dinding. so jam menunjukan pukul 6.00 pagi. serentak lepas tu azan subuh. tiba-tiba aku rasa syahdu. macam nak nangis pon ada. aku pun tak tahu kenapa.


Aku terus bangun ambil wuduk and solat subuh. tiba-tiba aku rasa berdebar. pelik! macam perasaan orang nak tunggu result final exam je. tapi lagi pelik sebab tiba-tiba je perasaan tu datang. then baru lah aku terdetik dalam hati. mungkin ni peringatan daripada Nya.ya Allah. rasa nak menangis. tiba-tiba rasa diri ni banyak sangat dosa.

Kadang-kadang aku malu dengan diri sendiri. orang tengok nampak baik je. eh yeke? terpuji diri sendiri pulak. hiks. gelak gedik. mak abah aku selalu berharap aku jadi anak yg baik. hamba Allah yg baik.aku ni siap buat blog. kadang-kadang nasihat orang tu. nasihat orang ni. bagi pendapat bagai.padahal diri sendiri macam hampeh. macam cittt podah. hipokrit! ini semua poyoo!selama ni aku tak sedar sangat. even kadang-kadang tahu benda tu salah tapi dalam hati cakap:

 "its ok..rileks lah. orang lain lagi teruk kot".

betapa jahilnya diri ini. lecturer aku pernah cakap dan berbunyi lebih kurang macam ni:

"kalau awak nak benchmark diri awak, awak jangan compare dengan orang yg lagi rendah tarafnya dari awak. awak tengok org lagi berjaya. kalau kita compare diri kita dengan orang yg lagi rendah dari kita, kita mesti akan rasa kita dah ok."

\

So, mimpi tu buat aku tersentap mak nokss sekejap lah. bayangkan budak kecik pun dah pandai berzikir pada Allah. yg aku ni? kadang-kadang tasbih colourful yg mak aku bagi tu letak dalam kereta aje. buat hiasan.


Start dari tu, aku selalu termenung. teringat lah dosa yg aku buat. banyakkk sangat. tak terkira.  rasa kerdil sangat. sebenarnya banyak dah petunjuk yg Allah bagi. tapi aku je yg buat tak endah. Allah kurniakan aku kawan-kawan yg baik. selalu bagi nasihat. ingatkan aku pasal solat semua.

Sekarang, aku just berharap supaya apa yg aku rasa ni berkekalan lah. maksud aku perasaan takutkan dosa tu akan stay dengan aku sampai bila-bila. aku takut, aku leka lagi nanti. nauzubillah. so, aku berdoa supaya Allah tetapkan iman aku. aku bersyukur jugaklah dapat mimpi macam tu. at least aku sedar jugak kan?

ok lah, tu je nak share. sebab dah lama pendam. tak tahu nak cerita kat siapa. with then bye!


"Tuhanku aku tidak layak untuk syurgaMu.tetapi tidak pula sanggup menempuh siksa neraka Mu. dari itu kurniakan lah keampunan kepadaku, ampunkan lah dosaku. sesungguhnya Engkau lah pengampun dosa-dosa besar" 

amin ya rabbal alamin.

*less than three* <3 p="">






Friday, February 8, 2013

Orang Malaysia yang biadap

Assalamualaikum!

itu hari aku dan kawan opis bernama Elly bersiar-siar ke taman tema Genting yg berada di banjaran titiwangsa yg terletak di pahang. perjalanan mengambil masa cuma 45 minit dari bandaraya kuala lumpur.haa kau. complete information giteww. dah lama tak lepak sana. last pun tahun 2010 kalau tak silap aku. tapi kalau silap pun peduli apa kan?kau  kesah pun tak ye dok? so, kami menaiki bas ke sana. maklumlah, nak drive sendiri, kang jadi roller coster kereta myvi Elly tersebut.

ini ialah Elly. aku pon tak tau kenapa org selalu cakap muka kitorg sama. padahal aku rasa aku lagi comel dan cantik menawan kot? hahahahahhaha! kidding people. dont be serious. kalau serious tak rock lah beb!

sesampainya kitorg kat sana, angin sepoi-sepoi bahasa meniup. pelancong pun tak berapa nak ramai. sebab kitorg pergi time weekdays. kalau pergi time weekend alamatnya ramai lah orang Q nak main kan. tapi time kitorang datang tu, solero shot dengan spinner (alaa yg buai pusing-pusing) tu tutup untuk maintenance. tapi yg bestnya flying coaster (benda alah yg kita baring macam superman tu) bukak dan free of charge! dulu kalau tak silap aku kena bayar. RM10 per ride. tapi dah free tu apa lagi kan. 5 rounddd kitorg naik. abang yg jaga situ pon dah hafal muka kitorg. hahaha. best gilaaa.


muka lepas 5 kali naik flyiing coster. serkop terkeluar. muka meneran..hahahaha!
nak dijadikan cerita. haa baru nak cerita ni uolss. panjang benar mukadimah tadi kan. haha. ok sambung2. kalau nak masuk theme park tu kan kena pakai gelang tangan.   bukan gelang tangan emas la.  mahupun jual gelang AC Mizal. tapi gelang tiket tu. kiranya kalau tak ada gelang tu tak boleh masuk. no entry! bila nak masuk theme park org yg jaga tu akan check la. then adalah arab depan kitorg ni jalan.si penjaga tu perempuan bertudung.

penjaga :"woi where is it"

arabic :"oh yes yes..i got it"

penjaga: "ok dah. shuhh! shuhh!

aku yg dengar ni pon rasa macam berapi. ingat hanjeng ke apa nak shuh-shuh. kan? orang arab tu just geleng-geleng je. aku yg tak ada kena mengena ni pon rasa sakit hati. memalukan orang Malaysia je. dah lah melayu. perempuan. bertudung pulak. hmmm..malu malu! padahal boleh je cakap elok-elok kan? ini semua biadap! cehhh emo pulak kan?

tapi berbeza dengan satu lagi situasi aku berdepan dengan orang asing.sebenarnya aku ada lagi satu cerita jugak pasal org bukan Malaysian. tapi baikkk sangat. berbeza dengan orang Malaysia.nanti aku story ye. tiba-tiba malas pulak. tengok lah entry bulan depan pulak ke? hahaha! btw, Hapy Chinese New Year pada yg menyambut!!  with that..byee!!

p/s:by the way..tak semua orang Malaysia macam ni kan? :)


*less than three* <3 div="">