Wednesday, March 11, 2015

Trip to Bandung, Indonesia

Assalamualaikum!

Amaran awal. Entry ni agak panjang ya. Read on your own risk. Gituu. Ok, minggu lepas, untuk pertama kalinya selama aku hidup 27 tahun ni, baru ni lah pertama kali aku bawak parents aku berjalan. Maklumlah selama ni pun aku bukannya anak orang kaya. Nak harap mak and abah aku bawa berjalan memang tak kan la. Cuma pernah sekali je masa aku darjah 2 parents aku bawak kitorang adik beradik jalan kat Langkawi. Lepas tu takde dah. Kali ni kitorang ke luar negara. ewah. luar negara. diulangi. luar negara. Maklumlah, first time pergi obesi maka harus diulangi perkata luar negara tu. Haha! Gurau je ok. Pergi Bandung je pun.

Untuk trip kali ni, kitorang pergi berenam termasuk mak cik aku dan husband dia. Abang aku last minit tak jadi pergi sebab komitmen kerja. Haru jugak memula. Sebab segala urusan kat Bandung tu aku serahkan semuanya pada abang aku. Aku just sponsor ticket flight je. Sehari sebelum pergi baru abang aku bagitau yg dia tak dapat pergi. Tapi nasib baik abang aku dah deal sesiap dengan Pak Supir (tukang pandu) sepanjang kitorang kat sana. Segala plan perjalanan tu abang aku dah bagi sesiap pada Pak Supir. Lega.

Cari mak yang tersembunyi

Day 1

Kitorang naik flight AirAsia. Gerak dari air port pukul 3.20 pm. Mak aku awal-awal dah baca doa. Maklumlah sejak banyak sangat flight punya case ni kan. Gerun jugak. Nak-nak naik Air Asia yg terhempas tu.  Sampai sana dah pukul 5 lebih macam tu. Sampai airport Bandung tu, tak sempat nak feeling retis, keluar je pintu ketibaan dah nampak Pak Supir tu pegang kertas nama aku. Time aku nak snap gambar nama aku tu, Pak Supir tu dah turunkan lalu malulah aku tapi sempat cover kengkonon tengah selfie dicelah manusia. Baru niat nak upload kat belog ni. Ceh.

Oh ya, nama supir tu Pak Jaja. Even Bandung waktu dia lambat sejam dari Malaysia, tapi kat sana cepat gelap. Pukul 6pm dah gelap. So, naik kereta and minta Pak Jaja hantar ke hotel untuk solat. Hotel yg kami tinggal selama 4 hari 3 malam ni namanya RafflesHom Hotel. Masa aku sebut nama hotel berkerut2 dahi Pak Jaja nak igt nama. Rupanya kat sana diorang tak sbut Ra-fel tapi diorang sebut Ra-Fles. Hotel ni maybe 2-bintang tapi apa yg bestnya hotel ni masih baru la. ok lah. Kalau nk honeymoon aku tak recommend sebab breakfast dia ada dua jenis je. Mee goreng dgn nasik. Eh ada kena mengena ke  dengan honeymoon kalau breakfast sikit. Haha/

Hotel RafflesHom and abah yg tgh photobomb

Lepas solat, terus ajak Pak Jaja pi makan. Pasal makan ni tak yah risau sangat sebab Bandung ni mostly penduduknya Muslim. Dan makanan pun lebih kurang sama macam kita. Kali ni kami ke restoran masakan padang. Tuan kedai akan bubuh semua lauk-pauk dan dihidangkan dengan pinggan kecik. Kalau kita makan, kena bayar. Kalau tak sentuh makanya tak payah bayar la. Disebabkan lapar gila semua lauk kat situ aku rasa sedap hatta gulai pucuk ubi. Tapi serius memang sedap. Malangnya aku lupa nama kedai tu. Harga untuk 6 org makan dalam Rp300,000 je or dalam RM90 je lebih kurang.

