Sunday, July 7, 2013

Kalau awak dah berubah jadi baik jangan pula menghina mereka yg masih leka

Assalamualaikum!

dalam facebook aku ramai sangat kawan. yg kenal rapat. kenal biasa-biasa je. tak kenal langsung pun ada. dan yg itu terpaling ramai dalam friendlist aku. aku jarang add orang. kecuali orang tu memang aku kenal atau pun orang tu memang sangat adorable sampai aku rasa nak stalk then baru aku add. hahaha. tapi kebanyakkannya memang aku approve je. terutama dulu time blog ni jadi rutin aku.  so ramai lah pembaca blog yg add. sekarang ni update sebulan sekali pun payah. by the way terima kasih korang. sekarang memang aku jarang approve org tak kenal. malas menyemakkan kepala dengan masalah org yg aku tak kenal.


daripada ramai-ramai kawan dekat facebook tu macam-macam jenis orang ada. putus dengan boyfren maki-maki. gaduh dengan kucing jiran pun update status. eh kucing pun nak gaduh ke?selipar jepun hilang pun update. kena ngorat dengan uncle parya pun update. seriously, aku agak kureng berkenaan dengan status yg suka memaki hamun ni. nak-nak org yg dia maki tu tak ada dalam friendlist dia. lagi lah haru. 


so kembali kepada tajuk di atas.ada juga yg dah berubah ke arah kebaikan. jadi manusia yg lebih baik disisi Allah. bagus sangat. tapi kadang-kadang aku rasa meluat jugak. bukan apa, dia dah berubah ke arah yg lagi baik tu, suka sangat pandang rendah pada org yg belum berubah ni. konon dah pakai tudung labuh, berniqab bagai dah kira mulia  and bagus sangat. orang yg tak pakai tudung labuh or tak bertudung langsung ni macam hina sangat di mata dia.

macam ni hina kot bg dia T_T

tapi sedar tak, dulu sebelum dapat hidayah dia pun dua kali lima je? sekarang bila dah berubah baik sikit, dah mula tak nak berkawan dengan org yg tak setanding dia. yg tak pakai tudung, jangan harap nak berkawan dengan dia. takut dia pun dapat dosa if terlike gambar perempuan tak bertudung tu. urghh! kenapalah cetek sangat pemikiran tu? orang-orang yg tak bertudung ni lah yg perlukan orang-orang yg baik. untuk bimbing mereka. dah kalau tak nak kawan dengan dia sebab dia tak bertudung, takkan nak biarkan dia hanyut macam tu. orang-orang yg baik macam dia lah yg patut bimbing kan? sedangakan ustaz azhar idrus pun ramai berkawan dengan artis-artis. untuk apa? untuk bimbing diorang. ini kita yg baru berubah ni senang-senang je nak menghukum tak tentu pasal.


bagi aku, hanya Allah je layak hukum hamba Dia. mana lah tau, hari ni kita tengok orang tu seksi gila, esok-esok bila jumpa balik tengok dia dah berniqab? hidayah tu Allah boleh bagi kat siapa-siapa je. termasuklah mereka yg paling jahat dalam dunia sekali pun. perogol bersiri ke. pembunuh bersiri ke. tetap if Allah nak bagi tu, bagi jugak.banyak sangat berlaku depan mata aku sendiri. terlalu banyak. malah lagi baik dari kita yg tak berapa nak seksi ni. so, please lah jgn mudah sangat letak hukum yg orang tu sah-sah masuk neraka. biar Allah je tentukan. ok?


Ramadhan nak dekat ni, sama-samalah kita perbetul diri sendiri sebelum nak menghukum org lain. ye dok? selamat berpuasa guyss! 


"aku tidak suka apa yg kamu buat pada hari ini. tapi aku tak nak menghukum kamu kerana esok mungkin kamu lebih baik daripada aku yg hari ni".

sekian wabillahhi wal taufiq wal hidayah wassalamuaalaikum warahmatullahi wabarokatuh. eceeeeh.

*less than three* <3 p="">






Thursday, July 4, 2013

Bahaya WeChat

Assalamualaikum!

