Thursday, January 21, 2016

Bercuti ke Bali, Indonesia Part 1

Assalamualaikum!

Nampaknya dah dekat setahun jugak blog ni ditinggalkan kesepian. Malah entry kali ni pun dah kira agak basi jugaklah. Kalau blog ni sejenis makanan, maybe dah berkulat dan maybe berlaku proses ketapaian dah agaknya, Ketapaian?  Ada ek? Whatever lah. Hee

Ok, tahun lepas bulan November pergilah aku ke Bali bersama dengan dua orang girlpren masa matrik dulu. Memandangkan ni first time and lepas ni tak tau bila pulak kitorang dapat spend time sama-sama  maka tersetuju lah aku (*ok terrr sangat) dengan rayuan Dell dan juga Amnah.Sumpah ni percutian yg langsung tak plan and memang on the spot. Kebetulan Malindo ada promotion untuk flight dan hotel RM600 sahaja! Book tiket!

Day 1

Pada hari kejadian, berlepas lah kitorang ke KLIA2 untuk menaiki pesawat yg sepatutnya dijadualkan pukul 5.30 petang. Tapi biasalah bila promo promo ni selalu lah nak delay kan. Flight kitorg delay dalam sejam jugak lah. Tapi tak pe. Redha dan sabar jelah.
Sementara tu moh ler kita selfie sat :)


Perjalanan ke Bali ambik masa dalam 3 jam. Sampai Bali dalam pukul 9.30 malam. Masa tu jakun kejap dengan airport Bali sebab nampak cantik sangat. Sambil tunggu Amnah pergi toilet, aku dengan Dell apa lagi bergambar je lah kerjanya. Kat sini saja berapa keping dah gambarnya. Tapi yg paling win si Dell ni lah. Haha. 
Nath amik gamba aku konon tengah jalan. Tapi aku tak nak padang camera. Haa dialog Dell. Haaa tengok berapa banyak shot utk si Dell je. Ni pun bukan semua! Haha



Pak supir dah tunggu lama sebenarnya sebab Dell tak inform yg flight kitorg delay. Pak Supir ni namanya Abdul, tapi sebab dia busy keesokan harinya maka dia mintak tolong saudara dia Agam utk bawa kitorg sepanjang kat Bali ni.

Dah la lambat pastu suruh supir amik gamba pulak. haha


Sebelum balik hotel, Abdul bawak kitorg makan dekat restoran (tapi tak igt nama) pekena ayam kremes. Sedap! Oh ya! kat Bali ni macam semua orang tahu, kalau tak tahu tak pe meh aku bagitahu,  90% penduduknya adalah beragama Hindu. So, pemilihan supir penting jugak bagi memastikan tahap ke-halal-an sesuatu makanan tu terjamin. Kalau Abdul tipu, dia tanggung lah dosa kitorang. Merangkak kat padang masyar nanti. Ceh. Ugut kat sini pulak. Haha

Nama hotel kitorang stay selama 3 hari kat Bali ni Catur Adiputra Hotel, Den Pasar. Hotel ni alhamdulillah bersih dan best. Percaya tak kos utk satu malam bagi satu bilik family bawah dari RM100? Bagi aku dah ok sangat. Dah la depan swimming pool. Boleh terus terjun kalau nak. Haha.Cuma kat sini tak happening macam kat Kuta tu lah sebab Den Pasar ni mostly ada diorang punya pusat pentadbiran je. Dan lagi satu dia tak provide towel mandi. Dia cuma provide towel muka. So, kalau nak stay sini bawak towel sendiri ok?

Tu bilik kitorang bebetul depan swimming pool. *Gambar ihsan dari Google sebab tak fikir nak amik gamba sebab excited


Day 2

So, lepas dah borak sampai 1 pagi semalam, harini bermula lah pengembaraan kitorang kat Bali yg terkenal seantero alam ini. Pukul 8 pagi si Agam dah ready pick up kitorang. Oh ye. Lupa nak inform, hotel ni tak ada prepare breakfast. So, kitorang bawak roti gardenia, brahims and sup campbell siap2 untuk alas perut. Sebenarnya kitorang tak ada itenary sangat pun. Just bagitau je nak pergi mana Agam ni akan bawak. 


Sepanjang jalan tu adalah ternampak signboard naik gajah kat zoo safari. Teringin nak naik. Tapi mahal gila. Seorang Rp900,000 lebih kurang RM300++ jugaklah. Terkubur hasrat maka bergambar lah kitorg kat depan jalan ni je. Jadilah buat modal berlagak dengan kawan-kawan. Pun boleh. Haha! 