Masakan padang yg digembar-gemburkan

Then bila perut dah gendut tali kecapi lepas makan even hakikatnya tak makan pun memang dah gendut (aku la tu) Pak Jaja bawak pergi TOKO TIGA. Kat sini banyak jual jeans and baju branded. Abah aku kata, jeans kat sini original. Macam mana nak bezakan, just tengok kat zip seluar tu, contoh kalau jenama jeans tu Levis so zip dia pun tulis Levis. Kalauu YKK ke atau sebagainya maknanya non ori deh! Harga bagi sepasang jeans depends pada jenama. Tapi seriusly murah. Kebanyakannya tak sampai RM100 pun duit Malaysia :). Tapi aku tak beli apa pun. Disebabkan peha dah besar macam gajah so keyakinan nak pakai seluar jeans ni dah kurang. Daripada rasa down baik aku makan.eh?

Keluar dari Toko Tiga ni berpusu2 orang jual souvenir datang kat kitorang. Kat sini diorang akan aim orang Malaysia. Sebab diorang rasa orang Malaysia ni kaya raya. Mak aku pulak jenis cepat kesian lalu diborongnya fringe magnet beserta beg telekung.

Lepas tu, Pak Jaja bawak kitorang pegi gedung kain D' Fashion. Ala-ala Jakel la kat sini. Kat sini banyak kain yg murah dan cantik. Kali ni makcik aku dah rambang mata. Mana taknya harga semeter kain lace yg biasa orang buat baju tunang tu RM70 je ssemeter. Ada yang RM50 semeter. Depends pada kualiti. Yang lawa pun RM50 je dah dapat. Mak aku pun tak nak kalah lalu beli dua pasang baju lace. Siap tempah terus. Esoknya siap diorang hantar ke hotel. Harga sepasang baju termasuk kain and upah jahit RM250 sepasang. And jahitan tersangatlah kemas. So raya nanti persis datin la mak aku. Sebab mak aku ni tak suka bergaya over sangat so,  nantikan kemunculannya. hahaha.

D'Fashion Bandung

Lepas dah tu kitorang balik hotel tidur. zzzzzz

Day 2

Menurut plan dari abg aku harini kitorang akan berjalan kat Pasar Baru dan beberapa FOS kat sini. Tapi disebabkan lepak kat Pasar Baru pun dah setengah hari makanya tak sempat nak pergi banyak FOS pun. Gerak dari hotel pukul 9 pagi terus ke Pasar Baru. Kat sini memang syurga kain la. Harga memang sangat murah compared dengan Malaysia. Tapi bagi aku kain dekat D'Fashion tu lagi murah kot. Tapi dekat PB ni lebih banyak choice. Layanan diorang memang tersangat lah superb. Bukan macam kat Malaysia. Muka pelayan monyokkkk je manjang. Kalau kat sini, diorang siap hidang air and boleh makan ayam penyet free lagi.  Kat sini ada istilah 'pecah telur' means kalau korang jadi pelanggan awal maka dapatlah banyak diskaun. Tapi sampai ke tengah hari diorang duk ngomong kat aku harga pecah telur tu sampai heran takkan tak pecah2 lagi. Lagi satu kat sini pun penuh orang jual souvenir yg sama. Kalau kesian beli la sikit. Pastu ko pegang je sebab nanti boleh bagi alasan dah beli bila orang lain datang suruh ko beli. haha.

