Monday, October 28, 2013

Budak-budak sememangnya jujur

Assalamualaikum!

Last raya korban haritu, macam biasa aku akan balik kampung dekat tapah, perak. of course lah untuk menyambut lebaran yg kian tiba. ceh padahal takde orang tanya pon kan ko buat apa balik kampung. haha.kali ni aku drive sorang je. tanpa teman. hanya ditemani lagu-lagu yg diputarkan di radio dan juga suara merdu sang bayu. wahh gituuuu kan.

perjalanan dari KL ke tapah mengambil masa lebih kurang sejam setengah. dengan kelajuan maksimum 130km/j dan kadang kala 110km/j bila nampak signboard "zon perangkap had laju" aku pun berjaya sampai dengan selamat dekat kampung. kereta aku mampu pergi laju tu je. maklumlah naik viva da lova je. kang bawak 180km/j tengok2 tayar dah takde. kan haru jadinya.

penulis bergambar dengan kereta viva da lovanya. eceh utusan malaysia shangatt. macam cantik je.macam cantik je.macam comel jewww. ;p

sesampainya dekat rumah opah, aku bersalaman dengan sedara mara yg ada. tak kurang jugak budak-budak kecik yg memanggil2 nama aku "kak terahh. kak terahh dah balik woi". cis tak glamer langsung nama. cubalah panggil kak natty ke. kak lisa surihani ke. barulah market. jatuh imej i sebagai blogger picisan ni tau adik-adik.


adik-beradik mak aku ramai. ada 13 org semuanya. mak aku anak nombor 2. so ramailah kazen-kazen yg kecik2 lagi. bila raya ke apa, memang penuh rumah opah aku. meriah. budak-budak ni apa lagi, belum sempat aku melabuhkan bontot diorang dah tarik2 tangan aku ajak pergi 7-eleven. nak beli slurpy katanyaa. cis kek betul. kat tapah ni 7-eleven lah yg paling glamour selain TF Value Mart. hahahaha. macam-macam alasan aku bagi untuk mengelak dari kena paw. tapi tak lut. last-last aku pun bawak diorang. penuh satu kereta.

family besar aku. last raya :)
sebaik je aku parking kereta, berpusu-pusu bebudak ni lari ke arah 7-eleven. konon kalau lambat slurpy tu habis lah. abang hensem dalam 7-eleven tu senyum-senyum je kat aku. aku pon untuk cover malu dan supaya nampak keibuan cakap "biasalah bang. budak-budak". pergh. hebat lakonan aku. haha. terus abang tu mintak nombor phone. ok tipu je. abang tu pandang sebelah mata pon tak. fine. dalam hati. haha.


bila dah dapat apa yg dorang nak masing-masing sunyum sampai telinga juga. tetiba aku dengar sorang bisik-bisik "ok,..nanti kita bilang satu dua tigaa...kita cakap terima kasih kak terah..tau tau". aku senyum je. dan sesaat lepas tu bergemalah suara diorang mengucapkan " terima kasih kak terahhhhh". aku macam terharu sikit lah.kan kan. pastu diorang cakap "kak terah baik. dah lah cantik. maniss je muka". jujur sangat kan? hahaha. ok fine. aku tahu diorang bodek. kalau tak harammm lah nak puji cenggitu.

jangan terpedaya dgn mula innocent mereka. tukang pau berjaya di abad ini


sampai je umah, aku lepak depan tibi. tiba-tiba anak buah aku dalam umur 5 tahun nama Azim datang kat aku. duduk atas riba. Azim memang suka dengan perempuan. terutamanya yg comel mcm aku. hahaha. perasan,tiba-tiba dia tanya " akak...baju akak ni tulis apa". aku jawab "i love Sabah". Azim pon cakap.. "oh...".sambil pegang-pegang tulisan dekat baju tu. tiba-tiba sedang aku kusyuk mengahayati jiwang cerita Love u Mr. Arrogant tu Azim cakap "akak..dalam perut akak ada baby ke?". dunia aku bagai gelap gelita. kilat sabung-menyabung. bagai halilintar. damnnnnn!! moral down aku. terus masuk bilik semayang dan minta petunjuk untuk tenangkan hati. hahaha. drama. adik please jangan jujur sangat boleh? grrrrr.

Azim dan kakaknya
sejak hari itu, aku berazam untuk meneruskan cita-cita aku untuk berjoging. 3 kali seminggu. 20 minit setiap sesi. tapi tapi hingga ke saat ini...ok sambung sendiri. bye!