Mula- mula Agam nak bawak gi kilang buat batik. Tapi aku kata tak nak Agam. Macam makcik2 lah. Haha. Takkan gadis cantik macam kitorang nak tengok batik kot. Dalam hati Agam, mesti cakap perasan nau minah ni. Sejak tu Agam panggil kitorang neng geulis dalam bahasa sunda bermaksud gasid cantik :) So, Agam pun bawak kitorang pergi tempat pembuatan Kopi Luwak , Lumbung Sari. Sebenarnya aku tak minat sangat kopi ke apa. Tapi kopi Luwak ni lain macam dia punya feymes sebab, kopi ni akan diberi makan pada musang. Lepas musang makan, dia berak. 


Musang. Penat meneran. Tido je keje!
Kita ambil tahi tu basuh, steril dan punggg! Jadilah kopi lawak yg paling mahal di dunia. Aku tak sanggup nak minum. Nasib baik kat sini dapat minum kopi free and teh free. Banyak lak tu tester. And semuanya sedap! 

Jadilah kopi luwak!

Sambil tunggu kopi
Pelbagi perisa teh yg sedapppp. Cawan besar tu kopi luwak amnah punye

Destinasi seterusnya ialah Pasar Ubud. Pasar Ubud ni tempat nak beli souvenier and barang2 utk bawak balik. Tapi, ada setengah penjual yg muka mintak penampar and suka memaksa. Kalau tak nak beli, better tak yah tanya. Nanti diorang buat muka and mulalah menyumpah. So not nice ok! Tapi jangan pelik kalau setiap kedai ada jual souvenier berbentuk tuttt. Sebab ada setengah kepercayaan yg memuja benda alah ni. Haha! Tapi nak tergelak pun ada, 

Next stop sepatutnya Tegalang Rice Field. Tapi cuaca panas mengelit sampai rasa nak marah semua orang, so kitorang skip je lah. Takpelah dapat tengok dari dalam kereta pun jadik laaa. Haha. Si Agam ni layankan je lah kerenah kitorang. Dari pemalu, last-last dia pun boleh sekepala. Lagipun dia sebaya je dengan kitorang. 

Perjalanan seterusnya ialah Danau Batur Kintamani di mana terdapatnya restoran berlatarkan Gunung Kintamani. Tempat ni memang wajib pegi kalau ke Bali tau. Sebab pemandangannya memang sumpah cantik. Apa kata org Indo? Kayak lukisan gitu. Kat restoran ni guna sistem buffet. Satu kepala RP150,000. Makanan boleh lah. Nak kata sedap sangat tu bagi aku biasa-biasa jee. Hehe. Maybe sebab view lagi menarik dari makanan kot. Dengan berangin nya. Fuhh layan! 

Gaya. mutu dan keunggulan! haha
Kitorang kat sini adalah dalam 3 jam kot. Dah puas selfie apa bagai, sebelum sampai pekan, Agam bawak kitorang pegi Pura apa tah. Betul tak ingat. Kat sini, cuma nak tengok diorang punya temple lah. Bagi aku, biasa je sebab pening bau asap kemeyan, Boleh gitu?

Kebanyakan pintu masuk juil memang berukir camni
Tapi sebelum balik hotel, kitorang mintak Agam bawak dekat Kuta Mall. Kuta Mall ni feymes sebab kat sini lah terdapatnya hard rock cafe. Dia konsep open air punya mall lah. Agak happening kat sini dengan orang-orang muda dan mat salleh. 

TYpical tourist

Masa ni aku dengan Amnah duk berkomplot dengan Agam nak buat surprise birthday Del. Nasib lah dapat supir yg sporting, Agam belikan kek utk Del. Pastu sorok. Haha. Si Dell ni dah merajuk dengan aku dengan Amnah sebab kitorang asyik berbisik dua orang. Rupa-rupanya. Happy Birthday Dell!!

haa kan dah teharu :)

Ok nanti sambung PART 2 pulak!

Boleh baca PART 2 <<<< SINI
<3 p="">



















8 comments:

Aisyah Aila Varisha said...

Bercuti ke Bali jangan lupa beli pakej percutian, pakej honeymoon, atau sewa kereta dari kami, murah :) WA: +62 877 88 555 153. BBM: 5646FC68. https://goo.gl/4YZYLy

IslamicTraveller said...

Perkongsian yang menarik dan bermanfaat bagi mereka yang berniat ke sana...

zaem nordin said...

tunggu part 2 plak ni seronok baca coretan awak.. hehehe

zaem nordin said...

tunggu part 2 plak ni seronok baca coretan awak.. hehehe

rara rara said...

ada no supir tu lg x?

Cik Nathrah said...

Rara rara: ni no dia +62822-1688-4848. Nanti kamu bilang saya ini Neng Geulis ya. Nathrah. Mana tau dapat diskaun. Hehe

Anonymous said...

Omg im so dizzy while reading ur blog
So many 'bahasa rojak' which i cant understand properly.

Cik Nathrah said...

Alamak😅