Kain lace n border lace murah2

Kat sini adik dengan abah aku tempah baju kemeja. Macam biasa, malam tu diorang terus hantar ke hotel. Aku beli border lace untuk stock telekung nanti. Murah gila. Semeter RM30 je dapat 10 line pulak tu. Mak cik aku tempah langsir kat sini terus sebab dia kata tempah kat Nilai harga RM1000++ tapi kat situ dapat RM400 je. Kalau nak beli telekung pun murah dekat sini. Cakap je nak telekung macam mana semua ada dan murah. Dah pukul 4 petang barulah kitorang keluar dari PB ni. Lapar woii. Mak aku dah bising-bising sebab lama sangat kat sini.
Abah and adik aku bergaya dengan baju kemeja batik. Mcm indon dah

Keluar dari PB kitorang mintak Pak Jaja bawak pergi makan. Pukul 4 baru makan. Kali ni Pak Jaja bawak kitorang makan kat restoran masakan sunda yg diberi nama Kedai Belacan. Haaa nama je macam kampung tapi restorannya best sangat. Ala-ala dalam taman gitu. Dengan alunan music klasik, tapi kalau dengar dalam hutan memalam meremang gak bulu roma. Haha. Dalam kedai ni ada musolla. So solat dulu pastu baru makan. Tapi kena gilir-gilir laki perempuan sebab musolla dia unisex. Harga untuk 6 org makan lebih kurang Rp600,000 atau bersamaan RM167. Lauk ada 5 jenis.

Biar orang lain tak ready janhi aku je ready. haha

Keluar dari kedai, macam biasa ramai lah peniaga souvenir serbu kitorang. Sebab dah lali, kitorang  cakap tak mau beli. Tiba-tiba ada perempuan jual kalendar ada gambar kitorang. Patutlah masa mula-mula nak masuk tadi aku nampak ada sorang mamat tu ambik gamba guna DSLR. Ingatkan utuk koleksi restoran tu je. Dah la amik gamba tak mintak kebenaran pastu nak jual pulak. Kalau gambar tu ready tak pe jugak. ni gamba candid. Mak aku marah gila sebenarnya tapi beli jugak sebab takut diorang guna-gunakan gamba kitorang. Jauh betul fikirnya.Haha.
gambar candid 


Then Pak Jaja bawak kitorang pergi Jalan Cipaduyut yang popular dengan barangan kulit, Kat sini banyak gila kedai yg jual kasut kulit, baju kulit etc. Tapi satu pun aku tak beli sebab penat.


Lagi satu aku tak confident dengan ketulenannya sebab aku tengok barang macam stock Uptown pun ada jugak. Tapi kalau nak beli, kena cek bebetul jugak. Mak aku beli 2 3 pasang handbag murah. Pakcik aku  beli 3 pasang kasut Bally. Lepas dah setel tu, kitorang pun gerak balik ke hotel. Tidoooo.

Day 3

Plan harini nak berjalan je. Tak pergi shopping pun. So, nak pergi Kawah Putih ke atau Tangkuban Parahu. Sebelum pergi haritu aku google dalam gambar Kawah Putih lagi rare and cantik. Tanya Pak Jaja dia pun suggest pergi Kawah Putih sebab katanya Tangkuban Parahu tu banyak zombie. Zombie tu istilah untuk peniaga yg duk paksa kita beli barang diorang and tak putus asa ikut je kita selagi tak beli. Barang yg diorang jual pun lagi berlipat kali ganda mahalnya daripada beli kat tempat lain. Tapi orang Malaysia kebanyakannya pergi Tangkuban tu sebab lagi popular kot. Makcik aku pun nak pergi sana tapi suara majority nak pergi Kawah Putih. So, kecewalah makcik aku. Sorry Mak Lang! hehe.




Perjalanan ke Kawah Putih tu amik masa dekat 3 jam. Sebab Bandung ni macet atau jem gila. Kereta terlampau banyak, motor pun apatah lagi. Jalan raya dia pun kecik sangat. Lepastu tak de bas. Cuma ada angkotan kota. Angkotan tu ibarat bas jugak la. Sebab tu la kot kat sini jem sangat. Padahal tempatnya takdela jauh sangat kalau tak jem.