*less than three <3 p="">












Thursday, October 3, 2013

Inilah sebab aku kedekut kalau menderma

Assalamualaikum!

Stay dekat KL ni memang memerlukan duit yang banyak dan gaji yg cukup. itu sebab bila kerajaan nak naikkan minyak aku rasa nak naik minyak jugak. rasa nak pergi bom rumah menteri-menteri yg tak faham nasib rakyat yg serba kekurangan ni.kalau minyak naik banyak mana pun tapi gaji seiring dengan kenaikan minyak tu takpelah jugak kennn. okay sorry. emo lebih pulak. haha.

So far, aku dah 2 tahun lebih stay dekat KL mencari rezeki yg halal. before ni belajar dekat UiTM shah alam tak rasa macam stay kat bandar pun. lagipun tak cari duit sendiri lagi. harap duit PTPTN je. bila dah kerja barulah tau susahnyaaa nak carik duit. hukhuk.

Lagi satu, kalau stay dekat KL ni kalau makan kat luar, mesti kena spare at least singgit untuk derma kat org buta jual tissue. or makcik jual kerepek ubi. or bangla jual surah yasin. or pakistan jual cincin batu permata. sebab aku memang mudah kesian dekat org. nak2 muka org tu memang muka kesian. lagilahhhh kesian. lagilah buat aku rasa nak sedekah sikit. tapi kalau dah 3 4 kali asyik orang datang minta derma sekaligus rasa menyirap jugak.

Nak dijadikan cerita, sebab satu benda ni sekarang aku macam berkira sikit kalau nak menderma. eh bukan tak ikhlas. insha Allah ikhlas.cerita ni jadi dalam 3 bulan lepas kalau tak silap aku. well aku memang suka cerita benda yg dah basi. kalau cerita ni sejenis makanan confirm dah berkulat. hahaha. 

Okay cerita dia macam ni, masa tu payday untuk bulan July kalau tak silap. aku macam biasa bila dah dapat gaji akan ke bank untuk bayar kereta. waktu tu hari malam sikit dalam pukul 9. masa aku on the way jalan ke bank tu aku berselisih dengan abang buta dan tukang pimpin. aku pun sempat jeling kat abang buta tu. apa yg buat aku terkejut, abang tu pun tengah pandang aku. maybe sebab aku comel sangat then dia pandang. eh? hahaha. baru nak feeling2 hot aku baru terfikir, bukan dia buta ke. then aku pandang dia lagi, bila dia perasan aku pandang dia, dia terus tutup balik mata dia dan buat-buat buta. aku pun cisss dalam hati. menipu.

Then aku malas nak endah sangat lah. lantak lah. itu urusan kau dengan Tuhan kan. cari duit dengan menipu. apa hukumnya?  pandai-pandai sendiri pikir. lepas aku bayar duit kereta aku pun pergilah kat tempat aku parking kereta tadi. rupanya abang buta tu tengah tunggu teksi. tapi masa tu dia dah tak pura-pura buta dah. dia dengan selamber hisap rokok dengan gaya ala-ala machonya. hurm. aku pun kesal sikitlah. eceh. kesal.

walaupun mulut itik tu patutnya tak perlu and orang selalu annoyed tapi at least pakai lah glass kot ye nak menipu pon. ye dok?


So lepas dari tu aku macam kedekut sikit kalau nak bagi sedekah kat org. selalu aku bagi dekat makcik yg jual kerepek ke. yg tissue2 aku malas sikit nak layan. bukan apa, kat kedai kan ada tissue free, why pay?at least beli kerepek tu dapat jugak makan sambil tengok sin chan. ye dok? lagipun aku rasa mesti orang yg mintak sedekah ni lagi kaya dari aku. sehari RM100 pun dah gaji lagi banyak dari aku yg makan gaji ni. T_T.

 Last pesanan, tak kisah lah dia menipu ke apa, yg penting kalau derma tu kena ikhlas. tapi bila dah jadi mcam aku yg mcam ragu-ragu ni, jadi tak ikhlas pulak.so dermalah pada mereka yg betul-betul memerlukan. okay sayangs?  

p/s: i dah ada instagram. bolehlah follow memandangkan blog ini umpama hidup segan mati tak mahu. search nathrahkhai. eh terpromote pulak. eh suka hati lah. blog aku. haha. peace :)


*keepless than three <3 guys.="" p="">