Zaman teknologi ni macam macam application dah ada kan. kalau dulu harapkan YM je. takpun kalau nak advance sikit, skype. tapi now ni, tak de maknanya semua tu dah. semua orang dah pakai smartphone. nak2 dengan ada rebate dari kerajaan. makin ramai lah bersmartphone. ye dok? so YM apa jadah tu tak lagi 'in' dah lah. sekarang dah ada whatsapp. we chat. and paling terbaru kakotalk. macam mana eja pun tak reti. tapi yg Yuna n kpop dok promote tu lah.

Nak dijadikan cerita  dua bulan lepas rumah Elly tak ada air. haa kau. betapa basinya cerita ni. tapi tak pelah i nak cerita jugak. haha. maklumlah KL bandaraya tercinta ni memang selalu benar ada masalah air. pelik kan. so dia pun datang tumpang mandi and berak dekat rumah aku. ok berak tu saja tambah. supaya saham Elly jatuh. hahaha. keji tak?after semua tu, kitorang pergilah makan dekat warung bawah rumah aku ni.

Sementara menunggu order sampai, aku pun duk ushalah wechat yg aku baru install kat hp aku.  maklumlah jakun. excitednya terlebih sikit. Elly yang ada depan mata pun sibuk aku nak walkie talkie. haha. then adalah satu function dekat wechat ni yg bernama 'look around'. aku pun klik lah. lepas tu keluarlah senarai nama nama and gambar2 mereka yg sedang 'look around' tu. apa yg besttnya, function ni akan detect org yg berhampiran dengan kita lah. 

Bila dah macam tu, berpusu-pusulah private msg (PM) yg send kat aku. maklum lah. org comel. hahaha. sila lempang aku sekarang. ok fine. tak delah. dah aku letak gambar konon comel.lepas tu guna camera 360 lagi, flawless gitu.mana tak ramai kan? tapi banyak yg PM aku semua muka mat2 rempit. tak selera mak. cuba muka macam aaron aziz ke confirm layan. haha. kidding!

flawless gitewwww! haha

Sebelah meja kitorang ada couple ni dengan sorang baby dalam umur setahun macam tu. aku tengok bapaknya punya lah baik. penyayang. mithali habis. suapkan anak dia. lap2 muka anak dia. anak dia comot dia cakap anonyonyonyo comelnyaaa anak daddy. yg mak nya pulak macam biasa2 je.kira macam buat dek  je la kat baby tu/ tapi aku diam je lah. tapi pelik sikit je. biasa mak yg over kan. ni terbalik. so lantak koranglah. bentak hatiku. wah gitu.


Tiba-tiba Elly whatsapp aku.

Elly:  "kak nat, perempuan tu bukan wife dia kan?"

Aku: "mana kak nat tau. kenapa?"

Elly: "Elly dengar dia cakap macam ni..'nasiblah kau dapat bapak gatal"

Aku:  "oh yeke? i tak dengar pun. hehe. lagi dia cakap apa?"

Elly  : Elly dengar perempuan tu cakap 'u keluar ni wife u tau tak'

Aku : Oh. kira skandal dia lah ni. kurang asam betul. patutlah caring semacam je dgn anak dia. nak tunjuk baik depan awek lettew.

Haa. see betapa hampehnya lelaki tu. apa kaitan dengan wechat pulak kan? haa. sedang aku duk usha wechat tu, tiba-tiba ada PM masuk.aku tengok gambar. tapi macam kenal. rupanya mamat yg sebelah meja kitorg ni duk PM aku. "hai boleh kenal?".aku pun tunjuk kat Elly untuk mengesahkan perkara tersebut. memang sah dia. ish ish. depan skandal pun sempat lagi dia. lepas tu buat muka tak ada apa2 berlaku pulak tu. tapi aku buat bodoh je lah. cepat2 habiskan makanan and blah. lama2 duduk kat situ meluat pulak.


So, pengajarannya wechat ni amatlah menggalakkan pasangan utk curang. bagi pendapat aku lah kan. ye lah,  kau just 'look around' then set masa and tempat je nak jumpa. sebab dekat. anytime je. tapi depends pada individu jugak kan. pandai jaga diri sudah. kan? tapi now aku dah uninstall dah wechat tu. sebab berat. jadi 'hang' hp aku. 

ok tu je nak cerita. till meet again in the next entry. kalau adalah. haha. bye!

*less than three* <3 p="">