So, aku nasihatkan kalau datang sini takyah la nak sewa kereta sendiri sebab ko akan menangis sebab cara diorang bawak kereta kat sini pun lain. Malah mereka semua sangat lah sabar. Pakcik aku duk merungut sebab ada sorang pompuan ni lintas jalan sambil lenggang kangkung kan.Pak Jaja boleh cakap "sabar..kita harus konsentras". Haaa kau mampu?

Kawah Putih ni salah satu kawasan tanah tinggi kat Bandung ni. Cuaca dia ala-ala Cameron Highlands la jugak. And sepanjang perjalanan ke sana banyak la kebun sayur termasuk kebun strawbery. Memang sebijik macam Cameron. Pemandangan pun boleh tahan cantik sebab hijauu je. Diorang ramai kerja petani and kebun sayur diorang memang tepi jalan raya. Tiba-tiba dalam perjalanan tu mak aku mengucap panjang. Kitorang pelik gak dah kenapa mak aku ni. Rupanya kat laur tingkap sebelah dia ada sorang perempuan dewasa baring sambil bogel. Tak pasal dapat wayang free. Haha.



Sampai je Kawah Putih tu terus tak sabar nak pergi kawah tu sebab tengok dalam gambar cantik. 3 masuk bagi sorang RP50,000  atau lebih kurang Rm15.Bila sampai je terus terpegun. Memang cantik gila. Air dia warna turqoise muda.Tapi terlampau ramai sangat orang. Sampai nak amik gamba pun ada orang kat belakang kita. Haha.


Tapi kalau korang ada asthma ke dinasihatkan beli topeng muka tu sebab gas and bau belerang dia agak kuat. Masa kitorang pergi haritu tu pun hujan and kabus tetiba turun so tak dapat nak lepak lama sangat.

masing-masing tahan napas sebab kuat sangat bau belerang tu

mak yg terpaksa layankan anak dara gemuk dia

Otw nak balik tu, kitorang singgah makan kat Saung Andir. Restoran dia ala-ala pondok buluh and ada alunan muzik klasik and skali lagi kalau aku dengar dalam hutan memang meremang la semua bulu roma. Haha. Makanan paling special kat sini ialah ayam brengsek. So harga untuk 6 orang makan lebih kurang Rp300,000 sama dengan RM90. Dah kenyang kitorang gerak balik ke Bandar Bandung.

kalau nak apa2 boleh ketuk je benda alah ni nanti waiter datang

Singgah pulak ke Rumah Mode. Tempat ni memang famous la untuk shopping barang branded and kualitinya pun ok. Aku sempat la grab sehelai tshirt. Sebab badan dah penat so malas nak fikir.

Macam biasa minta Pak Jaja hantar balik hotel then tido.

Day 4

Harini flight pukul 11.50am. So takde jalan mana-mana. Just prepare nak balik Malaysia je. Pukul 9 pagi Pak Jaja dah tunggu depan hotel. Macam biasa lagi ramai lah peniaga merayu-rayu suruh beli barang diorang. Mak aku memang mangsa utama and macam biasa dia pun beli. Haha.

bye Bandung!

Sampai airport, check in apa semua maka berakhirlah percutian kitorang sekeluarga. Berapa budget ye? Haaa nanti entry akan datang (kalau rajin) aku update.

Thanks for reading this entry~

<3 p="">
















14 comments:

Azwin Nalisa said...

lamanye tak update belog....he he

Cik Nathrah said...

azwin? malas nak update. hehe

Anonymous said...

Salam Cik Nathrah. Boleh share tak harga/cost Pak Supir utk trip bandung nie? Thanks

Anonymous said...

Salam Cik Nathrah. Boleh share tak harga/cost Pak Supir utk trip bandung nie? Thanks

Dhani Tour Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan mohon maaf mau numpang promotion...Tuan/puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp sahaja dekat

Call : +6282214441280
+6282216270779

WhatsApp : +6282214441280
+6282216270779

Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)

Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..

Dhani Tour Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan mohon maaf mau numpang promotion...Tuan/puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp sahaja dekat

Call : +6282214441280
+6282216270779

WhatsApp : +6282214441280
+6282216270779

Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)

Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..

Seragam said...

BEST HOTEL ROOM RATE
PLEASE CHECK...

This Document
is
PASSWORD & PROTECTED
Click
OPEN
OPEN
OPEN
OPEN
OPEN
OPEN

To UNLOCK File !

Seragam said...

BEST HOTEL ROOM RATE
PLEASE CHECK...

This Document
is
PASSWORD & PROTECTED
Click
OPEN
OPEN
OPEN
OPEN
OPEN
OPEN

To UNLOCK File !

Ahmad Alifa said...

Salam Satu Malaysia Tuan & Puan

Kami Alifa Bandung Syariah Tour ada sedia perkhidmatan supir / fullboard pakej bercuti ke Bandung & Jakarta.

Ada Beberapa Pakej bercuti, yaitu

Pakej Gold Executive = supir,hotel,makan & tiket lawatan (per pax)

Pakej Silver Busines = supir,hotel & makan (per pax)

Pakej Bronze economic = supir & hotel (per pax)

Pakej Transport jimat = khidmat supir sahaja (per day)


Rate sewa Kereta per Day :
# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: RM 115


# Toyota Innova / Kia Pregio (8 seat)
Rate: RM 160


# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: RM 185


# Coaster Isuzu Elf Long (17&19 seat)
Rate: RM 245



* Include : minyak, parking fee, tol, driver, toll, driver meal and kereta

* Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta.

Sila Tuan dan Puan decide tempat lawatan boleh ikut tentatif program yg sudah di sediakan atau ikut plan sendiri. untuk layanan kami janji akan berikan layanan yg tiptop,keranah,ramah & berbudi bahasa. Our service guaranteed if service tak ok tak payah payment at last day tuh. InsyaAlloh sedikit rejeki dari tempahan anda akan disalurkan pada badan amil zakat tempahan karena company kami compang syariah.

Joom Tempah sekarang juga dan dapatkan special rate dari company kami. InsyaAlloh barokah.




facebook & email: ahmadalifabandungtour@gmail.com

LINE and Wechat and whatapps :

+62 852 9446 6131 (Ahmad ALIFA)

Semoga inform yg saya berikan dapat memudahkan urusan untuk bercuti ke bandung.

Terima kasih.
Wassalam.wrwb.

primera trans said...

Jom...jom...
Cuti cuti Bandung with family
And get our amazing tour package for 4 Days 3 Night..
▪ 4 pax price about 940K/94sgd/284RM

▪ 5 Pax Price about 870K/87sgd/264 RM

▪ 6 Pax price about 820K/82Sgd/246 RM

▪7 Pax price about 785K/78.5Sgd/238 RM
πŸ‘ πŸ‘“πŸ‘žπŸ‘ŸπŸ‘’πŸ‘—πŸ‘œπŸ‘’πŸ’°

Note : Package included
▪ Daily transport included driver, fuel, tol, parking, driver meals
▪ New car with 7 seater, full Aircon
▪ Daily mineral water
▪ Breakfast daily from hotel
▪ Daily tour (as costumer request)
▪ Hotel 3 star with 2 person inside
▪ Airport pickup and drop
▪ Tax and service
Hotel choice 🏀🏣🏒
▪ Tebu hotel ( riau street )
▪ Fave braga (inside shoping mall)
▪ Kembang hotel (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall )
▪ Citra dream hotel (walking distance to pasar baru)
▪ Dbest hotel pasar baru (with pool)

More detail you can contact us
Primera Trans Bandung
Whatsapp : +6285 318 49 0001
Email : primeratrans@gmail.com
Website : www.primeratrans.com
Path : Primera trans
Facebook : Primera Trans Bandung

Happy holiday allπŸŽΆπŸŽ΅πŸ“πŸ“πŸŽ‰

TIPS BERCUTI KAT BANDUNG said...

sallam..
Tuan/Puan..

Kami dari BANDUNG AMANAH TOUR AND TRANSPORT
menawarkan sewa kereta murah dan service ok!
untuk melancong di bandung dan di jakarta..
kami juga memiliki driver yang berpengalaman di bidang pelancongan,
dan kami juga menjamin ke selesaan kereta nya..
harga kereta yang kami tawarkan :

-toyota avanza
-suzuki APV
-daihatsu luxio
-suzuki ertiga
-kijang inova
-KIA Pregio
-toyota HIACE
-KIA Pregio
-ALPHARD
-HYUNDAI H1
-isuzu ELF (15 seat)
-isuzu ELF (19 seat)
-mini bas (25 seat)
-medium bas (35 seat)
-big bas (45 seat)

Harga dijamin berpatutan dan jimat tentu dengan service yg tetap memuaskan hati..

harga kereta tersebut sudah termasuk :
-minyak/petrol
-parking
-tol
-driver meal
Per hari nye kereta boleh guna dari pukul 08AM hingga 10PM

kami juga menyediakan pakej hotel + transport seperti :
3D2N :
*untuk bercuti dalam ramai orang (special price boleh whatsapp saya)

4D3N :
*untuk bercuti dalam ramai orang (special price boleh whatsapp saya)

5D4N :
*untuk bercuti dalam ramai orang (special price boleh whatsapp saya)
**jangan ter agak-agak bila Tuan/Puan menginginkan pakej yang sesuai bajet..

Group yang telah kami layani adalah dari :
- Kelab Proton Malaysia
- UITM Malaysia
- TV3 Malaysia
- rombongan group shopping dari Brunei Darusallam
- etc

Service inshaAllah memuaskan, sila tengok pelbagai testimoni2 dari bermacam client kami dalam halaman facebook kami

hotel yang kami sediakan ada option 2 star/3 star/4 star bergantung sesuai keinginan, semua type hotel confirm with free breakfast buffet, wifi dan facility hotel lain nye

"YOUR COMFORT AND YOUR SATISFACTION IS OUR TRADITION"

Sila lawari TIPS BERCUTI JIMAT KAT BANDUNG

untuk mengenai pakej selengkap nya,Tuan/Puan boleh hubungi kami kat :

whatsapp : +62 83821789103
call : +62 8812057848
email : bandungamanahtour@yahoo.com
FB page : BANDUNG AMANAH TOUR AND TRANSPORT

sauqy bandoeng said...

Salam sejahtera tuan/puan semoga sentiasa semua di berikan kesihatan dan di murahkan rezeki nya (amiin) . Kami disini nak menawarkan sewa kereta tuk (bandung/jakarta city tour) bagi sesiapa tuan/puan yg sudah ada plan untuk bercuti di bandung/jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di bandung/jakarta boleh WASAPP sahaja dekat number ni : +6285318686464 / +6289619522797 atau
E-MEL: tourbandung0805@gmail.com
FB: ayung bandoeng
PAGE FB: ayung bandoeng tour (untuk lebih detail nya) Dijamin kami bagi harga yg sangat berbaloi & service yg terbaik/layanan 5bintang ***** (insha allah) mohon maap tuan/puan apabila ada ayat yg kurang berkenan dalam promotion yg kami tawarkan ..

Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap AYUNG BANDOENG (insha allah) jom bercuti di bandung bersama tim ayung bandoeng . Murah jer !! TERIMAKASIH :)

BANDUNG ITU INDAH,NGAPAIN DIRUMAH AJA .. JOM DATANG BANDUNG DAN GUNAKAN KHIDMAT TRANSPORT DARI TEAM AYUNG BANDOENG ..

Tas Fossil Baru said...

asyik juga infonya untuk persiapan jalan jalan
https://www.instagram.com/tasfossil.pai/

Tas Fossil Baru said...

asyik jalan jalan